Hoe Word Ik Socialer? 9 Theoretische en Praktische Tips

Hoe kunnen we socialer worden?

Hoewel het voor sommigen natuurlijk lijkt om in sociale interacties te handelen. Toch is dit voor anderen helemaal niet zo natuurlijk. Bijna alle mensen zijn van nature sociaal. Wanneer we ondervinden dat het bij ons niet zo natuurlijk en vlot verloopt. Dan kunnen we werken aan onze sociale vaardigheden.

In dit artikel zullen we proberen een antwoord te geven op de vraag, hoe word ik socialer?

Vooroordelen uitsluiten

Sommige mensen zullen zichzelf antisociaal noemen. Ze hebben dermate kritiek op mensen rondom hen, maar ook kritiek op zichzelf. Ze zullen sociale interacties vermijden omdat ze langs de ene kant bang zijn om te worden veroordeeld door anderen. En langs de andere kant zijn ze enorm veeleisend tegenover anderen. En zullen anderen heel snel veroordelen.

Wanneer we socialer willen worden dan is het belangrijk dat we iedereen gaan accepteren zoals die zijn. Het maakt dan ook niet uit hoe ze eruitzien of hoe ze zijn. We moeten de mensen accepteren met zowel hun positieve als negatieve kwaliteiten.

Hetgeen de zelfzekere mensen onderscheidt van de onzekere mensen is de attitude die ze hebben tegenover zichzelf. Zelfzekere mensen zullen zich gaan concentreren op de positieve kwaliteiten van zichzelf en van anderen. Terwijl mensen die onzeker zijn, zich zullen concentreren op mensen hun tekortkomingen.

In dit punt kunnen we een aantal dingen onthouden bij onszelf en bij anderen.

Die zijn:

  • Concentreren op onze positieve kwaliteiten en op de positieve kwaliteiten van anderen
  • Gooi de gedachte dat we verlegen, asociaal en timide zijn gewoon weg!
  • Weet dat de mens van nature goed is. Ook al zijn er heel wat slechte mensen op deze wereld. Iedereen is in nature een liefhebbend en vriendelijk persoon.

Ga niet teveel nadenken

Teveel gaan nadenken is één van de meest voorkomende redenen waarom mensen niet kunnen genieten van een sociale interactie. Hoewel het misschien moeilijk kan lijken, toch is het belangrijk dat we niet gaan nadenken over de interactie, alvorens we aan de sociale interactie gaan beginnen. We kunnen er echter beter over gaan nadenken wanneer ze voorbij is.

Lees ook :  Hoe Kunnen We Candida Effectief Gaan Bestrijden?

We moeten ons niet concentreren op wat verkeerd kan gaan of hoe we ons kunnen belachelijk maken. Start elke nieuwe sociale interactie met een nieuwe pagina en een positieve instelling.

Wanneer we ons gaan concentreren op vorige sociale interacties dan dienen we ons vooral te richten op de positieve dingen. En niet zo zeer op de negatieve dingen tijdens deze interactie. Zelfs wanneer het niet zo een positieve interactie was op zich. Probeer om je te identificeren met een goede ervaring uit elke interactie. Op die manier kan ik socialer worden.

socialer worden

Minimaliseer jezelf

Verlegen mensen en mensen die socialer willen worden voelen zich vaak ongewild en onzichtbaar. Toch voelen ze ook dat ze onder een spotlicht geplaatst worden bij mensen. Dat ze voortdurend worden bekeken en bekritiseerd door anderen.

Deze tegenstrijdigheid zorgt ervoor dat verlegen mensen zich moeilijk kunnen op hun gemak voelen bij anderen.

Echter moeten we ons hierdoor niet onbelangrijk voelen. We moeten ons eerder bewust zijn van het feit dat we enorm kritisch zijn voor onszelf. Andere mensen zijn gelukkig met andere zaken bezig dan voortdurend kritiek uiten op jou.

Hou vast aan het feit dat mensen bezig zijn met hun eigen leven en daardoor weinig tijd spenderen en het opmerken of het bekritiseren van jezelf. Zeg iets stoms, of kleed je eens niet op je best. Er is ten eerste al een kleine kans dat ze het zullen opmerken en ten tweede nog een kleinere kans dat het hen wat kan schelen.

Weet dat iedereen, op een bepaalde manier, zich toch hetzelfde voelt als jij. Zelfs de meest sociale mensen voelen zich onzeker en willen zichzelf niet belachelijk maken. Het enige verschil is dat ze het risico wel willen nemen en gaan genieten in plaats van zich zorgen te maken over hoe anderen zullen reageren.

niet teveel nadenken

Hoe word ik socialer? Praktische tips

Oefenen

Net zoals bij elke vaardigheid is het bij sociale vaardigheden ook vooral te gaan om oefenen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is dus de boodschap om socialer te worden.

Lees ook :  Het Verband Tussen Zink En Testosteron

Dat betekent natuurlijk ook dat we uit onze comfort zone moeten treden. En ons toch op een bepaalde manier zullen moeten forceren om contact te maken met andere mensen. Het is dan ook vooral van belang dat dit op regelmatige basis gebeurt.

Maak geen onderscheid tussen het sociale leven en je persoonlijk leven. Wanneer je echt socialer wilt worden, dan moeten we sociaal worden in alle aspecten van het leven. Dat gaat dan om ons professioneel leven, maar ook om ons privé leven.

We moeten er de gewoonte van maken om nieuwe conversaties aan te gaan met mensen op een dagelijkse basis. Dat houdt in dat we een praatje slaan aan de kassa in de supermarkt, wanneer we aan het wachten zijn in de bank …

Probeer meer vrije tijd te spenderen met vrienden. Wanneer we veel tijd besteden aan een bepaalde hobby of activiteit waar we alleen zijn, dan kunnen we misschien eens een vriend uitnodigen om mee te gaan.

Accepteer alle sociale uitnodigingen. Maak geen excuus doordat je bijvoorbeeld te moe bent of het te druk hebt. Voel je ook niet te oninteressant om deel te nemen aan deze activiteiten.

Sommige excuses kunnen misschien wel echt zijn, andere zullen dan gewoon gemaakt zijn om de interactie te vermijden. Leer voor jezelf uit te maken wanneer je een echt excuus maakt en wanneer je er gewoon eentje wilt verzinnen.

Wees positief

Een belangrijk aspect om socialer te worden is door positiever te worden. Iedereen wilt omgeven worden door positieve mensen. Wanneer we ons niet elk moment positief voelen, dan kunnen we ons tenminste positief gedragen wanneer we praten met andere mensen.

Om een voorbeeld te geven, wanneer iemand je vraagt om te vertellen over je leven. Concentreer je dan op de positieve aspecten uit je leven en ga niet klagen over negatieve aspecten uit je leven.

Door je leven positief te laten ogen, zal onmiddellijk interesse gewekt worden. Mensen zullen meer over jou willen te weten komen.

Lees ook :  Serotonine aanvullen op natuurlijke wijze

Engageer jezelf volledig

Wanneer we ons interessant willen voelen tegenover mensen, dan moeten we uiteindelijk interesse tonen in deze mensen. Zeker wanneer we ons te midden van een conversatie bevinden.

Wanneer je met iemand praat, luister dan naar wat ze aan het zeggen zijn in plaats van zich zorgen te maken over wat je zou moeten zeggen. Maak voldoende oogcontact, knik met je hoofd en stel regelmatig vragen.

Het is daarbij vooral uit den boze dat we naar onze telefoon gaan kijken terwijl we in de midden van een conversatie zitten. Deze dingen komen ongepast over en zullen de indruk wekken dat je onvriendelijk bent.

Lichaamstaal beheersen

Wanneer we op een feest zijn of wanneer we deelnemen aan een andere sociale activiteit, dan moeten we letten op de signalen die ons lichaam uitzendt naar andere mensen toe. Wanneer we willen dat iemand ons benadert dan moeten we uiteindelijk niet in de hoek gaan staan, of onze armen kruisen. We moeten ook niet voortdurend bezig zijn met onze telefoon en ongeïnteresseerd lijken.

Maak oogcontact met anderen en lach regelmatig naar hen. Dat zal ervoor zorgen dat we open staan om met nieuwe mensen te praten en zal ervoor zorgen dat we socialer worden.

Zoek de interactie zelf op

Wanneer we ons afvragen “Hoe word ik socialer?”. Dan moeten we niet bij de pakken blijven zitten. We moeten er zelf op uit gaan en zelf de sociale interacties gaan opzoeken.

Indien we zouden blijven wachten tot anderen ons uitnodigen dan kunnen we heel ons leven blijven wachten. Elke relatie en elke interactie is opgebouwd uit wederzijdse inspanningen. Wanneer we willen laten blijken dat we socialer worden, dan moeten we dan ook zelf eens kansen gaan opzoeken om meer tijd door te brengen met bestaande vriendschappen, en de tijd nemen om nieuwe vriendschappen te maken.

Sociale vaardigheden boeken

Er zijn een aantal boeken geschreven rond dit onderwerp. Indien we wat dieper op de materie willen ingaan dan kunnen we er een aantal boeken over lezen. Onderaan zien we een lijst met de bekendste boeken die ons zullen helpen om socialer te worden. En op die manier niet meer gezien te worden als asociaal, verlegen, of raar.

Deel dit bericht

Scroll naar boven