Wat Zijn De Symptomen En Oorzaken Van Te Hoog Prolactine?

Wat is de oorzaak van een hoog prolactine?

Hoewel een te hoog prolactine een samenloop van verschillende oorzaken kan zijn. Toch zijn die meestal terug te dingen naar een aantal specifieke oorzaken die altijd aan de basis liggen van het probleem.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het normaal dat het prolactine zeer hoog wordt. Dit komt omdat het lichaam zich gaat voorbereiden op het geven van moedermelk. Het hoge prolactinegehalte zal ervoor zorgen dat de melkklieren zich kunnen ontwikkelen om op tijd en stond voldoende melk te kunnen bieden aan de baby.

Hetzelfde geldt natuurlijk tijdens het geven van borstvoeding. De hoeveelheid hormoon die wordt aangemaakt kan tot 10 keer hoger zijn als normaal. Omdat de melkklieren voldoende melk moeten kunnen aanmaken.

Wanneer de vrouw louter en alleen borstvoeding geeft, zal de waarde het hoogst zijn. Wanneer borstvoeding wordt afgewisseld met flesvoeding, dan zullen de waarden niet zo hoog uitdraaien.

Lees ook :  Hoe kan je jezelf beschermen tegen griep en coronavirus?

Stress

Stress in elke vorm van het woord, dat kan dan gaan van fysieke stress of mentale stress. Dat zal ervoor zorgen dat onze hormonen uit evenwicht raken wanneer dit chronisch wordt. Indien het lichaam te lang onder stress geplaatst wordt zal het lichaam cortisol gaan aanmaken in de bijnieren. Dit is een automatische reactie van het lichaam. Daarnaast zullen ook hogere hoeveelheden prolactine aangemaakt worden.

Eiwitten

Een dieet met enorm veel eiwitten kan ervoor zorgen dat het prolactine te hoog wordt.

Chronische ziektes

Bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat de prolactinewaarden te hoog worden. Dat zijn dan vooral tumoren in de hypofyse of die de werking van de hypofyse beïnvloeden. Nierproblemen kunnen ervoor zorgen dat er minder prolactine kan worden afgevoerd.

Ook aandoeningen met de lever zoals levercirrose kunnen dit probleem veroorzaken.

Andere oorzaken

  • Stimuleren van de tepels
  • Medicijnen tegen depressie
  • Medicijnen tegen psychose
  • Gebruik van oestrogenen in voeding (fenegriek, soja …)

Gevolgen van een te hoog prolactine

Een te hoog prolactinegehalte is niet gezond wanneer dit zich niet bevindt tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Dit zal meteen invloed hebben op de vruchtbaarheid bij vrouwen omdat de eisprong moeilijker kan plaatsvinden. Ook zal de menstruatie niet altijd op hetzelfde tijdstip voorkomen en in sommige gevallen zelfs helemaal uitblijven.

Lees ook :  Wat zijn de voordelen van Mangosteen in het lichaam?

Dat kan ook enkel sporadisch gebeuren. Het hoog prolactinegehalte is dan ook de reden waarom vrouwen na de zwangerschap niet meteen kunnen zwanger worden. Indien ze geen borstvoeding geven zal er medicatie toegediend worden die deze vorming van moedermelk gaat blokkeren, en dan keert de menstruatie heel snel terug.

Een te hoog prolactinegehalte kan ervoor zorgen dat we overgewicht opstapelen. Hoewel men niet zeker is hoe dat precies in zijn werk gaat. Men gaat ervan uit dat het gaat om een natuurlijke reactie van het lichaam. Wanneer er teveel prolactine aanwezig is, gaat het lichaam sneller vet opslaan als reserve voor de (mogelijke) baby.

Deel dit bericht

Scroll naar boven