Inhoud
Wat is een blaasontsteking
Blaasontsteking is een infectie van de urinewegen die vooral bij vrouwen voorkomt. Het ontstaat doordat de blaaswand ontstoken raakt door een infectie.
Blaasontsteking is iets dat heel erg veel voorkomt. Er wordt gesteld dat 2 op 100 daar ooit, of zelfs meerdere malen mee te maken kregen. Mannen hebben daar minder last van en meestal wordt dat dan veroorzaakt door een infectie op de prostaat. Vrouwen zijn er echter wel gevoelig aan. Dat kan vooral opduiken tijdens de zwangerschap. Blaasontsteking is niet, vaak wordt dat wel anders gezegd, maar blaasontsteking is niet besmettelijk.
De nieren zorgen ervoor dat vloeibare stoffen, die het lichaam niet of niet meer nodig heeft worden afgevoerd via de urineleiders zodat ze in het reservoir terechtkomen. Om op tijd en stond te worden afgevoerd via de plasbuis. In de plasbuis bevindt zich slijmvlies.
Wanneer dat slijmvlies geïnfecteerd raakt met bacteriën uit deze afgevoerde vloeibare stoffen (urine) is er sprake van een blaasontsteking.
Een typische vrouwenaandoening
De kans dat jonge vrouwen een blaasontsteking opdoen is zeker 25 keer hoger dan de kans dat jonge mannen de aandoening oplopen. Bij oudere volwassen vrouwen is die kans zelfs tot 50 keer hoger. Maar hoe komt dat nu?
Dat heeft grotendeels te maken met de bouw van het vrouwelijk lichaam. Bij de vrouwen ligt de schede en de aars zeer dicht bij mekaar. Daardoor is het voor bacteriën die uit de darm komen, een stuk simpeler om het slijmvlies van de schede te besmetten en beheersen.
De weg die de urine moet afleggen van de blaas naar buiten is ook zeer kort. Waardoor bacteriën ook nog eens heel snel de blaas kunnen infecteren.
Kans is groter bij vrouwen die geslachtsgemeenschap hebben.
Wanneer de vrouw seksuele gemeenschap heeft is de kans nog een stuk groter. De mogelijke reden voor dit verhoogde risico is dat door middel van geslachtsgemeenschap, de bacteriën nog eens extra snel naar de blaas worden gestimuleerd.
Bij vrouwen in de overgang en bij vrouwen na de overgang loopt het aantal gevallen van blaasontsteking op tot wel de helft. Dit is dan vooral te wijten aan het sterk verminderde produceren van vrouwelijk geslachtshormoon, oestrogeen.
Waardoor het slijmvlies in de plasbuis wordt verdund. Het slijmvlies in de vagina is veel minder sterk om te reageren op aanvallen van microben dus wordt het heel snel geïnfecteerd door de bacteriën. Bij mannen is de afstand tussen de penis en de aars een stuk groter terwijl de penis-opening ook miniem is. Bacteriën krijgen daardoor minder kans om binnen te glippen.
De huid rond de penis is dan ook nog eens droog, dus wordt het voor bacteriën een haast onmogelijke taak om te overleven. De weg die de urine moet afleggen van de blaas naar de opening is een stuk langer als bij vrouwen. Daardoor zal de urineblaas bij mannen niet snel geïnfecteerd raken door de bacteriën.
Symptomen van blaasontsteking
Wanneer men last heeft van een blaasontsteking dan moet men meestal voortdurend plassen. En dat zijn dan meestal kleine hoeveelheden. Toch voelt dat alsof je heel sterk en dringend moet plassen.
Na 5 minuten kan je al terug een plasje moeten doen. Om terug bijna niks uit te plassen. Het is een zeer onaangenaam gevoel. Het kriebelt en voelt aan alsof de hele urinebuis in brand staat. Dat branderig gevoel komt voornamelijk voor wanneer de laatste urine de blaas verlaat. De kleur van de urine kan zeer donker zijn, er kunnen enkele bloedsporen in te zien zijn.
Het is geen slecht idee om een dokter te raadplegen wanneer er vermoed wordt dat het gaat om een blaasontsteking. Het is namelijk zo dat de besmetting zich op de nieren kan zetten en op die manier de nieren kan aantasten.
De symptomen zijn dan koorts, koud/warm, transpireren, overgeven, rugpijn. Met het controleren van de urine kan de dokter meteen te weten komen of het al dan niet gaat om een blaasontsteking. Dat gebeurt door de urine te controleren op de presentie van witte bloedlichamen. Ook wordt gecontroleerd om welk soort bacterie het gaat.
Dit is in bijna alle gevallen altijd dezelfde bacterie. De Escherichia Coli, deze bacterie veroorzaakt bijna alle soorten infecties met vaginale betrekking. (bron)
Behandeling
Wanneer het gaat om een simpele blaasontsteking dan kan een antibioticum worden voorgeschreven. Er bestaan verschillende soorten antibiotica om een blaasontsteking te behandelen.
Afhankelijk van het type bacterie worden deze meestal voorgeschreven. Wanneer er niet wordt gecontroleerd op de bacteriën wordt vaak een algemeen antibioticum voorgeschreven. In praktisch alle gevallen is dat doeltreffend. Doch in sommige “ernstige” gevallen, zal moeten gezocht worden naar een specifiek antibioticum voor de desbetreffende bacterie.
Ook kan een langere kuur nodig zijn met antibiotica. De normale duur is 10 dagen tot 2 weken.
Wanneer men als kind blijft last hebben van blaasontsteking en dan vooral meerdere keren na elkaar, in een korte tijd. Dan kan er sprake zijn van een afwijking van de urinewegen.
Wanneer urine echter kan terugvloeien uit de blaas naar de nieren is er sprake van deze afwijking. Dat heet urinaire reflux. Bij deze is een operatie noodzakelijk. Er kunnen bij jongens ook vernauwingen aanwezig zijn in het urinekanaal. Wat ervoor zorgt dat er altijd een beetje urine aanwezig blijft. Deze veroorzaken dan de bacteriën.
Wanneer bij volwassenen, en dan vooral vrouwen, blaasontsteking blijft voorkomen zal dat hoofdzakelijk te maken hebben met het feit dat niet alle bacteriën uitgeroeid werden tijdens de antibiotica kuur. Door het te vroeg stopzetten of de verkeerde medicijnen. Een andere mogelijkheid is dat het slijmvlies in de vagina bezet is door bacteriën.
Er is dus een constante besmetting. De blaas kan ook gezakt zijn. En op die manier altijd urine in de blaas achterlaten. Dit kan door zwangerschap, leeftijd, aanleg.
Blaasontsteking voorgoed genezen
Men zegt altijd dat je meer moet drinken om zo snel mogelijk van de blaasontsteking af te raken. Dit is nogal ontmoedigend, want elke keer je moet plassen doet het enorm veel pijn.
Toch wordt door het drinken (vooral water) de blaas wordt dan elke keer opnieuw bijgevuld en moet elke keer opnieuw geledigd worden. Dit zorgt er voor dat de bacteriën een kleinere kans hebben om te overleven.
Voor het slapen is het aangeraden om altijd eens te plassen. Ook al hoef je bijna niet te plassen. Alle resterende urine wordt dan ook weer afgevoerd. Na de gemeenschap is dat ook erg belangrijk. Ook is goede hygiëne van de partner en jezelf belangrijk.
Na de gemeenschap kan het daarom geen kwaad om zo snel mogelijk een douche te nemen. Wat je beter niet doet is bepaalde producten kopen om de vagina intiem te reinigen. Deze verstoren het natuurlijk reinigingsproces van de vagina. Ze geven op zijn beurt de kans aan bacteriën om te groeien.
Veenbessen
Een goed natuurlijk alternatief tegen medicatie is het drinken van veenbessensap of het eten van veenbessen. Het werd vroeger gebruikt door de Indianen om een blaasontsteking te verzorgen. In veenbessen zit een bepaalde substantie, de Pro Antho Cyanides, deze PAC’s verstoren de bacteriën waardoor ze zich niet kunnen hechten aan de blaaswand.
De zuurtegraad van de veenbessen helpen ook bij het tegengaan dat de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Echter zijn veenbessen niet geschikt om de blaasontsteking te genezen. Ze leggen als het ware gewoon de bacteriën lam.
Tijdelijk, want wanneer wordt gestopt met het eten of drinken van veenbessen kunnen ze weer verder. Veenbessen zijn ook verkrijgbaar in capsules. De concentratie is groter, de werking is sterker. Maar ook hier geldt hetzelfde, eenmaal men stopt met het te gebruiken kunnen de bacteriën weer hun gewone gang verder gaan. (bron)
Vitamine C
Wat in sommige gevallen van blaasontsteking wel kan helpen is het nemen van vitamine C. Vitamine C kan je eenvoudig kopen in poeder of in capsules. Je gebruikt wel beter een vitamine C supplement die van natuurlijke oorsprong is. Synthetische vitamine C kan ongezond voor de nieren zijn.
Of je kan ook fruit eten waarin veel vitamine C aanwezig is, zoals citroenen, pompelmoes, sinaasappel… Door de hoge concentratie vitamine C in het bloed wordt het lichaam beter bestand tegen infecties van allerlei aard. Dus ook tegen blaasontsteking.
Een andere werking van vitamine C is dat het de urinewegen reinigt. Wat ook nog eens gunstig is als je last blijkt te hebben van bacteriën in de urineblaas. Het meest interessante is dan om in een keer hoge hoeveelheden vitamine C te gebruiken, om jezelf te verzekeren dat de bacteriën verwijderd zijn. Om dan dagelijks een normale dosis te blijven nemen.
Om je te beschermen tegen toekomstige aanvallen van bacteriën. Ook dat werkt niet in alle gevallen. Maar het is zeker een sterk alternatief tegen antibiotica. Het gebruiken van peterselie en selder in de keuken zullen ook bijdragen tot een schoner urinekanaal.
Dit geldt voor alle voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je vaak moet plassen. Om de hierboven vernoemde reden dat je elke keer de urine ververst en elke keer de oude urine uit plast en zo elke keer een deel van de bacteriën uit plast. Hoe meer je moet plassen hoe meer bacteriën er logischerwijs uitgaan.