Waarom Himalaya zoutlampen gebruiken in de huiskamer?

himalaya zoutlampen gebruik

Himalaya zoutlampen zijn decoratieve lampen die we kunnen plaatsen in onze huiskamer. Ze worden ook regelmatig geplaatst in de slaapkamer en in het bureau omwille van hun specifieke werking. Ze bestaan uit himalayazout en worden gegeerd omwille van hun eigenschap om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Er zijn tegenwoordig wel 1001 voordelen te vinden van himalaya zoutlampen. Slechts enkelen van hen kunnen daadwerkelijk wetenschappelijk aangetoond worden. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze daarom onbelangrijk zijn. Commerciële producten worden nu eenmaal de lucht in geschoten met 1001 voordelen om meer product te kunnen verkopen.

Om het kaf van het koren te scheiden zullen we in dit artikel de voordelen bespreken die wetenschappelijk zijn aangetoond. Dat betekent niet dat alle andere voordelen die we kunnen vinden doorheen het internet, niet kloppen (al zullen de meeste wel overdreven zijn). Nee, wanneer de voordelen hier niet zijn besproken dan betekent het dat we er geen wetenschappelijk bewijs voor kunnen vinden. En dan moeten we deze claims natuurlijk met een korreltje zout nemen.

luchtkwaliteit verbeteren

Wat zijn Himalaya zoutlampen?

Himalaya zoutlampen worden gemaakt door een lamp in een zoutsteen te plaatsen. Deze zoutsteen bestaat uit himalaya zout. We hebben reeds enkele voordelen van himalaya zout besproken. Zo bevat himalaya zout een stuk meer jodium dan alle andere soorten zout. En kunnen daarmee helpen om een eventueel jodiumtekort tegen te gaan.

Himalaya zoutlampen hebben niks met voeding te maken. Maar hebben bijna alles met een propere lucht te maken. Dat is meteen ook het belangrijkste (wetenschappelijk bewezen) voordeel van himalaya zoutlampen.

Ze zijn afkomstig uit Pakistan en zijn miljoenen jaren oud. Op deze plaatsen was vroeger een oceaan en door het uitdrogen van de oceaan hebben zich uitzonderlijk grote zoutmijnen gevormd onder de Himalaya.

Meer dan de helft van de mensen die himalaya zoutlampen in huis hebben, deden dit omdat ze de lampen gewoon mooi vinden. En dat is ook zo. Het is een mooie verschijning om deze lampen in de huiskamer te hebben. Maar ze zullen er natuurlijk voor zorgen dat de lucht wordt gezuiverd. Hoe dit in zijn werk gaat zullen we in dit artikel gaan bespreken.

himalaya zoutkristal

Hoe werkt een himalaya zoutlamp?

Zoutlampen hebben een positief effect op de gezondheid. Dit komt omdat ze de lucht zullen ioniseren. Dat wil zeggen dat ze de elektronische lading van de lucht zullen veranderen. En dat is belangrijk voor verschillende aspecten van onze gezondheid.

Lees ook :  Hoe Kunnen We De Tanden Bleken?

Ionen zijn bestandsdelen die een lading bevatten omdat ze een aantal protonen en elektronen omvatten. Ze worden op een natuurlijke manier aangemaakt in de lucht wanneer veranderingen in de atmosfeer plaatsvinden. Voorbeelden daarvan zijn watervallen, stormen, onweer, maar ook radiogolven, airco’s, warmte en wifi-signalen zullen de hoeveelheid ionen veranderen.

Er zijn verschillende producten beschikbaar om de elektronische lading te veranderen. Denk maar aan de verschillende soorten elektronische luchtreinigers die we kunnen aankopen.

Himalaya zoutlampen kunnen gezien worden als natuurlijke luchtreinigers. Al zijn ze niet 100% natuurlijk. Binnenin zit een lamp, deze lamp zal de zoutkristal opwarmen waardoor een versnelde reiniging zal plaatsvinden.

Door de warmte die wordt opgewekt zullen watermolecules worden aangetrokken. Deze watermolecules gaan dan verdampen. En worden terug vrijgegeven in de lucht. Het proces dat de watermolecules doet verdampen zal ervoor zorgen dat positief geladen ionen worden omgezet in negatief geladen ionen. En omdat we een relatief hoge hoeveelheid positieve ionen in onze huiskamer kunnen aantreffen, is dit een zeer goede zaak voor onze gezondheid. (1)

Een ander belangrijk aspect is dat deze watermolecules ook stofdeeltjes bevatten. Deze stofdeeltjes kunnen tabaksrook, stof of andere slechte geurtjes omvatten. Bij het verdampingsproces worden deze geurtjes opgesloten in de zoutkristal. Waardoor frisse verse lucht wordt vrijgegeven. Die verder ook nog een negatieve lading zal krijgen.

Luchtkwaliteit verbeteren

lucht reinigen leefkamer

Himalaya zoutlampen zullen ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit gaat verbeteren in onze huiskamer. Ze worden onder meer gebruikt als bescherming tegen astma en allergische reacties. Hoewel het niet wetenschappelijk is bewezen dat ze uiteindelijk kunnen helpen tegen astma.

Wat ze wel zullen doen is waterstofmolecules opnemen. Deze waterstofmolecules bevatten bepaalde deeltjes. Deze deeltjes kunnen stof, pollen of andere microscopisch kleine deeltjes bevatten. En door de warmte van de himalaya zoutlamp krijgen we een verdamping van deze watermolecules. Waardoor enkel het vocht uit de watermolecules terug in de huiskamer wordt verdampt. De resterende deeltjes worden opgesloten in de zoutkristal. Dit zal er onder meer voor zorgen dat slechte geurtjes kunnen verwijderd worden.

Denk maar aan een bezoek van een vriend die rookt. Deze geur blijft urenlang hangen in de huiskamer. Door het gebruik van de himalaya zoutlamp wordt de geur, of stank (bij mensen die niet roken) heel snel opgesloten in de zoutkristal. En zal er frisse lucht worden vrijgegeven.

Gemoedstoestand verbeteren

Een andere belangrijke claim van himalaya zoutlampen is dat ze de gemoedstoestand kunnen verbeteren. En daar hebben we dus daadwerkelijk wetenschappelijk bewijs voor gevonden.

Lees ook :  Wat zijn de voordelen van Mangosteen in het lichaam?

Onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de blootstelling aan negatieve ionen (himalaya zoutlampen verhogen de hoeveelheid negatieve ionen) ervoor zal zorgen dat de aanmaak van serotonine zal verhogen. (studie) Serotonine is een zeer belangrijke neurotransmitter in het bepalen van onze emoties.

Meer serotonine zal ervoor zorgen dat we ons beter voelen. Terwijl een tekort aan serotonine symptomen van depressie zal vertonen. En hoewel er tegenwoordig een reeks natuurlijke antidepressiva beschikbaar zijn, toch is het belangrijk dat we deze symptomen gaan vermijden!

Daarnaast hebben onderzoeken kunnen aantonen dat mensen die reeds last hebben van depressie, een verlaging van de symptomen van depressie kunnen opmerken door de blootstelling aan een hogere hoeveelheid negatieve ionen.

Daar moeten we echter wel meteen bij melden dat de hoeveelheid die werd gebruikt tijdens wetenschappelijke onderzoeken, een stuk hoger is dan de hoeveelheid die we zullen bereiken door gebruik te maken van één himalaya zoutlamp. In dit geval zouden we moeten himalaya zoutlampen in de woonkamer, slaapkamer en in andere kamers waar we veel tijd doorbrengen. Dit is ook afhankelijk van het volume van de kamer. Een grotere kamer heeft een grotere lamp nodig. Een kleinere lamp heeft een kleinere lamp nodig. Dit kan gelukkig worden berekend door de massa van de zoutkristal te vergelijken met het volume van de kamer.

Slaapkwaliteit verbeteren

slaapkwaliteit verbeteren

De slaapkwaliteit is voor een groot deel afhankelijk van de hoeveelheid stress die we hebben ervaren gedurende de dag. In geval van chronische stress kan de slaapkwaliteit sterk verminderd worden.

Verder zullen lichtschermen zoals televisie, computer en smartphone ervoor zorgen dat we minder melatonine aanmaken. Wat resulteert in een verminderde slaapkwaliteit. En hoewel himalaya zoutlampen niet te vergelijken zijn met valeriaan om te slapen. Toch kunnen ze verbetering aan onze slaapkwaliteit teweegbrengen. Dit heeft voor een groot deel te maken met de hoeveelheid stralingen die we terugvinden in onze woning.

Nadelen van technologie

We maken steeds meer gebruik van elektronische apparatuur. En hoewel daar natuurlijk nadelen aan verbonden zijn, toch kunnen we ons niet inbeelden dat we terug moeten naar een tijd waar deze zaken niet mogelijk waren. We willen allemaal op alle plaatsen van onze woning wifi hebben. We willen een goed GSM signaal voor onze smartphone. Sommige mensen willen TV kijken in de slaapkamer. Al deze zaken zijn belangrijk. De technologie verbetert elke dag en dit is absoluut niet terug te brengen naar honderd jaar terug.

Lees ook :  Oorzaken voor haaruitval bij vrouwen

Dat betekent dat we manieren moeten vinden om de nadelen van deze technologie aan te pakken.

Eén groot nadeel is het overgrote deel aan positief geladen ionen. Televisie, Wifi, pc, smartphone en andere elektronische apparaten produceren enorm veel positief geladen ionen. Een teveel aan positief geladen heeft een aantal negatieve aspecten op onze gezondheid. Hoe ironisch het gevolg van positief geladen ionen een negatieve invloed op onze gezondheid kan hebben…

Himalaya zoutlampen zijn in staat deze overtollige hoeveelheid positief geladen ionen om te zetten in negatieve ionen. Waardoor we een groot aandeel van deze nadelen kunnen voorkomen.

Ze zijn gewoon mooi

Zoals we reeds hebben vermeld in het begin van het artikel, plaatsen de meeste mensen deze himalaya zoutlampen in huis omdat ze die gewoon mooi vinden. Zonder weet te hebben van de mogelijke voordelen die deze himalaya zoutlampen te bieden hebben. En dat is meteen ook het laatste voordeel. Het is een stuk leuker om een himalaya zoutlamp te gebruiken als sfeerlampje tijdens het tv kijken, dan wanneer we een doordeweekse gewone lamp gebruiken. En in combinatie met de belangrijke voordelen die we hebben besproken. Is dit zeker geen verkeerde beslissing.

Conclusie

himalaya zoutlampen

Het staat vast dat Himalaya zoutlampen commercieel de hoogte worden ingejaagd. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze geen enkel nut hebben. Zoals we reeds hebben vermeld in het artikel hebben het overgrote deel van de mensen met himalaya zoutlampen in huis, geen flauw benul van de voordelen. En hoewel deze voordelen meestal worden overdreven, toch kunnen we vaststellen dat de luchtkwaliteit gaat verbeteren. Verder zal de gemoedstoestand verbeteren en zal ook de slaapkwaliteit verbeteren. Deze zaken kunnen we met zekerheid vermelden. Alle andere claims zijn daarom niet onwaar, al moeten we die wel met een korreltje zout nemen.

Welke himalaya zoutlampen moeten we gebruiken?

Het gebruik van Himalaya zoutlampen in de woonkamer of om het even welke kamer waar we ze gebruiken, is afhankelijk van het volume van de kamer. Een grotere kamer heeft nood aan een grotere himalaya zoutlamp.

In de woonkamer is het aangeraden om gebruik te maken van een himalaya zoutlamp die tot 40m³ kan reinigen.

In een kleinere kamer zoals de slaapkamer kunnen we een iets kleinere lamp gebruiken.

Er bestaan echter enorm veel verschillende himalaya zoutlampen.

Waarom Himalaya zoutlampen gebruiken in de huiskamer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven