Wat Doet NAC (N-Acetyl-Cysteïne) In Ons Lichaam?

Wanneer we te maken hebben met bepaalde problemen kunnen we misschien wel voordeel doen door NAC of N-Acetyl-Cysteïne te gebruiken. Er is zoveel wetenschappelijk bewijs gevonden over de werking van NAC in het lichaam, dat het bijna ongeloofwaardig lijkt. Dit supplement kan helpen bij psychiatrische probemen, bij leverproblemen, kanker, hartproblemen, noem maar op.

Wat is NAC?

NAC is de synthetische versie van cysteïne, een aminozuur die we terugvinden in het lichaam. De eigenlijke reden waarom N-Acetyl-Cysteïne ontwikkeld werd, was om overdosis van paracetamol te behandelen. Men zag kort daarna ook dat NAC kon gebruikt worden bij longproblemen.

Naarmate de onderzoeken vorderden kwamen meer en meer feiten aan het licht. Het kan een resem processen en organen stimuleren in het lichaam en herstellen of preventief werken tegen schade en ziektes.

NAC bootst de functie van cysteïne na in het lichaam. Dat is een aminozuur maar ook een zeer krachtig antioxidant. Oxidanten kunnen gezien worden als afvalstoffen van eiwitten die worden afgebroken met zuurstof. Wanneer deze afvalstoffen niet kunnen worden afgevoerd kunnen ze in het lichaam blijven ronddwalen en uiteindelijk schade aanrichten aan het DNA of aan andere delen van verschillende cellen.

N-Acetyl-Cysteine nac

Zowel cysteïne als NAC zullen dus werken als antioxidanten en zullen op die manier deze vrije radicalen beletten om schade aan te richten. Dit zal echter niet rechtstreeks gebeuren maar door het stimuleren van andere aminozuren die dan de weefsels en cellen zullen beschermen tegen deze vrije radicalen.

Een andere belangrijke functie van NAC is het verbeteren van de algemene gezondheid en ontstekingen zoveel mogelijk tegengaan in het lichaam. Ontstekingen op zich zijn niet meteen een groot probleem te noemen. Dat kan echter een groot probleem worden wanneer het chronisch wordt.

N-Acetyl-Cysteïne gaat de strijd aan met ontstekingen op twee vlakken. Eerst en vooral zullen ze de hoeveelheid vrije radicalen helpen afnemen. Verder zullen ze ook de moleculen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van ontstekingen aanpakken.

Tenslotte heeft NAC aangetoond de bescherming en het herstel van beschadigde cellen te bevorderen. Schade die werd aangericht door slecht functionerend DNA.

Deze effecten zijn het meest zichtbaar in bepaalde delen van het lichaam. Namelijk de hersenen, lever en de nieren. Het spreekt voor zich dat een groot deel van de voordelen van N-Acetyl-Cysteïne zich dan op deze organen en de daarmee gepaarde problemen zal gaan situeren.

Werking van NAC (N-Acetyl-Cysteïne)

Preventief tegen griep

griep nac

NAC heeft een krachtige werking tegen het griepvirus. De griep zal elk jaar miljoenen mensen treffen. Het is zeer verrassend dat dit supplement niet meer wordt aangeprezen door de medische wereld.

NAC zal het griepvirus op bepaalde vlakken helpen bestrijden.

We zien eerst en vooral dat het de leeftijd van de cellen zal verkorten. Daardoor heeft het lichaam meer kans om de cellen van het virus aan te pakken. Een ander voordeel van N-Acetyl-Cysteïne tegen de griep is dat moleculen die ontstekingen doen ontstaan worden tegengewerkt. Deze moleculen zullen de symptomen van griep zoals koorts doen ontstaan. (bron)

Ontstekingsremmende werking

De mogelijk van NAC om ontstekingen tegen te gaan en moleculen die ontstekingen doen ontstaan tegen te werken is zeer uitgebreid. Dezelfde moleculen die worden geactiveerd tijdens het griepvirus zullen ook geactiveerd worden wanneer de cellen niet naar behoren werken.

Lees ook :  10 Beste Kruiden Voor De Nieren Te Reinigen

NAC zal er dus voor zorgen dat deze moleculen in plaats van ontstekingen, net het omgekeerde zullen doen. Zo zullen ze de beenderen en gewrichten helpen stimuleren om voedingsstoffen en eiwitten op te nemen. Eén van deze eiwitten genaamd COX-2 is net verantwoordelijk voor het ontstaan van ontstekingen. Dit eiwit is de precursor van verschillende ontstekings-moleculen.

NAC zal helpen om dit eiwit te blokkeren op moleculair niveau en daardoor uiteindelijk de kern van de ontsteking aanpakken. COX-2 zou zonder de hulp van NAC andere ontstekings-moleculen kunnen stimuleren. (bron)

Preventie tegen kanker

kanker nac

N-Acetyl-Cysteïne is geen behandeling tegen kanker. Laat dit zeer duidelijk zijn. Het kan dus zeker niet gebruikt worden als alternatief voor chemotherapie of een andere behandeling die wordt voorgesteld door de behandelende arts.

Toch heeft NAC enkele eigenschappen die kunnen gezien worden als preventief tegen kanker.

NAC zal het afsterven van kankercellen bevorderen. Het kan er dus voor zorgen dat kankercellen zichzelf gaan vernietigen. De reden waarom dit niet mag gezien worden als een behandeling tegen kanker, is omdat het tempo dat de cellen worden vernietigd, te traag is om te kunnen gezien worden als een effectieve behandeling. (bron)

Het kan dus gezien worden als hulpmiddel tijdens de behandeling en als preventief middel.

Hartproblemen

Hartziekten zijn de nummer één doodsoorzaak ter wereld. Toch zeker bij mannen is dit het geval. Het vinden van een middel die kan helpen een hartaanval of hartproblemen te voorkomen is dus een enorme stap in de goede richting.

NAC heeft aangetoond dat het herstel bij mensen na een hartaanval kan bevorderd worden.

Het kan ervoor zorgen dat de aanmaak van bepaalde eiwitten MMP-2 en MMP-9 sterk afneemt. Deze proteïnes staan in rechtstreeks verband met het veranderen van het hartweefsel. Door de hoeveelheid van deze eiwitten te verminderen kunnen we het hart in een betere conditie houden. (bron)

Ook schade aan het hart door afbraak van het hartweefsel kan worden behandeld met N-acetyl-cysteïne. We zien dat deze schade in de meeste gevallen ontstaan door ontstekingen. Ontstekingen die vaak chronisch van aard zijn. Wanneer de weefsels ontstoken zijn, zullen ze harder gaan werken. Wat uiteindelijk tot schade aan het weefsel zal zorgen.

NAC kan in dit geval helpen door de cellen tot in de kern te behandelen en te vrijwaren van ontstekingen. Door het verminderen van de hoeveelheid ontstekingen kunnen we de gezondheid van de cellen terug verbeteren en het gebruik van zuurstof verhogen. (bron)

Vruchtbaarheid verbeteren

vruchtbaarheid nac

Heel wat mensen hebben problemen om kinderen te krijgen. Daar kunnen verschillende factoren voor verantwoordelijk zijn. Zo’n 15% van de koppels die kinderen willen krijgen, moeten uiteindelijk vaststellen dat één van de partners of beide partners onvoldoende vruchtbaar zijn.

Hier kan NAC ook te hulp schieten. Bij mannen gaat het vooral om het controleren van de molecule die nodig is voor de bevruchting. Dit kan uiteindelijk omgekeerd werken wanneer deze in te hoge concentraties voorkomt. Verschillende reactieve zuurstofcomponenten ROS (reactive oxygen species) zijn hier nodig. Maar in te hoge concentraties kan dit dus leiden tot onvruchtbaarheid. NAC zal helpen om overtollige zuurstofcomponenten te verwijderen en verschillende soorten testosteron te verhogen. Dat kan uiteindelijk bijdragen aan een verbetering van de vruchtbaarheid bij mannen. (bron)

Lees ook :  Wat is de Werking van Zink Tabletten?

Voor vrouwen kan NAC helpen om oxidatieve stress te behandelen en uiteindelijk te verlagen tijdens de zwangerschap. En daardoor de kans op een geslaagde zwangerschap sterk verhogen. (bron)

Polycysteus ovariumsyndroom PCOS

Het polycysteus ovariumsyndroom of PCOS is een aandoening van de eierstokken. Zo’n 15 tot 20% van de dames tussen 18 en 45 jaar hebben we er ooit al eens mee te maken gehad. En hoewel deze aandoening verschillende oorzaken kan hebben. Die kunnen zowel genetisch ontstaan, of door bepaalde zaken in onze omgeving. Het is uiteindelijk een aandoening die cystes veroorzaakt. Dat maakt het moeilijk voor deze vrouwen om kinderen te krijgen. Ze kunnen ook te maken krijgen met onregelmatige menstruatiecyclussen.

De belangrijkste medicijnen die hiervoor worden gebruikt zijn clomiphene. Deze medicijnen kunnen gezien worden als standaardmedicatie bij PCOS. Toch kan langdurig gebruik van deze medicijnen uiteindelijk zorgen voor een resistentie tegen het medicijn.

Door NAC toe te voegen kunnen we ervoor zorgen dat de progesteronwaarden gaan stijgen en zal er ook een hogere kans zijn om uiteindelijk te ovuleren. Wat uiteindelijk zal leiden tot een hogere vruchtbaarheid bij deze dames. (bron)

Sterker maken van beenderen

Iedereen die ooit wel eens één of meerdere botten gebroken heeft zal heus wel weten hoe lang het duurt vooraleer dit helemaal terug hersteld is.

Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat het bloed vaak wordt tegengehouden gedurende de wonde. Waardoor er minder zuurstof bij de blessure kan getransporteerd worden.

NAC kan hierin ook een belangrijke rol spelen. Het zal onder meer helpen om eiwitten op een adequate manier te doen vormen. Wat uiteindelijk leidt tot sterkere beenderen doordat de cellen sneller kunnen herstellen. (bron)

Luchtwegen herstellen

luchtwegen herstellen nac

Doordat NAC bepaalde eigenschappen heeft om slijm los te maken kunnen we er bijna elk probleem met de longen of luchtwegen mee aanpakken. Wanneer we te maken hebben met bronchitis, astma of longontsteking, dan kan NAC helpen om het slijm los te maken zodat we dit makkelijker kunnen ophoesten.

COPD is een aandoening waarbij de luchtwegen smaller worden. Dat maakt het moeilijker om te ademen. Eén van de meest voorkomende symptomen zijn dan ook kortademigheid.  Eén van de eigenschappen van NAC is ook om de hoeveelheid glutathione te verhogen. Wanneer die in de longen wordt aangebracht dan zal uiteindelijk de oxidatieve schade voor een deel beperkt blijven. Waardoor het verloop van de ziekte sterk vertraagd wordt.

Leverziekte

Het behandelen van leverproblemen is één van de eerste voordelen van NAC die men heeft ontdekt. Het verder uitvoeren van wetenschappelijke onderzoeken heeft aangetoond dat N-acetyl-Cysteïne kan gebruikt worden bij de behandeling van verschillende soorten leverschade.

Het wordt onder meer gebruikt door bodybuilders die door het gebruik van orale steroïden ernstige schade aan de lever hebben opgelopen.

Het zal hier ook de oxidatieve schade in de lever verminderen en dus ook de hoeveelheid ontstekingen doen afnemen. Het kan uiteindelijk gebruikt worden als een uitstekend supplement bij schade aangebracht door alcohol. Toch kan het niet meteen gezien worden als een alternatief om toch op grote schaal te blijven alcohol drinken. In de wetenschap dat we de schade met NAC toch kunnen herstellen. (bron)

Nierziekte

Oxidatieve stress kan er uiteindelijk voor zorgen dat we problemen ondervinden met de nieren. N-acetyl-cysteïne kan ook hier helpen als een redder in nood. Het zal de oxidatieve schade die wordt aangericht in de nieren helpen omkeren en op die manier nierfalen of andere nierziekten helpen vermijden. (bron)

Lees ook :  Voordelen van Acai Bessen voor onze Gezondheid

Hersenschade

Hersenschade kan ontstaan door overdosis van drugs of door heel veel alcohol te drinken. Er kan onvoldoende bloed naar de hersenen en dat veroorzaakt uiteindelijk een trauma in de hersenen. Hersenschade kan uiteindelijk leiden tot het verlies van het cognitief functioneren en het geheugen beschadigen. NAC kan helpen om deze schade te herstellen. (bron)

Risico op cardiovasculaire aandoeningen verminderen

gezondheid hart nac

Cardiovasculaire aandoeningen worden veroorzaakt door oxidatieve schade aan het hart. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval of een beroerte. Dit kan ernstige schade en zelfs de dood tot gevolg hebben. NAC kan deze oxidatieve schade die wordt aangericht helpen bestrijden. Dat doet meteen ook het risico op cardiovasculaire aandoeningen afnemen. (studie)

ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose)

ALS is een ernstige zenuw en spierziekte. De ziekte zal alle spieren in het lichaam aantasten en uiteindelijk verlammen. Het uiteindelijk verloop van de ziekte heeft de dood als gevolg. Toch kan NAC helpen om beschadigde neuronen te beschermen. Wat uiteindelijk de verdere evolutie van de ziekte zal vertragen. (studie)

Slapeloosheid

Mensen die last hebben van slapeloosheid als gevolg van slaapapneu kunnen ook geholpen worden door NAC te gebruiken. Slaapapneu is een aandoening die ervoor zorgt dat we plots moeilijk kunnen ademhalen tijdens het slapen. De ademhaling zal dan stoppen en terug op gang gebracht worden.

Mensen met deze aandoening die NAC gebruikten zagen een duidelijke verbetering. Ze snurkten ook aanzienlijk minder en konden daardoor van een betere nachtrust genieten. (studie)

Depressie

Onderzoeken hebben aangetoond dat NAC kan helpen bij mensen die lijden aan depressie. De symptomen kunnen worden onderdrukt door N-acetyl-cysteïne te gebruiken. Ook werd het algemeen functioneren tijdens deze symptomen sterk verbeterd. (studie)

Hoewel dit niet werd vastgesteld via het onderzoek zou NAC mogelijk in staat zijn om de geblokkeerde verbindingen die leiden tot een gebrek aan serotonine te herstellen.

Schizofrenie

Misschien wel één van de meest ernstige psychiatrische aandoeningen. Schizofrenie wordt nog steeds onvoldoende begrepen. Toch heeft men reeds kunnen ontdekken dat een bepaald gen in verband gebracht wordt met symptomen van schizofrenie. Dit gen zou er onder meer voor zorgen dat synapsen of verbindingen tussen twee zenuwcellen groter worden in de hersenen. Dat zou dan uiteindelijk schizofrenie uitlokken. Het gen is genaamd locus G72. Bij het gebruiken van N-acetyl-cysteïne kon men vaststellen dat deze verbindingen of synapsen terug naar de normale grootte teruggebracht werden. Wat uiteindelijk zou kunnen helpen om de ziekte te behandelen. (studie) (2)

Veroudering van de hersenen (Alzheimer)

Alzheimer is een neurologische aandoening waarbij het geheugen aangetast wordt. Het is soort veroudering van de hersenen. Onderzoek heeft kunnen aantonen dat NAC in staat is om dit verouderingsproces of aftakelingsproces van de hersenen te kunnen vertragen. (studie)

Parkinson

Mensen met Parkinson hebben een tekort aan dopamine. Er bestaan medicijnen waarbij het dopaminegehalte terug hersteld kan worden en uiteindelijk kan helpen om mensen met Parkinson een quasi normaal leven terug te geven.

Toch heeft NAC aangetoond dat het kan helpen in het herstellen van de dopamine aanmaak. En daarbij ook symptomen van Parkinson kan helpen onderdrukken.

Bijwerkingen N-Acetyl-Cysteïne

Het gebruik van NAC is veilig en heeft weinig bijwerkingen. Mensen met astma mogen het supplement niet inademen. Dit zou kunnen problemen veroorzaken met de ademhaling. Het wordt daarom beter alleen gebruikt in capsulevorm via een supplement. We doorbijten het supplement beter niet. Het is één van de weinige aminozuren die zwavelverbindingen bevat. De smaak van de stof is dus zeker niet lekker te noemen.

Mensen die bloedverdunners nemen moeten oppassen omdat het supplement de vorming van bloedklonters kan tegengaan. Andere bijwerkingen zijn diarree, constipatie, misselijkheid en overgeven.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven