Cholesterol Verlagen Met Kruiden en Voeding

Cholesterol Verlagen Met Kruiden En Andere Natuurlijke Middelen

cholesterol verlagen kruidenKunnen we cholesterol verlagen met kruiden? Cholesterol is vaak iets waar veel mensen zich zorgen moeten om maken. Weten dat hoge waarden van cholesterol in ons lichaam verschillende aandoeningen kunnen veroorzaken. Deze aandoeningen zijn dan vooral gerelateerd aan het hart, zoals hartziekten, hoge bloeddruk, angina, hartaanvallen, beroertes en andere aandoeningen van de bloedvaten.

De beste manier om dit alles te vermijden, is door onze cholesterol waarden in balans te houden. Door op ons dieet te gaan letten en geregeld te bewegen kunnen we daar heel veel aan veranderen. Zo kunnen we ook cholesterol verlagen met kruiden.

Wat is Cholesterol?

Cholesterol is een bestandsdeel die normaal wordt gesynthetiseerd in het lichaam. Cholesterol is ook aanwezig in vele voedingsmiddelen die we eten. Het is belangrijk om de integriteit en de doordringbaarheid van de celmembranen, belangrijke hormonen verwerken zoals oestrogeen, testosteron en cortisol. Ook helpt het ons lichaam vitamines op te nemen.

Hoewel, wanneer de totale cholesterolwaarden boven de 200mg/dl gaan, dan krijg je problemen zoals een hoge bloeddruk en een verhoogde kans op hartziekten.

Wat is hoge Cholesterol?

Het kan gebeuren dat de cholesterolwaarden bij sommige mensen te hoog wordt. Dit wordt dan vaak hoge cholesterol of hyperlipidemie genoemd.

Hoge waarden van de LDL cholesterol of de slechte cholesterol vormen een risico voor hartaandoeningen en een verhoogd risico op hartaanvallen.

LDL cholesterol wordt ervan verdacht de uitlijning van de bloedvaten te gaan irriteren. Dat wordt atherosclerose genoemd. Ook wel het verharden van de bloedvaten.

De aandacht wordt vooral gelegd op de LDL cholesterol verlagen en de HDL cholesterol verhogen. Echter dient ook rekening gehouden worden met de schade die kan worden aangebracht door vrije radicalen.

Lipoproteïne A is een type LDL cholesterol die wordt gevormd wanneer er schade is door vrije radicalen. Lipoproteïne A kan in de beschadigde bloedvaten plaque gaan vormen.

Oxidatieve cholesterol wordt gevonden in hoge hoeveelheden in gebakken en gefrituurde voedingsmiddelen. Onderzoeken hebben aangetoond dat oxidatieve cholesterol de hoeveelheid atherosclerose op de bloedvaatwanden kan verhogen.

Gelukkig zijn er heel wat zaken die we kunnen doen en uiteindelijk de cholesterol verlagen op natuurlijke wijze.

Wanneer we cholesterol verlagen op natuurlijke wijze dienen we enkele aanpassingen te doen aan onze levensstijl en ons dieet.

Cholesterol verlagen met kruiden

Cichorei Wortel

Cichorei wortel wordt vaak gebruikt om een koffie-achtige drank te maken. De Chinezen gebruiken het reeds voor duizenden jaren als middel om hoge cholesterol te behandelen.

De manier hoe dit kruid werkt is door het lichaamseigen metabolisme van cholesterol te regelen. Op die manier stopt het de hoge productie van de LDL cholesterol.

Fenegriek

fenegriekFenegriek is een kruid met een zeer lange geschiedenis. Het wordt vooral gebruikt voor problemen met de spijsvertering, omwille van zijn hoge hoeveelheid vezels.

Ook voor vrouwen is dit kruid zeer zinvol doordat het de melkproductie bij vrouwen die borstvoeding geven zal stimuleren (studie).

Dit is vooral zeer handig wanneer een mengeling van babyvoeding met borstvoeding wordt gegeven en op die manier de melkproductie in de melkklieren van de borsten automatisch verminderd wordt.

Door fenegriek te gebruiken zal men dus ook grotere borsten krijgen.

Fenegriek kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid suiker in het bloed wordt verminderd en op die manier de cholesterol zal verlagen in ons lichaam.

Fenegriek wordt ook gebruikt bij constipatie omdat de hoge hoeveelheden vezels ervoor zullen zorgen dat de spijsvertering vlotter verloopt. Ook zullen antioxidanten in de zaden ervoor zorgen dat de lever meer gal gaat aanmaken. Dit zou ook een gunstig effect hebben op de cholesterol. Wanneer meer gal moet worden aangemaakt heeft de lever meer cholesterol nodig. Daarnaast zullen de vezels en de gal ervoor zorgen dat een hoger cholesterolgehalte kan worden verwijderd uit het lichaam.

We mogen fenegriek echter niet gebruiken tijdens de zwangerschap omdat het een miskraam zou kunnen uitlokken. Voor niet-zwangere vrouwen is fenegriek echter zeer gunstig.

Het wordt hoofdzakelijk gebruikt via een supplement.

Meidoorn

Meidoorn ondersteunt de werking van de maag. Het kruid heeft een positieve werking op de milt en op de lever. Ook zal het de circulatie in het lichaam gaan stimuleren en op die manier helpen om cholesterol te verlagen.

Meidoorn zal ook helpen de bloeddruk te doen dalen. Het wordt sinds de 1500 jaren gebruikt als hulpmiddel om de bloedsomloop te verbeteren. In de Chinese geneeskunde wist men dit al duizenden jaren daarvoor. De Chinese naam luidt Shan Zha. Ze bevorderen de vertering van proteïnes en vetzuren. Om die reden kan het ook bij diarree worden gebruikt.

Lees ook :  Triglyceriden Verlagen met onze voeding

De plant heeft een ontspannend effect op de bloedvaten. De krachtige antioxidanten in de plant zullen de bloedvaten wijder maken waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dat geeft als resultaat een verlaging van de bloeddruk. We zien verder ook een preventieve werking tegen de vorming van plak in de bloedvaten. Wat dan uiteindelijk kan leiden tot aderverkalking.

Ook bij mensen die reeds te maken hebben met aderverkalking kan het de aderverkalking verminderen door de aanwezige plak af te breken.

Meidoorn zal ook het LDL cholesterol verlagen. Het kan gebruikt worden via een supplement in capsules of via een vloeibaar extract.

Heilige Basilicum

De naam kan misschien goddelijk klinken. Toch is de werking van dit kruid zeer aards en lichamelijk. Het kruid komt oorspronkelijk voor in Suriname. Een andere naam voor heilige basilicum is Tulsi.

Het is een van natuurlijke middelen om cholesterol te verlagen. Ze helpen de bloedsuikerwaarden verlagen en zullen stress gaan verlagen.

We zien een gemiddelde daling van de bloedsuiker met zo’n 12% bij het gebruik van heilige basilicum.

Ook zal het LDL gaan afnemen en krijgen we een stijging van het HDL. Het is vooral de werkzame stof eugenol die in de plant aanwezig is, die dit effect helpen bekomen.

Heilige basilicum of Tulsi wordt hoofdzakelijk gebruikt via een supplement.

Kaneel

kaneel verlaagt cholesterolKaneel is een van de vele natuurlijke remedies die worden gebruikt om cholesterol te behandelen. Hoe is de werking van kaneel dan op het cholesterolgehalte?

Wanneer een supplement met een kleine hoeveelheid kaneel wordt gebruikt zal dat de triglycerides gaan verlagen samen met de LDL.

Naast het verlagen van de triglycerides en het LDL cholesterolgehalte zal kaneel er ook voor zorgen dat de bloedsuiker wordt verlaagd.

Het verhoogt de HDL cholesterol niet, maar door de verlaging van de slechte cholesterol wordt die terug in balans gebracht.

Bij kaneel mag de aanbevolen dosis, vermeld op het supplement, niet worden overschreden.

Het kan ook worden gebruikt als specerij of in de vorm van biologische essentiële olie.

Kurkuma

We weten dat kurkuma excellent is om wonden te genezen. Ook zal het de werking van de lever ondersteunen en nog heel wat andere voordelen die verbonden zijn aan kurkuma.

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat kurkuma ondersteunend werkt voor het hart. Zo verlaagt kurkuma de LDL cholesterol en zorgt het voor het verwijderen van plaque die aan de bloedvatenwanden blijft plakken.

De werkzame stof in kurkuma die dit verzorgt is curcumine. De meeste mensen denken bij kurkuma aan vele voordelen voor onze gezondheid. Toch is er slechts een heel kleine hoeveelheid in kurkuma aanwezig (tussen de 0.5 a 2%). Om de effecten te bekomen die wetenschappelijk zijn aangetoond met kurkuma (curcumine) dienen we geconcentreerde extracten gebruiken. Curcumine supplementen bevatten meestal ook peper. Omdat peper ervoor zal zorgen dat de curcumine daadwerkelijk kan worden opgenomen in het lichaam. En zijn aanzienlijk duurder dan de gewone kurkuma supplementen.

Cholesterol verlagen met voeding

Vette vis

vette vis cholesterol verlagenVele typen vis zijn uitstekende bronnen van omega 3 vetzuren. Omega 3 is een belangrijke voedingsstof die veel mensen niet genoeg innemen in hun dagelijks dieet.

Omega 3 vetzuren verlagen het risico op bloedklonters en op hartaanvallen.

Wanneer je reeds een hartaanval gehad hebt of problemen hebt met het hart dien je zeker meer vis of eventueel visolie supplementen toe te voegen aan je dieet.

Goeie voorbeelden van vette vis zijn onder andere zalm en tonijn.

Zoals altijd is het ook belangrijk hoe je de vis gaat klaarmaken. Wanneer je die gaat bakken in transvetten of verzadigde vetten zal je ook een groot deel van de voordelen omzetten in nadelen.

Om die reden dien je onverzadigde vetzuren in de oliën te gebruiken wanneer we de vis gaan bakken. Dit kan bijvoorbeeld in olijfolie of lijnzaadolie.

Er bestaan heel wat verschillende visolie supplementen en er is ook vegetarische of vegan omega 3 beschikbaar. We hebben de gewone omega 3 visolie, krill olie supplement en vegan omega 3.

Oplosbare vezels

oplosbare vezels haver cholesterol verlagendOplosbare vezels verlagen de LDL cholesterol door de opname van cholesterol te verlagen tijdens de spijsvertering. Die gaan zich binden aan cholesterol en zorgt op die manier voor de uitscheiding van de cholesterol.

Oplosbare vezels kunnen worden gevonden in bepaalde supplementen zoals psyllium poeder, maar ook in andere voedingsmiddelen zoals :

  • Haver
  • Peulvruchten (bonen)
  • Sommige fruitsoorten zoals appelen, pruimen en bessen
  • Sommige groenten zoals wortelen, spruiten, broccoli

Er wordt aangeraden om 10 gram oplosbare vezels per dag te eten om een gunstig effect te hebben op de LDL cholesterol. We dienen te zorgen voor 25 tot 40 gram vezels per dag waarvan 10 gram oplosbare vezels.

Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

Artisjok

artisjok verlaagt cholesterolDe bladeren van de artisjok bevatten een speciaal type vezel. Dat speciaal type vezel zal ons helpen om de opname van cholesterol te gaan blokkeren in het lichaam.

Dat zal op die manier helpen om de slechte LDL cholesterol gaan verminderen.

Je kan het lichaam veranderen van een cholesterolmakend en cholesterolabsorberend organisme naar een organisme die deze aspecten juist uit ons lichaam gaat houden.

Artisjok wordt echter beter niet gebruikt wanneer je problemen hebt met de galblaas.

Selder

De volgende in de lijst cholesterol verlagen met voeding is selder. Selder is een groente die zijn plaats heeft verdiend in vele gerechten. Het kan om die reden ook bijna overal bij gebruikt worden.

De bladeren en de stengels hebben echter een zeer specifiek effect op cholesterol. Je kan de LDL cholesterol enorm doen dalen door heel veel selder te gaan eten.

Je kan dus ’s avonds voor de tv, in plaats van een zakje chips te eten, volop beginnen knabbelen aan stengels van de selder.

Soja

soja cholesterol verlagendSoja wordt enorm veel gebruikt in Aziatische gerechten. Om die reden hebben weinig Aziatische mensen problemen met een te hoog cholesterolgehalte.

Gelijk welk voedingsmiddel die soja bevat kan helpen om het cholesterolgehalte te verminderen.

Echter is het vooral voeding als tofu en soja eiwitten die het meest effectief zullen werken in het onder controle houden van de cholesterolwaarden.

 

Gember

cholesterol verlagen met gemberGember is een ander kruid die vaak wordt gebruikt in Aziatische gerechten. Vooral om het een beetje meer pit te geven.

Gember zal helpen om de cholesterol te verlagen en daarbovenop zal het de gerechten beter laten smaken. Je kan het evengoed aan alle gerechten toevoegen om deze effecten te verkrijgen.

Niacine

Niacine heeft een aantal functies voor het lichaam. Eén van de meest belangrijke daarvan is zijn functie op het zenuwstelsel. Het speelt ook een rol in het regelen van het spijsverteringsstelsel.

Wanneer we het over cholesterol hebben, dan zorgt niacine ervoor dat de lever geen LDL kan uitscheiden door de lever.

Niacine stimuleert ook de uitscheiding van goede cholesterol uit de lever. En zal de HDL op die manier ook gaan verhogen.

Echter mag niacine niet worden gebruikt in combinatie met medicatie om de cholesterol te verlagen. Omdat niacine dan net een omgekeerde werking kan hebben op het lichaam.

De meeste mensen krijgen niacine binnen via vlees en zuivelproducten. Dus wanneer je deze voedingsproducten uit je dieet hebt geweerd in een poging om het cholesterolgehalte te verlagen. Dan kan je misschien niet voldoende niacine binnennemen.

Je kan de niacine inname verhogen via de voeding of door een supplement te nemen. Het is natuurlijk altijd beter om via de voeding voldoende voedingstoffen in te nemen maar soms is dat niet mogelijk.

Cholesterol verlagen met voeding die niacine bevat of een supplement van niacine is dus zeker een goede keuze! Bij het gebruiken van een supplement dienen we zeker de flush free variant te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat we geen hoofdpijn of warmte-aanval krijgen bij het gebruiken van een geconcentreerde dosis.

Noten

cholesterolverlagende voeding amandelenWanneer je zoekt naar een perfecte snack die de cholesterol gaat verlagen dan kan je beginnen met nootjes knabbelen!

Praktisch alle noten zullen het LDL cholesterolgehalte gaan verlagen EN zullen de volledige cholesterol gaan verlagen. De beste keuzes zijn walnoten, amandelen en cashewnoten.

Toch dient er rekening gehouden worden met de calorieën. Noten zijn heel erg gezond en bevatten heel wat omega 3 vetzuren. Toch zullen ze vaak (met uitzondering van amandelen) boven de 500 Kcal bevatten per 100 gram.

Om die reden moeten we opletten met hoge hoeveelheden noten en gebruiken we beter kleinere hoeveelheden van 25 gram per dag.

In combinatie met andere voedingsproducten die de cholesterol gaan verlagen zullen ze ook in kleine hoeveelheden zeer effectief zijn.

De beste noten met de meest gunstige omega 3 / omega 6 verhouding zijn walnoten.

Bonen

Wanneer we cholesterol verlagen met voeding dan horen bonen ook zeker bij het dieet. Een half kopje bonen zal de LDL verlagen, tot wel 8%.

De sleutel van deze voedingsmiddelen zijn de hoeveelheden vezels die we terugvinden in bonen. Ze zullen de opname van cholesterol ernstig gaan verminderen.

Goeie voorbeelden zijn zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten en andere.

Knoflook

knoflook cholesterolverlagendCholesterol verlagen met voeding zonder knoflook toe te voegen aan je gerechten is enorme fout!

Knoflook heeft een grote invloed op de cholesterol, bloeddruk en vele andere functies van het hart en bloedvaten. Alsook het reinigende effect op het bloed zelf.

Knoflook zal bloedklonters verhinderen, de bloeddruk verlagen en ons beschermen tegen infecties.

Recentelijk werd ook ontdekt dat knoflook plaque in de bloedvaten gaat stoppen, zelfs in het prille begin.

Op die manier kan cholesterol niet blijven kleven aan de bloedvaatwanden. Probeer 2 tot 4 teentjes verse knoflook per dag toe te voegen aan je gerechten.

Lees ook :  Welke Voedingsstoffen Kunnen Helpen Nierstenen Voorkomen

Voeg knoflook toe op het laatste moment, zodat het zijn geur en zijn werkzame stof niet verliest. De geur is de geur van de belangrijkste stof in knoflook en wordt vaak weggekookt wanneer die in het begin van de bereiding wordt toegevoegd.

Indien je de geur of smaak niet lekker vindt kan je een supplement gebruiken.

Spinazie

Een ander voedingsmiddel wanneer we willen cholesterol verlagen met voeding is spinazie. Spinazie bevat luteïne. Dit is een gele stof die wordt gevonden in donkergroene groenten. Maar ook in eigeel wordt deze stof teruggevonden.

Luteïne heeft een gouden reputatie als het gaat over de veroudering tegen te gaan van de ogen.

Ook helpt luteïne om hartaanvallen te voorkomen door de bloedvatwand te reinigen van cholesterol die daar blijft aan plakken.

Kies de verse variant van spinazie en geen spinazie uit een bokaal.

Avocado

cholesterolverlagende voedingsmiddelen avocadoAvocado’s zijn een goede bron van onverzadigde vetzuren. Deze zijn zeer goed voor het hart en dit zal op zijn beurt ook helpen om het HDL cholesterolgehalte te verhogen, terwijl het de LDL cholesterol zal verlagen.

Avocado zal het cholesterolgehalte veel meer gaan verlagen dan gelijk welk fruit dan ook.

Andere werkzame stoffen zijn beta-sitosterolen, dit zijn plantaardige vetzuren die de opname van cholesterol uit onze voeding gaan verlagen.

Avocado’s bevatten echter heel wat calorieën, gebruik ze daarom niet in overdreven hoge hoeveelheden.

Magere eiwitten

kipfilet magere eiwittenVeel mensen met een hoge cholesterol eten hoge hoeveelheden rood vlees zoals steak en rund.

Er is geen reden om niet van vlees te genieten en toch  de cholesterol verlagen op natuurlijke wijze. Alleen dienen we dan te kiezen voor de juiste vleessoorten.

Het eten van magere eiwitten bijvoorbeeld zal zeker geen negatieve invloed hebben op de cholesterolwaarden.

Voorbeelden daarvan zijn gevogelte zoals kalkoen en kip.

Door rood vlees te vervangen door gevogelte en vis is een goede stap in de cholesterol verlagen op natuurlijke wijze.

Wat Met Onze Levensstijl?

Roken

roken verhoogt cholesterolEen die die een onmiddellijke impact kan hebben op je hart is door te stoppen met roken. Roken verhoogt de LDL cholesterol, terwijl het de HDL cholesterol gaan verlagen. Om die reden vormt roken een tweedelige aanval op het hart.

Nu, zoals elke roker wel weet, is stoppen met roken makkelijker gezegd dan gedaan.

Sommige mensen vinden het makkelijker om te stoppen met roken wanneer een dokter verteld dat het een kwestie van leven of dood is. Voor anderen is zelfs dat nog niet voldoende om de verslaving te doorbreken.

Wanneer je problemen hebt om te stoppen dan kan je heel wat manieren uitproberen om te stoppen met roken. Zoals een boek lezen, nicotine vervangers gebruiken of aangepaste medicatie vragen aan de dokter.

Een glas rode wijn is goed

rode wijnVeel mensen vragen zich af waar alcohol thuishoort in een cholesterolverlagend dieet plan. Wanneer je reeds bent gestopt met roken dan kan je misschien iets meer gestrest zijn om nog maar te denken aan het stoppen met alcohol drinken ook.

Er is echter nog steeds speculatie in medische kringen omtrent dit alles, toch hebben vele studies aangetoond dat er een duidelijke relatie bestaat tussen alcohol en een verlaagd risico op hartziekte en hartaanvallen.

Aan de achterzijde van deze studies wordt aangetoond dat overmatige hoeveelheden alcohol duidelijk wel een groter risico vormen.

Er is een relatie tussen alcohol en hartziekten. Maar dat betekent niet meteen dat alcohol de directe aanleiding is. Het kan evengoed betekenen dat mensen die veel alcohol drinken ook veel cholesterolrijke voeding eten.

Daaruit kunnen we besluiten dat we beter drinken met mate en dat het drinken van een glas rode wijn wellicht geen problemen zal vormen voor een eventuele verhoogde LDL.

Fysieke activiteit verhoogt de HDL

Men weet echter nog niet hoe dit ontstaat. Toch kan het zeker de goede cholesterol, namelijk de HDL cholesterol verhogen wanneer we meer gaan bewegen. Uiteindelijk zorgt dat voor dezelfde resultaten.

Het vormt ook een verlaagd risico op hartproblemen en dat is geen slecht nieuws.

Om die reden is het zeer belangrijk wanneer we willen cholesterol verlagen op natuurlijke wijze.

Conclusie

kurkuma cholesterol verlagendIn deze lijst wordt getoond hoe we kunnen cholesterol verlagen met kruiden en voeding. Verder is het van groot belang dat we transvetten en verzadigde vetten zoveel mogelijk gaan vermijden.

We moeten zeker geen vetten in het algemeen gaan vermijden. Onverzadigde vetzuren, of ze nu meervoudig of enkelvoudig onverzadigd zijn, hebben positieve effecten op het cholesterolgehalte. Zo zullen onverzadigde vetzuren de LDL gaan verlagen.

Het gebruik van onverzadigde vetzuren brengt het cholesterolgehalte terug in balans, daarmee daalt de kans op hartaandoeningen.

Dit is vooral van toepassing op Omega 3 vetzuren. Die vinden we terug in noten, vis, zaden en in fruit en groenten. Vooral de avocado is rijk aan deze omega 3 vetzuren. Verder hebben pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, pistachenoten, cashewnoten, pinda’s… Een gunstig effect op de cholesterol. We moeten echter kiezen voor de zoutarme variant.

Wat we verder kunnen doen is meer gaan bewegen. Meer bewegen brengt de cholesterolwaarden beter in balans.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven