Vetverbranding stimuleren met 1 simpele verandering

Wanneer je elke dag 30 minuten op de loopband loopt of elke dag 30 minuten gaat fietsen op de crosstrainer. Dan zal je om te kunnen de vetverbranding stimuleren en uiteindelijk vet verbranden en gewicht verliezen toch enkele veranderingen moeten aanbrengen aan je strategie.

Het goede nieuws is dat je met deze training al zeer goed bezig bent. Want je hebt het reeds zo ver gebracht dat je aan extra beweging doet. Het enige wat je nog nodig hebt is een kleine aanpassing. Namelijk de interval training.

Sprinten is een van de meest zware maar effectieve manieren om aan extra beweging te doen. Het is één van de beste manieren om de vetverbranding extra hard te gaan stimuleren.

Korte periodes van inspanning, waar je alles vraagt van je spieren en energie in je lichaam om deze intense prestaties te kunnen leveren zijn meer effectief en zullen de vetverbranding stimuleren, meer dan gelijk welke andere vorm van cardio-oefeningen.

Je zal de vetverbranding stimuleren en meer vet verbranden dan ooit tevoren.

Een kleine test werd gedaan in 2013 dat werd gepubliceerd in het magazine “Kinesiology”. Daarin werd duidelijk dat mannen meer energie hebben gedurende de dag wanneer ze 30 seconden sprinten. In vergelijking met 30 minuten aerobic oefeningen te doen.

Twee uur lang op de hometrainer duwen is niet alleen enorm saai maar ook niet efficiënt om gewicht te verliezen. Met een gelijke inspanning, dit wil zeggen een constante snelheid zal je wel positieve effecten merken voor je gewrichten en spieren. Ze worden meer flexibel enzovoort. Het is zeer gezond voor het hart.

Maar bij gewichtsverlies ligt dat anders. Hoe gemakkelijker de opdracht is voor het lichaam. Hoe minder je de metabolische processen kan gaan stimuleren om meer vet te gaan verbranden. Dus hoe minder snel je gaat afvallen. De eerste week dat je 2 uur traint op de hometrainer zal je lichaam wel van de voordelen kunnen genieten, doordat het metabolisme enorm zal gestimuleerd worden.

Lees ook :  Afvallen Zonder Honger Te Hebben

Na enkele weken zal je echter bijna geen effect meer van ondervinden en zal je ook niet meer de vetverbranding stimuleren.

Dan dien je de oefening toch naar een hoger niveau op te schroeven.

Het andere nadeel van de gewone cardio-oefening op een lagere intensiteit is dat je er veel meer tijd gaat moeten insteken. Minimum 45 minuten of zelfs meer. Het is dan ook nog eens nadelig voor de spieropbouw en voor het spierbehoud. Hoe langer je een inspanning doet, hoe meer de spieren gaan afbreken door de hoge aanmaak van cortisol.

Wat je dient te doen is HIIT. Dit is High Interval Intensity Training. Dat wil zeggen dat je op een kortere periode, het maximum aan energie zal nodig hebben om de training te voldoen. Dit zal de vetverbranding stimuleren en het gewichtsverlies zal sneller optreden dan met gewone cardio.

Sprinten zorgt voor meer gewichtsverlies

De consumptie van zuurstof na een training (EPOC) is het fenomeen waardoor de snelheid waarop je ademt, tot urenlang na de intense oefening, hoger blijft. Dit komt doordat het lichaam alle verloren zuurstof tijdens de zware inspanning terug wilt kunnen opnemen. Alle lucht die je hebt proberen in te ademen met je mond wijd openen tijdens de training. Dien je terug op een normaal niveau te krijgen. Zolang dit EPOC hoger ligt zal je de vetverbranding stimuleren om iets sneller vet te verbranden.

Het resultaat is dat het lichaam zuurstof zoekt om terug te krijgen in het lichaam. Dat zorgt voor een hogere ademhalingssnelheid en een hoger metabolisme tot uren na de intensieve training.

Onderzoekers hebbe dan ook het verband tussen EPOC en sprinten en afvallen bestudeerd. Ze kwamen tot de conclusie dat je met zware HIIT training in vergelijking met lichte cardio-training een verhoging van de EPOC waarde krijgt. En dat dit tot 24 uren na de inspanning kan blijven voortduren. Waardoor je op termijn een betere lichaamssamenstelling zal krijgen. Dus gaat afvallen.

Lees ook :  Voordelen van Kokosolie Gebruik

In andere woorden EPOC helpt het lichaam om meer calorieën te gebruiken gedurende de dag en helpt om meer vet te verbranden. Dus kan je met EPOC ook sneller afvallen.

Wanneer je klaar bent om te beginnen met sprinten zijn er een aantal mogelijkheden die je kunt toepassen om het beste resultaat te krijgen. Hier zul je 2 keer per week sprinten en 3 keer per week krachttraining doen. De dagen zijn speciaal opgesteld zodat een maximum herstel van de spieren en van het lichaam mogelijk is.

Maandag : Krachttraining Bovenlichaam

Dinsdag : Sprinten

Woensdag : Krachttraining Onderlichaam

Donderdag : Rust

Vrijdag : Sprinten

Zaterdag : Krachttraining Volledige lichaam

Zondag : Rust

Zorg dat je elke keer opgewarmd bent voor je start met de oefeningen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam wordt voorbereid op de activiteit door de temperatuur van het lichaam en de spieren licht te verhogen. Het zenuwstelsel wordt geprikkeld om de prestatie te verbeteren en de kansen op blessures te verlagen. Een opwarmingsoefening kan bijvoorbeeld zijn :

2 minuten rustig lopen. Je kan daarbij zowel lopen door op dezelfde positie te blijven. Doen alsof je loopt maar niet vooruit bewegen. Of je kan ook gewoon een rondje rond het blokje of voetbalveld lopen.

Wanneer je enkel berust bent op het afvallen en de vetverbranding stimuleren dan kan je eventueel 3 dagen sprinten en 2 dagen krachtoefeningen doen. Wanneer je sterker voor de dag wilt komen in de krachttrainingen kan je voor de krachttraining gaan sprinten. Dit zorgt voor een beter werkend zenuwstelsel en zal het testosteron in je lichaam licht verhogen. Dit zal helpen om meer kracht te hebben.

Sprinten voor de gewichtstraining is niet de enige mogelijkheid. Maar het is de beste mogelijkheid om het maximum te halen uit je inspanningen. Het zorgt er ook voor dat je beter geconcentreerd bent. Dat is zeer belangrijk wanneer je krachtoefeningen gaat doen die meerdere spiergroepen tegelijk aanpakken. Het maakt ook dat je meer energie hebt om de krachtoefeningen te doen. Dit werd reeds uitgelegd door het onderzoek, dat mensen die 30 seconden sprinten meer energie hebben gedurende dag i
n vergelijking met 30 minuten aerobics.

Lees ook :  Afvallen voor vrouwen boven de 50 hoeft niet moeilijk te zijn

Wanneer je nog meer de nadruk wilt leggen op het sprinten kan je ook lichtere gewichten nemen tijdens de krachttraining. Dat zorgt voor een sneller herstel en is veiliger dan jezelf tot het uiterste te drijven.

Waarom zal krachttraining de vetverbranding stimuleren?

Veel mensen zullen niet geneigd zijn om aan krachttraining te doen en zullen enkel gaan lopen in de hoop te gaan afvallen. Dat is een logische redenering, maar toch is het zeer belangrijk dat er ook krachttraining wordt toegevoegd. Het zal de vetverbranding stimuleren tot een maximum.

Niet alleen omdat je sneller zal afvallen, door het metabolisme nog meer te gaan stimuleren (je zal andere spieren laten werken die tijdens het lopen niet werden geactiveerd, ook die zullen op hun beurt meer energie vragen wat leidt tot een hoger metabolisme).

Je lichaam wordt er ook sneller mooi van. Doordat de spiergroei toeneemt, het vet verdwijnt. Een lichaam met overgewicht EN spieren lijkt altijd veel mooier dan een lichaam met overgewicht EN bijna geen spieren. Dit is zeker ook voor vrouwen van toepassing. Denk maar niet dat je er als vrouw ooit zal uitzien als een Arnold Schwarzenegger, of nog maar 1% daarvan zonder een dozijn injecties in je bil te duwen.

Dus vrouwen zeker de krachttraining niet overslaan. Het resultaat zal je dromen overtreffen!

In het Metabolisme op 100% Programma worden alle mogelijke manieren bespreken hoe we de vetverbranding kunnen stimuleren. Op die manier kunnen we ons gewenste bericht bereiken zonder ook maar het gevoel te hebben dat we op dieet zijn. Meer informatie over het Metabolisme Op 100% Programma kan je hier vinden.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven