10 Krachtige Voordelen Van 5-HTP Voor Onze Gezondheid

5-HTP is een natuurlijke stof die het lichaam eigenlijk zelf aanmaakt. Het lichaam gebruikt 5-HTP onder andere om serotonine aan te maken. Maar ook om melatonine aan te maken. Deze twee neurotransmitters spelen een doorslaggevende rol bij onze slaap, gemoedstoestand en emotionele reacties en gevoelstoestand.

Al kan 5-HTP ook gebruikt worden bij mensen die weinig serotonine of weinig melatonine aanmaken. Daarnaast heeft het gebruik van 5-HTP nog heel wat andere voordelen voor de mensen in petto. Die staan allemaal in verband met het verbeteren van bepaalde mentale aspecten of het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Wanneer 5-HTP gebruikt wordt via een supplement dan is de stof afkomstig van de Griffonia simplicifolia. Dat is een Afrikaanse plant waarvan de zaadbollen 5-HTP of 5-hydroxytryptofaan bevatten. Op die manier kan de stof rechtstreeks aan het lichaam worden toegevoegd en kan dit helpen bij de aanmaak van de belangrijke neurotransmitters in de hersenen.

5-HTP kan een aantal belangrijke symptomen en aandoeningen helpen behandelen op een natuurlijke manier.

depressie

Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Depressie
  • Gemoedstoestand
  • Slapeloosheid
  • Angst
  • Gewichtsverlies
  • PMS
  • Menopauze
  • Hoofdpijn
  • Migraine
  • Fibromyalgie

Eigenschappen van 5-HTP

Serotonine verhogen

Wanneer we puur tryptofaan gebruiken. Ongeacht zijn vele voordelen voor onze gezondheid. Toch kunnen we niet dezelfde hoeveelheid serotonine aanmaken met tryptofaan als we met 5-HTP kunnen.

Dit komt doordat tryptofaan eerst moet worden omgezet in 5-HTP om daarna uiteindelijk te kunnen worden omgezet in serotonine.

Daarvoor zijn 2 enzymen van groot belang. Namelijk TPH1 en TPH2. Dit zorgt voor een verlies in de aanmaak van serotonine via tryptofaan.

Doordat 5-HTP deze omzetting niet moet ondergaan kan er meteen meer serotonine aangemaakt worden.

Geen onderlinge strijd om opname

Het probleem met tryptofaan is dat andere aminozuren ook willen opgenomen worden in de hersenen via het bloed. Er woedt dus een soort innerlijke strijd tussen onder andere tryptofaan, leucine, valine, tyrosine en isoleucine. Dat zorgt ervoor dat tryptofaan gemiddeld maar voor 1/5 effectief kan werken om serotonine aan te maken in onze hersenen.

5-HTP moet deze strijd niet voeren en kan meteen in de hersenen opgenomen worden. (bron)

Kan alleen omgezet worden in serotonine

Tryptofaan kan in zijn pure vorm gebruikt worden voor niacine (een belangrijke stof om cholesterol en bloedvetten te verlagen). Mensen die dus weinig niacine in het lichaam hebben zullen weinig serotonine aanmaken via tryptofaan.

5-HTP daarentegen kan alleen gebruikt worden om serotonine aan te maken. Dat heeft dus enorme voordelen tov tryptofaan wanneer we het puur hebben over serotonine. (bron)

Lees ook :  Metabolisme versnellen met voeding

Melatonine aanmaken

De toename aan serotonine heeft onmiddellijke impact op de aanmaak van melatonine. Dat zorgt ervoor dat we beter uitgerust kunnen wakker worden en speelt ook een grote rol in de aanmaak van hormonen.

5HTP is een stof die wordt aangemaakt door tryptofaan. Melatonine wordt gemaakt uit serotonine en wordt op die manier vrijgegeven door de pijnappelklier wanneer het donker wordt.

5HTP echter werkt op een totaal andere manier. Of het nu donker is of niet, de melatonine zal toch worden vrijgegeven. Dit gebeurt natuurlijk niet rechtstreeks. Er komt een verhoging van de hoeveelheid serotonine en andere neurotransmitters. Dat heeft invloed op de aanmaak en de vrijgave van melatonine.

Mensen die bijvoorbeeld melatonine nemen om te slapen kunnen hierdoor nog steeds problemen ondervinden om te slapen. Dit komt doordat ze reeds voldoende melatonine hebben. En het supplement met melatonine daardoor geen effect heeft op hen.

Bij 5HTP werkt het anders. Daardoor kunnen sommige mensen met slaapproblemen, waarbij melatonine op zich, geen oplossing biedt, toch geholpen worden met het gebruik van 5-HTP.

Zelfde effect als prozac

5-htp zelfde effect als prozac

Het gebruiken van 5-HTP en de effecten ervan kan worden gelijkgesteld als het gebruik van Prozac. Enkele onderzoeken hebben soortgelijke resultaten kunnen aantonen.

Prozac wordt gebruikt vooral bij mensen met depressie of bij mensen die last hebben van angst en paniek. Ook mensen die onder zware vormen van stress staan kunnen vaak prozac voorgeschreven krijgen.

Dit medicijn gaat echter gepaard met enkele ernstige bijwerkingen en kan daardoor vervangen worden door een natuurlijk alternatief zoals dat van 5-HTP.

Wetenschappelijke data

Het belangrijkste onderzoek dat we hier konden vinden dateert uit 2010. Daar ging men 5-HTP gaan bestuderen voor zijn werking als natuurlijke antidepressiva.

Men ging bekijken of we de effecten van -hydroxytryptofaan konden vergelijken met die effecten van fluoxetine (Prozac).

Er werden in totaal 70 mensen gecontroleerd. Ze werden ook opgedeeld in twee verschillende groepen en kregen 8 weken lang ofwel Prozac ofwel 5-HTP toegediend.

Gelijkaardig resultaat

De effecten waren te vergelijken met de effecten van Prozac. In totaal vonden 74% van de mensen die 5-HTP gebruikten, dat er een positieve evolutie was in hun symptomen. Bij Prozac was dat net iets hoger met 80%. Er is helaas niets bekend over de dosis die werd toegediend.

Minder bijwerkingen dan bij Prozac

Toch kunnen we daaruit besluiten dat de effecten van 5-HTP zeer dicht in de buurt komen van de effecten van Prozac. Er werden bij het gebruik van Prozac echter wel een aantal bijwerkingen opgemerkt die niet aanwezig waren bij het gebruik van 5-HTP. (bron)

Verbetert de gemoedstoestand

Wanneer we een middel gebruiken die zal helpen om de neurotransmitters te stimuleren. Dan zien we altijd een gunstig effect op de gemoedstoestand. Serotonine is van groot belang voor onze emoties. Serotonine zal er ook voor zorgen dat we hunkeren naar ongezonde suikerrijke voeding. Dat geeft mensen dan een goed gevoel om bijvoorbeeld te snoepen, chocolade te eten of koekjes en taart te eten.

Lees ook :  7 Natuurlijke Antidepressiva Als Alternatief voor Medicatie

Deze effecten kunnen bekomen worden door Hydrotryptofaan te gebruiken en daardoor krijgen we ook een verbeterde aanmaak van melatonine. Omdat melatonine wordt aangemaakt uit serotonine.

Een betere nachtrust is dan het gevolg en dat zorgt er op zijn manier ook voor dat we de dag daarna beter uitgeslapen wakker worden. Waardoor we onze gemoedstoestand sterk verbeteren.

Onderdrukt het hongergevoel

Het gebruik van 5-HTP onderdrukt het hongergevoel. Dat betekent niet meteen dat we geen zin meer hebben om te eten. Maar zoals we bovenaan hebben vermeld. Bij een gebrek aan serotonine krijgen we de drang om snelle suikers in te nemen. Dit komt in de vorm van frisdrank, koekjes en snoepjes.

Door de aanmaak van serotonine te verhogen krijgen we minder trek om snelle suiker in te nemen. En kunnen we dus makkelijker gewicht verliezen.

Het wordt daarom heel vaak gebruikt als middel om af te vallen. Al dienen we om af te vallen toch zeker ook te letten op gezonde voeding. En kunnen we hier niet alleen rekenen op de werking van 5-htp. (bron)

Effectieve behandeling tegen Anorexia Nervosa

anorexia nervosa 5htp

Hoewel 5-HTP er namelijk voor zal zorgen dat we minder honger hebben. Toch kan ook het omgekeerde effect ontstaan. We kunnen namelijk last krijgen van Anorexia nervosa wanneer we te weinig serotonine aanmaken.

Omdat anorexia vaak gepaard gaat met psychiatrische problemen worden vaak antidepressiva of antipsychotische medicijnen toegediend aan de patiënten.

Die zijn helaas niet altijd effectief. Het gebruik van 5-HTP daarentegen kan meteen de hoeveelheid serotonine verhogen en daardoor de symptomen van anorexia onderdrukken. (bron)

Effectief tegen slaapproblemen

We hebben zo net verteld dat serotonine nodig is om melatonine aan te maken. Melatonine kan gezien worden als het slaaphormoon. Wanneer we onvoldoende melatonine kunnen aanmaken zullen we moeilijk de slaap kunnen vatten. En ook moeilijk in een diepe slaap terechtkomen.

Omdat 5-HTP ervoor zal zorgen dat meer serotonine beschikbaar wordt. En dus ook meer melatonine kan worden aangemaakt. Zullen we automatisch een verbetering van de slaapkwaliteit ervaren.

Het gebruiken van 5-Hydroxytryptofaan is daarom dan ook een gezond en vooral natuurlijk alternatief bij mensen die last hebben van slaapproblemen. (bron)

Preventief tegen diabetes

5-HTP kan echter ook gebruikt worden als preventie tegen diabetes. Dat is vooral gebruikelijk bij mensen met overgewicht. Zij hebben immers een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 als gevolg van dat overgewicht.

Lees ook :  Hoe kan je makkelijker afvallen met gember?

Wat dit middel vooral zal doen is de drang naar koolhydraten verminderen. Waardoor mensen minder nood zullen hebben aan die snelle suikers. Dat geeft als resultaat dat we een daling merken van de bloedsuiker. We zien ook dat het lichaam terug veel gevoeliger wordt voor insuline. En dat de kans op het ontwikkelen van diabetes een stuk kleiner is. (bron)

Niet alleen mensen met een risico op diabetes kunnen hiervan profiteren. Bij mensen die reeds aan de aandoening lijden kan er ook nog veel resultaat geboekt worden. Zo kan er bijvoorbeeld op termijn een verminderde nood aan medicatie ontstaan.

Het spreekt voor zich dat we dit dan doen in overleg met een geneesheer en dat zeker niet op eigen houtje gaan doen.

PMS

Vrouwen die last hebben van PMS kunnen ook voordeel doen door deze middelen te gebruiken. Omdat de stof de overtollige hoeveelheid oestrogeen zal gebruiken, worden minder symptomen zoals migraine vastgesteld. Dat zorgt voor een duidelijke verbetering van de gemoedstoestand bij vrouwen die last hebben van PMS. (bron)

Depressie

Al deze effecten samen zorgen ervoor dat 5-HTP een alternatief tegen antidepressiva kan bieden.

De meeste medicijnen die tegen depressie moeten werken zullen ook de hoeveelheid serotonine  in de hersenen verhogen. Dit gebeurt echter op een chemische manier en zal belangrijke bijwerkingen met zich meebrengen. Zoals bijvoorbeeld overgewicht één van de meest voorkomende is.

Het gebruiken van 5-HTP heeft minder tot geen bijwerkingen wanneer dit in een aanbevolen dosis gebruikt wordt. En kan daarom dienstdoen bij mensen die lijden aan depressie. (bron)

5-HTP dosering

Hoeveel 5-htp moeten we gebruiken om effectief te zijn?

Wel dat hangt natuurlijk af van de aard van de aandoening. Wanneer we te maken hebben met slaapproblemen en moeilijk in slaap komen dan kunnen kleine dosissen reeds voldoende zijn om de problemen te doen verdwijnen.

Wanneer we last hebben van een tekort aan serotonine kan een kleine dosis ook reeds helpen. Ook voor mensen die het gebruiken als preventief middel tegen depressie, slaapproblemen of andere problemen die worden behandeld met 5-HTP kan ook een lage dosis gebruikt worden.

Dat varieert dan van 100 mg tot 500 mg.

Voor ernstige problemen als depressie worden via onderzoeken vaak wel hogere dosissen gebruikt. Al wordt het zeker aangeraden om dosissen hoger dan 500 mg per dag te doen onder medisch toezicht.

Hogere dosissen via een supplement verhoogt namelijk de kans op eventuele bijwerkingen.

Bijwerkingen 5-HTP

5-HTP wordt gezien als een veilig natuurlijk middel om te gebruiken. Toch kunnen net als bij alle andere middelen bijwerkingen optreden wanneer dit middel gebruikt wordt.

Bijwerkingen die dan vooral voorkomen zijn misselijkheid, maagproblemen, overtollig maagzuur, brandend maagzuur.

De problemen komen hoofdzakelijk voor wanneer hoge dosissen gebruikt worden. Het is daarom geen slecht idee bij hogere dosissen om die te gebruiken in combinatie met veel water. We kunnen dan een tweetal of drietal glazen water drinken na het nemen van een supplement.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven