Natuurlijke Middelen Tegen Depressie

Effectieve natuurlijke middelen tegen depressie

Inleiding

We hebben er allemaal wel ooit eens mee in aanraking gekomen. Zij het bij ons zelf, zij het bij vrienden of familie. Depressie is een probleem van deze tijd geworden. Dat is makkelijk te verklaren.

We leven alsmaar sneller en sneller. We worden dagelijks onder grote druk geplaatst. Van toen we klein waren hadden we reeds enorme stress op school. Naarmate we ouder worden krijgen we daar nog de liefde bij.

We komen op de arbeidsmarkt terecht en willen ons zo snel mogelijk opwerken. We verliezen mensen die ons dierbaar zijn. En kunnen verschillende tegenslagen tegenkomen in het leven. Niemand is vrij van de gevoelens van leegte of emotionele somberheid. 

persoon met depressie

Medicatie tegen depressie

Wanneer we met onze problemen naar de dokter gaan, dan is er weinig dat ze voor ons kunnen doen. We gaan terug buiten en krijgen een briefje om medicatie te halen in de apotheek. En we krijgen nog een ander briefje zodat we niet hoeven te werken. En daar zou het probleem moeten mee opgelost raken.

In bepaalde gevallen zal het probleem daadwerkelijk aangepakt worden. We krijgen minder symptomen van de depressie. En voelen ons beter worden. De reden waarom we ons beter voelen komt echter door een natuurlijk proces in onze hersenen. Wat vele mensen niet weten is dat de medicatie tegen depressie op precies dezelfde manier werkt als heel wat natuurlijke middelen tegen depressie.

Werking van natuurlijke middelen tegen depressie

Natuurlijke middelen tegen depressie hebben elk een afzonderlijke werking. Toch hebben ze heel wat gemeen. De natuurlijke middelen tegen depressie hebben zelfs meer gemeen met de medicatie tegen depressie. Toch een stuk meer dan dat je zou denken. Zo hebben ze hetzelfde effect.

Daarmee bedoelen we niet dat de natuurlijke middelen tegen depressie, net als de medicatie zullen helpen om de symptomen te onderdrukken.

Het belang van onze neurotransmitters

Eén van de belangrijkste zaken die medicatie en natuurlijke middelen tegen depressie zullen doen, dat zijn onze neurotransmitters stimuleren.

Medicatie zal ervoor zorgen dat we meer serotonine zullen aanmaken. Dat heeft automatisch ook invloed op het dopamine in onze hersenen. Het verhogen van deze neurotransmitters in onze hersenen zal ervoor zorgen dat we ons beter voelen. En dat is de grote oorzaak voor het afnemen van de symptomen van depressie.

Lees ook :  Waar Zit Vitamine D in? Voeding met vitamine D!

Dat is nu net hetzelfde wat bijna alle natuurlijke middelen tegen depressie gaan doen. Zij zullen de neurotransmitters gaan stimuleren in de hersenen. Waardoor we minder te maken hebben met stress, emotionele problemen, negatief zelfbeeld, angst en slapeloosheid. We worden opgewekter en hebben duidelijk een stuk meer energie.

Natuurlijke middelen tegen depressie

Vitamine D

vitamine d tegen depressie

Vitamine D is het meest natuurlijke middel tegen depressie. We hebben er geen enkel voedingsmiddel of supplement voor nodig. Toch niet in de zomer. Het enige wat we moeten doen is meer tijd doorbrengen in de zon. We dienen enkele minuten per dag in de zon te verblijven. En de eerste 20 minuten geen zonnebrandolie aan onze huid smeren. Op die manier zal de huid door de blootstelling aan de UV stralen van de zon, ervoor zorgen dat we vitamine D aanmaken.

Wat vitamine D zal doen is de hoeveelheid serotonine verhogen in onze hersenen. Maar vitamine D wordt ook sterk in verband gebracht met natuurlijke behandeling tegen depressie.

Het volgende onderzoek heeft ontdekt dat juist dezelfde mensen die een hoog risico hebben op een vitamine D tekort, ook een hoog risico hebben op depressie. Vitamine D supplementen, of tijdens de zomer in de zon verblijven zou dus kunnen helpen bij de preventie en de behandeling van depressie. (bron 1)

Dit tweede onderzoek kwam tot de ontdekking dat vitamine D supplementen kunnen helpen bij het verlagen van de symptomen van depressie bij mensen met een klinische depressie. (bron 2)

Omega 3

omega 3 depressie

Eén van de andere natuurlijke middelen tegen depressie die kunnen gebruikt worden als alternatieve behandeling zijn de omega 3 vetzuren.

De informatie die we hieromtrent hebben gevonden betreft een samenvatting van 2 onderzoeken.

We hebben een eerste onderzoek waarbij omega 3 werd getest bij kinderen met een depressie. De kinderen waren tussen 6 en 12 en hadden last van een ernstige depressie. Daar zag men een sterke verbetering op alle vlakken van de depressie.

De tweede studie werd gedaan bij mensen met bipolaire stoornis. Zij hebben dan regelmatig hoogtes of manieën, gevolgd door een laagte of depressie. Daarbij zag met een enorm sterke verbetering. Maar liefst 8 van de 10 deelnemers merkte een daling op van 50% of meer van de symptomen van depressie.

Er werden geen bijwerkingen vastgesteld. Of die waren niet belangrijk genoeg om vermeld te worden in de studie en zijn dus niet te vergelijken met de bijwerkingen die we krijgen van de medicatie. 

We zien een verbetering van de symptomen bij zowel kinderen als volwassenen. (bron 2)

Hoewel we omega 3 zeker kunnen innemen via bepaalde voeding, zoals zalm, tonijn, oesters en krab. Toch zijn de hoeveelheden die hier gebruikt worden hoger dan de normale hoeveelheden die we krijgen via de voeding. Het betreft hier dosissen van 1.500 tot 2.000 mg per dag.

Lees ook :  Wat is het verschil tussen visolie en krill olie?

Het gaat ook om het typische EPA zuur van omega 3. Lijnzaden en chiazaden kunnen hier dus niet voor gebruikt worden omdat ze enkel en alleen ALA vetzuren bevatten. Die kunnen maar slechts voor een klein deel worden omgezet in EPA (ongeveer 5 tot 8%).

We gebruiken dus beter een supplement met een hoog EPA gehalte.

Ashwagandha

ashwagandha stress angst

Ashwagandha is een adaptogeen. De officiële naam van de plant is Withania Somnifera. Het wordt gezien als één van de meest krachtigste middelen tegen angst en stress.

Wanneer we onder stress staan zullen we meer cortisol aanmaken. Cortisol wordt om die reden ook het stresshormoon genoemd. Een te hoog cortisol gedurende een lange periode verhoogt het risico op depressieve symptomen.

Bij een normaal cortisol krijgen we een bloeddruk die in balans is. We brengen de bloedsuiker in balans, het metabolisme verloopt vlot, we slapen goed…

Bij een te hoog cortisol wordt alles omgedraaid. We zullen slechter slapen. Onze bloeddruk wordt hoger en de bloedsuiker blijft te hoog. We krijgen een trager metabolisme en door de hogere bloedsuiker ook een hogere vetopslag. Waardoor we sneller te maken krijgen met overgewicht.

De rol van de neurotransmitters

somber

Verder zullen we onze neurotransmitters ook gaan uitputten. We zullen minder serotonine, dopamine en endorfine aanmaken. Dit zijn allemaal factoren die het risico op depressie verhogen.

Doordat ashwagandha deze problemen zal aanpakken kunnen we het kruid gebruiken als alternatieve middelen tegen depressie.

Ashwagandha mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Omdat het de baarmoederspieren actief kan maken. Na de zwangerschap is er geen enkel probleem.

Lees ook :  De Meest Krachtige Potentieverhogende Middelen!

Het kruid heeft weinig bijwerkingen en zal hoofdzakelijk zorgen dat we :

  • Stress verlagen
  • Minder angstig zijn
  • Beter slapen
  • Betere balans tussen de hormonen
  • Minder cortisol
  • Hoger libido
  • Minder zorgen maken
  • Minder symptomen van depressiviteit

Een wetenschappelijk onderzoek werd gedaan naar deze natuurlijke middelen tegen depressie.

Men ging ashwagandha testen bij dieren. Men stelde vast dat de werking van de plant, even krachtig was als het medicijn lorazepam en imipramine. 

Imipramine wordt vaker gegeven als middel tegen depressie, terwijl lorazepam eerder wordt gegeven om fysiek en mentaal te ontspannen. Ashwagandha was dus even krachtig als zowel lorazepam en imipramine. (bron 3)

Het supplement kan ook worden gebruikt om slaapproblemen te bestrijden.

Rhodiola

rhodiola depressie vermoeidheid

Rhodiola of rozenwortel is een andere adaptogeen zoals ashwagandha.

Het wordt ook uitstekend gezien als een middel om stress te verlagen. Hoewel rhodiola het meest gebruikt wordt om vermoeidheid tegen te gaan. Zijn voornaamste werking daarvoor is door het verlagend effect op stress.

We zien ook bij rhodiola gunstige effecten bij depressie. Het behoort dus ook tot de natuurlijke middelen tegen depressie.

We zien een wetenschappelijk onderzoek waarbij 6 weken lang, een aantal mannen en vrouwen getest werd. Zij waren tussen de 18 en 70 jaar oud.

Men zag dat opmerkelijke verbeteringen zichtbaar waren bij mensen met een milde tot gemiddelde depressie. De dosissen die werden gegeven waren 340 of 680 mg per dag.

En dit gedurende 6 weken. Er werden niet meteen bijwerkingen vastgesteld. (bron 4)

Rhodiola kan je gebruiken via een supplement.

Sint-Janskruid

sint-janskruid depressie

Sint-Janskruid wordt al meer dan honderden jaren gebruikt om depressieve symptomen te onderdrukken.

Het was één van de eerst gekende natuurlijke middelen tegen depressie. Het komt oorspronkelijk uit Europa en wordt in Duitsland nog steeds zeer vaak gebruikt.

Sint-Janskruid heeft een sterk effect bij mensen met depressieve symptomen. Dat kunnen we aan de hand van wetenschappelijk onderzoek vaststellen.

Het kruid zou dus zeer effectief zijn bij de patiënten, en kan dus worden gezien als alternatieve behandeling tegen depressie. Een onderzoek die werd gedaan met de extracten van de plant duurde tussen de 4 en 12 weken. Men zag dat de plant een therapeutisch effect had op patiënten met depressie. 

De patiënten waren willekeurig gekozen. Eén groep kreegt sint-janswortel, een andere groep kreeg Sertraline, nog een andere groep kreeg een placebo. Er werden minder bijwerkingen vastgesteld dan bij de groep die Sertraline gebruikten. (bron 5)

Sint-Janskruid wordt gebruikt in een supplement.

Deel dit bericht

Scroll naar boven