Acetyl L-Carnitine Voordelen en Bijwerkingen

Acetyl L-Carnitine is een aminozuur die we terugvinden in verschillende voedingsmiddelen. Men neemt het vaak als supplement omdat het zou helpen bij het afvallen en een grote invloed heeft op de hersenfunctie. In dit artikel gaan we de wetenschappelijke feiten van L-carnitine eens bekijken.

Wat is L-carnitine

L-carnitine is een voedingsstof en kan gebruikt worden als supplement. Zijn belangrijkste taak is het helpen produceren van energie door vetzuren in de cellen te transporteren. Dit zal onder meer helpen bij de verbranding van vetzuren om energie aan te maken. Het lichaam kan zelf L-carnitine aanmaken uit twee verschillende aminozuren lysine en methionine. Het lichaam heeft ook vitamine C nodig om deze stof aan te maken.

Natuurlijk rijke bronnen van L-carnitine zijn vooral rood vlees en vis. Veganisten of mensen met spijsverteringsproblemen kunnen vaak onvoldoende hoeveelheden aanmaken. Voor hen is het handig om een supplement te gaan gebruiken.

Verschillende soorten L-carnitine

L-carnitine is de actieve vorm van carnitine. Het kan gevonden worden in het lichaam, in voedingsmiddelen en in veel supplementen. Er zijn ook verschillende types beschikbaar.

  • D-carnitine: inactieve vorm die kan zorgen voor een gebrek aan carnitine door de absorptie van natuurlijke carnitine tegen te gaan.
  • Acetyl-L-carnitine: dit is de meest effectieve vorm van L-carnitine en kan helpen om neurologische aandoeningen te bestrijden (1).
  • Propionyl L-carnitine: deze vorm zal onder meer ook helpen om de hoeveelheid stikstof te verhogen, wat een bloeddrukverlagend effect zal hebben op het lichaam.
Lees ook :  Wat is een Nachtschade allergie?

Helpt L-carnitine bij afvallen?

Wanneer we weten dat L-carnitine helpt bij het transporteren van vetzuren in de cellen, die dan gebruikt worden voor energie. Zullen we hoe dan ook tot de logische constatatie komen dat dit helpt bij het afvallen. Dat is dan ook de hoofdreden waarom men dit aminozuur toevoegt aan allerlei producten om gewicht te verliezen. Toch is het wetenschappelijk niet meteen 100% zeker. Er zijn onderzoeken die gunstige resultaten aantonen. En er zijn onderzoeken die geen enkel resultaat aantonen. Het blijft dus afhankelijk van persoon tot persoon en vooral hoe je metabolisme reageert op de stof. Om te bepalen of er al dan niet gewichtsverlies optreedt.

Hersenfunctie

Hierover heeft men meer zekerheid gevonden. Acetyl L-carnitine zou een gunstig effect hebben op de werking van de hersenen. Vooral dan in het beschermen tegen ziektes die als gevolg van het ouder worden ontstaan. Wetenschappelijk onderzoek stelde vast dat de hersenen minder snel aftakelen. Men zag ook  een verbetering van het leervermogen.

Studies met mensen toonden zelfs aan dat acetyl L-carnitine de voortgang van Alzheimer vertraagt.

Ook bij mensen met hersenschade als gevolg van alcoholisme zijn optimistische resultaten bereikt (studie). Zo verbetert het cognitief functioneren van de hersenen bij mensen met alcoholisme.

Lees ook :  Vetverbranding stimuleren met 1 simpele verandering

Hartproblemen voorkomen

Onderzoek toonde aan dat L-carnitine de bloeddruk doet dalen. Ook het mechanisme die verantwoordelijk is voor het ontstaan van hartziekten wordt onderdrukt.

Ook werd aangetoond dat dit aminozuur bescherming biedt tegen hartfalen (bron). Mensen met een geschiedenis van hartfalen en mensen met een hoger risico op hartfalen werden één jaar lang gevolgd. Ze werden opgedeeld in twee groepen. In de groep die acetyl L-carnitine toegediend kreeg hadden minder mensen een hartaanval gekregen (studie).

Fysieke prestaties verbeteren

L carnitine kan de fysieke prestaties verbeteren op lange termijn. Het effect kan soms enkele weken op zich laten wachten en is beter zichtbaar bij hogere dosissen. Het is dus niet zo dat we meteen dit effect kunnen voelen (bron).

We zien dat acetyl L-carnitine :

  • Herstel versnelt na het trainen
  • De spieren krijgen meer zuurstof
  • Het uithoudingsvermogen verhoogt
  • De spieren vermoeien minder snel
  • Meer rode bloedcellen aanmaken

Diabetes type 2

L-carnitine doet symptomen van Diabetes type 2 afnemen. Alsook de risicofactoren voor Diabetes. Onderzoek toont aan dat mensen met Diabetes een lagere bloedsuikerspiegel hebben, wanneer ze carnitine supplementen gebruiken (studie).  Verder zien we een verbetering van het gebruik van koolhydraten. Waardoor de bloedsuikerspiegel minder schommelingen vertoont.

Bijwerkingen van Acetyl L-carnitine

Bij de meeste mensen die een normale dosis gebruiken zullen geen bijwerkingen optreden. Een wetenschappelijk onderzoek vond geen noemenswaardige bijwerkingen bij een gebruik tot 3.000 mg. Al bedraagt de maximale aanbevolen hoeveelheid 2.000 mg.

Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

Bijwerkingen die optreden bij sommige mensen zijn misselijkheid en maagproblemen.

Een hogere dosis voor een lange periode gaat gepaard met een verhoging van trimethylamine N-oxide (TMAO). Dat is een metaboliet die wordt aangemaakt door bacteriën in de darmen. Deze verhoogt het risico op atherosclerose. Dat is dan ook de reden waarom het eten van hoge hoeveelheden rood vlees niet gunstig is voor ons lichaam. Rood vlees bevat heel veel L-carnitine.

Aanbevolen dosis

Een normale dosis is tussen de 500 mg en 2.000 mg. Het supplement neemt men best op een lege maag. En dient men goed af te sluiten. Is geschikt voor vegetariërs.

Je kan acetyl L-carnitine bestellen in de webshop

 

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven