Wat Is Dopamine En Hoe Kunnen We Dopamine Verhogen?

Dopamine is een belangrijke neurotransmitter die zal helpen om onze gemoedstoestand te verbeteren. Het is onder meer van groot belang bij het ervaren van plezier. Dopamine zal helpen om emoties te ervaren, alsook helpen bij het bewegen. Iets waar men nog niet zo heel lang van op de hoogte is. Men kon namelijk vaststellen dat de ziekte van Parkinson grotendeels ontstaat door een gebrek aan dopamine.

Verder zijn de belangrijkste eigenschappen van deze neurotransmitter natuurlijk onze emoties, gevoelens en ons gedrag. Ook zullen we meer energie hebben en meer motivatie hebben wanneer de dopamine waarden voldoende hoog zijn.

Indien we merken dat we regelmatig in een depressieve bui vertoeven, of weinig motivatie hebben. Dan kan een gebrek aan deze stof de basis vormen voor onze emotionele toestand. In dit geval is het dopamine verhogen zeer aangeraden.

Wat zijn de symptomen van een dopamine tekort?

Een algemeen symptoom van te laag dopamine is dat we ons minder goed in ons vel voelen. Maar dat is nogal algemeen. Het is daarom handig om verder te kijken naar andere relevante symptomen van een gebrek. Om op die manier toch met enige zekerheid te kunnen stellen dat we met dit probleem te maken hebben.

We geven hier enkele symptomen van een dopamine gebrek op een rijtje.

 • Heel snel opgeven bij een probleem
 • Misbruik van stimulerende middelen
 • Alcoholverslaving
 • Eetverslaving
 • Slapeloosheid
 • Zelfpijniging
 • Stemmingswisselingen
 • Laag libido
 • Erectieproblemen
 • Hopeloos zijn
 • Depressie
 • Geheugenverlies
 • Sociale isolatie
 • Vermoeidheid
 • Geen motivatie hebben
 • Onmogelijk om plezier te hebben
 • Alles gaan uitstellen / Plannen maken en nooit uitvoeren
 • Gevoelloosheid
 • Anorexia

Wat is de oorzaak van een te laag dopamine?

 

depressie dopamine

Hoewel men de exacte oorzaak moeilijk zal kunnen bepalen, en dat die oorzaak persoon tot persoon sterk zal verschillen. Toch zijn er een aantal zaken die het risico verhogen.

We denken dan vooral in de richting van

 • Verslavingen (Seks, Gokken, Alcohol, Drugs, Winkelen …)
 • Ongezond eten
 • Problemen met de schildklier
 • Overgewicht
 • Bepaalde medicijnen (antipsychotica, antidepressiva)

Verkeerde manieren om dopamine te verhogen

Er zijn enorm veel middelen en zaken die het dopamine verhogen. We gebruiken er zeker allemaal wel enkele van. Maar dat zijn helaas meestal niet de juiste middelen. We denken dan vooral aan roken, alcohol, seks, drugs en ga zo maar door. Al deze zaken zullen het dopamine verhogen, maar zorgt op zijn beurt ook voor verslavingen. En verslavingen zijn net hetgeen wat we moeten proberen vermijden, indien we willen het dopamine verhogen.

Elke keer we roken of drugs gebruiken zal de dopamine aanmaak stijgen. Dat is slechts tijdelijk en gaat na een moment terug verminderen. Dan hebben we een volgende sigaret of dosis drugs/seks nodig.

Telkens we onze hersenen (onbewust) vertellen dat we een beloning hebben ontvangen, of in de nabije toekomst, gaan ontvangen. Dan zal het dopamine verhogen. U beseft ook dat bij deze middelen het natuurlijk geen uitstekend alternatief is om het dopamine te doen stijgen.

Op termijn leiden deze negatieve zaken dan ook tot een dopamine tekort.

Lees ook :  Hoe Kunnen We De Tanden Bleken?

De eerste stap om te proberen het dopamine verhogen, is dus door ervoor te zorgen dat we niet verslaafd zijn aan bepaalde stoffen, dranken of activiteiten. Het onderliggend probleem bij verslavingen is dat we nooit voldoening zullen krijgen. Het staat ook vast dat mensen die zeer vatbaar zijn voor verslavingen in de meeste gevallen reeds te maken hebben met een laag dopamine. En zij dat dan onbewust aan de hand van verslavingen proberen te herstellen.

Enkele cijfers

nicotine dopamine

Nicotine kan het dopamine verhogen met 200%. Cocaïne zorgt voor vier keer meer dopamine. XTC, MDMA en andere amfetamines kunnen tot tien keer meer dopamine aanmaken. Zonder te beseffen raken deze mensen verslaafd aan het goede gevoel dat deze stimulerende middelen hen geven.

De reden waarom ze dan ook gedreven werden, naar deze middelen te grijpen, is door een gebrek aan dopamine.

In dit geval is het natuurlijk stukken beter dat we op zoek gaan naar natuurlijke manieren. Dit zal natuurlijk niet zorgen voor een verhoging van 1000% zoals bij XTC. Maar we stimuleren onze neurotransmitters met natuurlijke middelen, op een natuurlijke manier die niet schadelijk is voor ons lichaam.

Wat kunnen we dan wel doen?

We zullen het dopamine verhogen wanneer we een bepaalde opdracht tot een goed einde brengen. Dat speelt op zich niet meteen een rol welke opdracht. Wanneer we bijvoorbeeld al reeds lange tijd onze keuken willen schilderen, kunnen we bij het volbrengen van deze opdracht het dopamine verhogen.

Een natuurlijke en heel makkelijke manier dus om het dopaminegehalte terug op te krikken is door een lijstje samen te stellen met dingen die we willen doen. En die dan stelselmatig gaan uitvoeren. Bij het volbrengen van elke opdracht verhogen we het dopaminegehalte.

Naarmate de opdracht die we wensen te volbrengen, meer inspanning vergt, des te beter het effect op onze neurotransmitters. We moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat we de taak tot een goed einde kunnen brengen. Het niet tot een goed einde brengen van een vooropgestelde activiteit zal dan weer een omgekeerd effect hebben op de neurotransmitters.

De rol van sport

sport neurotransmitters

Sport is voor heel wat zaken van groot belang. Het is belangrijk om ons optimale gewicht te behouden. Het speelt een rol in het behouden van een gezond hart. Helpt de bloedsomloop stimuleren.

Maar verder zal sport er ook voor zorgen dat we ons beter voelen. Dat komt doordat de neurotransmitters een flinke boost krijgen wanneer we gaan sporten. Dan hebben we het echter niet alleen over dopamine verhogen. We zullen er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat serotonine gaat stijgen. Serotonine, onder meer van groot belang voor het aanmaken van melatonine. Verder zal ook endorfine gaan stijgen. Een andere neurotransmitter die van belang is om onze gelukstoestand te bepalen.

Het is daarom niet noodzakelijk om zeer intensief te gaan sporten. Zelfs een wandeling kan er reeds voor zorgen dat we de neurotransmitters activeren. Al is het natuurlijk een stuk effectiever wanneer we bijvoorbeeld gaan lopen of fietsen.

Muziek

Muziek zal ervoor zorgen dat we ons beter voelen. Bepaalde soorten muziek dan wel te verstaan. Muziek waar we van houden. Het beluisteren van muziek waar we van houden is daarom belangrijk in het verhogen van dopamine.

Zo lang de mensheid oud is, zo lang bestaan er al vormen van muziek. En dat heeft zeker zijn reden. Reeds in de oudheid wist men over deze krachtige effecten op onze geest.

Lees ook :  Serotonine aanvullen op natuurlijke wijze

Meditatie

Mediteren heeft een groot aantal voordelen voor onze gezondheid. Het zal er niet alleen voor zorgen dat we ons rustiger voelen. Het heeft ook een kalmerend effect op de bloeddruk. Wetenschappelijke studies hebben kunnen aantonen dat we de bloeddruk doen dalen door regelmatig te mediteren. Ook zou meditatie een gunstig effect hebben op de bloedsomloop in het algemeen.

Verder zal mediteren en het leegmaken van onze geest, ervoor zorgen dat we beter kunnen nadenken. We zullen minder bezig zijn met negatieve dingen en minder snel ongelukkige gedachten in ons hoofd krijgen.

Meditatie zal er dus voor zorgen dat de mentale snelwegen in onze hersenen terug optimaal kunnen bereden worden. Waardoor we automatisch meer dopamine aanmaken.

Supplementen

Ginkgo biloba

ginkgo

Eén van de belangrijkste kruiden voor onze hersenen heet ginkgo biloba. De belangrijkste eigenschap van ginkgo is het verhogen van de hoeveelheid stikstof in het bloed. Dat zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder gaan worden. Waardoor een verbeterde bloedsomloop ontstaat als gevolg daarvan.

Maar ginkgo biloba heeft nog veel meer voordelen. Al zijn ze meestal rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden met deze verbeterde bloedsomloop.

Onder meer de concentratie gaat verhogen, het geheugen wordt verbeterd. Ook mentale problemen zouden ermee de wereld uit geholpen kunnen worden. We denken dan vooral aan depressie, angst, verwarring en ook ADHD.

Er zijn zelfs wetenschappelijke onderzoeken die gunstige effecten aantonen bij mensen met Alzheimer en Dementie. Al moeten we hier niet meteen gaan stellen dat we deze ziektes kunnen behandelen met ginkgo. Desalniettemin zijn de resultaten hoopgevend.  (1) (2)

Ginkgo heeft een blokkerend effect op cortisol, wat er dus voor zal zorgen dat we minder stress ervaren. (3)

Al deze gunstige effecten van het supplement zorgen ervoor dat we het dopamine verhogen.

Panax Ginseng

panax ginseng dopamine verhogend

Panax ginseng is een Oosters kruid. Het kent vele namen, onder meer Aziatische ginseng, Rode Ginseng, Koreaanse Ginseng … Dit zijn allemaal namen voor hetzelfde kruid. Zij het dan in een andere vorm.

Het grote voordeel van Panax ginseng is dat het kan gezien worden als een alternatief voor Prozac. Prozac is een geneesmiddel tegen depressie. Wetenschappers hebben ontdekt dat Ginseng even krachtig is als Prozac. (4)

Men zag onder meer een gelijkaardige stijging van de neurotransmitters dopamine, serotonine, endorfine en norephrine bij het gebruik van panax ginseng supplementen.

Curcumine

kurkuma curcumine

Curcumine is de stof die we terugvinden in kurkuma. Zowat 0.5 tot 2% van kurkuma poeder bestaat uit curcumine. Het is deze gele stof die verantwoordelijk is voor pakweg alle voordelen die kurkuma kan bieden voor onze gezondheid.

Zo zien we onder meer een verhoging van dopamine. Een bescherming tegen depressie (5). Ook het serotonine verhoogt wanneer curcumine gebruikt wordt. Ook in dit wetenschappelijk onderzoek ziet men gelijkenissen met het gebruik van Prozac. De effecten waren namelijk gelijkaardig te noemen.

We moeten er echter wel rekening mee houden dat curcumine zeer moeilijk door het lichaam wordt opgenomen. Het is daarom belangrijk dat we zwarte peper gebruiken. Zwarte peper zal de opname van curcumine in het lichaam met maar liefst 2.000% verhogen. (6)

Wat regelmatig verkeerd begrepen wordt, is het feit dat het hier wel degelijk gaat om curcumine. En dus niet om kurkuma. Curcumine is een (klein) onderdeel van kurkuma. Er zouden dus enorme hoeveelheden kurkuma nodig zijn om aan de nodige dosis curcumine te komen. Om die reden wordt er geopteerd om een supplement met curcumine te gebruiken.

Lees ook :  Wat Is Collageen?

Kurkuma poeder kan handig zijn om de smaak van gerechten te verbeteren. Maar zal een te lage hoeveelheid curcumine bevatten, en dus nauwelijks effect hebben.

Resveratrol

resveratrol dopamine

We weten allemaal dat het drinken van een glas rode wijn gezond is voor het hart. Maar we weten de reden daar niet meteen van. De reden waarom het drinken van een glas rode wijn gezond is, is zeker niet te wijten aan de hoeveelheid alcohol. Alles heeft te maken met resveratrol. Donkere druiven behoren tot de beste voedingsmiddelen met resveratrol.

Resveratrol is een krachtig antioxidant die onder meer al helpen om de bloedsomloop te verbeteren. Het is om die reden dus gunstig voor het hart en kan helpen ter bescherming van hart en vaatziekten.

Deze antioxidanten behoren tot de polyfenolen en zijn ook gekend om hun gunstige effecten op onze hersenen. Zo verbetert de concentratie en zal het geheugen verbeteren.

Men kon onder meer via wetenschappelijk onderzoek vaststellen dat resveratrol de schade die aangericht wordt bij Parkinson, kan helpen herstellen. De neuronen die dopamine aanmaken worden door de Parkinson ziekte beschadigd. De functie van resveratrol is onder meer om deze neuronen te beschermen tegen verdere beschadiging. (7)

Een ander onderzoek kwam tot de vaststelling dat resveratrol supplement kan helpen het dopamine verhogen. (8)

Vitamine D

vitamine d

Hoewel men de rol van vitamine D nog niet helemaal begrijpt. Toch speelt deze vitamine een zeer belangrijke rol in hoe we ons voelen. Denk maar aan de vele mensen die depressief worden tijdens de herfst of winter.

De grootste reden hiervoor is het gebrek aan zonlicht. Maar het gebrek aan zonlicht staat rechtstreeks in verband met een gebrek aan vitamine D.

Vitamine D wordt in verband gebracht met serotonine, endorfine, dopamine en uiteindelijk dus ook depressie en overgewicht.

Het is van groot belang dat we tijdens de zomermaanden voldoende (15 minuten per dag) in de zon verblijven. Om op die manier een adequate dosis vitamine D aan te maken. In de winter kan de zon weinig voor ons doen. Dan zijn we eerder genoodzaakt de juiste vitamine D voeding te gebruiken in ons dieet. En eventueel een supplement.

Bacopa Monnieri

bacopa monnieri dopamine tekort

Bacopa Monnieri is misschien niet meteen zo bekend bij het publiek. Maar dit kruid heeft toch een aantal grote voordelen voor onze hersenen. Zo kunnen we onder meer dopamine verhogen. Het kruid zal ook de concentratie en het geheugen verbeteren. (8) En het wordt net als Withania Somnifera gezien als een adaptogeen. Wat betekent dat we met dit supplement onder meer stress kunnen bestrijden.

Mucuna Pruriens

mucuna pruriens dopamine

Mucuna pruriens is misschien wel het meest effectieve plantaardig middel waarmee we dopamine verhogen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben namelijk kunnen aantonen dat de werking van mucuna pruriens even krachtig is als de werking van medicijnen tegen Parkinson. Het onderzoek werd gedaan met levodopa, een medicijn die wordt gegeven aan mensen met Parkinson. Men zag dat mucuna pruriens gunstigere resultaten boekte. (9)

In de plant bevindt zich een bepaald eiwit genaamd L-dopa. Dat zal ervoor zorgen dat meer dopamine kan worden aangemaakt.

Hoewel onderzoeken aantonen dat het kruid krachtiger kan werken dan medicijnen tegen Parkinson. Toch is het zeker niet aangeraden om op eigen initiatief Parkinson te behandelen met mucuna pruriens. We laten ons daarvoor toch zeker beter begeleiden door een arts.

Maar om bijvoorbeeld meer dopamine aan te maken behoort dit supplement zeker tot de meest krachtige middelen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven