Verhouding Omega 3 en 6 Belangrijk Bij Afvallen!

Verhouding Omega 3 en 6 Belangrijk bij Afvallen!

zalm omega 3De verhouding omega 3 en 6 is zeer belangrijk. Vandaag de dag eten mensen teveel omega 6 vetzuren. Tezelfdertijd is de consumptie van dierlijke voedingsmiddelen die dan weer omega 3 bevatten, lager dan ooit.

Een negatieve verhouding omega 3 en 6 kan misschien één van de grootste problemen zijn van het Westerse dieet.

Waarom kijken naar de verhouding omega 3 en 6?

Omega 6 en Omega 3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren omdat ze dubbele verbindingen hebben. Ons lichaam heeft de middelen niet om die zelf aan te maken dus moeten we ze krijgen uit onze voeding.

Wanneer we ze niet krijgen van onze voeding, dan bouwen we een tekort op en worden we uiteindelijk ziek. Daarom worden ze de essentiële vetten genoemd.

Deze vetten zijn echter verschillend dan andere soorten vet. Ze zijn niet gewoon gebruikt voor energie, of worden niet zomaar opgeslagen. Ze zijn biologisch actief en spelen een belangrijke rol in heel wat processen van ons lichaam.

Zo zijn ze onder andere belangrijk om het vormen van bloedklonters tegen te gaan. En zullen ze helpen om ontstekingen tegen te gaan.

Het verschil zit hem echter in de twee soorten. Terwijl O-6 net ontstekingsbevorderend werkt, zal O-3 ontstekingsremmend werken.

Ontstekingen zijn nodig. Ze helpen het lichaam bij het overleven, bieden bescherming tegen infecties en verwondingen. Maar ze kunnen ook ernstige schade aanrichten en bijdragen tot ziektes wanneer die waarden te hoog worden in het lichaam.

Lees ook :  5 Beste Voordelen Van Een Eiwitdieet

Wanneer we stellen, teveel ontstekingen kunnen één van de meest gevaarlijke ziektes uitlokken. Voorbeelden daarvan zijn diabetes, hartziekten, artritis, metabolisch syndroom en vele vormen van kanker.

Een voedingsprogramma rijk aan omega 6 maar arm aan omega 3 zal de ontsteking verhogen. Terwijl een dieet die goed gebalanceerd is, net onstekingen zal verminderen.

Het grote probleem is dat we veel meer Omega 6 innemen via onze voeding dat omega 3.

Wanneer de verhouding omega 3 en 6 te groot is. Zullen ontstekingen meer voorkomen en kan dat uiteindelijk leiden tot chronische aandoeningen.

Wat eten gezonde culturen?

sardinesEen slimme manier om uit te “vissen” wat gezonde culturen eten is door te kijken naar landen of culturen waar de meest voorkomende Westerse ziekten niet of weinig voorkomen.

Jammer genoeg kan geen enkel industrieel land een echte oplossing bieden. Wanneer we kijken naar volkoren die nog steeds leven van de jacht of van de visvangst. Dan zie we dat hun verhouding omega 3 en 6 ergens rond de 1:4 tot 4:1 gaat.

Volkoren die volledig van de jacht leven hebben een ratio van 1:2. Terwijl bevolkingen die volledig op vis leven een ratio hebben van 4:1.

Wat al deze volkoren gemeen hadden is dat ze in een uitermate gezonde populatie leefden. Chronische ziekten kwamen daar niet voor.

We mogen hierbij wel niet vergeten dat deze volkoren een relatief lage hoeveelheid omega 6 hadden. Het is geen goed idee om te blijven eten zoals je gewoon bent. En dit dan aan te vullen met enorme hoeveelheden omega 3 om het verschil te compenseren.

Lees ook :  Hoe Je Als Vrouw Kunt Afslanken In 8 Eenvoudige Stappen

Je houdt het beter zo laag mogelijk.

Onderzoek toont aan dat de originele ratio van de mensen 1:1 bedroeg. Terwijl dit nu 16:1 bedraagt. In het voordeel van O-6 dus! (bron)

Nu 1:1 is misschien moeilijk haalbaar. Maar wanneer we reeds een 4:1 verhouding omega 6 en 3 halen is dat al zeer goed.

Het probleem bij het Westerse dieet

olieNiet alleen eten mensen veel minder Omega 3. Ze gaan ook enorme hoeveelheden oliën rijk aan omega 6 gaan gebruiken. Er zijn weinig soorten olie die meer O3 dan O6 bevatten.

100 Jaar geleden hadden we de technologie niet om al die oliën te maken. En ons lichaam is genetisch nog steeds niet aangepast aan deze hoge hoeveelheden O-6.

De consumptie van oliën die enorme hoeveelheden O-6 bevatten is de laatste jaren vertiendubbeld.

Dus deze vetten zorgen voor veranderingen in het lichaam en zullen op die manier het risico verhogen op chronische aandoeningen zoals hartziekten en andere aandoeningen die ontstaan uit chronische ontstekingen. (bron)

Zelfs wanneer we verzadigde vetzuren vervangen door omega 6 vetzuren zal het risico op hartziekten nog gaan stijgen. (bronnen: 1, 2)

Daarentegen zal omega 3 net het risico op hartziekten doen dalen.  (bron)

Een te hoog O-6 gehalte zal dan ook weer in verband staan met depressie en agressie. (1, 2)

Terwijl O-3 dan weer bescherming biedt tegen allerhande mentale problemen zoals depressie, schizofrenie en bipolaire stoornis. (1, 2, 3)

Een ander probleem met een hoge O-6 inname is het feit dat de dubbele verbindingen in de vetten zeer reactief zijn.

Ze reageren met zuurstof en vormen kettingreacties van vrije radicalen die dan weer schade aanbrengen aan de molecules in de cellen. Dit is één van de mechanismen die schuilgaan achter veroudering en kanker (1, 2)

Lees ook :  Natuurlijke Middelen Tegen Depressie

Gelukkig is het verhogen van onze O-3 eigenlijk simpel. We dienen gewoon te weten welke voedingsmiddelen meer O-3 bevatten dan O-6.

Olie rijk aan Omega 6 is de laatste 100 jaar vertiendubbeld. Er bestaat voldoende bewijs dat dit ernstige schade kan aanbrengen

Van groot belang bij het afvallen

afvallen omega 3 en 6 verhoudingEen veel te hoge verhouding tussen Omega 3 en 6 zal ervoor zorgen dat we moeilijker gaan afvallen. Doordat overgewicht gepaard gaat met constante ontstekingen in het lichaam. Zullen we met enorme hoeveelheden O-6 de vetopslag alleen maar stimuleren. De opslag van vet wordt gestimuleerd. Terwijl bij O-3 net het omgekeerde gaat gebeuren.

(bron)

Vermijd olie met veel O-6!

Het belangrijkste wat je kan doen om de inname te verlagen is door de voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden die enorme hoeveelheden van deze vetten bevatten.

Daardoor kunnen we de verhouding omega 3 en 6 terug in balans brengen.

In volgende afbeeldingen kunnen we zien hoeveel Omega 3, 6 en 9 we terugvinden in verschillende soorten olie. We vinden ook een aantal vleesproducten en andere eiwitrijke voedingsproducten en hun waarden O-6 en O-3.

 

verhouding omega 3 en 6

We kunnen zien in de afbeelding dat het eten van vlees altijd een hogere waarde zal geven aan O-6. Om de hoge hoeveelheid naar beneden te drukken kunnen we walnoten, lijnzaad of chiazaad gebruiken.

Wat kunnen we nog meer doen?

vis omega 3 verhoudingVis en dan vooral vette vis bevatten veel meer omega 3 dan de 6 variant. We kunnen dus zeker 2 keer per week vis gebruiken in ons dieet om de verhouding in balans te brengen.

Voorbeelden daarvan zijn:

  • Zalm
  • Sardines
  • Makreel
  • Tonijn
  • Forel
  • Ansjovis

Wanneer we geen vis eten of toch weinig vis eten kunnen we een Omega 3 supplement nemen. En op die manier de ratio of verhouding terug in balans brengen.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven