Hoe vind ik snel een job?

Wanneer je werkzoekend bent. Of wanneer je een job hebt, maar wenst uit te kijken naar een nieuwe job. Dan kan men zich wel eens afvragen, “Hoe vind ik snel een job?”. In dit artikel gaan we een aantal tips geven die mensen kunnen helpen om een nieuwe baan te vinden. Sommige clichés komen ook aan bod. Op die manier krijgen we een beter inzicht over de do’s en don’t van het zoeken naar werk.

Mensen die reeds lange tijd werkzoekend zijn kunnen vaak gedemotiveerd worden of lukraak beginnen solliciteren. Dat is niet de juiste aanpak om snel een job te vinden. Waarom dit zo is komen we zodra te weten. We gaan eerst even chronologisch overlopen wat we moeten in orde brengen.

Hoe vind ik snel een job – De 6 Tips

Je CV opmaken en verzorgen

Wanneer we snel een job willen vinden is het natuurlijk belangrijk dat we een CV kunnen voorleggen. CV of curriculum vitae is het formulier die ons meer informatie geeft over je verleden. Daarin staan onder andere je algemene gegevens. Je studies, andere opleidingen. Ook wordt daarin het werkverleden uitgelegd. Wees dan dan ook volledig in.

In je CV moeten zeker je algemene gegevens staan. Dat betreft je naam, je leeftijd, je geboorteplaats en huidig adres. Vermeld er ook zeker je telefoonnummer en e-mailadres op. Wil je ze niet allebei vul dan alleen je telefoonnummer in. Echter zijn er sommige bedrijven die eerder via mail contact zullen opnemen.

Een tweede belangrijk punt is je studieverleden. Dat moet natuurlijk niet beginnen bij de kleuterklas. Maar slaat vooral op wat je hebt gevolgd in het secundair onderwijs. Wanneer je een bepaalde richting hebt gevolgd. Maar toch solliciteert voor een totaal andere functie. Vermeld er dan de reden bij waarom je voor deze opleiding hebt gekozen.

Hoewel weinig mensen daadwerkelijk werken in de sector waarin ze gestudeerd hebben. Zeker wanneer het gaat om niet hoog-geschoolde of universitairen. Toch hechten werkgevers belang aan je studierichting.

Lees ook :  20 Manieren Om Tijgerbalsem Te Gebruiken

Je werkverleden moet daar ook zeker in vermeld worden. Wees daar zeker volledig in qua functie. Vul niet in bijvoorbeeld “Bediende” of “Arbeider” of “Verkoper”. Wees zeer gedetailleerd en leg van begin tot eind uit wat je functie daar was. Je kan er ook eventueel bij vermelden wat je leuk vond aan de job. Of wat je minder leuk vond.

De reden waarom je bent weggegaan is ook belangrijk. Ben je ontslagen? Zet dat er zeker bij, met de reden waarom je bent ontslagen. Je kan eventueel ook referenties opgeven van personen die men kan contacteren. Hoewel niet elke werkgever dat doet, zijn werkgevers (afhankelijk van de functie) minder geneigd contact op te nemen met de vorige werkgever wanneer referenties worden gegeven.

Aanvullende zaken zijn je hobby’s en opleidingen. Wees daar zeker niet te uitgebreid in. Zeker niet wanneer dit niet relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Om snel een job te vinden zoekt de werkgever naar gemotiveerde werkkrachten. Wanneer je te diep ingaat over je hobby of opleiding kan de werkgever interesse verliezen. Zeker wanneer dit niet samenhangt met de functie.

Solliciteren plannen

Snel een job vinden is niet makkelijk. Toch gebeurt het soms dat je meteen vindt wat je zoekt. Maar meestal is dat dus niet het geval. Wanneer we dan toch snel een job vinden, komt dat door het solliciteren goed te plannen.

We kunnen bijvoorbeeld zeggen dat we elke week 10 sollicitaties gaan doen. We kunnen dan naar alle 10 een motivatiebrief sturen, met ons CV. Of we kunnen er enkele opbellen met de vraag om een afspraak te regelen. Heel vaak zullen ze dan vragen om eerst je CV te sturen. Maar door eerst te bellen maar je meer kans om snel een job te vinden doordat je ze reeds hebt gesproken. Je hebt direct een nauwere band tegenover mensen die gewoon een mailtje sturen.

Hou je sollicitaties dan ook goed bij, je kan ze misschien beter uitprinten. Zo weet je meteen wat je hebt gezegd tegen een bepaald bedrijf, indien die jou zou contacteren. Zij hebben je CV en motivatiebrief op tafel liggen wanneer ze bellen. En wanneer je reeds 20 sollicitaties hebt gedaan, in de hoop snel een job te vinden. Dan weet je niet meer exact wat je allemaal hebt gezegd. Hou daar dus rekening mee.

Lees ook :  Wat is de werking van gemberthee op ons lichaam?

Lieg niet

Je hebt misschien ergens je ontslag gekregen omdat je vaak te laat was. Teveel ziek was, of wat dan ook. De beste manier om snel een job te vinden is door niet te liegen. Wanneer je volledig eerlijk bent tegenover de werkgever loop je een groot risico dat je niet wordt aangenomen. Wanneer je bijvoorbeeld vaak te laat was. Maar de werkgever zal je eerder gaan vertrouwen. Omdat je eerlijk bent. Indien je dan een gepaste feedback kunt geven waarom je dat ontslag hebt gekregen. En waarom je die tweede kans verdient. Of misschien wel derde kans. Dan zal de werkgever je ook eerder gaan geloven. Dan iemand die liegt over zijn verleden. En dan toch uiteindelijk door de werkgever door de mand valt wanneer die de vorige werkgever gaat opbellen.

Een ander voorbeeld is liegen over je capaciteiten of ervaring. Wanneer je gaat liegen over een bepaalde werkervaring val je sowieso later toch door de mand. Dat heeft totaal geen zin, want hoe dan ook kom je toch terug bij hetzelfde uit. De werkgever zal het ontdekken en de kans is groot dat hij dit niet door de vingers zal zien.

Overdrijf niet

Ik weet het, je bent op zoek naar een baan en je wilt zo snel mogelijk een nieuwe job. Overdrijf niet in het aantal sollicitaties. Dat heeft een aantal grote nadelen. Ok, het klopt. Dat kan je misschien wel snel een baan bezorgen. Maar vaak gaan we dan ook solliciteren voor functies die we totaal niet willen doen. Wanneer je dan op gesprek kan gaan, zal je meteen merken dat deze functie niks voor jou is. Of erger nog, wanneer je bent aangenomen wil je snel een andere job.

Lees ook :  10 Belangrijkste Seksuele Fantasieën van vrouwen

De tweede reden waarom dit niet is aangewezen is omdat je bepaalde belangrijke sollicitaties kan mislopen. Stel je hebt 20 sollicitaties gedaan op 1 dag. En je mag bij 5 bedrijven op gesprek. En dan belt er nog een ander bedrijf, die vaak een aantrekkelijker pakket voor jou in petto heeft. Dan heb je geen tijd meer om te solliciteren, of past het niet in de agenda van de verantwoordelijke van het bedrijf. En moet je op die manier de baan laten wegglijden.

Hou je daarom beter aan 10 goeie sollicitaties per week.

Motivatie niet vergeten

Je motivatiebrief is heel belangrijk en zegt veel over je persoonlijkheid. Vergeet die dus zeker niet toe te voegen. Dit is eigenlijk nog een reden waarom het niet aangewezen is om enorm veel te gaan solliciteren, in de hoop snel een job te vinden.

Omdat bij elke functie de motivatiebrief aangepast moet worden voor de specifieke functie. Wanneer men teveel gaat solliciteren kunnen we nonchalant of slordig worden in onze motivatiebrieven. En daardoor een verkeerde indruk wekken bij de werkgever.

Zorg dat je telkens aan de werkgever duidelijk maakt waarom jij de geknipte persoon bent voor deze functie.

Neem contact op

Stel dat je een motivatiebrief hebt gestuurd naar een bepaald bedrijf. En enkele dagen later heb je nog steeds geen nieuws. Dan kan het zeker geen kwaad om de werkgever zelf eens op te bellen. Misschien heeft hij je motivatie over het hoofd gezien. Of misschien waren er zodanig veel kandidaten.

Wanneer jij dan terugbelt, zet je meteen jouw kandidatuur in de kijker. De werkgever zal je op die manier misschien toch een kans geven.

Indien je niet in aanmerking komt zou ik zeker de reden vragen. Misschien doe je wel iets verkeerd. Daaruit kan je dan leren om in de toekomst je motivatiebrief of CV anders op te stellen. Of bepaalde zaken anders te gaan formuleren.

We leren uit onze fouten en dat is het zoeken naar werk ook zo. Snel een job vinden is niet simpel, en kan alleen wanneer we ons daar 100% voor inzetten.

 

Deel dit bericht

Scroll naar boven