De Werking Van DHEA Plus De Bijwerkingen Daarvan!

Wat is de werking van DHEA?

De werking van DHEA kan ons lichaam heel wat voordelen meegeven. De volledige naam luidt dehydroepiandroteron en dat is een hele mond vol om uit te spreken. Gelukkig wordt de naam meestal afgekort en gebruikt als DHEA. Dat is een stuk makkelijker voor ons om die uit te spreken. DHEA is één van de meest voorkomende steroïde in ons lichaam. Het is dan ook één van de belangrijkste stoffen die zal helpen tegen veroudering.

De stof wordt vrijgegeven via de bijnier. Het wordt ook aangemaakt in de voortplantingsorganen bij mannen en vrouwen. Bij de mannen is dat dus de teelballen en bij vrouwen is dat in de eierstokken. Ook onze hersenen maken een bepaalde hoeveelheid van deze stof aan.

DHEA wordt soms wel de moeder van alle hormonen genoemd omdat het kan gezien worden als de fundering waaruit oestrogeen en testosteron kan worden aangemaakt. Het is zonder twijfel enorm belangrijk voor onze gezondheid.

De werking van DHEA in het kort

dhea voordelen

Vooraleer we doorgaan naar het beschrijven van de vele voordelen van DHEA gaan we eerst even de voordelen in het kort gaan weergeven. We zien onder meer dat de stof beschermd tegen diabetes. Dat we een verlaagde kans hebben op dementie. Ze werkt antibacterieel, antiviraal, stresswerend en zal het hart beschermen tegen ziektes.

 • Krachtige antioxidante werking
 • Regelt onze hormonen
 • Vermindert cholesterol
 • Verbetert de gemoedstoestand
 • Verbetert het geheugen
 • Stimuleert het libido
 • Helpt de beenderen sterk te houden
 • Verhoogt de gevoeligheid voor insuline
 • Gaat veroudering tegen
 • Helpt om meer groeihormoon aan te maken
Lees ook :  Ogen verbeteren met natuurlijke middelen

De aanmaak van DHEA

Naarmate ons leven vordert zal de aanmaak van DHEA steeds gaan schommelen. Dat hangt voor een groot deel af van hoe we ons voelen. Maar ook van een reeks andere factoren die we straks zullen bespreken.

Hoe ouder we worden hoe minder DHEA we gaan aanmaken. Tijdens onze jeugd en jonge jaren maken we hoge hoeveelheden aan. Kinderen hebben bijvoorbeeld een hoge hoeveelheid nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en om de groei te stimuleren.

De waarden zullen het hoogste zijn wanneer we de leeftijd van 25 halen. Dit zal dan stelselmatig gaan dalen per jaar. Wanneer we midden de 40 zijn zullen we merken dat de aanmaak sterk achteruit gaat. Mensen in de 80 hebben vaak slechts een fractie van de hoeveelheid die ze hadden 50 jaar terug.

Aan de hand van enkele belangrijke symptomen kunnen we vaststellen of onze hoeveelheden te laag aan het worden zijn.

Deze symptomen zijn:

 • Verminderde haargroei
 • Last van geluid
 • Angst
 • Verminderd libido
 • Droge huid
 • Droge ogen
 • Kwetsbaar haar

Een langdurig gebrek aan deze stof kan het risico op bepaalde ziektes en problemen verhogen. We hebben namelijk een verhoogd risico op kanker wanneer de waarden gedurende een lange tijd te laag blijven. Ook zal het risico op hartziekten gaan toenemen. De algemene gemoedstoestand zal hier ook onder gaan lijden, waardoor we vatbaar worden voor depressie, stress en angst.

Naast de veroudering die gaat zorgen voor een daling van de natuurlijke aanmaak, zijn er ook heel wat factoren die we zelf in de hand hebben. En die op hun beurt ook kunnen zorgen voor een gebrek aan deze belangrijke stof.

 • Roken
 • Alcohol
 • Teveel cafeïne
 • Overgewicht
 • Ziekte
 • Voedingstekorten
 • Ongezonde voeding
 • Weinig onverzadigde vetzuren eten
 • Teveel snelle suikers eten
Lees ook :  Oorzaak te hoog cortisol

Wat doet DHEA in het lichaam?

werking van dhea

Men weet nog niet exact hoe de werking van DHEA tot stand komt in het lichaam. Wel heeft men een aantal belangrijke aanwijzingen die toch voor een deel kunnen verklaard worden. De stof circuleert doorheen onze bloedstroom en bevat een inactieve vorm van de stof. Dit wordt actief wanneer het in contact komt met cellen die de stof nodig hebben. Het wordt dan op die manier omgevormd naar mannelijke hormonen of vrouwelijke hormonen.

Eén van de meest belangrijke functies van deze stof is het controleren van de aanmaak van cortisol. Doordat beide hormonen worden aangemaakt in de bijnier kan een te hoge waarde van cortisol geblokkeerd worden door DHEA.

Wanneer we een te lange tijd te maken hebben met een verhoogd cortisol kunnen we problemen ondervinden zoals overgewicht, hartproblemen, laag libido, erectieproblemen bij mannen en vele andere.

Door ervoor te zorgen dat de hoeveelheid DHEA in het lichaam voldoende hoog blijft, geven we cortisol geen schijn van kans! Dit kan onder meer door een supplement te gebruiken.

Immuunsysteem versterken

Een andere belangrijke functie is het stimulerend effect op het immuunsysteem. DHEA heeft aangetoond bij mannen van boven de 60 om het immuunsysteem te versterken door het aantal natuurlijke afweercellen te verhogen. Die cellen nemen sterk in aantal af naarmate men ouder wordt. En om die reden zijn ouderen meer vatbaar voor ziektes. Ze zijn één van de belangrijkste mechanismen tegen virussen, bacteriën en tegen alle vormen van kanker. (1) Dezelfde effecten werden bereikt in een wetenschappelijke studie met dames na de menopauze. (2)

Zwaarlijvigheid tegengaan

Een ander belangrijk voordeel van de werking van DHEA op het lichaam, is zijn functie om zwaarlijvigheid tegen te gaan. Wat de meeste mensen niet weten is dat zwaarlijvigheid ook kan worden veroorzaakt door een te hoge hoeveelheid cortisol.

Lees ook :  20 Manieren Om Tijgerbalsem Te Gebruiken

Wanneer we onder stress staan zullen al onze gelukshormonen en neurotransmitters gaan dalen. Dat zorgt ervoor dat we enorm veel trek krijgen in suikers. Die suikers zullen helpen om ons beter te doen voelen. Die zullen onder meer de aanmaak van serotonine verhogen. Ze zullen helpen om ons terug gelukkig te maken.

Maar zullen op hun beurt ook zorgen dat we een voortdurend hoge bloedsuiker hebben en daardoor sneller overgewicht opstapelen.

DHEA zal niet alleen helpen het cortisol in balans te houden. Maar zal ook helpen om de bloedsuikerwaarden onder controle te houden. Onder meer door de insuline gevoeligheid te verhogen en daardoor het risico op zwaarlijvigheid en diabetes te verminderen. (3)

Verbetert de gemoedstoestand

Via wetenschappelijke onderzoeken heeft men kunnen aantonen dat DHEA supplementen de gemoedstoestand verbeteren. Dat komt niet alleen door een lagere hoeveelheid cortisol. Maar ook door een verhoogde hoeveelheid energie. Men kan beter slapen waardoor ook minder stress wordt ervaren gedurende de dag. Dit leidt automatisch tot een verbeterde gemoedstoestand. (4)

Beschermt de hersenen tegen veroudering

dhea veroudering mannen

Men heeft kunnen vaststellen dat mensen met Alzheimer en dementie een lagere hoeveelheid DHEA hadden, dan de gezonde mensen in hun leeftijdscategorie. Het verschil was maar liefst 50%. Dit onderzoek wees uit dat mensen met een lage hoeveelheid DHEA een verhoogd risico hebben op een vroegtijdige veroudering van de hersenen. (5)

Bijwerkingen van DHEA

Hoewel we niet 100% kunnen vaststellen hoe de werking van DHEA specifiek wordt bekomen. Toch heeft men aan de hand van een groot aantal wetenschappelijke onderzoeken geen ernstige bijwerkingen van DHEA kunnen vaststellen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat de stof zou kunnen helpen om de levenskwaliteit te verlengen.

Toch kunnen minder ernstige bijwerkingen zoals vermoeidheid, acne en slapeloosheid optreden bij het gebruik van hogere hoeveelheden via een supplement.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven