7 Natuurlijke Antidepressiva Als Alternatief voor Medicatie
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: juni 30, 2017 om 2:21 pm
Laatste update: september 25, 2019

Natuurlijke antidepressiva kan gebruikt worden om depressie te bestrijden. Het gebruik van antidepressiva kent een enorme opmars. En dat is zeer verontrustend. Een groot aantal factoren spelen hierbij een grote rol. Het leven dat we leiden wordt alsmaar drukker en we nemen ook te weinig tijd voor onszelf. Moeders offeren zichzelf op in dienst van de kinderen. Of zorgen voor een zieke ouder of ander familielid. Terwijl ze nog steeds een drukke job en hun gezinsleven willen combineren.

Naar schatting gebruikt zo’n 10% van de bevolking antidepressiva. Daarvan zijn meer dan 75% vrouwen. Wat nog meer verontrustend blijkt is dat bijna de helft van de bejaarde dames antidepressiva voorgeschoteld krijgt. En nu tegenwoordig ook kinderen.

Toch is dit in de meeste gevallen niet nodig. En kunnen we door natuurlijke antidepressiva te gebruiken eigenlijk dezelfde resultaten bekomen. Zonder dat we dan te maken krijgen met bijwerkingen.

Omgaan met depressie is niet makkelijk. Niet als we er zelf slachtoffer van worden, of mensen kennen die daaraan lijden. Toch kunnen verschillende natuurlijke middelen tegen depressie ons helpen om de symptomen de kop in te drukken.

depressie natuurlijk behandelen

Tryptofaan

Tryptofaan is een natuurlijke antidepressiva. Het is een aminozuur die ervoor zal zorgen dat we meer serotonine en melatonine aanmaken. Omdat tryptofaan ervoor zal zorgen dat er op een natuurlijke manier serotonine aangemaakt wordt, is dit een beter alternatief dan medicijnen.

Deze medicijnen zullen op een chemische manier de hoeveelheid serotonine verhogen in de hersenen. Terwijl tryptofaan dat op een natuurlijke manier gaat doen. (bron)

Tryptofaan kan ook worden gebruikt via een supplement.

5-HTP (5-Hydroxytryptofaan)

5-HTP is ook een natuurlijke antidepressiva die een soortgelijke werking heeft als tryptofaan. Alleen moeten er minder stappen ondernomen worden vooraleer de serotonine kan worden aangemaakt en vrijgegeven in de hersenen.

Lees ook :  De Meest Krachtige Stressverlagende Middelen Voor Onmiddellijk Effect

Om die redenen kan 5-htp wel op een meer effectieve manier serotonine aanmaken. Onderzoeken tussen 5-htp en tryptofaan zijn er echter nog niet geweest. Al gaat men er wel van uit dat 5-htp iets krachtiger is dan tryptofaan. Men heeft echter kunnen aantonen dat bij mensen waarbij traditionele medicijnen niet werken, 5-HTP effectief kan zijn. (bron)

Een supplement met 5-HTP kan gebruikt worden vanaf 100 mg tot 500 mg. Hogere dosissen worden afgeraden zonder medisch toezicht.

Visolie (Omega 3)

visolie tegen depressie

Visolie bevatten belangrijke omega 3 vetzuren die we terugvinden in (zoals men zou vermoeden) visproducten.

Hoewel visolie niet meteen kan gezien worden als een natuurlijke antidepressiva. Toch kan een tekort aan bvb DHA (één van de omega 3 vetzuren) ervoor zorgen dat we te maken krijgen met psychiatrische problemen.

Problemen die kunnen ontstaan bij een omega 3 tekort


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


  • Depressie
  • Bipolaire stoornis
  • Schizofrenie

Het is daarom dus belangrijk dat we zorgen voor voldoende voedingsmiddelen zoals zalm, tonijn, forel, sardines, maar ook zeevruchten zoals garnalen, oesters, krab en kreeft. Want zij bevatten ook belangrijke omega 3 vetzuren die we vinden in de visolie.

Een tekort aan docosahexaeenzuur (DHA) kan leiden tot depressie (bron). Het spreekt voor zich dat wanneer we deze hoeveelheid verhogen dat er dan een daling van de symptomen plaatsvindt bij depressie.

Let wel, dit is uitsluitend het geval wanneer we een depressie krijgen als gevolg van het omega 3 tekort. Dit zal bij mensen met een gezonde omega 3 waarde echter geen verschil opleveren. Daarom dat we visolie niet meteen kunnen rekenen als natuurlijke antidepressiva.

Al heeft men toch ook kunnen aantonen dat EPA of eicosapentaeenzuur, een ander lid van de omega 3 familie. Er wel kan voor zorgen dat symptomen van depressie gaan dalen. (bron)

Lees ook :  Afvallen met omega 3 Visolie

Er zijn ook oplossingen voor mensen die weinig vis eten. Zo kan er een visolie supplement gebruikt worden. Voor veganisten is er ook een natuurlijk omega 3 supplement afkomstig van algen.

Sint-Janskruid

sint janswortel antidepressiva

Sint-Janskruid is misschien wel het meest bekende van de natuurlijke antidepressiva. Wetenschappelijke onderzoeken hebben deze effecten tegen depressie reeds duidelijk kunnen aantonen. (bron)

Al moeten we wel waakzaam zijn bij het gebruik van sint-janskruid. Hoewel bij gewone mensen die uitsluitend lijden aan depressie wel duidelijke verbetering zichtbaar was.

Toch kunnen wanneer andere aandoeningen ook meespelen, een omgekeerd effect ontstaan. Zo kunnen patiënten die lijden aan schizofrenie, net een psychose uitlokken wanneer ze deze natuurlijke antidepressiva gebruiken.

Ook patiënten met bipolaire stoornis kunnen hierdoor een manie uitlokken. Een bipolaire stoornis is wanneer mensen eerst last hebben van een manische of euforische periode. En daarna als gevolg daarvan in een depressie belanden.

Verder kan sint-janskruid supplement er ook voor gaan zorgen dat de anticonceptiepil minder krachtig doorwerkt.

Rhodiola

rhodiola natuurlijke antidepressiva

Rhodiola is ook een krachtig middel om de hoeveelheid serotonine te verhogen in de hersenen. En wanneer we het hebben over een middel die een serotonineverhogende werking heeft. Dan hebben we het natuurlijk ook over natuurlijke antidepressiva. (bron)

Ook zal rhodiola krachtig werken bij mensen die last hebben van vermoeidheid en stress. Voor mensen die slaapproblemen hebben is het niet aangeraden om rhodiola na de middag te gebruiken. Omdat het stimulerend effect er namelijk voor kan zorgen dat de slaap moeilijk gevat kan worden.

Onrechtstreeks heeft het serotonineverhogende effect van de plant toch een gunstig effect op de slaapkwaliteit. Maar we gebruiken rhodiola beter vroeg bij het opstaan. Om ‘s avonds niet al teveel last te hebben van het stimulerend effect van rhodiola.

Lees ook :  Ogen verbeteren met natuurlijke middelen

Het supplement wordt dus beter niet gebruikt na de middag. Om problemen om in te slapen te kunnen vermijden.

Vitamine B-Complex

vitamine b complex natuurlijke antidepressiva

Verschillende vitamines B hebben een effect op onze hersenen. We weten dat bijvoorbeeld vitamine B12 een rechtstreeks verband heeft met onze zenuwen. Een tekort aan B12 zal er dus voor kunnen zorgen dat we met depressie te maken hebben.

Maar B12 is niet de enige vitamine B die kan gezien worden als een natuurlijke antidepressiva. Ook vitamine B6 tekorten kunnen leiden tot depressieve symptomen.

Foliumzuur of B11 staat ook in verband met onze geestelijke gezondheid.

Verder hebben we alle vitamines B nodig, om de opname van elke individuele vitamine te verzekeren. Ook om de werking van alle B vitamines te verzekeren hebben we van alles een optimale dosis nodig.

Daarom is het gebruiken van een vitamine B complex de beste manier om bescherming te bieden tegen depressie.

Ashwagandha

ashwagandha depressie

Ashwagandha is een kruid uit de ayurveda. Het heeft een krachtige werking op het verlagen van cortisol. En kan daarom gezien worden als een natuurlijke antidepressiva. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de werking van ashwagandha (withania somnifera) na 20 minuten, het gestegen cortisolgehalte kan terug in balans brengen.

Cortisol is een stresshormoon. Wanneer we onder stress worden geplaatst zal dit hormoon gaan stijgen. Dit heeft een aantal negatieve effecten op onze gezondheid, zeker wanneer dit chronisch wordt. Een voortdurend hoog cortisol verhoogd de kans op Diabetes, hoge bloeddruk, overgewicht en natuurlijk ook depressie.

Deze natuurlijke antidepressiva zal dus helpen dit hormoon in balans te houden dankzij zijn adaptogene werking. Wat betekent dat het lichaam terug hersteld wordt naar zijn originele staat. Ook alle andere hormonen zullen in balans gebracht worden. Het resultaat van deze natuurlijke antidepressiva is dat we een betere gemoedstoestand verkrijgen en ons gelukkiger voelen. Ook zullen de symptomen van depressie verdwijnen. (studie)

Lees ook :  Zijn supplementen voor veganisten noodzakelijk?

Een dosis varieert van 450 mg tot 6.000 mg. Er is niet meteen een aanbevolen dosis voor depressie maar dat zal in de meeste gevallen een stuk lager zijn dan 6.000 mg. Via een supplement kunnen we ashwagandha gebruiken.

De controverse rond medicatie

medicatie tegen depressie

Depressie is een mentale aandoening. Dat betekent dat onze geest een belangrijke rol speelt in het verloop van deze aandoening.

Het is dus belangrijk dat onze geest ons een handje helpt. De grootste reden waarom sommige placebo’s (valse medicijnen met bloem, suiker of andere stoffen) het bijna evengoed doen als medicatie en als natuurlijke antidepressiva in wetenschappelijke onderzoeken heeft te maken met het feit dat we denken dat dit middel ons gaat helpen.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Wanneer we er vooraf vanuit gaan dat we door dit middel geholpen zullen worden dan is de kans groter dat ze ook zal werken. Omdat zoals we zegden, depressie een mentale aandoening is. Daarom speelt ons gedrag, ons denken en onze overtuiging een grote rol in het bestrijden van de symptomen.

Opgelet met hoge doseringen

De meeste kruiden en supplement die we hebben opgesomd hebben een serotonine verhogend effect. Dat heeft als gunstige resultaat dat we een grote kans hebben dat de symptomen tegen depressie gaan afnemen.

We mogen echter wel de aanbevolen dosis niet overschrijden. Wanneer we een dubbele dosis nemen of teveel gebruiken dan wordt aangegeven op de bijsluiter van het supplement. Dan kunnen we te maken hebben met het serotoninesyndroom. Dat kan ernstige problemen teweegbrengen met de gezondheid.

Het is ook nergens voor nodig om hogere dosissen te gebruiken dan nodig. Omdat we er niet beter de symptomen mee zullen onderdrukken.

Lees ook :  Voordelen en werking van L-Theanine

Het kan ook zonder natuurlijke antidepressiva

We kunnen zelf ook heel wat doen om meer serotonine aan te maken en om onze emotionele toestand te verbeteren. Dat vraagt natuurlijk wel enkele aanpassingen aan onze levensstijl.

De zon

zon als natuurlijke antidepressiva

Wanneer we in de zon verblijven zullen we meer vitamine D aanmaken. We zullen ook meer serotonine aanmaken door de blootstelling aan de zon. Wetenschappelijke onderzoeken hebben kunnen aantonen dat mensen die meer in de zon verblijven, ook minder last hebben van neerslachtigheid en depressie.

Het kan dus een manier zijn om in plaats van natuurlijke antidepressiva, of in combinatie met natuurlijke antidepressiva, om wat meer in de zon te verblijven. En op die manier onze gemoedstoestand te verbeteren.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer mensen weinig tijd doorbrengen in de zon, de kans groter is dat ze symptomen van depressie gaan ervaren. Dat maakt van de zon misschien wel de meest natuurlijke antidepressiva. (bron)

Lopen

Wanneer we lopen zullen we ook meer neurotransmitters aanmaken. Dit heet de runners high. Waarbij mensen die vaak langere afstanden lopen, daar een soort roes van ondervinden. Dat komt door het stimulerende effect op onze neurotransmitters. Dit is vooral zichtbaar in een verhoogde aanmaak van endorfine. Het is dus vooral omdat we meer endorfine aanmaken dat we ons gelukkiger voelen. Maar dankzij het lopen, of door te sporten in het algemeen zullen we ook meer serotonine en dopamine kunnen aanmaken. Dat maakt van lopen een krachtige natuurlijke antidepressiva. Het is natuurlijk niet makkelijk om onszelf te motiveren te gaan lopen wanneer we ons slecht voelen. Maar de combinatie van lopen met een supplement van natuurlijke antidepressiva kan wel het effect gaan versterken.

Yoga

Yoga is een goeie manier om stress de baas te kunnen. Mensen die wekelijks yoga uitvoeren, hebben een betere emotionele toestand dan mensen die geen yoga uitvoeren. Op die manier kan yoga een alternatief bieden tegen medicatie tegen depressie en tegen natuurlijke antidepressiva.

Lees ook :  Symptomen Van Tekort Aan Omega 3

Vitamine D

Zoals we hebben vermeld kan de zon dienen als een natuurlijke antidepressiva. Dit komt dan voornamelijk door de verhoogde aanmaak van serotonine en vitamine D. We kunnen in normale omstandigheden vitamine D aanmaken via de zon. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Mensen met een donkere huidskleur bijvoorbeeld, kunnen in sommige gevallen geen vitamine D aanmaken via onze zon. Ook oudere mensen hebben het moeilijk omdat de huid in sterk verminderde mate vitamine D zal aanmaken.

Vitamine D speelt een belangrijke rol in het aanmaken van serotonine en vitamine D wordt ook in verband gebracht met depressie. Het is daarom belangrijk dat we deze waarden in de gaten houden. In de zomer kan dat via de zon aangemaakt worden bij mensen waarvan de huid dit toelaat. Al kunnen we vitamine D in voeding ook gaan tegenkomen. We hebben bijvoorbeeld zeevruchten, levertraan, paddenstoelen en eieren. De bronnen zijn schaars omdat deze stof weinig voorkomt in voeding.

Tijdens de winterperiodes kan een supplement overwogen worden. Die dan ook kan werken als natuurlijke antidepressiva.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close