Cholesterolverlagende voeding

Cholesterolverlagende voeding

Cholesterolverlagende voeding gebruiken om één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen te voorkomen.

Wanneer we zouden nagaan welke problemen met de gezondheid de mensen het meeste bezighouden dan zou hoge cholesterol zeker bovenaan de lijst gaan pieken.

Cholesterol verzorgt de uitersten van de cellen en deze vettige substantie is van essentieel belang voor dieren en mensen.

Ons lichaam krijgt cholesterol door de productie in de lever en door de inname via de voeding.

Wees niet verrast wanneer we zeggen dat ons lichaam cholesterol nodig heeft voor verschillende functies in het lichaam. Zoals de toevoeging aan de celmembranen.

Hoewel, wanneer een hoge hoeveelheid cholesterol (meer dan nodig is voor de functies in het lichaam) wordt ingenomen of aangemaakt dan zal de overtollige cholesterol als het ware blijven plakken aan de wanden van de bloedvaten.

Deze cholesterol zal zich dan vooral gaan vestigen in de belangrijkste bloedvaten van het lichaam en zal het hart onder druk zetten. Op die manier wordt de kans aanzienlijk hoger op een hartaanval of andere hartproblemen.

De reden waarom zoveel mensen zich dus zorgen maken over een te hoog cholesterol is omdat hoge waarden een ernstig gezondheidsprobleem kunnen veroorzaken zoals atherosclerose, cardiovasculaire aandoeningen, hoge bloeddruk, hartaanvallen enzovoort.

Er zijn twee types cholesterol in het lichaam. Lipoproteïne met een lage dichtheid (LDL) of lipoproteïne met een hoge dichtheid (HDL).

Mensen met hogere LDL cholesterol lopen een groter risico op een hartziekte.

HDL cholesterol kan atherosclerose voorkomen. Een gezond dieet, oefeningen, lichaamsgewicht, geslacht, diabetes, leeftijd zijn allemaal factoren die een invloed kunnen hebben op de cholesterolwaarden in het lichaam. (1)

Cholesterolwaarden onder de 200 worden gezien als normaal. Tussen de 200 en de 240 wordt gezien als hoog.

Een combinatie van cholesterolverlagende voeding en eventueel medicatie kunnen helpen om hoge cholesterol te behandelen.

Lees ook :  Cholesterol Verlagen Met Kruiden en Voeding

Cholesterolverlagende voeding

Artisjok bladeren

artisjok cholesterolverlagende werkingDe eerste in de lijst cholesterolverlagende voeding is de artisjok. Onderzoek heeft aangetoond dat een extract van artisjok bladeren kan helpen om cholesterol te verlagen.

Artisjok extract zou werken door de synthese van cholesterol in het lichaam te gaan verminderen.

Artisjokken bevatten ook cynarine. Deze stof zou de aanmaak van gal in de lever gaan stimuleren. En zullen de vloei van gal naar de galblaas versnellen.

Dit zal allebei de uitscheiding van cholesterol verhogen.

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels zullen zoals de naam reeds doet vermoeden een deel van de cholesterol die aanwezig is in het spijsverteringskanaal gaan oplossen. (1)

Ze gaan als het ware fuseren met de cholesterol en op die manier de uitscheiding van de cholesterol gaan bevorderen.

lijnzaad cholesterol verlagenEr wordt aangeraden om minstens 10 gram oplosbare vezels per dag te gaan eten voor een totaal van 25 tot 40 gram vezels per dag.  Vezels spelen ook een grote rol bij onze stofwisseling. Ons metabolisme. Door voldoende vezels te eten gaan we niet alleen overtollig cholesterol uit ons lichaam drijven, maar gaan we ook de spijsvertering verbeteren.

Oplosbare vezels kunnen we terugvinden vooral in :

  • Lijnzaden
  • Peulvruchten zoals de bonen
  • Shirataki noodles
  • Bessen
  • Appelen
  • Pruimen
  • Wortelen
  • Spruiten
  • Broccoli
  • Haver

Sterolen en stanolen

Een ander voorbeeld van cholesterolverlagende voeding zijn de voedingsproducten die sterolen en stanolen bevatten.

Ze worden gevonden in verschillende plantaardige producten.

Stanolen worden ook vaak toegevoegd aan margarine, sinaasappelsap en verschillende dressings.

Onderzoek toont aan dat plantaardige stanolen en sterolen helpen om de cholesterol te verlagen. Ze zijn gelijkaardig aan de structuur van cholesterol en kunnen helpen om de opname van cholesterol uit de darmen te verminderen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat stanolen de totale cholesterol en de LDL cholesterol verlagen. De stanolen hadden echter geen effect op de HDL cholesterol en de triglycerides.

Lees ook :  Aderverkalking verminderen en behandelen

Stanolen en sterolen verhogen de effecten van andere methodes die gebruikt worden om cholesterol te verlagen.

Kokosolie

kokosolie cholesterolverlagende voedingEr bestaat controverse over het feit of verzadigde vetzuren nu schadelijk zijn voor het hart of niet.

Sommige beweren van wel en sommige beweren van niet. Toch wordt er algemeen aangenomen dat ze beter worden vervangen door onverzadigde vetzuren.

Echter wanneer we gebakken voeding willen eten. Zoals een cake of ons vlees willen bakken enzovoort. Dan is het beter om de verzadigde olie uit kokosolie te gaan gebruiken dan de onverzadigde olie uit olijfolie. Om maar een voorbeeld te geven.

Alle onverzadigde vetzuren oxideren op een bepaalde temperatuur en worden dan omgezet in transvetten.

Deze transvetten vormen het grootste probleem door de cholesterol te verhogen.

Kokosolie bestaat bijna alleen uit verzadigde vetzuren maar zal bij hoge temperaturen niet worden omgezet in transvetten. Dus kunnen we bij het bakken gebruikmaken van kokosolie. Men heeft ook aangetoond dat kokosolie de HDL cholesterol verhoogt. (bron)

Voor alle koude gerechten gebruiken we dan beter lijnzaadolie of olijfolie.

Kurkuma

cholesterol verlagen kurkumaEen ander voorbeeld van cholesterolverlagende voeding is kurkuma. Kurkuma zal het cholesterol verlagen (1),(2) op verschillende manieren.

Zo zal het de lever meer in staat stellen om cholesterol te metaboliseren.

Zal het de schade aan de bloedvaten gaan herstellen die veroorzaakt wordt door de LDL cholesterol oxidatie.

En zal op die manier ook minder LDL cholesterol in het lichaam aanwezig zijn.

Kurkuma heeft ook sterke ontstekingsremmende en anti-oxiderende eigenschappen. En zal daardoor ook het hart en de bloedvaten extra bescherming bieden tegen aandoeningen.

Daardoor zal de bloeddruk ook dalen.

Vis

cholesterolverlagende voedingsmiddelen visVis rijk aan omega 3 vetzuren kan fungeren als cholesterolverlagende voeding.

Omega 3 vetzuren verminderen het risico op het vormen van bloedklonters en doen het risico op hartaandoeningen en een eventuele hartaanval afnemen.

Voorbeelden van vis rijk aan omega 3 zijn zalm, makreel, tonijn en forel.

Thee

Thee is goed bekend om zijn antioxidanten. Toch is het ook een zeer goede verdediging tegen hoge LDL waarden. Volgens onderzoeken is ontdekt dat zwarte thee na 3 weken de cholesterol kan doen dalen met zo’n 10%.

Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

Bonen

Bonen zijn goed voor het hart. Ze doen de slechte cholesterol dalen met zo’n 10%. Dat komt gedeeltelijk door de hoge hoeveelheid vezels die daardoor de opname van cholesterol gaan verlagen.

Pure chocolade

Chocolade behoort tot de cholesterolverlagende voeding. Dit sterke antioxidant helpt om de HDL te verhogen.

In een studie werd aangetoond dat pure cacao in 12 weken de HDL met 24% kan verhogen.

Pure chocolade heeft in vergelijking met melkchocolade drie keer meer antioxidanten. Deze zullen bescherming bieden tegen het vormen van bloedklonters en schade aangebracht door vrije radicalen gaan herstellen.

Knoflook

knoflook cholesterol verlagende voedingsmiddelenDe laatste in de lijst cholesterolverlagende voeding is knoflook.

Knoflook wordt gebruikt in heel veel gerechten omwille van zijn functie als ultieme smaakgever. Knoflook bevat ook enorme voordelen voor onze gezondheid.

Vooral het bloed, het hart en de bloedvaten en de cholesterol hebben baat bij het regelmatig gebruik van knoflook.

Knoflook zal de bloeddruk doen dalen, het bloed zuiveren en cholesterol verlagen.

Knoflook zal ook voorkomen dat cholesterol kan blijven plakken aan de wanden van de bloedvaten.

1 tot 2 teentjes knoflook zou voldoende zijn per dag om van die effecten te kunnen genieten.

Het Metabolisme Op 100%

Het metabolisme op 100% werd ontwikkeld met als doel om mensen te helpen af te vallen zonder dat ze het gevoel hadden op dieet te zijn. Echter maken we daarbij gebruik van heel wat voedingsmiddelen die het cholesterolgehalte verlagen.

Daarnaast hebben ze ook hun effect op de bloedsuikerwaarden. Zo zullen ze niet alleen helpen bij het afvallen, de meer dan 100 recepten brengen ook de cholesterolwaarden in balans en brengen de bloedsuikerspiegel in balans.

Daardoor gaan we een gezonde levensstijl tegemoet en bereiken we ons gewenste gewicht. Zonder het gevoel dat we op dieet zijn.

Meer info over het Metabolisme op 100% kunnen we hier vinden

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven