Wat Is Collageen?

Collageen is één van de meest voorkomende eiwitten in ons lichaam en het omvat een groot gedeelte van onze huid, onze haren en nagels. Verder bevat collageen een samenstelling van aminozuren die we in alle weefsels in het lichaam kunnen terugvinden.

Wat is collageen?

Collageen is de meest voorkomende proteïne in het lichaam. Het is samengesteld uit individuele aminozuren zoals glycine, proline, hydroxyproline en arginine. We vinden ze van nature terug in dierlijk weefsel, vooral in de beenderen. Maar ook in de huid en in het haar.

Het collageen is verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid. Voor de sterkte van het haar en de weefsels. Ook zal collageen alles netjes op zijn plaats houden. Ongeveer 30% van alle eiwitten in ons lichaam zijn collageen. In onze huid is deze proteïne voor 70% vertegenwoordigd.

De aanmaak van collageen neemt af naarmate we ouder worden. Ook externe factoren kunnen verantwoordelijk gesteld wordt voor een verminderde aanmaak van deze proteïne. We denken dan vooral aan stress, roken, ongezonde voeding en voedingstekorten.

Symptomen van Reuma en Artrose bestrijden

artrose collageen

Een wetenschappelijk onderzoek waarbij 60 patiënten betrokken waren die last hadden van ernstige reuma heeft aangetoond dat collageen het aantal zwellingen en broze gewrichten kon doen afnemen. Vier patiënten hadden zelfs totaal geen symptomen meer van reuma. (bron)

Een onderzoek waarbij 274 patiënten betrokken waren, toonde aan dat zowel kleine als hoge dosissen, de symptomen van reuma en artrose deden afnemen.

Lees ook :  Serotonine aanvullen op natuurlijke wijze

Nog een studie bij 52 patiënten bracht aan het licht dat de symptomen van reuma afnemen na 90 dagen. Ook hun dagelijkse activiteiten werden stukken beter. Dingen die ze vroeger niet zonder pijn konden doen, zoals de trap oplopen, konden dan terug zonder pijn gedaan worden.

Versterkt de gewrichten

Niet alleen mensen met reuma of artrose kunnen last hebben van pijnlijke gewrichten. Sporters bijvoorbeeld hebben daar regelmatig last van. Het gebruiken van collageensupplement heeft aangetoond bij 147 sporters die regelmatig gewrichtspijn hadden, dat na 24 weken de symptomen sterk waren afgenomen.

Een andere studie kon aantonen dat kniepijn kon worden behandeld met 5.000 mg per dag, en dit gedurende 12 weken. (studie)

De huid gezonder maken

collageen gezonde huid

De meeste mensen zullen collageen kennen uit de vele reclames voor crèmes en shampoo’s. Het is dus logisch dat collageen ook een gunstige werking heeft op onze huid. Weten dat de eiwitten in onze huid voor 70% uit deze proteïne bestaan.

Naarmate we ouder worden zullen we minder en minder hoeveelheden in onze huid hebben. Dit kunnen we merken in de bekende tekenen van veroudering zoals rimpels en een minder strakke huid.

Een wetenschappelijk onderzoek bij 69 vrouwen heeft aangetoond dat het gebruiken van collageen gedurende 8 weken kon zorgen voor een hogere elasticiteit in de huid.

Nog een ander onderzoek bij 85 vrouwen heeft aangetoond dat na 8 weken, de stof zorgt voor een verminderde hoeveelheid rimpels. De huid werd meer elastisch en vertoonde minder tekenen van veroudering.

Stimuleert de haargroei en houdt de haren gezond

Een onderzoek bij 15 vrouwen met dunner wordende haren heeft na 180 dagen een verbetering aangetoond in het haarvolume. De haren waren terug voller en hadden een verbeterde glans. Ook stelde men vast dat de haren sterker geworden waren.

Het aanbrengen van collageen op de haren kan helpen om haargroei te stimuleren. Het kan binnendringen in de haarwortels en op die manier de dikte van de haren verbeteren.

Lees ook :  Wat is de werking van gemberthee op ons lichaam?

Het kan dus helpen om shampoo of andere haarproducten te gebruiken die deze stof bevatten.

Versterkt de beenderen

sterke beenderen collageen

Onze beenderen bestaan ook voor een groot deel uit collageen. Naarmate we ouder worden zal deze aanmaak van collageen in de beenderen dus ook gaan afnemen. Dat zal er automatisch voor zorgen dat de beenderen brozer en dus ook zwakker worden. Mensen die ouder zijn dan 65 zullen een verhoogd risico op blessures hebben.

Mensen met osteoporose zullen nog sneller beendermassa verliezen. Bij het verhogen van het collageengehalte in de beenderen kon een verbetering opgemerkt worden.

Helpt bij het regelen van de bloedsuiker

Normale bloedsuikerwaarden bevinden zich tussen de 70 en de 130 mg/dl. Na het eten kan de waarde hoger worden.

50 mensen gebruikten gedurende 3 maanden lang een collageen supplement en hadden een verlaagde bloedsuiker en een lagere bloeddruk. Ook het cholesterol was lager dan voordien.

Om de bloedsuikerwaarden te doen dalen is het aangewezen om gezonder te eten en om regelmatig te bewegen. Mensen kunnen door extra collageen te gebruiken dus ook zorgen voor een verlaagde bloedsuiker en een verbeterde aanmaak van insuline.

Helpt tegen doorligwonden

Mensen die een lange tijd in bed moeten blijven, of die gebonden zijn aan een rolstoel kunnen te maken krijgen met doorligwonden. Een onderzoek heeft aangetoond dat het gebruiken van deze stof kan helpen om de kans op doorligwonden te verkleinen. En om het herstel van deze wonden te verbeteren.

Wat vermindert de aanmaak van collageen?

De zon

zon minder collageen

UV stralen zullen bepaalde processen in gang zetten waardoor er minder collageen zal worden aangemaakt. Ook zal de matrixmetalloprotease verhoogt worden. Dat zal verdere vermindering van collageen tot stand brengen. Hoewel dit nogal contradictorisch mag klinken. We hebben immers de zon nodig om adequate hoeveelheden vitamine D aan te maken. Het is dus zinloos om de zon te vermijden, in de wetenschap dat we dan dat ietsje meer collageen aanmaken. Om dan uiteindelijk minder vitamine D aan te maken.

Lees ook :  Wat Zijn De Symptomen En Oorzaken Van Te Hoog Prolactine?

Vitamine C tekort

Een gebrek aan vitamine C zal ervoor zorgen dat we minder collageen kunnen aanmaken. Het gebrek kan uiteindelijk leiden tot scheurbuik wat het resultaat is van slecht gevormde collageen.

Roken

Roken kan de aanmaak van collageen met 20% doen afnemen. Het is dus beter om te stoppen met roken, willen we de veroudering van de huid echt tegengaan en terug een hoger collageengehalte in het lichaam hebben. Roken is niet alleen nefast voor de collageenaanmaak, het is ook heel slecht voor onze gezondheid in het algemeen. Er is geen enkele grondige reden om te roken.

Stress en weinig slaap

Stress en weinig nachtrust zal onze hormonen overhoop gooien. Maar niet alleen onze hormonen want ook de collageenproductie gaat sterk achteruit wanneer we te lang onder stress staan.

Door het verhoogd cortisol gaat het vitamine C gehalte afnemen in het lichaam, wat ook zal leiden tot een verminderde collageenproductie.

Hoe kunnen we meer collageen aanmaken?

We hebben het nu reeds gehad over de voordelen van collageen voor onze huid en ons lichaam. Ook over wat ervoor kan zorgen dat de collageenproductie gaat afnemen. Laten we nu even kijken hoe we deze productie kunnen verhogen.

Vitamine C

Vitamine C kunnen we vinden in fruit en groenten. Het is een belangrijke stof om collageen aan te maken. Daarnaast zal vitamine C ook helpen om cortisol of stress te doen dalen.

Lysine en proline

Deze aminozuren kunnen we vinden in mager vlees zoals gevogelte en vis. Het zijn de aminozuren die nodig zijn om de collageenstructuur aan te maken.

Vitamine B3 (Niacine)

Niacine of nicotinezuur vinden we terug in vlees, pindanoten en in paddenstoelen. Zij zullen dienen als precursor voor de aanmaak van collageenproteïnes.

Vitamine A

Vitamine A of retinol vinden we terug in eieren, lever en zuivelproducten. Ze kunnen de collageenproductie doen stijgen.

Collageen supplementen

We kunnen ook een collageen supplement gebruiken. Dit zal de productie niet gaan verhogen. Maar zal onmiddellijk wel een adequate dosis aan het lichaam toedienen.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven