Wat Zijn De Symptomen En Oorzaken Van Te Hoog Prolactine?
Auteur: Pedro
Gepubliceerd: juli 29, 2017 om 9:45 am
Laatste update: september 25, 2019

Hoog prolactine heeft een groot aantal nadelen voor onze gezondheid. Het belangrijkste misschien is dat een te hoog prolactine zal leiden tot onvruchtbaarheid. En dit bij zowel mannen als bij vrouwen. Wanneer we merken dat het prolactine te hoog wordt is het tijd om er iets aan te doen.

Dat kan door medicijnen te gebruiken. Maar deze bevatten relatief wat bijwerkingen. En het is altijd beter als we het probleem via de natuurlijke manier kunnen bestrijden. Er zijn verschillende manieren hoe we kunnen het prolactine verlagen.

We kunnen prolactine verlagen met voeding. En we kunnen kruiden gebruiken die het hormoon zal aanpakken.

Wat is prolactine?

Prolactine is een hormoon die wordt aangemaakt in de hypofyse. Dat is te vinden achteraan onze hersenen. Zowel mannen als vrouwen maken dit hormoon aan.

Niet alleen in de hersenen, maar ook in andere delen van het lichaam wordt dit hormoon aangemaakt. Dit kan dan zowel in de baarmoeder, borsten, prostaat of huid zijn.

Bij vrouwen is prolactine van groot belang voor het stimuleren van melkklieren om uiteindelijk moedermelk aan te maken. Het is dus logisch dat tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding, deze waarden bij vrouwen heel hoog zijn.

Lees ook :  Potentie Verhogen Met De Meest Krachtige Middelen!

Hoewel het hormoon ook  wordt aangemaakt bij mannen, toch is men nog niet zeker of het bij mannen wel een bepaalde functie heeft in het lichaam. Men heeft nog steeds niet ontdekt waarom het hormoon belangrijk zou kunnen zijn voor mannen.

Symptomen van een te hoog prolactine

We zullen enkele symptomen van te hoog prolactine weergeven die specifiek gericht zijn voor vrouwen. En symptomen die eerder vooral bij mannen voorkomen. Wanneer we last hebben van enkele van deze symptomen, bestaat de kans dat we het prolactinegehalte moeten verlagen.

Te hoog prolactine bij vrouwen

 • Uitblijven van de menstruatie
 • Onregelmatige menstruatie
 • Uitblijven van de eisprong
 • Verlaagd libido
 • Moedermelk aanmaken zonder dat we borstvoeding geven
 • Acne
 • Overbeharing
 • Onvruchtbaarheid

Te hoog prolactine bij mannen

borstvorming bij mannen hoog prolactine

 • Erectieproblemen
 • Borstvorming
 • Verlaagd libido
 • Verminderde spiermassa
 • Melkontwikkeling uit de tepels
 • Onvruchtbaarheid

Wat is de oorzaak van een hoog prolactine?

Hoewel een te hoog prolactine een samenloop van verschillende oorzaken kan zijn. Toch zijn die meestal terug te dingen naar een aantal specifieke oorzaken die altijd aan de basis liggen van het probleem.Zwangerschap en borstvoeding

oorzaak te hoog prolactine zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het normaal dat het prolactine zeer hoog wordt. Dit komt omdat het lichaam zich gaat voorbereiden op het geven van moedermelk. Het hoge prolactinegehalte zal ervoor zorgen dat de melkklieren zich kunnen ontwikkelen om op tijd en stond voldoende melk te kunnen bieden aan de baby.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Stoppen Met Roken En De Longen Herstellen Na Het Roken?

Hetzelfde geldt natuurlijk tijdens het geven van borstvoeding. De hoeveelheid hormoon die wordt aangemaakt kan tot 10 keer hoger zijn als normaal. Omdat de melkklieren voldoende melk moeten kunnen aanmaken.

Wanneer de vrouw louter en alleen borstvoeding geeft, zal de waarde het hoogst zijn. Wanneer borstvoeding wordt afgewisseld met flesvoeding, dan zullen de waarden niet zo hoog uitdraaien.

Stress

stress prolactine


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:


Stress in elke vorm van het woord, dat kan dan gaan van fysieke stress of mentale stress. Dat zal ervoor zorgen dat onze hormonen uit evenwicht raken wanneer dit chronisch wordt. Indien het lichaam te lang onder stress geplaatst wordt zal het lichaam cortisol gaan aanmaken in de bijnieren. Dit is een automatische reactie van het lichaam. Daarnaast zullen ook hogere hoeveelheden prolactine aangemaakt worden.

Eiwitten

Een dieet met enorm veel eiwitten kan ervoor zorgen dat het prolactine te hoog wordt.

Chronische ziektes

Bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat de prolactinewaarden te hoog worden. Dat zijn dan vooral tumoren in de hypofyse of die de werking van de hypofyse beïnvloeden. Nierproblemen kunnen ervoor zorgen dat er minder prolactine kan worden afgevoerd.

Ook aandoeningen met de lever zoals levercirrose kunnen dit probleem veroorzaken.

Andere oorzaken

 • Stimuleren van de tepels
 • Medicijnen tegen depressie
 • Medicijnen tegen psychose
 • Gebruik van oestrogenen in voeding (fenegriek, soja …)
Lees ook :  Melatonine verhogen tegen slapeloosheid

Gevolgen van een te hoog prolactine

Een te hoog prolactinegehalte is niet gezond wanneer dit zich niet bevindt tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding. Dit zal meteen invloed hebben op de vruchtbaarheid bij vrouwen omdat de eisprong moeilijker kan plaatsvinden. Ook zal de menstruatie niet altijd op hetzelfde tijdstip voorkomen en in sommige gevallen zelfs helemaal uitblijven.

Dat kan ook enkel sporadisch gebeuren. Het hoog prolactinegehalte is dan ook de reden waarom vrouwen na de zwangerschap niet meteen kunnen zwanger worden. Indien ze geen borstvoeding geven zal er medicatie toegediend worden die deze vorming van moedermelk gaat blokkeren, en dan keert de menstruatie heel snel terug.

Een te hoog prolactinegehalte kan ervoor zorgen dat we overgewicht opstapelen. Hoewel men niet zeker is hoe dat precies in zijn werk gaat. Men gaat ervan uit dat het gaat om een natuurlijke reactie van het lichaam. Wanneer er teveel prolactine aanwezig is, gaat het lichaam sneller vet opslaan als reserve voor de (mogelijke) baby.

Prolactine verlagen op een natuurlijke manier

Er zijn verschillende manieren hoe we het prolactine kunnen verlagen. De belangrijkste daarvan is het verhogen van dopamine. Wanneer meer dopamine aangemaakt wordt, zal er minder prolactine vrijkomen. Dat is dan ook het logisch gevolg van antipsychotische middelen. Zij blokkeren de aanmaak van dopamine. Wat ervoor zorgt dat het prolactine te hoog wordt.

Lees ook :  Hoe Kunnen We De Tanden Bleken?

We kunnen er dus voor zorgen om het hoog prolactine te verlagen wanneer we middelen gebruiken die het dopamine verhogen.

Stress

Behandelingen tegen stress hebben een gunstige invloed op een hoog prolactine. We kunnen dit bekomen door simpele oefeningen zoals yoga of ademhalingsoefeningen. Dit zal de stress doen dalen en het prolactinegehalte doen dalen.

Alcohol

Het is ook belangrijk dat we niet veel alcohol drinken. Alcohol, voornamelijk bier wordt gezien als een gunstig middel om de melkproductie te verhogen. Dit komt door het verhoogde prolactinegehalte. We verminderen dus beter de inname van alcohol.

Mucuna pruriens

prolactine verlagen mucuna pruriens

Het beste middel om dopamine te verhogen in de hersenen is mucuna pruriens. Het wordt gezien als een behandeling tegen Parkinson. Omdat het de werking van medicijnen tegen Parkinson evenaart. Parkinson is een aandoening waarbij de aanmaak van dopamine volledig uitblijft of zeer laag wordt.

Het dopamine kunnen we dan herstellen door mucuna pruriens te gebruiken. Dit kan dus ook heel goed gebruikt worden wanneer we willen het prolactine verlagen. (bron)

Hormonen als cortisol en prolactine hebben een sterk verband met neurotransmitters zoals dopamine en serotonine. Wanneer het serotonine of dopamine gaat stijgen, dan gaat automatisch ook het prolactine verlagen. Om die reden is het gebruik van mucuna pruriens een zeer goed natuurlijk alternatief tegen een te hoog prolactinegehalte.

Mucuna pruriens kan gebruikt worden via een supplement.

Vitamine E

Bij het gebruiken van vitamine E supplementen kunnen we het prolactine verlagen. Dit komt doordat vitamine E de vrijgave van dit hormoon gaat blokkeren in de hersenen. (bron)

Lees ook :  Wat Is De Werking Van Vitamine E Op Ons Lichaam?

Vitamine E is ook een krachtig antioxidant die de veroudering van de huid gaat tegengaan en tevens een stimulerend effect heeft op de bloedcirculatie.

Een gebruik van 1.000 IU per dag kan gevaarlijk zijn voor gezonde mensen door onder meer het risico op bloedingen te verhogen. Mensen die bloedverdunnende medicijnen nemen dienen eerst te praten met een arts vooraleer ze hogere hoeveelheden vitamine E willen gebruiken. Het best houden ze zich aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid via het supplement.

Ginkgo Biloba

prolactine verlagen ginkgoGinkgo Biloba zal ook het prolactine verlagen wanneer dit te hoog wordt. We zien hierbij ook een daling van het cortisol en een stijging van het dopamine.

Verder is ginkgo een kracht bloedverdunnend middel en een antioxidant. Het zal onder meer helpen de concentratie en het geheugen te stimuleren. Maar dus ook prolactine verlagen.

Een onderzoek uit Taiwan kon aantonen dat ginkgo het seksueel vermogen van ratten enorm deed stijgen. Dit gebeurde in minder dan 4 weken. Daardoor ging het prolactinegehalte dalen en ging het dopamine sterk toenemen. (bron)

Mensen die reeds bloedverdunnende medicijnen gebruiken dienen op te letten met het gebruik van ginkgo.

Omdat het supplement de werking van deze medicatie kan versterken.

Zink

Zink heeft een groot aantal voordelen voor onze seksuele gezondheid. Het zal onder meer helpen bij mannen om de aanmaak van sperma te verhogen. Ook het testosteron zal hierdoor gaan stijgen.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Candida Effectief Gaan Bestrijden?

We zien een daling van het cortisol en van het prolactine bij het gebruiken van zink tabletten. Deze daling is niet miniem, we zien maar liefst een daling van 50%. (bron)

Het mineraal zal zowel helpen bij mannen als bij vrouwen om het libido te verhogen. Met een sterke stressverlagende en immuunsysteem stimulerende werking. Heel wat mensen hebben te maken met een licht tekort aan zink. Zeker voor mannen is het belangrijk dat ze voldoende van dit mineraal innemen. Vooral dan voor de aanmaak van voldoende testosteron en om de aromatase, of omzetting van testosteron naar oestrogeen tegen te gaan. Maar ook om een te hoge hoeveelheid prolactine te vermijden. Een supplement kan hierbij helpen.


Deel dit artikel met je vrienden:

Volg ons op Social Media:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Close