Snel Afvallen Tips: Pas Je Ze Allemaal Toe?

snel afvallen

Snel Afvallen Tips: Pas je ze al allemaal toe?

afvallen tipsMet de zomer in aantocht willen we allemaal enkele tips om te kunnen snel afvallen. We willen er terug kunnen bijlopen zoals we zelf willen wanneer het weer dat toelaat. Maar toch behouden sommige zaken, zoals overtollig vet rond de buik ons vaak om dat korte topje aan te trekken.

Wanneer jij dan zo iemand bent heb ik goed nieuws voor je. In dit artikel gaan we een aantal tips bespreken die belangrijk zijn wanneer we willen snel afvallen. Waardoor we tegen de zomer kunnen genieten van een strakkere lijn.

Deze tips zullen je zeker helpen wanneer je wilt snel afvallen. Toch zijn ze nog geen garantie. Afvallen is heel wat meer dan louter minder calorieën gaan eten dan we daadwerkelijk verbruiken. Al is dat in theorie zo. De praktijk toont het vaak anders.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen tot het moeizaam afvallen.

Een traag metabolisme is daar één van bijvoorbeeld.

De schildklier kan ook zorgen voor problemen tijdens het afvallen.

Wanneer we die factoren even terzijde laten gaan we over naar de tips over snel afvallen.

 

Snel afvallen tips: Voeding

Neem een ontbijt

ontbijtSommige mensen gaan logisch redeneren en denken dan, als ik nu geen ontbijt neem ’s morgens ga ik minder calorieën innemen en zal ik uiteindelijk snel afvallen. Hoewel het logisch mag klinken dat we inderdaad snel afvallen door het innemen van minder calorieën klopt dit niet.

Althans wanneer we geen ontbijt gaan nemen. Wanneer we het ontbijt overslaan stapelen we uiteindelijk een hongergevoel op. Waardoor we tijdens de andere maaltijden meer gaan eten. Uiteindelijk kunnen we zelfs uitkomen op meer calorieën.

Dat zal ons zeker niet verder helpen in onze inspanningen om te proberen snel afvallen. Het beste wat we dus kunnen doen is ’s morgens meteen een ontbijt nemen.

We kiezen daarvoor beter voor een stuk fruit, in combinatie met volkoren granen of een hardgekookt eitje. Men heeft aangetoond dat mensen die een ontbijt nemen, minder de neiging hebben om meer te gaan eten gedurende de dag.

Daarnaast is het nemen van een ontbijt belangrijk voor het stimuleren van ons metabolisme. De stofwisseling heeft de hele nacht op een laag pitje gedraaid. Bij het nemen van een ontbijt geven we meteen het signaal door aan de spijsvertering om terug op gang te komen.

Vervang alle gesuikerde dranken door water

waterSnelle suikers zijn één van de grootste redenen voor het hebben van overgewicht. Dat is bijna bij alle mensen zo, ook al beseffen ze dat vaker zelf niet. Snelle suikers zijn snelle koolhydraten die geen enkele meerwaarde bieden aan ons lichaam.

Ze doen de bloedsuikerspiegel heel snel stijgen. En geven je een bom aan energie. Wanneer die energie niet meteen wordt gebruikt om bijvoorbeeld een zware fysieke inspanning te doen. Dan wordt de overschot aan energie vaak opgeslagen als vet.

In de wetenschap dat we die energie later nog nodig zullen hebben. Echter komt het meermaals voor dat we die energie later niet nodig hebben. Doordat ze snel genoeg wordt aangevuld door nieuwe energie komende uit nieuwe snelle suikers.

Frisdrank (maar ook gesuikerd vruchtensap) bevat een enorme hoeveelheid snelle suikers. Die we dus in de meeste gevallen niet nodig hebben op het moment dat we ze innemen.

Door alle frisdranken te vervangen door water zullen we dus een groot aantal calorieën uitsparen. Maar zullen we vooral die bloedsuiker pieken gaan vermijden.

Wat ervoor zal zorgen dat we minder kans maken op insulineresistentie.

Wanneer we elke dag meer dan drie glazen cola drinken, zullen we bij het veranderen naar water heel snel afvallen

Geen gewoon water natuurlijk

meloen etenWe kunnen natuurlijk wat meer smaak geven aan ons water. Water is maar water, en dat zou op termijn maar saai worden. We kunnen fruit of groenten toevoegen aan ons water.

Enkele voorbeelden hiervan zijn :

 • Water met citroensap
 • Water met komkommer
 • Water met meloen
 • Water met gember
 • Water met verse peterselie
 • Water met munt
 • Water met pompelmoes
Lees ook :  Avocado groente of fruit? Het Superfood De Avocado!

We kunnen ook een combinatie van meerdere soorten fruit gebruiken.

Gember, citroen met munt of peterselie geeft een uitstekende unieke smaak aan ons water.

Net als niet-bruisende limonade. Zonder de toegevoegde suikers natuurlijk maar met gezonde voedingsstoffen uit de groenten en fruit.

Zorg voor gezonde tussendoortjes

mini paprikaHet kan soms moeilijk zijn om een gewoonte te doorbreken. Om die reden is het niet meteen aan te raden om volledig alle slechte gewoontes achterwege te laten. Wanneer je bijvoorbeeld graag een koekje eet om 4 uur kan je dit enkele dagen van de week blijven doen.

Probeer ze gewoon ook enkele dagen van de week te vervangen door een gezond tussendoortje. Mini-wortelen of mini-paprika’s kunnen hier een heel goed alternatief vormen. Ze zijn meestal verkrijgbaar in kleine zakjes voor kinderen.

Door 4 dagen van de week te kiezen voor een gezond tussendoortje, kunnen we onszelf de resterende 3 dagen gaan belonen met ons ongezond lekkere koekje.

Het is natuurlijk beter om de snelle suikers uit het koekje niet te gaan eten.

Maar wanneer we te strikt omgaan met ons dieet, zullen onze kansen op slagen verkleinen.

Grotendeels doordat onze motivatie bij zo’n strikte aanpassing het meestal niet langer dan 4 weken zal uithouden. Om die reden is het belangrijk om af en toe eens te zondigen. Met mate natuurlijk.

Sla geen maaltijd over

maaltijd overslaanHet is nooit aan te raden om maaltijden over te slaan. Zoals reeds eerder vermeld bij het ontbijt zullen we een hongergevoel opstapelen die we dan doorschakelen naar de volgende maaltijd. Daarnaast is het beter voor het metabolisme en dus voor onze spijsvertering dat we regelmatig eten.

Op die manier blijft de stofwisseling op gang en blijven we energie verbruiken.

Wanneer we 4 tot 5 maaltijden per dag eten, waaronder :

 • Ontbijt
 • Middagmaal
 • Tussendoortje
 • Avondmaal
 • Tussendoortje (eventueel)

zullen we uiteindelijk een sneller metabolisme of een snellere verbranding hebben dan wanneer we enkel een middagmaal en avondmaal zouden eten. Ook zijn de kansen hoger dat we tijdens die twee maaltijden gaan kiezen voor ongezonde voeding die onze maag voldoende zal vullen om geen honger meer te hebben achteraf.

Dat heeft eigenlijk drie grote nadelen.

 • We hebben een trager metabolisme doordat we minder regelmatig eten
 • We gaan dan ook meer gaan eten omdat we meer honger hebben
 • We kiezen vaak voor ongezonde voeding boordevol calorieën

Sla geen maaltijden over wanneer je wilt snel afvallen. Ook al lijkt het logisch, toch heeft dit een averechts effect.

Maak je maaltijden zelf klaar

maaltijd zelf klaarmakenEén van de belangrijkste tips wanneer we willen snel afvallen, is zeker om je maaltijden zelf klaar te maken. Dat biedt verschillende voordelen. Natuurlijk hebben we het maar al te vaak druk en wordt daar vaak te weinig tijd voor genomen.

Toch is dit, wanneer we willen afslanken van groot belang.

Wanneer we onze maaltijden zelf gaan klaarmaken kiezen we meestal voor gezondere voedingsproducten om in onze gerechten te vermengen. Ook zullen we de neiging hebben om minder te eten wanneer we de maaltijd zelf hebben klaargemaakt.

Daarnaast zijn maaltijden die reeds bereid zijn meestal gevuld met hoge hoeveelheden suikers en zout. Om de smaak te versterken. Vaak zijn die hoeveelheden zelfs een stuk hoger dan op de verpakking vermeld staat.

Het is dus aangewezen om zelf je maaltijden klaar te maken.

Een maaltijd die we zelf klaarmaken is gezonder en bevat minder ongezonde voedingsmiddelen. Waardoor onze kilo’s er snel afvallen!

Vermijd alle Light en dieet voeding

Ik ga niet beweren, wanneer je een bepaalde light kaas of ander light product echt lekker vindt, dat je dit moet gaan verbannen uit je dieet. Wat ik wil bedoelen is dat we die voedingsmiddelen niet moeten gebruiken met de gedachte dat ze ons gaan helpen vermageren. Niets is minder waar.

cola lightHet klopt inderdaad dat deze lightproducten minder vet bevatten. Of minder suiker bevatten in het geval van cola light of cola zero. Toch zijn ze niet de beste aanpak wanneer we willen afslanken.

Om het voorbeeld van de light salami te nemen. Daar zijn de vetzuren grotendeels uit de salami gehaald.

Om het verlies aan smaak door de vetzuren te verwijderen te kunnen compenseren wordt over het algemeen suiker of zout toegevoegd.

Om die reden zijn we uiteindelijk beter af door gewoon het vette product te gaan eten, maar dan misschien in een lagere dosis. Tenzij we natuurlijk het product lekker vinden. Magere kaas bijvoorbeeld, bevat niet altijd toegevoegde suikers en zijn dan wel weer beter bij het snel afvallen. Om zeker te zijn kunnen we het etiket lezen op het voedingsproduct.

Lees ook :  Waarom Stress Ervoor Kan Zorgen Dat Je Niet Kan Afvallen

Dan te kiezen voor de light versie en naar volle zin te eten. Doordat er meer suiker en of zout is toegevoegd zullen we meer dorst krijgen.

Zullen we de kans verhogen op een hoge bloeddruk door de hoge dosis zout. En zullen we meer trek krijgen in suiker door de toegevoegde suikers.

Bij cola light en andere light versies van frisdrank wordt een kunstmatige zoetstof gebruikt.

Die, hoewel ze bijna geen calorieën bevat. Toch niet altijd een goed alternatief blijkt te zijn. Herhaalde onderzoeken (1) wezen uit dat we meer zin in suiker krijgen na het drinken of eten van voeding met kunstmatige zoetstoffen. Dit is echter ook het geval bij alle andere zoetstoffen. Hoe meer zoetstoffen we consumeren, hoe hoger de afhankelijkheid van deze stof wordt.

Dieetvoeding, en dan vooral light frisdrank vermijden we beter helemaal. Bepaalde light varianten zoals magere kaas kunnen wel gebruikt worden wanneer we willen snel afvallen.

Voeding met vezels eten

Voeding met vezels zal er niet alleen voor zorgen dat we een betere spijsvertering gaan krijgen. Vezels zullen er ook voor zorgen dat we een langere periode geen honger hebben. En ze zullen ons sneller een verzadigd gevoel geven.

bessenDit komt grotendeels doordat vezels meer tijd nodig hebben om door het spijsverteringskanaal te passeren. En doordat ze gaan opzwellen in de maag, die op zijn beurt dan het gevoel krijgt vol te zitten. Waardoor we minder gaan eten.

Vezels spelen ook een grote rol bij cholesterol en de bloedsuikerspiegel voor mensen die aanleg hebben diabetes type 2 te ontwikkelen. Wanneer we van de tips om af te vallen met vezels willen gebruikmaken kunnen we dus kiezen voor een dieet rijk aan vezels.

Vezels vinden we vooral terug in:

 • Volkoren producten zoals
  • Volkoren brood
  • Volkoren rasta
  • Bruine rijst
  • Volle ontbijtgranen (volkoren ontbijtgranen)
 • Bonen
 • Peulvruchten
 • Bessen
 • Noten
 • Zaden
 • Bladgroenten

 

Snel afvallen tips: Beweging

activiteiten met kinderenDoor extra te bewegen zullen we ons metabolisme versnellen. Zoveel is zeker. Ook zullen we meer honger hebben. Om die reden is het belangrijk dat we de juiste voeding gaan eten. Om ten volle te profiteren van de voordelen van extra bewegen, dienen we zeker en vast zo gezond mogelijk te eten.

Hier gaan we het hebben over de tips om af te vallen, die te maken hebben met extra bewegen.

Te voet boodschappen doen

Wanneer we niet al te ver van de supermarkt wonen kunnen we deze tocht te voet gaan doen. Het zorgt voor een extra wandeling. Daarbovenop zullen we tijdens de wandeltocht met de zakken van de supermarkt extra veel calorieën gaan verbranden.

Dat is natuurlijk niet mogelijk wanneer we enorm veel boodschappen bij hebben of wanneer we slechts één keer per week boodschappen doen.

De wagen iets verder parkeren

Wanneer we ergens moeten parkeren kunnen we onze wagen iets verder gaan parkeren. Wanneer niet meteen een plaatsje dichtbij wordt gevonden kunnen we genieten van de extra beweging om wat meer calorieën te verbranden en ons metabolisme de hoogte in te jagen.

Activiteiten met de kinderen

Door deel te nemen aan activiteiten met de kinderen kunnen we extra calorieën gaan verbranden. Dat kan gaan van tikkertje spelen tot verstoppertje spelen. Badminton of tennis kunnen we ook samen met de kinderen doen.

We spenderen hierbij kostbare tijd met de kinderen en we werken aan onze gezondheid door die extra calorieën te verbranden.

Push ups op het werk tijdens de lunchpauze

Tijdens de lunchpauze hebben we meestal voldoende tijd om enkele minuten te praten met de collega’s of om een boek of de krant te lezen. Daar kunnen we gebruik van maken door enkele push ups te doen.

Door meteen na het eten enkele push ups uit te voeren zullen we onze spijsvertering meteen de hoogte in jagen. Waardoor we tot enkele uren daarna nog meer calorieën zullen verbranden.

HIIT Cardio Training

hiit cardioHigh Intensity Interval Training ofwel HIIT training is de beste vorm van cardio training en is de belangrijkste voorwaarde om snel afvallen mogelijk te maken. Echter hebben we daar niet altijd tijd voor, of willen we daar niet altijd de tijd voor nemen.

Deze training houdt in dat we lopen, fietsen of roeien. Maar op een zodanige manier dat we meer energie gaan verbruiken dan op de gewone manier. We zullen bijvoorbeeld 1 minuut rustig lopen, om daarna 30 seconden te sprinten. Daarna gaan we weer 1 minuut rustig lopen, om dan terug 30 seconden te sprinten. En dit gedurende maximum 45 minuten.

Lees ook :  Hoe Buikvet Vermijden? Deze 8 Voedingsmiddelen Vermijden!

In het begin zullen we dat wellicht geen 45 minuten kunnen volhouden. Dat is afhankelijk van onze conditie. Maar na enige tijd zal onze conditie verbeteren en kunnen we het langer volhouden. Meer dan 45 minuten wordt niet aangeraden.

Toch heeft het uitvoeren van cardio training nog veel meer te bieden dan alleen een manier om te kunnen snel afvallen.

Zo zal meer endorfine worden vrijgegeven in de hersenen. Ook zorgt HIIT cardio training voor een betere werking van de lever en verbetert het de insuline gevoeligheid (2)

Daarbij zal HIIT cardio training ervoor zorgen dat we meer energie krijgen en een betere fysieke conditie ontwikkelen. Tijdens en na het uitvoeren van de training zal het metabolisme een stuk sneller werken. Dit blijft tot 24 uur na de training aanhouden.

Krachttraining

krachttrainingKrachttraining behoort zeker niet alleen tot de tips om af te vallen voor mannen. Ook vrouwen hebben baat bij het uitvoeren van krachttraining. Niet zo zeer met de bedoeling om sterker te worden. Maar meer om het lichaam strakker te maken.

Wanneer we aan krachttraining denken, dan denken we meteen aan Arnold Schwarzenegger, of aan andere mensen. Die hebben door het gebruik van illegale anabole steroïden , deze sport tot het extreme gedreven hebben.

Wanneer we wekelijks één of twee uurtjes krachttraining doen zullen we er nooit uitzien als een Schwarzenegger. En voor vrouwen helemaal niet. Het is niet zo dat vrouwen gaan vermannelijken wanneer ze aan krachttraining doen. Tenzij natuurlijk ook van deze anabole steroïden gebruikt worden.

De voordelen van krachttraining gaan verder dan het opbouwen of behouden van spiermassa. Zo zal het lichaam strakker worden. En zullen we op drie verschillende manieren meer energie gaan verbruiken.

 • We verbruiken energie tijdens de krachttraining
 • We verbruiken energie tot dagen na de krachttraining om de spieren te doen herstellen
 • We verbruiken meer energie doordat we meer spiermassa hebben

Spieren vragen meer energie van het lichaam dan alle andere lichaamsdelen. Wanneer we dus meer spiermassa opbouwen, verbruiken we in de toekomst meer energie. Wanneer we willen snel afvallen is krachttraining gelijk aan drie keer calorieën verbranden. Tijdens de training, tijdens het herstel en daarna door de opgebouwde spiermassa.

Snel afvallen tips: Levensstijl

Door vaak kleine aanpassingen aan onze levensstijl door te voeren, kunnen we heel wat veranderen aan ons lichaam. In deze sectie gaan we het hebben over de tips om te kunnen snel afvallen, die samengaan met onze levensstijl.

Voldoende slapen

Wanneer we onvoldoende slaap krijgen zal ons lichaam uiteindelijk uitgeput raken. Dat merken we niet altijd fysiek. Maar heel vaak wordt die oververmoeidheid dan gecompenseerd met een verhoogde drang naar suiker.

Dat kan echter subtiel zijn, zonder dat je het zelf merkt. Voldoende slapen is dus belangrijk, niet alleen om uitgerust te zijn. Maar ook om het tekort aan slaap niet (onbewust) te compenseren door meer te eten.

Daarnaast maken we tijdens onze slaap groeihormoon aan. Dit groeihormoon speelt een belangrijke rol voor het metabolisme.

Alcohol matigen

alcohol matigenTeveel alcoholische dranken drinken zal ervoor zorgen dat we teveel onnodige calorieën (vooral suikers) gaan innemen. Eén glaasje wijn moet kunnen. Maar meerdere zijn zeker niet aan te raden. Echter is wijn nog één van de enige alcoholische die relatief weinig calorieën bevat.

Bier daarentegen, en dan vooral zwaar bier. Bevat enorm veel suikers en dus calorieën. Matigen dus, die alcohol.

Stress vermijden

Stress kan ons niet alleen een slecht gevoel geven. Het kan ons ook doen verlangen naar ongezonde voedingsproducten. Heel vaak wordt om de stress tegen te gaan chocolade gegeten bij vrouwen. Door enkele andere tips voor het snel afvallen toe te passen zoals HIIT cardio training of krachttraining kunnen we stress de baas worden. Ook zijn er nog andere manieren om stress tegen te gaan.

Conclusie

Dit waren enkele tips om snel afvallen mogelijk te maken. Wanneer enkele van die tips worden gebruikt in je dagelijkse routine wanneer je wilt snel afvallen zal meteen een verschil worden waargenomen. Het is altijd belangrijk dat we een actieve levensstijl blijven hanteren, waarbij we gezond gaan eten en vooral bewust gaan eten.

De belangrijkste tips wanneer we willen snel afvallen zijn daarom het vermijden van snelle suikers (toch zoveel mogelijk). En het invoeren van extra beweging (minstens 1 uurtje wekelijks).

Snel Afvallen Tips: Pas Je Ze Allemaal Toe?
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved