Waarom Stress Ervoor Kan Zorgen Dat Je Niet Kan Afvallen

Kan stress verhinderen dat we afvallen?

Wanneer we besluiten om een dieet te volgen, of om gezonder te gaan leven en daarbij enkele kilo’s willen afvallen, dan moeten we rekening houden met heel wat factoren. Er zullen waarschijnlijk een aantal aanpassingen moeten gebeuren aan ons dieet. We eten bijvoorbeeld teveel fast food. Anderen zullen te veel snoepen. Terwijl sommige mensen dan vooral een probleem hebben met frisdrank drinken. We moeten een aantal aanpassingen doorvoeren om het dieet te doen slagen.

We kunnen daarom besluiten om gezonder te eten. Bijvoorbeeld meer groenten toevoegen aan het dieet. Of meer fruit eten. Het zijn allemaal manieren hoe we gezonder zullen eten. En daarbij een grotere kans hebben om te kunnen afvallen. Maar toch zijn er nog een reeks externe factoren, waar we zelf weinig vat lijken op te hebben. Maar die toch een belangrijke rol kunnen spelen. Ze kunnen namelijk bepalen of we gaan afvallen of niet.

gezonde voeding

De stressfactor

Stress is zo’n belangrijke factor. Iedereen heeft wel stress in een bepaalde vorm. Heel vaak zonder dat we dat zelf merken. Het leven wordt duurder, we moeten langer werken. Vaak moeten we ook harder werken. We hebben een gezin en moeten nog taken verrichten in het gezin. Veel vrije tijd voor onszelf blijft er vaak niet meer over.

Wanneer we een dieet volgen worden we uit onze dagelijkse routine gehaald. We gaan anders gaan leven, anders gaan eten, anders gaan denken. Dat zal ervoor zorgen dat we nog meer onder stress komen te staan. Of we het nu willen of niet. Maar wat heeft stress nu te maken met afvallen?

Lees ook :  10 Kilo Afvallen: Met Deze 10 Krachtige Sleutelpunten

stress tijdens afvallenStress kan onrechtstreeks, maar eigenlijk zelfs rechtstreeks in verband gebracht worden met ons lichaamsgewicht. Wanneer we onder stress staan zal een bepaald hormoon in het lichaam gaan stijgen. Dat hormoon heet cortisol.

Cortisol is echter een zeer belangrijk hormoon. Cortisol heeft een belangrijke invloed op verschillende mechanismen in het lichaam.

Waaronder:

  • Regelen van de bloedsuiker
  • Afbreken van eiwitten en koolhydraten
  • Ontstekingsremmende signalen sturen
  • Bloeddruk in balans houden
  • De bloedvaten doen samentrekken
  • Het zenuwstelsel helpen activeren

Er zijn nog heel wat andere mechanismen waar cortisol een rol in speelt, maar dit zijn veruit de belangrijkste.

Wanneer we onder stress staan worden deze cortisolwaarden de hoogte ingejaagd. Dat kan ervoor zorgen dat de bloedsuiker te hoog wordt. Of dat we minder snel koolhydraten en eiwitten kunnen afbreken uit onze voeding. Het kan op termijn leiden tot een hoge bloeddruk. En het verhoogt het risico op diabetes.

Wat heeft dat nu allemaal te maken met afvallen?

Wanneer we op dieet zijn en te maken hebben met een te hoog cortisol, dan zal het moeilijker worden om af te vallen. We zullen de bloedsuiker moeilijker omlaag krijgen. Waardoor we eerder vet zullen opslaan, dan daadwerkelijk vet gaan verbranden. Vet verbranden is uiteindelijk de essentie van het afvallen.

Het is ook een grote oorzaak van overgewicht. Weinig mensen zijn zich daar echter van bewust. Maar het hoge cortisol geeft ons een drang om veel suikerrijke of vette voeding te eten. Op die manier kan de voorraad glucose hoog blijven.

Daarbij hebben we ook te maken met een trager metabolisme. Doordat het afbreken van de voedingsstoffen uit onze voeding wordt vertraagd. We zullen ons minder goed in ons vel voelen waardoor we nog meer de neiging zullen hebben om troost te zoeken in ongezonde voeding.

Lees ook :  Afvallen met Bananen

Sporten is niet de volledige oplossing

stress sport en afvallen

Sporten mag dan wel bijdragen aan een sneller metabolisme. En het zal ervoor zorgen dat we meer calorieën verbranden. Het is echter niet de volledige oplossing om stress uit de weg te helpen.

In veel gevallen zal het natuurlijk voordeel opleveren. Maar we moeten ons ook bewust zijn dat het belangrijk is dat we kunnen ontspannen.

Let wel, sporten is zeer goed en belangrijk. Het zal ervoor zorgen dat we meer neurotransmitters aanmaken. Waaronder dopamine, endorfine en serotonine. Die zullen allen bijdragen aan een dalend effect op het cortisol en zullen ons sterker maken tegen stress.

Toch kunnen we dan weer te maken krijgen met fysieke stress op de spieren na het sporten.

 Goed ontspannen is de boodschap

Tijdens een dieet kunnen we ons misschien schuldig voelen wanneer we helemaal niks doen. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ons lichaam kan ontspannen.

ontspannen is belangrijk
Ontspannen is belangrijk om stress te verminderen tijdens het afvallen

Wanneer we reeds enorme inspanningen doen om gezonder te eten. En daarbij heel wat voedingsproducten die we vroeger bijna dagelijks op het bord toverden gaan vermijden. Wanneer we gaan sporten en daarbij ons in het zweet werken in de hoop om dat overgewicht aan te pakken. Dan is het van groot belang dat we even terug tot onszelf kunnen komen en volledig ontspannen.

De beste manier daarvoor is om helemaal niks te doen. We kunnen daarom een boek lezen, een film kijken, een ontspannend bad nemen, praten met onze partner, eventueel met de kinderen spelen.

Alles wat er voor jou persoonlijk voor gaat zorgen dat je kan ontspannen is daarbij gunstig. Het zal de druk van het dieet even van ons weghalen. En ons de kans geven om terug te ontspannen.

Lees ook :  De Meest Krachtige Stressverlagende Middelen Voor Onmiddellijk Effect

We maken het zelf vaak erger

niet afvallen door stressHet komt in meer dan de helft van de gevallen voor. En er is weinig aan te doen want het is sterker dan onszelf.

Wanneer we willen afvallen zullen we meer en meer op de weegschaal gaan staan. We zullen steeds terug resultaat verwachten. Dat kan positief zijn en dat kan negatief zijn. De eerste weken van een dieet is dat bijna altijd zeer positief. Want we verliezen heel snel gewicht en lijken heel snel resultaat te boeken.

Dat blijft natuurlijk niet duren, en dat is bij iedereen zo. Er komt steeds een moment waar we minder snel gaan afvallen. Het spreekt voor zich dat het een stuk makkelijker is om de eerste 5 kilo te verliezen, dan om de laatste 2 kilo te verliezen.

En in veel gevallen maken het dan voor onszelf nog een stuk moeilijker door de druk te verhogen. Waardoor we ook meer stress op ons lichaam zullen aanbrengen.

We hebben het daarnet over gehad, dat zal ervoor zorgen dat het cortisol gaat stijgen. En zal onze kansen om af te vallen sterk doen dalen.

We weten dus wat we moeten doen

Wanneer we dit moment tegenkomen tijdens het dieet. Dan is het belangrijkste wat we moeten doen, terug ontspannen. Onszelf terugvinden en even die druk van de ketel halen en het dieet even vergeten.

Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat we terug moeten keren naar ons vorige eetpatroon. Al is dat bij veel mensen door de teleurstelling toch daadwerkelijk het geval.

En dat is heel jammer want eens we begrijpen dat het volstrekt normaal is dat er een moment komt waar we moeilijk afvallen. Kunnen we dat beter relativeren en hebben we een grotere kans om ons lichaam de rust te geven die het nodig heeft. Om er dan daarna terug volledig tegenaan te gaan.

 

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven