Invloed Van Vezels Op Het Metabolisme

Welke invloed hebben vezels op het metabolisme?

vezels groentenVezels in fruit en groenten kunnen helpen om je gewicht onder controle te houden. Wanneer je reeds geprobeerd hebt om gewicht te verliezen en je hebt gefaald. Dan mag je dat niet alleen aan het metabolisme gaan wijten. Er bestaan echter voldoende manieren om het metabolisme te verhogen. Waardoor we uiteindelijk kunnen afvallen zonder een groot calorie-tekort te hebben.

Een goeie manier om dat te bereiken is door meer vezelrijke voeding te gaan eten. Wanneer we meer vezels eten zullen we uiteindelijk minder calorieën innemen, voor hetzelfde volume van de andere voedingsmiddelen die meer calorieën bevatten.

Vezels

Vezels kunnen niet door het lichaam verteerd worden. Toch bevatten ze enorm veel voordelen wanneer ze hun weg door ons spijsverteringsstelsel banen.

Wanneer we ons metabolisme willen gaan versnellen, dan zijn vezels zeker van groot belang. Vezels verhogen de effectiviteit van hoe het lichaam om zal gaan met de voeding die wordt ingenomen.

Naast het verhelpen van constipatie zullen vezels ook de risico’s gaan verminderen op een eventuele hartaandoening. Ook het voorkomen van diabetes wordt in verband gebracht met vezels.

Lees ook :  Afvallen Zonder Honger Te Hebben

Doordat diabetes bijna altijd ontstaat door insulineresistentie. Vaak te wijten aan een teveel aan snelle suikers en dit gedurende een lange periode. Waardoor eerst overgewicht en uiteindelijk diabetes type 2 ontstaat.

De rol van vezels daarin is dan dat het de bloedsuikerwaarden gaat doen dalen. Doordat koolhydraten veel trager worden opgenomen in de bloedbaan. Daardoor moet veel minder insuline worden aangemaakt en zal de bloedsuikerwaarde ook niet drastisch gaan stijgen.

We vinden twee soorten vezels terug. Oplosbare vezels en niet oplosbare vezels. Ze zijn echter allebei van belang in een gezond dieet.

Metabolisme

fruitMetabolisme is het proces waarbij het lichaam voeding zal omzetten in energie. Zelfs wanneer het lichaam in rust is, heeft het lichaam steeds energie nodig om de belangrijkste vitale functies te verrichten van het lichaam.

Deze vitale functies zijn onder andere ademen, bloed laten circuleren door het lichaam, de hormonen regelen zodat ze in balans blijven.

Het aantal calorieën dat het lichaam gaat verbranden wanneer we lopen, deze functies worden gerekend onder het basaal metabolisme of BMR.

De BMR of basaal metabolisme houdt ongeveer 60 tot 75% in van het totaal aantal calorieën die we nodig hebben gedurende de dag.

Er zijn een aantal factoren die het basaal metabolisme gaan beïnvloeden. Die zijn onder andere onze leeftijd, geslacht, de samenstelling van ons lichaam en ons gewicht.

Lees ook :  Kan Ik Afvallen Met Rabarber?

De voeding die we eten, onze fysieke activiteit gedurende de dag en de manier waarop we calorieën verbranden speelt ook een belangrijke rol bij het totaal aantal calorieën die we uiteindelijk gaan verbranden.

Effect van vezels op het metabolisme

Oplosbare vezels kunnen helpen om de cholesterol te verlagen en glucose waarden te gaan verlagen.

Het lichaam heeft echter een deel cholesterol nodig om gal aan te maken in de lever. Die helpen bij de spijsvertering en het verteren van vetten.

Wanneer oplosbare vezels door onze darmen vloeien zal het samenbinden met de gal en op die manier de opname van overtollig cholesterol gaan blokkeren.

Op die manier kan het de cholesterol uit het lichaam drijven. Als toevoeging zal het de opname van koolhydraten gaan vertragen en de bloedsuikerwaarden in balans houden.

Onoplosbare vezels helpen om de voeding door het spijsverteringsstelsel te vervoeren en zal de stoelgang verhogen. Vooral het volume daarvan en niet het aantal keren per dag we naar het toilet moeten gaan.

Vezelrijke voeding heeft vaak meer tijd nodig om te kauwen en zal ook een langere tijd een vol gevoel in de maag geven. Op die manier zullen we door vezels te gebruiken makkelijker afvallen zonder honger te hebben.

Lees ook :  Omega 3 Tegen Buikvet? Hoe Goed Werkt Dat?

Bronnen van vezels en aanbevelingen

bloemkool vezelsDe aanbevolen dagelijkse dosis vezels bedraagt ongeveer 38 gram voor mannen en 25 gram voor vrouwen. Haver, appelen, citrusfruit, wortelen, bonen bevatten oplosbare vezels. Terwijl groene bonen, bloemkool, aardappelen, volkoren granen, noten uitstekende bronnen zijn van onoplosbare vezels.

Door verschillende vezelrijke voeding te eten kunnen we de meeste voordelen halen uit het gebruik van vezels in ons dagelijks dieet.

We dienen echter niet meer vezels te eten da nodig. Doordat een teveel aan vezels er net kan voor zorgen dat we buikkrampen krijgen, een opgeblazen buik, winderigheid.

Veel water drinken is ook nodig om de vezels voldoende hun werk te kunnen laten doen. Doordat de vezels water nodig hebben om te kunnen vervoerd worden door het spijsverteringsstelsel.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven