Serotonine aanvullen op natuurlijke wijze

Wat is serotonine

Het behoort tot de belangrijkste neurotransmitters in het lichaam. Serotonine is onder meer belangrijk bij het regelen van onze emoties en daaruit volgende reacties. Het zal een grote rol spelen in ons voedingspatroon en daarbij de eetlust gaan regelen. Daarnaast zullen andere belangrijke factoren zoals slaap, concentratie en gemoedstoestand sterk worden beïnvloed door de hoeveelheid serotonine er in onze hersenen en in het lichaam aanwezig is.

Waarom is het belangrijk?

Serotonine aanvullen kan belangrijk zijn om onze gemoedstoestand op te krikken. Wanneer we merken dat we negatieve gedachten hebben, ons teveel zorgen gaan maken. Wanneer we ons slecht en neerslachtig voelen, te snel emotioneel worden. Dan zijn dat allemaal symptomen die kunnen wijzen op een gebrek aan serotonine.

Het wordt misschien wel het meest in verband gebracht met depressie. Dit komt doordat bijna alle medicijnen die worden gegeven om depressie te behandelen, serotonine aanvullende eigenschappen hebben. Dat maakt het niet moeilijk om te besluiten dat serotonine kan helpen om een depressie te genezen en vooral ook om ze te voorkomen.

Serotonine tekort bepalen

Het probleem is echter dat een serotonine tekort moeilijk te bepalen is. We kunnen door de huisarts een onderzoek laten doen. Maar daar kan men niet de totale hoeveelheid gaan bepalen. Dit komt omdat deze neurotransmitter niet alleen in onze hersenen aanwezig is. Maar ook wordt aangemaakt in het spijsverteringsstelsel. Een andere factor is dat we misschien wel voldoende serotonine hebben, maar dat die minder actief geworden is door bepaalde processen die de functie ervan verstoren.

Gelukkig zijn er voldoende zaken die wij kunnen doen. Die zullen ervoor zorgen dat we serotonine aanvullen, maar ook dat we de processen kunnen stilleggen die ervoor zorgen dat de neurotransmitter niet of onvoldoende zijn werk kan doen.

Wanneer we zelf willen vaststellen of we te maken hebben met weinig serotonine, dan kunnen we kijken naar de belangrijkste symptomen. We hebben het hier al gehad over depressie. Het spreekt voor zich dat bijna alle symptomen gepaard gaan met dit probleem.

Laag serotonine symptomen

Eén van de belangrijkste symptomen die kunnen wijzen op een laag serotonine is het verliezen van emotionele stabiliteit. Wanneer we merken dat we snel kwaad worden of snel emotioneel worden. Dan kunnen we baat hebben bij enkele zaken die de neurotransmitters gaan stimuleren.

Daarnaast kunnen we ook te maken krijgen met angst-aanvallen en slapeloosheid. We zullen ons veel sneller zorgen maken. Vaak om dingen waar we ons in een normale situatie weinig zorgen zouden over maken.

Lees ook :  Wat Is Dopamine En Hoe Kunnen We Dopamine Verhogen?

Eetstoornissen komen heel vaak voor wanneer we last hebben van weinig serotonine. Suikers, en vooral de snelle suikers die we terugvinden in snoep en koekjes, hebben een serotonineverhogend effect. We zullen dus hunkeren naar dit soort voedingsmiddelen. Dit kan uiteindelijk heel snel leiden tot overgewicht.

Wanneer we niet weten dat we te maken hebben met laag serotonine kunnen we uiteindelijk in een depressie terecht komen. Terwijl dit dan in bijna alle gevallen kan worden opgelost door het serotonine aan te vullen.

Vrouwen hebben een verhoogd risico

Mannen hebben hier minder vaak last van dan vrouwen. Hoe dat komt weet men ook niet. Maar men kon toch vaststellen, dat de oorzaak van een depressie bij vrouwen, in de meeste gevallen te wijten is aan weinig serotonine. Terwijl dat bij mannen meestal gepaard gaat met weinig dopamine.

