Gordelroos Symptomen en Behandeling

Gordelroos Symptomen en Behandeling

Gordelroos is een infectie die wordt veroorzaakt door het varicella virus. Het is geen ernstige aandoening en komt alleen voor bij mensen die vroeger de waterpokken hebben gehad. Er zijn verschillende benamingen voor gordelroos. Zo wordt het in België vaak de zona genoemd. Ook herpes zoster is een meer wetenschappelijke naam die wordt gegeven aan de aandoening. De mensen die het grootste risico lopen zijn oudere mensen. Hoofdzakelijk 55 plussers.

Symptomen van gordelroos zijn een rode huiduitslag die branderig kan aanvoelen. In sommige gevallen kan dit hevige pijn veroorzaken. In bijna alle gevallen komt de infectie enkel voor op 1 kant van het lichaam. Dat kan op het bovenlichaam zijn, in de nek of in het gezicht.

Men gaat er van uit dat ongeveer 30% procent van de bevolking ooit wel eens te maken krijgt met gordelroos. De infectie gaat in bijna alle gevallen weg na 2 tot 3 weken en komt zeer weinig meerdere keren voor bij dezelfde persoon.

Meerdere symptomen van gordelroos

gordelroos symptomenHoewel de symptomen van gordelroos voor de hand liggen, met name jeuk en rode plekken op bepaalde plaatsen van ons lichaam. Toch zijn er nog andere symptomen die kunnen gepaard gaan met de infectie.

Lees ook :  Welke Voedingsstoffen Kunnen Helpen Nierstenen Voorkomen

Zo kunnen sommige mensen zich oververmoeid voelen. Ook koorts is iets wat vaak gepaard kan gaan met gordelroos. Daarnaast kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn.

Wanneer medische hulp zoeken?

Symptomen waar we meteen medische hulp voor moeten zijn zijn wanneer de ogen in gevaar worden gebracht. Wanneer de infectie zich rond de ogen bevindt kan er ernstige oogschade ontstaan. Om die reden is medische interventie noodzakelijk. Ook wanneer we plots niet meer horen langs één kant of wanneer er hevige pijn ontstaat in een oor dient er meteen een dokter verwittigd te worden.

Risicogroepen

Gordelroos kan voorkomen bij mensen die reeds met de waterpokken te maken hebben gehad. Wanneer we geen waterpokken hebben gehad zullen we de infectie ook niet kunnen krijgen. Er zijn echter mensen die een verhoogd risico lopen. Dat zijn mensen die last hebben van chronische ziektes zoals diabetes, kanker of HIV. Ook mensen die bepaalde medicatie gebruiken waaronder anabole steroïden, hebben een groter risico op het krijgen van gordelroos.

Toch zijn de grootste groepen mensen die met gordelroos te maken krijgen, 55 plussers. Men gaat ervan uit dat dit komt doordat ze een zwakker afweersysteem hebben. En dus daardoor een hoger risico lopen om gordelroos te krijgen.

Lees ook :  Hoe vind ik snel een job?

Oudere mensen zijn dan ook weer meer vatbaar om te maken te krijgen met ernstige complicaties. Zo zullen ze vaak meer jeuk ervaren en kan de pijn heviger zijn dan bij jongere mensen die met de infectie te maken krijgen. Ook kan het virus makkelijker verspreiden en kunnen er andere problemen opduiken zoals longontsteking.

Behandeling

Om de pijn te verzachten wordt vaak paracetamol of ibuprofen gebruikt. Voor de jeuk te verminderen wordt Levocetrizine gebruikt.

Calamine gel of calagel wordt ook vaak gebruikt om de jeuk te bestrijden.

In de meeste gevallen gaan mensen niet meteen medicijnen moeten gebruiken om de infectie te stoppen. Omdat ze ook gewoon van zelf weg moet gaan heeft dat vaak weinig zin. Toch kunnen er in extreme gevallen toch antivirale medicijnen worden voorgeschreven.

Hoe kunnen we gordelroos voorkomen?

Gordelroos is besmettelijk. Daarom is het belangrijk dat we contact vermijden met mensen die momenteel de infectie hebben.

Regelmatig onze handen wassen is ook belangrijk.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven