Vitamines die helpen afvallen en het metabolisme versnellen!

Zijn er vitamines die helpen afvallen en het metabolisme versnellen?

In welke voeding vind ik vitamines die helpen afvallen?

De beste manier om te gaan afvallen en je metabolisme op gang te houden is door een gezond dieet te volgen met voedingsrijke voedingsmiddelen.

Door geregeld aan beweging te doen kan je het proces nog versnellen. Wanneer je minder gaat eten, dit door ziekte of door een dieet kan je een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen die het metabolisme verstoren en dus ook het afvallen gaan tegenhouden. Je kan er dan misschien goed aan doen om te kiezen voor voeding rijk aan vitamines die helpen afvallen en het metabolisme versnellen.

Hier geef ik de verschillende vitamines die helpen afvallen en in welke voeding je ze voornamelijk zal tegenkomen!

Vitamines en lichaamsgewicht

Er zijn 13 vitamines die verondersteld worden van belang te zijn voor een gezond functioneren van ons lichaam. Wanneer je niet genoeg van één van deze vitamines krijgt. Dan kan je met een aantal problemen te maken krijgen, één daarvan kan dus betekenen, een belemmering van je poging om te gaan afvallen.

Om maar een voorbeeld te geven. Vermoeidheid en depressie kan samengaan met  bepaalde tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.

Vermoeidheid en depressie kunnen het dan moeilijker maken om te gaan bewegen. Dit kan je plannen om af te vallen dan in de weg staan en je makkelijk laten overschakelen op ongezonde vettige voeding.

Vitamine B

banaan vitamine b metabolisme

Bepaalde vitamines zijn specifiek n het bevorderen van een gezond metabolisme. Het metabolisme is het proces waar je lichaam de voeding verwerkt in energie. Wanneer je niet genoeg vitamine B krijgt gedurende de dag, kan dat ervoor zorgen dat het metabolisme trager gaat werken. Dat zal het moeilijker maken om gewicht te verliezen.

Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

Een andere factor van een tekort aan vitamine B is dat je er vermoeid van kan worden. Dus je voelt je te moe om te gaan sporten of andere vormen van beweging te doen. Je kunt bijna onmogelijk een actieve levensstijl vasthouden.

De meeste mensen die een risico vormen voor een vitamine B tekort zijn oudere mensen en veganisten. Mensen met de ziekte van crohn hebben ook vaak te kampen met een vitamine B tekort. De vitamine B is één van de vitamines die helpen afvallen en het metabolisme versnellen. Grote hoeveelheden vitamine B vind je vooral in Schaal-en schelpdieren, Lever, magere zuivel, eieren en kaas. Veganisten die al deze producten niet eten kunnen dus makkelijk een tekort van die vitamines opbouwen.

Er zijn een heleboel verschillende vitamines B waaronder

 • B1 : komt vooral voor in graanproducten, aardappelen maar ook in zuivel, vlees en vele soorten fruit en groenten
 • B2 : Bijna dezelfde voedingsproducten als hierboven en dat zijn. Zuivel, vleesproducten, groenten en vele fruitsoorten.
 • B3 : Daar kom je terug vlees tegen, volkoren producten, groenten, noten en vis. Ook kan vitamine B3 zelf door het lichaam worden aangemaakt uit een bepaald aminozuur genaamd tryptofaan. Tryptofaan kan je onder andere vinden in erwten, cacao en dus ook chocolade en zuivel. B3 ofwel niacine is onder meer ook van groot belang om het cholesterol te verlagen.
 • B5 : daar zien we terug alle voedingsmiddelen die we hierboven reeds hebben vermeld. Dit zijn de volkoren varianten, de groenten, zuivelproducten en fruit.
 • B6 : Graansoorten, vleesproducten, ei, verschillende soorten vis, zuivelproducten
 • B8 : Orgaanvlees vooral lever, soja, zaden en noten, zuivel
 • B11 : Groenten waaronder vooral bladgroenten en aardappelen
 • B12 : Vind je bijna uitsluitend in vleesproducten en dan hoofdzakelijk in orgaanvlees zoals lever. Vitamine B12 voedingsmiddelen zijn vooral vis en eieren, ook melk. Veganisten zullen het zeer moeilijker hebben om voldoende vitamine B12 in het bloed te hebben omdat zij deze producten uit hun voeding weren.
Lees ook :  Buikvet Verbranden Zonder Sporten

Je kan ook een vitamine B complex nemen om genoeg van alle vitamines B in het bloed te hebben.

Vitamine C

citrus vitamine c afvallenIn de lijst met vitamines die helpen afvallen kan vitamine C niet worden vergeten. Vitamine C wordt het minst in verband gebracht met afvallen. Toch toonden enkele recente onderzoeken aan dat ze toch een bepaalde rol speelt in het proces.

Van vitamine C is namelijk bekend dat ze helpt om het metabolisme op gang te houden. Ook zou er dankzij deze stof meer vet kunnen worden gebruikt als energie door het lichaam, waardoor je dus sneller zou kunnen vet gaan verbranden. Vooral tijdens het sporten is dat het geval. Tijdens het sporten wordt dankzij vitamine C sneller vet omgezet in energie.

Dat betekent natuurlijk niet dat je door enorme dosissen vitamine C gaat afvallen. Wel staat vast dat mensen met een lage waarde in het bloed minder snel gaan afvallen dan mensen met een hogere waarde.

Uitstekende bronnen zijn zure fruitsoorten zoals rode bessen, citroenen, sinaasappels en pompelmoes.

Vitamine C kan je ook in tabletvorm krijgen

Vitamine D

Wanneer je een donkere huidskleur hebt of wanneer simpelweg niet genoeg in de zon komt, zwaarlijvig bent, of ouder bent. Dan maak je een verhoogde kans op een tekort aan vitamine D. Ze wordt aangemaakt door de huid, wanneer die in contact komt met zonlicht.

Lees ook :  Hoe Buikvet Vermijden? Deze 8 Voedingsmiddelen Vermijden!

Vitamine D is ook in ruime mate aanwezig in vette vis en versterkt sinaasappelsap, sommige ontbijtgranen en zuivelproducten. Een tekort aan vitamine D kan er ook voor zorgen dat het afslanken minder vlot verloopt.

Onderzoek heeft reeds aangetoond bij mensen die een dieet volgen, dat de mensen met de laagste vitamine D waarden in hun bloed, het minst vlot gingen afvallen na enige tijd.

Vitamine D kan je zeker in de winter best in supplementvorm nemen.

Zorg voor voldoende vitamines

Wanneer je overschakelt naar een gezond dieet waaronder veel fruit en groenten, gezonde vis zoals zalm en makreel, volkoren producten en onverzadigde vetzuren die je kan vinden in noten en zaden, alsook in sommige vissoorten. Dan maak je al minder kans om een tekort aan bepaalde vitamines te hebben. Vitamines die helpen afvallen zijn dus vooral de vitamines B en D. Toch speelt vit C een grote rol in het gebruiken van vet als energie voor het lichaam. Vooral tijdens het sporten.

Vitamine D tekort komt vaker voor in de winter dan in de zomer. De logische verklaring is dat mensen in de winter minder buiten komen. Maar ook de zon die minder sterk is in de winter om genoeg vitamine D aan te laten maken door de huid. Mensen ouder dan 60 en mensen met een donkere huidskleur kunnen ook voordeel doen uit het nemen van een supplement. Omdat hun huid al minder vitamine D kan aanmaken uit zichzelf.

Veganisten en sommige vegetariërs kunnen dan ook problemen krijgen met hun vit B waarden in het bloed. De enige oplossing, zeker voor de vit B12 is dan om een supplement te nemen. Want vit B12 komt bijna alleen voor in producten die afkomstig zijn van dieren. En dan vooral nog orgaanvlees zoals lever.

Deel dit bericht

2 gedachten over “Vitamines die helpen afvallen en het metabolisme versnellen!”

 1. Ik gebruik een vitamine B complex sinds ik weet dat vitamine B12 weinig voorkomt in plantaardige voeding. Heb dan ook gelezen dat je beter een B complex gebruikt omdat alle soorten vitamines B van elkaar afhankelijk zijn. Ik moet zeggen dat ik minder snel overgewicht opstapel. Ik moet nog steeds enkele kilo’s verliezen, maar gelukkig komen er geen extra kilo’s meer bij.

 2. Ik ben biergist beginnen innemen voor huid en nagels die verrijkt was met vitamine B complex. Een positieve ervaring want ik verloor stilaan gewicht, had een beetje overgewicht.
  Door opzoekingen hoe dit gewichtsverlies zo opeens kwam omdat ik toch hetzelfde bleef eten heb ik ontdekt dat dit door het vitamine B complex kwam.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven