Hoe Kunnen We Snel En Blijvend Afvallen?

Waarom snel afvallen toch makkelijk kan zijn

Afvallen, het is niet altijd een gemakkelijke opdracht, zoveel is zeker. Althans voor de meesten onder ons. Het lijkt nochtans allemaal zo makkelijk. Zich houden aan de lijst met voedingsmiddelen, of dit bepaald aantal calorieën eten, en zo verder enzovoort.

Echter het slagen is niet altijd succesvol. Opeens wordt alles wat tijdelijk verboden is, een lekkernij. En wat vroeger gewoon een normale snack was om vier uur, is nu dat ene ding dat je niet kan hebben en wat je o zo graag wilt.
We overtuigen ons ervan dat we onmiddellijk gaan sterven, als we dat koekje niet in onze mond steken.

Als een rationeel persoon klinkt dit belachelijk en absurd natuurlijk. Maar op dat moment denken we niet rationeel. We zijn teruggekeerd naar onze oude gewoontes en het wordt praktisch onmogelijk om deze verleiding te weerstaan. Gedaan met afvallen. Althans voorlopig, de volgende dag is weer een nieuwe kans om terug te proberen snel afvallen.

fruit snel afvallen

Duurzaam afvallen zonder pijn en kwelling

We zijn zodanig beginnen geloven dat het bij afvallen noodzakelijk is om pijn en kwelling te voelen, om het te kunnen doen werken.

Eiwit shakes drinken om zo snel mogelijk een paar kilo’s te kunnen afvallen, vochtafdrijvende pillen nemen, bijna hele marathons lopen of gewoon lekker 3 dagen aan een stuk niks eten.

Lees ook :  Afvallen Zonder Dieet? Kan Dat Dan Wel?

Het is zeer aannemelijk wanneer je beslist om nu te gaan afvallen dat drastische veranderingen, drastische resultaten zullen geven tijdens het afvallen. En dit is inderdaad wel waar, echter tot op een bepaald punt.

Want wat is het nut van 5 kg afvallen in een week als het er daarna terug zal bijkomen? Het heeft geen nut bij het afvallen om je gewicht keer op keer te zien dalen en stijgen om dan uiteindelijk terug bij hetzelfde gewicht uit te komen. Of nog erger, hoger te zien uitkomen.

meisje supermarkt

Snel afvallen om snel terug in de oude gewoontes hervallen

Deze drastische maatregelen zijn inspirerend en vragen karakter en zullen in de meeste gevallen ook een zekere hoop geven om te kunnen afvallen. Het enige probleem is dat het niet mogelijk is om dat vol te houden.

Natuurlijk kan je een aantal weken of zelfs maanden, alles opgeven om uren in de gym alles van jezelf te geven. Natuurlijk kan je enige tijd alle suikers en vetten mijden om enkel maar mager vlees met zo weinig mogelijk aardappelen of rijst te eten en veel veel groenten erbij. Hoe dan ook zal je op een bepaald punt, terug hervallen in de oude gewoontes.

Afvallen met het “wat maakt het uit” effect

Dit is wat men noemt, tegenregulerend eten met het “wat maakt het uit?” effect. Dit betekent wanneer mensen die willen afvallen en zich moeten houden aan strikte regels, betreffende het afvallen.

Alles is goed zolang ze zich houden aan deze vooropgestelde regels. Wanneer ze over de schreef gaan, en teveel calorieën eten, of wanneer men iets eet wat op de verboden lijst staat, dan is alles om zeep.

Lees ook :  Kan Appelazijn Helpen Bij Het Afvallen?

En nu dat je toch te ver bent gegaan, dan zijn er geen regels meer, dus wat maakt het uit? Ik kan nu net zo goed gewoon weer verder alles eten. Ik herstart morgen wel met te proberen snel afvallen. Of ik begin maandag terug met te proberen snel afvallen.

Het wat maakt het uit experiment

Het” wat maakt het uit?” effect werd gedemonstreerd in een experiment uitgevoerd door Kathleen D. Vohs en Todd F. Heatherton, daarin moesten chronisch tegenregulerende eters een stukje bekijken uit een emotionele film.

De helft van de groep werd verteld dat ze moesten proberen hun emoties te onderdrukken. Terwijl de andere helft hun emoties de volle gang mochten laten gaan. Wanneer daarna roomijs werd uitgedeeld, en de deelnemers naar hartenlust mochten eten zoveel ze maar wilden.

Dan werd duidelijk dat de mensen die hun emoties onderdrukt hadden, het moeilijker hadden om zich te controleren tijdens het eten van de roomijs in vergelijking met de andere groep.

De gevaren van snel afvallen

meisje gym

Wanneer je wilt snel afvallen leg je jezelf een enorme druk op. Wat ons terug brengt naar het “wat maakt het uit?” effect.

Om de stress en de zelfcontrole los te laten is het een natuurlijk instinct om dan te beslissen de regels een beetje aan hun laars te lappen en toch een klein stukje te proeven van deze lekkere taart.

En dan komt het “wat maakt het uit?” Ik heb nu al reeds een beetje geproefd, kan ik nu ook eens meteen de rest toch ook eten zeker. Wat maakt het uit. En zo wordt een grote hoeveelheid geconsumeerd. Conclusie, jezelf tot het uiterste drijven in de strijd tegen de kilo’s en om te proberen afvallen, is niet de beste benadering.

Lees ook :  Hardlopen Kan Helpen Om Snel Af Te Vallen

Waarom moet het alles of niets zijn wanneer je wilt afvallen? Waarom van het ene uiterste in het ander om te proberen afvallen? Waarom niet gewoon ergens in de midden? Het is de makkelijkste manier wanneer je wilt afvallen, in de praktijk is het de moeilijkste manier om daarmee te beginnen.

Mensen willen resultaat zien, zeker als het gaat over afvallen. Mensen willen zien dat ze kilo’s kwijt spelen. Echter met een alles of niets aanpak, wordt het eerst alles om daarna terug te vallen op niks.

Gematigd afvallen is blijvend afvallen

Het kan misschien niet echt effectief lijken om met een gematigde aanpak te beginnen met afvallen. Dat schrikt de mensen wel af. Ze zien niet meteen resultaat. Maar geleidelijk aan krijgt men wel een blijvend resultaat.

Want zeg nu zelf, wat is het leukste? Om 365 dagen van het jaar slank te zijn, of om 10 maanden een buikje te hebben en 2 maand fotoshoot slank te zijn? Je kan gerust bepaalde doelstellingen maken voor jezelf.

Zoals bijvoorbeeld 8/10 van mijn voeding zal komen uit maaltijden en 2/10 zal komen uit snacks tussendoor. Of 9/10 en 1/10. Het belangrijkste is dat je geen zaken verbiedt voor jezelf. Zoals, ik wil afvallen dus nu ga ik nooit meer chocolade eten!

Of ik wil afvallen dus nu ga ik nooit meer taart eten! Daarna krijg je zo’n grote trek in taart of chocolade, dat je 2 weken later ganse porties chocolade of grote porties taart binnen speelt. Want wat maakt het uit? Ik ben al 2 weken aan het afvallen?

Deel dit bericht

Scroll naar boven