Vrouwen hebben automatisch vaker last van een wisselende gemoedstoestand. Heel veel maandelijks terugkerende processen zorgen voor dat effect. Denk maar aan de vele vrouwen die last hebben van PMS, of last hebben van zeer pijnlijke menstruatie, met buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid als gevolg. Dit allemaal zal een grote invloed hebben op onze gemoedstoestand. Wanneer er dan een verlaagde serotonine waarde ontstaat. Kunnen deze symptomen vaak de druppel betekenen.

Serotonine tekort oorzaken

De oorzaken zijn heel vaak hormonen gebonden. Wanneer we veranderen van anticonceptiemiddel. Of wanneer we stoppen of beginnen met een anticonceptiemiddel, dan zal dat veranderingen in het lichaam teweegbrengen. Elk anticonceptiemiddel bevat een bepaalde hoeveelheid hormonen. Dat is bij elk merk anders en kan ook variëren van uitvoering. Wanneer we te weinig progesteron in het lichaam hebben, hebben we ook een verhoogd risico op een serotonine tekort.

Het is dan niet meteen nodig om middelen te gebruiken die het progesteron gaan verhogen. Omdat we dan een verkeerde balans in de andere richting kunnen krijgen. We kunnen dan snel te maken hebben met teveel progesteron en terug andere symptomen vertonen.

Er zijn voldoende natuurlijke middelen die zullen helpen om de hormonen in balans te brengen. En om eventuele tekorten of verkeerde verhoudingen terug aan te passen. Wij zullen die verder in dit artikel allemaal bespreken.

Verder is er vitamine D. Hoewel vitamine D niet hoofdzakelijk gaat zorgen dat er meer serotonine zal worden aangemaakt. Zal het wel de werking van deze neurotransmitters gaan stimuleren. Wanneer bepaalde processen ervoor zorgen dat we ons serotonine niet volledig kunnen benutten, kan dit leiden tot dezelfde symptomen als bij een serotonine tekort.

Lees ook :  Seleentekort Symptomen En Hoe Kunnen We Het Vermijden?

Het serotonine aanvullen met natuurlijke middelen

Er zijn een aantal belangrijke middelen die zullen helpen om deze neurotransmitter terug in balans te brengen. Het zal werken op twee fronten. Eerst en vooral zal het ervoor zorgen dat we op een natuurlijke manier de stof kunnen aanmaken. En daarnaast ook helpen bij het effectief gebruiken van de neurotransmitters. En op die manier kunnen profiteren van de gunstige effecten daarvan.

Vitamine D

Wetenschappelijke onderzoeken (1) hebben aangetoond dat vitamine D gunstig kan zijn voor mensen met autisme. Of met een risico op autisme. In datzelfde onderzoek kwam men tot de vaststelling dat vitamine D het gene tryptofaan gaat stimuleren. Dat zorgt voor de aanmaak en het gebruik van serotonine.

Het supplement zal de hoeveelheid serotonine aanvullen in de hersenen en ook verhinderen dat er teveel serotonine in het lichaam blijft rondhangen zodat we het niet kunnen gebruiken.

Rhodiola

Rhodiola is een andere natuurlijke oplossing tegen depressie. En kan ook worden gebruikt wanneer we willen het serotonine verhogen op een natuurlijke manier. We vinden de plant vooral in Rusland. Ze groeit in zeer erbarmelijke omstandigheden. Men vermoedt dat deels daardoor ook de zeer krachtige werking uit voortkomt. Een plant die kan groeien in moeilijke omstandigheden, moet belangrijke stoffen bevatten die het mogelijk maken om te groeien in zulke slechte omstandigheden.

We zien dat het kruid rhodiola wordt gebruikt tegen fysieke en mentale vermoeidheid. Al dan niet als een gevolg van stress. De plant wordt gezien als een adaptogeen. Waar nog heel wat andere planten ook bij horen. Adaptogenen zijn planten die zullen werken waar het lichaam hulp nodig heeft. De naam zegt het eigenlijk zelf. Ze zullen helpen het lichaam aanpassen waar dat nodig is.

Het volgende onderzoek werd gedaan bij ratten die verslaafd waren aan nicotine. (studie)

Men maakte de ratten eerst verslaafd aan nicotine door 14 dagen lang een injectie toe te dienen van 2 mg per kg lichaamsgewicht. Daarna ging men de nicotine behandeling stopzetten en ging men de ratten rhodiola toedienen. Men wist reeds dat nicotine verslaving leidt tot symptomen van depressie, wanneer geen nicotine meer wordt toegediend. Men zag duidelijk een verhoging van zowel de aanmaak als het gebruik van serotonine bij de ratten die verslaafd waren aan nicotine. En stelde duidelijk minder symptomen van depressie vast. 

Rhodiola extract verhoogt zowel de aanmaak als de vrijgave van serotonine

Ashwagandha

Ashwagandha is een kruid die wordt gebruikt in de Ayurveda. Het wordt vooral gebruikt om de vitaliteit te verbeteren. Eén van de belangrijkste functies van ashwagandha is het verlagen van cortisol. (2)

Verschillende onderzoeken hebben gunstige effecten kunnen aantonen op vlak van cortisol. Men stelde onder meer ook vast dat ashwagandha, ofwel Withania Somnifera zoals de botanische naam luidt, een even krachtige werking heeft als het medicijn lorazepam. (3)

Lees ook :  Hoe Kunnen We De Tanden Bleken?

Wanneer het cortisol gaat dalen, zal het serotonine gehalte stijgen. Dit komt doordat een verhoogd cortisol, de aanmaak en het gebruik van serotonine gaat blokkeren. Hoe minder cortisol we in het lichaam hebben, des te meer serotonine we kunnen aanmaken en gebruiken (4)

Withania somnifera zal er dus voor zorgen dat we minder cortisol gaan aanmaken. Dat we beter bestand raken tegen stress en dat de gemoedstoestand zal verbeteren. Het wordt ook gezien als een alternatieve behandeling tegen depressie. Mede dankzij zijn serotonine aanvullende capaciteiten. (5)

Daarnaast zal het de seksuele gezondheid verbeteren. We zien een verbetering van het libido bij zowel mannen als vrouwen. Bij mannen wordt ook een verbetering van de vruchtbaarheid vastgesteld en een verhoging van het testosteron door het verminderen van de aromatase, ofwel de omzetting van testosteron naar oestrogeen. (6)

Ashwagandha supplementen mogen niet gebruikt worden door zwangere vrouwen omdat het een ontspannende werking heeft op de spieren in de baarmoeder en daardoor een vroegtijdige bevalling, miskraam kan uitlokken.

Mucuna Pruriens

Mucuna Pruriens is een kruid die zal helpen bij het in balans brengen van de seksuele hormonen bij mannen en bij vrouwen.

Het heeft vooral een dopamine verhogend effect. Dit zou dus vooral voor mannen die last hebben van depressie, zeer gunstig kunnen zijn. Maar naast het verhogen van dopamine zal het ook invloed hebben op serotonine. En daardoor ook helpen serotonine aanvullen in onze hersenen.

In volgend onderzoek kunnen we zien dat mucuna pruriens stress gaat onderdrukken en de kwaliteit van het sperma gaat verbeteren bij mannen. Dit onderzoek werd gedaan bij mannen, maar ook bij vrouwen zal dit kruid een stressverlagend effect hebben. (7)

In dit onderzoek zien we de gunstige effecten van Withania Somnifera (Ashwagandha) en Mucuna Pruriens bij mensen met Parkinson. Mede dankzij zijn serotonine en dopamine verhogende effecten. (8)

Mucuna pruriens kan worden gebruikt via een supplement.

Tongkat Ali

Tongkat Ali is een ander kruid die vooral bekend is om zijn seksuele eigenschappen. Zo zal het libido verbeteren en zullen de seksuele prestaties zowel bij mannen als bij vrouwen verbeteren.

Maar Tongkat Ali heeft ook een cortisol verlagend effect. We hebben reeds gezien dat een daling van het cortisol zorgt voor meer serotonine, en dat we die neurotransmitter dan ook beter kunnen gebruiken. (9)

In volgend onderzoek stelde men vast dat bij een daling van het cortisol, er een stijging van 28% wordt opgemerkt van het serotonine. Plus een stijging van 31% voor de andere belangrijke neurotransmitter, dopamine. (10)

Tongkat Ali supplementen kunnen in hoge dosissen de hartslag verhogen. Het is daarom niet aangeraden hoge doseringen te gebruiken.

Deel dit bericht

Scroll naar boven