Levertraan Voedingswaarde en Voordelen Voor Onze Gezondheid

Levertraan wordt gehaald uit de lever van de kabeljauw. Het wordt hoofdzakelijk genomen als een voedingssupplement en bevat een aantal belangrijke voedingsstoffen. We hebben bijvoorbeeld een uitstekende bron aan omega 3. Maar hebben ook een hoge hoeveelheid vitamine A en vitamine D in de levertraan.

Het gebruik van levertraan om medicinale doeleinden dateert van een hele tijd terug. We kunnen het eerste gebruik ervan terugbrengen naar 1789. Daar werd het onder meer gebruikt om reuma te behandelen. Enkele jaren later ontdekte men het gebruik van levertraan tegen rachitis. Rachitis is een zeer ernstige aandoening die ontstaat als gevolg van een vitamine D tekort. De botten bij rachitis worden zwakker en kunnen vervormd worden. Tegen 1930 kregen kinderen levertraan toegediend om rachitis te vermijden en dus ook om een vitamine D tekort te vermijden. Al waren ze in die tijd nog niet op de hoogte van het belang van vitamine D. En ook niet dat er daadwerkelijk een hoge hoeveelheid vitamine D in levertraan aanwezig is.

Andere soorten visolie worden gehaald uit het weefsel van vette vissen zoals tonijn, makreel, zalm, haring en forel. Levertraan komt enkel en alleen uit de lever van de kabeljauw, al kunnen ook andere vissen gebruikt worden. Voor 90% bestaan levertraan supplementen louter en alleen uit kabeljauw.

Doordat de levertraan gehaald wordt uit de lever en niet zomaar uit het weefsel van de vissen, krijgen we enorme hoeveelheden vitamine D en vitamine A. Die worden opgeslagen in de lever. Net zoals ook bij mensen het geval is.

Voordelen van levertraan voor onze gezondheid

levertraan voedingswaarde

Levertraan is een uitstekende bron aan voedingsstoffen. Het heeft ook een groot aantal voordelen voor onze gezondheid. Die hebben dan ook vooral te maken met de hoge hoeveelheid vitamine A, D en omega 3 vetzuren.

Lees ook :  Zijn supplementen voor veganisten noodzakelijk?

Men gaat ervan uit dat levertraan kan helpen bij stijve gewrichten of spieren, gepaard met artrose of reuma. De olie heeft een positief effect op de cardiovasculaire gezondheid en kan helpen om de gezondheid van onze haren, nagels, tanden en huid te verbeteren.

Belangrijke vetzuren

Elke cel in ons lichaam heeft vetzuren nodig. Vetzuren zoals omega 3 vetzuren, die we terugvinden in levertraan zullen helpen om de gezondheid van onze huid te verbeteren. Het zal helpen bij de opname van vitamines en mineralen en daarbij ook het immuunsysteem een duwtje in de rug geven.

Vetten zullen er inmiddels ook voor zorgen dat we een verzadigd gevoel krijgen. Wanneer we vetzuren nuttigen via het dieet dan krijgen de hersenen het signaal dat we geen honger meer hebben.

Een gezond dieet met gezonde vetten zal de afbraak van koolhydraten doen afnemen. Dat heeft voordelige effecten op de bloedsuikerwaarden die stabiel zullen blijven. De hersenen hebben vetzuren nodig om optimaal te functioneren.

Artrose

Levertraan is een supplement die kan helpen bij mensen die last hebben van artrose. Het gebruik van levertraan kan de hoeveelheid ontstekingen doen afnemen. En daarbij dus helpen om de symptomen van artrose zoals pijnlijke gewrichten te helpen vermijden. Verder hebben we ook te maken met een pijnstillende werking.

Veroudering van de ogen

ogen levertraan

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat omega 3 kan bijdragen aan de gezondheid van onze ogen. Het zal daarbij bescherming bieden tegen bepaalde aandoeningen die ontstaan als gevolg van de veroudering. Maar het is niet alleen de omega 3 vetzuren die we vinden in levertraan die kunnen helpen bij het vermijden van de veroudering van onze ogen. Ook vitamine A speelt een belangrijke rol in het behoud van de gezondheid van onze ogen.

Lees ook :  Omega 3 Voordelen en Voedingslijst

Aderverkalking

Wanneer we dagelijks levertraan gebruiken zullen we ook het risico op aderverkalking doen afnemen. Omdat de krachtige vetzuren zullen werken als antioxidanten en daarbij ook een rol zullen spelen in het balanceren van de cholesterolwaarden. Wanneer we het LDL cholesterol kunnen doen dalen zien we dat er minder kans op aderverkalking zal optreden.

Het optreden van plak is ook een belangrijk gevolg van ontstekingen. En het zijn net deze ontstekingen die we kunnen bestrijden dankzij omega 3. Ook vitamine D zal helpen bij het onderdrukken van ontstekingen. Want deze stof zal ook werken als een antioxidant in het lichaam.

Herstellen van wonden

Een onderzoek heeft kunnen aantonen dat bij het aanbrengen van levertraan op wonden, dat we het herstel kunnen versnellen. Hoewel het hier niet gaat om de omega 3 vetzuren. Want de onderzoekers gaan ervan uit dat dit hoofdzakelijk te danken is aan de hoeveelheid vitamine A die we terugvinden in levertraan.

Geheugen stimuleren

hersenen levertraan

Levertraan bevat een ruime hoeveelheid vitamine D. Er is een duidelijke link tussen een adequate hoeveelheid vitamine D en de werking van ons geheugen. Mensen met voldoende vitamine D hebben ook bij het ouder worden nog steeds een optimale hersenfunctie.

Een ander onderzoek gaf aan dat chronische ontstekingen een negatieve impact hebben op onze hersenen. We hebben gezien dat we met levertraan de hoeveelheid ontstekingen in het lichaam kunnen tegengaan.

Ontstekingsremmende werking

De ontstekingsremmende eigenschappen die we terugvinden in levertraan komt van de cannabinoïden. Deze ontstaan uit omega 3 vetzuren. Via het onderzoek kon men vaststellen dat de ontstekingsremmende werking even krachtig is als medicinale cannabis. Zonder de psychologische bijwerkingen van cannabis. (bron)

Lees ook :  Hoe kan Omega 3 Tegen Acne Helpen?

Depressie

depressie levertraan

Een groot aantal psychologische problemen worden in verband gebracht met omega 3 en vitamine D. Een gebrek aan DHA en EPA vetzuren zal de werking van de hersenen uit balans halen. En een gebrek aan vitamine D zal niet alleen het risico op osteoporose en zwakke beenderen doen verhogen. Het zal ook de aanmaak van serotonine doen afnemen. En een verminderde aanmaak van serotonine wordt dan weer in verband gebracht met depressie. Ook omega 3 kan helpen tegen depressie.

Vitamine D

Levertraan is een belangrijke bron aan vitamine D. Deze stof is niet zo makkelijk te vinden in onze voeding. Het kan dus gebruikt worden om te zorgen voor voldoende hoeveelheden vitamine D in de winter.

Tijdens de zomer kunnen we makkelijk de stof aanmaken via de zon. Al is dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Mensen met een donkere huidskleur en ouderen zullen moeilijker vitamine D aanmaken via de huid. Sommige zwarte mensen kunnen zelfs bijna geen enkele hoeveelheid aanmaken via de zon. Voor deze mensen, alsook voor oudere mensen is het zorgen voor voldoende vitamine D via de voeding dus van groot belang.

Levertraan bijwerkingen

levertraan kopen bijwerkingen

Een hoge hoeveelheid visolie kan het risico op hogere hoeveelheden kwik in het lichaam verhogen. Al moeten we ons daar anno 2018 weinig zorgen over maken. Tegenwoordig worden supplementen heel sterk gecontroleerd op de aanwezigheid van kwik of eventuele andere zware metalen.

We moeten echter rekening houden met de hoge hoeveelheid vitamine A. Per dag hebben we een maximale inname van 10.000 IU. Het is zeker niet aangeraden om deze hoeveelheid te overschrijden. Een teveel aan vitamine A kan namelijk haaruitval veroorzaken.

Teveel vitamine D langs de andere kant kan ook voor problemen zorgen. Al worden problemen enkel en alleen vastgesteld bij het gebruik van enorme dosissen, die we zelfs via levertraan supplementen niet zullen halen. Je kan levertraan hier online bestellen.

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven