Welke Voedingsstoffen Kunnen Helpen Nierstenen Voorkomen

Nierstenen ontstaan wanneer bepaalde stoffen zich opbouwen in de urine en niet doorheen het urinestelsel kunnen passeren. Dit zijn vooral mineralen zoals urinezuur, natrium en calcium. Die worden in de meeste gevallen op een adequate manier via de urine uitgescheiden uit het lichaam. Maar wanneer de urine te geconcentreerd wordt, kunnen deze mineralen kristaliseren en vormen ze kleine harde steentjes die niet meer doorheen de urineleiders kunnen passeren.

De reden waarom nierstenen zich ontwikkelen is niet altijd bekend. Dit kan ontstaan wanneer de urine te zuur is, of wanneer ze te alkaloïdisch is. Ook wanneer we onvoldoende water drinken kunnen stenen ontstaan.

Er zijn een aantal verschillende soorten nierstenen. Dit zijn onder meer stenen die vormen door calcium, andere door urinezuur en hoewel deze minder vaak voorkomen kunnen ze zich ook ontwikkelen uit cystine of struviet.

Ongeveer 10 tot 15% van de bevolking zal ooit in hun leven te maken krijgen met nierstenen. En zo’n 70% daarvan zal dit meerdere malen in hun leven ondervinden.

Nierstenen zijn zeer pijnlijke situaties, de symptomen zijn pijn in de rug, de zij of de ribben. De pijn ontwikkelt zich ook vaak in golven die ongeveer een minuut duren. De pijn kan zo erg zijn dat we alle hoeken van de kamer doorkruisen gedurende deze momenten. Misselijkheid, overgeven en koorts kunnen ontstaan wanneer we met deze pijn te maken krijgen.

Wanneer een steen groot genoeg is, kan de urine geblokkeerd worden. Het weefsel boven de steen wordt dan geblokkeerd. Dat is de reden waarom de pijn zo erg is. Wanneer we een niersteen ontwikkelen willen we heel snel dat de pijn verdwijnt. We willen natuurlijk ook dat dit in de toekomst niet meer gebeurt.

Er zijn een aantal natuurlijke middelen die we kunnen gebruiken tegen stenen. Wij zullen enkele van hen bespreken in dit artikel.

Nierstenen oplossen

Er zijn zeker natuurlijke middelen voorhanden die nierstenen kunnen oplossen. Al zijn daar slechts weinig van bekend. De meeste stoffen die we gaan bespreken in dit artikel zijn er vooral om de vorming van stenen te vermijden. Toch zien we dat appelazijn hierbij kan helpen. Azijnzuur kan nierstenen oplossen. En we zien ook dat guldenroede ervoor kan zorgen dat we stenen makkelijker kunnen uit plassen.

Voeding en supplementen die nierstenen voorkomen

Ons dieet

bessen quercetine

Ons dieet speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van nierstenen. Dierlijke eiwitten en calcium in het dieet worden soms geloofd stenen te doen ontstaan. Hoewel men daar niet 100% zeker van is. Wanneer we minder dierlijke eiwitten en minder zout gaan eten zal de kans op niersteen vorming wel verminderen. Toch konden bij het veranderen van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitten, geen significante veranderingen vastgesteld worden in de vorming van deze stenen.

Lees ook :  Natuurlijke Middelen Die De Stoelgang Gaan Bevorderen

Er is wel bewijs dat zeer hoge hoeveelheden eiwitten, het risico verhogen op stenen op basis van calcium, ook een verhoging van urinezuur door de hoge hoeveelheid dierlijke eiwitten kan een sterke impact hebben op de vorming van nierstenen.

Een onderzoek uit 2002 kon aantonen dat mannen met stenen uit calcium, die een dieet voorgeschoteld kregen met weinig eiwitten en weinig natrium, dat die een duidelijke vermindering hadden in de vorming van nieuwe stenen. In vergelijking met een laag calcium dieet. Dit zou er dus op wijzen dat het minderen van eiwitten en natrium een grotere impact heeft, dan het minderen van calcium in onze voeding.

Verder zien we ook dat natrium nog belangrijker is dan eiwitten bij de preventie van nierstenen. Een supplement met calcium van 2.000 mg per dag verhoogde het risico op stenen. Maar wanneer we een lagere dosis nemen tot 1.200 mg, zag men eerder een beschermende werking en een preventieve werking tegen nierstenen.

Oxalaat

Heel vaak krijgen mensen de raad om minder oxalaat te gaan gebruiken in de voeding. Hoewel er daar weinig wetenschappelijk bewijs voor te vinden is. Integendeel zelfs, men heeft kunnen vaststellen dat wanneer oxalaat zich gaat hechten aan calcium, er eerder een beschermende en preventieve werking tegen nierstenen ontstaan.

Magnesium

Mensen die hogere hoeveelheden magnesium gebruiken via de voeding of via supplementen hebben een lager risico om nierstenen te ontwikkelen. Dit is vooral te verklaren door het feit dat magnesium de opname van oxalaat zal verminderen. Maar verder ook omdat een hogere hoeveelheid magnesium, de hoeveelheid calcium kan verlagen in het lichaam. Een adequate dosis bedraagt tussen de 400 mg en de 600 mg per dag. Dit kan ofwel via magnesium voeding of via een supplement. Magnesium supplement kan je hier online bestellen.

Kalium

Wanneer een kaliumsupplement gebruikt wordt, is de kans kleiner dat we stenen zullen ontwikkelen. Onderzoeken met kinderen hebben kunnen aantonen, wanneer ze een supplement met kalium gebruiken, er minder epileptische aanvallen plaatsvinden. En hoewel het onderzoek dus vooral gericht was naar het verminderen van epileptische aanvallen met behulp van kaliumvoeding en kalium supplementen. Toch kon men hierbij ook vaststellen dat de vorming van nierstenen een stuk moeilijker werd bij deze kinderen.

L-arginine

L-arginine is een belangrijk aminozuur om de gezondheid van ons hart en de bloedvaten te verbeteren. Maar onderzoek heeft ook kunnen aantonen dat een verhoogde inname van L-arginine ervoor zal zorgen dat er minder calcium in de urine aanwezig is, en dat er minder schade door eiwitten wordt aangericht aan de nieren. Die op hun beurt ook voor nierstenen kunnen zorgen. L-arginine kunnen we hier online bestellen.

Lees ook :  Colloïdaal Zilver | Pure Onzin Of Wondermiddel Voor Het Immuunsysteem?

Vitamine K

Bij een dosis van 2 mg per dag verlaagt de kans op de vorming van nierstenen. Dit komt doordat de vorming van stenen op basis van calcium, worden tegengewerkt dankzij vitamine K.

Vitamine B6

Een dosis van 50 tot 100 mg per dag aan vitamine B6 heeft aangetoond de vorming van nierstenen op basis van calcium tegen te werken.

Omega 3 (EPA)

Onderzoeken hebben aangetoond dat eicasapentaeenzuur of EPA, één van de drie omega 3 vetzuren, een beschermende werking heeft bij de vorming van nierstenen. Een onderzoek uit Japan gebruikte daarvoor 88 personen die last hadden van nierstenen. Ze kregen een supplement toegediend van 1.800 mg EPA per dag. Men stelde vast na 18 maanden dat de mensen een verminderde vorming van calcium hadden in de urine en dus ook een lager risico op de vorming van nierstenen. Wat verder ook zeer gunstig was, is het verlagend effect op de triglyceriden en het totale cholesterol bij het gebruik van dit omega 3 vetzuur. Omega 3 supplement kan je online bestellen.

Appelazijn

appelazijn

Appelazijn bevat azijnzuur, azijnzuur zal helpen om nierstenen op te lossen. We zullen door appelazijn dus nierstenen kunnen oplossen om ze op die manier sneller te kunnen uit plassen. Maar verder zien we ook dat appelazijn kan helpen om de pijn die wordt veroorzaakt door de nierstenen, te verzachten.

We moeten hier echter voorzichtig mee zijn, kleine hoeveelheden appelazijn hebben een zeer positief effect op onze gezondheid. Er zijn ontelbaar veel voordelen verbonden aan het gebruik van appelazijn. Maar wanneer een te hoge hoeveelheid wordt ingenomen ontstaat het risico op een kaliumtekort. Daar moeten we dus rekening mee houden

We kunnen twee soeplepels appelazijn toevoegen aan een 250 ml glas water. En dit mengsel opdrinken. Het is niet aangeraden om hogere hoeveelheden te gebruiken, om de daarboven vermelde risico’s te vermijden.

Verder is het ook belangrijk dat mensen die medicijnen nemen tegen diabetes regelmatig hun bloedsuiker controleren indien ze dit mengsel gaan drinken. Omdat appelazijn een verlagend effect heeft op de bloedsuiker.

De werking om nierstenen op te lossen is krachtiger bij het gebruik van troebele appelazijn. Dit kunnen we online bestellen.

Kruiden tegen nierstenen

Een groot aantal kruiden worden geprezen tegen nierstenen. Hoewel de meeste een vochtafdrijvende werking hebben en dus niet meteen reeds bestaande nierstenen kunnen doen verminderen in grootte, toch zullen ze op die manier wel een beschermende werking hebben. Er zijn echter ook kruiden waarvan men beweert dat ze reeds bestaande stenen kunnen vergruizen.

Chanca Piedra

chanca piedra

Chanca Piedra wordt ook wel soms steenbreker genoemd. Het is een traditionele remedie uit Zuid Amerika tegen problemen met de urinewegen en dus ook stenen. Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat deze kruiden kunnen helpen om de vorming van nierstenen tegen te gaan. Ook zullen ze de hoeveelheid calcium in de urine verkleinen bij mensen die hoge hoeveelheden calcium gebruiken via de voeding. Men zag ook een vertraagde groei van reeds bestaande nierstenen. Supplement online bestellen.

Lees ook :  Cholesterol Verlagen Met Kruiden en Voeding

Fenegriek

Fenegriek wordt vooral in Afrikaanse landen gebruikt als preventie tegen nierstenen. Deze kruiden kunnen ervoor zorgen dat de vorming van stenen sterk wordt verminderd door de calcificatie in de nieren tegen te gaan. Online bestellen

Guldenroede

Guldenroede wordt vooral in het Verenigd Koninkrijk gebruikt om nierstenen te behandelen. Herbalisten stellen vast dat bij het gebruik van guldenroede de nierstenen vaak gewoon verdwijnen. De patiënten plassen de steen uit zonder het te merken.

Guldenroede wordt echter niet alleen in het Verenigd Koninkrijk gebruikt als behandeling tegen nierstenen. Ook in Duitsland is het erkend als alternatieve behandeling tegen stenen. Guldenroede supplement kan je online bestellen.

Voeding en supplementen om te vermijden bij nierstenen

Vitamine D

Hoge hoeveelheden vitamine D kunnen het risico verhogen dat er nierstenen uit calcium worden gevormd. Dit komt doordat vitamine D van groot belang is voor de optimale opname van calcium. We krijgen allemaal wel voldoende calcium in via de voeding. Het is echter de hoge hoeveelheid vitamine D die ervoor zal zorgen dat we met enorme hoeveelheden calcium te maken krijgen. Deze moeten via de urine worden verwijderd en kan bij gebrek aan voldoende water. Of zelfs al is er voldoende vocht aanwezig, toch zorgen voor de ontwikkeling van nierstenen.

Let wel, we spreken hier echter over hoge dosissen vitamine D. Dat gaat dan over 3 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een adequate hoeveelheid vitamine D is belangrijk en tijdens de winter hebben we vaak geen andere keus dan om een supplement te gebruiken. Omdat we simpelweg via de zon onvoldoende hoeveelheden kunnen aanmaken. Maar het is dus niet nodig om hogere hoeveelheden te gebruiken via het supplement, dan nodig.

Vitamine C

Enorme hoeveelheden vitamine C verhogen het risico op nierstenen. Bij enorme hoeveelheden spreken we over hoeveelheden boven de 1.000 mg per dag. Deze hoge hoeveelheden kunnen misschien helpen om andere problemen te vermijden, zoals een hoog cortisol. Maar kunnen er dan wel weer voor zorgen dat we nierstenen ontwikkelen. Vitamine C kan ook genomen worden door middel van een supplement.

Zout

Teveel zout wordt in verband gebracht met een hoger risico op de vorming van nierstenen. Dit risico is nog groter dan bij mensen die heel veel eiwitten of veel calcium gaan nuttigen via de voeding. Waarschijnlijk moeten we de oorzaak gaan zoeken in het feit dat zout het lichaam zal onttrekken van vocht. En er daarbij voor kan zorgen dat er sneller kristallen kunnen vormen in de nieren. We gebruiken ook beter een gezondere variant van zout zoals Himalayazout. Al kunnen we Himalaya zout ook online bestellen.

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven