Isoleucine | Werking En Bijwerkingen Van Aminozuren

isoleucine

Isoleucine behoort tot de twintig aminozuren. Het is een hydrofoob aminozuur en is essentieel voor het lichaam. Dat betekent dat we dit niet zelf kunnen aanmaken en dus dienen te halen uit de voeding of door gebruik te maken van supplementen.

Isoleucine is het meest bekend om zijn functie het uithoudingsvermogen te verhogen. Het aminozuur zal ook helpen om spierweefsel te herstellen en zal het stollen van wonden bevorderen. Het is vooral belangrijk voor atleten en bodybuilders omdat de meest prominente functie van het aminozuur de energie verhogen betreft. Ze zal ook helpen bij het herstel van fysieke inspanningen.

Isoleucine behoort ook tot de BCAA (Branched chain amino acid). Er zijn er drie terug te vinden in het lichaam. We hebben isoleucine, valine en leucine. Ze zullen allen helpen om spierweefsel te herstellen na oefeningen. Isoleucine wordt afgebroken tot energie in het spierweefsel en zal daardoor zorgen voor voldoende energie en zal ook de bloedsuiker helpen regelen. Een tekort aan dit aminozuur zal dezelfde effecten als een lage bloedsuiker teweegbrengen. We kunnen te maken krijgen met depressie, verwarring, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en vermoeidheid.

Isoleucine betreft ook een essentieel aminozuur, dat betekent dus dat het niet kan worden aangemaakt in het lichaam en moet gehaald worden uit de voeding of door gebruik te maken van supplementen.

Lees ook :  Aminozuren en de werking ervan in het lichaam

isoleucine

Fysieke prestaties verbeteren

Atleten die deze aminozuren gebruiken doen dit vooral om minder afbraak van het spierweefsel te krijgen gedurende fysieke trainingen. Alsook om de fysieke prestaties te verbeteren. Het wordt gebruikt als brandstof voor de spiercellen en kan daarom andere essentiële aminozuren sparen om later te gebruiken voor andere processen. Dat is dan ook de belangrijkste reden waarom het belangrijk is om wat te eten voor we gaan sporten.

Stimuleert de groei

Deze aminozuren zijn belangrijk voor kinderen om de groei te bevorderen. Tijdens de jonge jaren groeien kinderen namelijk heel erg snel. Een adequate dosis via de voeding is hier zeker noodzakelijk om deze snelle groei te kunnen verzekeren.

Bloedsuiker verlagen

Diabetes type 2 houdt in dat we resistent worden voor insuline en daardoor een hoge bloedsuiker krijgen. Dit kan tal van problemen met onze gezondheid opleveren. Er zijn meer dan 400 miljoen mensen met diabetes type 2. Dit aminozuur is belangrijk om de bloedsuiker te regelen en in balans te houden. En dus ook het risico op diabetes type 2 te verkleinen.

Functie van de hersenen verbeteren

Dit aminozuur is ook van groot belang voor de gemoedstoestand. Een tekort zal onmiddellijk leiden tot mentale problemen zoals depressie en stemmingswisselingen.

Lees ook :  Wat Doet NAC (N-Acetyl-Cysteïne) In Ons Lichaam?

Voeding met isoleucine

Uitstekende bronnen van isoleucine zijn zeker eiwitrijke voedingsmiddelen. We denken dan vooral aan noten, zaden, vleessoorten, eieren, vis, linzen, peulvruchten en soja. We vinden isoleucine ook terug in…

 • Biergist
 • Pompoenpitten
 • Haver
 • Havervlokken
 • Brazilnoten
 • Zeewier
 • Adzukibonen
 • Kidneybonen
 • Kikkererwten
 • Maïs
 • Amandelen
 • Hazelnoten
 • Bloemkool
 • Spinazie
 • Boerenkool
 • Pecanoten

Mensen die vaak sporten en weinig eiwitten eten via de voeding kunnen hier supplementen voor nemen. Het is verkrijgbaar in BCAA vorm of in individueel supplement. Al heeft het weinig zin om deze individueel te gebruiken. We gebruiken dan beter een BCAA supplement.

Dit komt omdat de balans tussen de andere BCAA’s verstoord zal raken. Voor elke milligram isoleucine hebben we 2 milligram leucine en valine nodig.

Bijwerkingen

Mensen met leverproblemen of nierproblemen dienen op te letten met het gebruik van hoge hoeveelheden isoleucine. Een hoge hoeveelheid kan ervoor zorgen dat de problemen met lever of nieren erger worden.

Het gebruik van hoge hoeveelheden via supplementen kan ervoor zorgen dat we heel veel moeten urineren. Er kan echter ook een verkeerde balans ontstaan en ervoor zorgen dat er minder tyrosine en tryptofaan naar de hersenen wordt getransporteerd. Dat kan uiteindelijk symptomen van depressie doen uitlokken. Het gebruik van hoge hoeveelheden moet hier dus zeker met de nodige voorzorgen genomen worden.

Lees ook :  Leucine | Werking En Bijwerkingen Van Aminozuren

Het gebruiken van isoleucine of BCAA is geen vervanging voor een gezond dieet en kunnen zeker niet gebruikt worden als vervanging voor belangrijke koolhydraten die we vinden in bonen, volkoren producten, zaden en noten. Zij zitten vol met vitamines en mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten. Het is daarom beter om zoveel mogelijk uit de voeding te halen en enkel en alleen een BCAA supplement te gebruiken bij regelmatig sporten of bij krachttraining. Omdat dan hogere dosissen nodig zijn om het herstel te bevorderen.

Kinderen mogen geen BCAA supplementen gebruiken tenzij dit is aangewezen door een dokter.

Referentie:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/6306

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14651987

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Isoleucine

Isoleucine | Werking En Bijwerkingen Van Aminozuren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven