Nadelen van Koolhydraatarm Dieet: 5 Fouten

5 Meest Gebruikte Fouten bij Koolhydraatarm Dieet

noten koolhydraatarm dieetKoolhydraatarm dieet mag zeker en vast het meest succesvolle dieet genoemd worden. Waarschijnlijk de meest gebruikte methode van diëten. En waarschijnlijk ook het meest aantal programma’s en boeken gaan over het koolhydraatarm dieet. De nadelen van koolhydraatarm dieet zijn eigenlijk onbestaande wanneer we de meest gebruikte fouten bij koolhydraatarm dieet kennen.

Natuurlijk ervaren heel wat mensen nadelen van koolhydraatarm dieet. Omdat ze het dieet niet op de juiste manier toepassen. Zoals ik al eerder vertelde bestaan er over het koolhydraatbeperkt diëten het meeste boeken.

Echter wordt koolhydraatbeperkt heel vaak te letterlijk opgevat.

Nadelen koolhydraatarm dieet

Hier zijn we aangekomen bij de nadelen van koolhydraatarm dieet.

Te weinig koolhydraten eten

Zoals ik al meldde wordt koolhydraatbeperkt vaak te letterlijk opgenomen. Daar komen we bij de eerste nadelen van koolhydraatarm dieet.

bonen in koolhydraatarm dieetWe dienen minder koolhydraten te eten. Maar moeten wel binnen een beperkte grens blijven. We hebben koolhydraten nodig om te leven, om energie te krijgen.

Hoewel volledig koolhydraatbeperkt, onder de 50 gram koolhydraten volledige ketose gaat uitlokken en wel heel snel resultaat gaat opleveren, zal dat uiteindelijk zorgen voor diaree, weinig energie, slapeloosheid, verhoogde hartslag en andere problemen bij het aanvatten van het regime.
Om die reden zijn we beter geduldig en gaan we voor 100 tot 150 gram koolhydraten uit gezonde voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten.

Die langzame koolhydraten zijn rijk aan vezels en zullen de bloedsuikerspiegel in balans brengen en houden. Vezels zijn van groot belang voor ons metabolisme stand te doen houden.

Ook bevatten langzame koolhydraten in praktisch alle gevallen belangrijke mineralen en vitamines.

Uitstekende bronnen van langzame koolhydraten zijn:

  • Peulvruchten zoals alle soorten bonen en erwten, linzen
  • Noten
  • Zaden
  • Volkoren producten (matigen)

Volkoren producten zijn gezond maar dienen te worden gegeten met mate. Je kan makkelijk een koolhydraatbeperkte maaltijd klaarmaken met bruine pasta of bruine rijst. Maar zorg er dan voor dat je slechts 50 gram pasta of rijst gebruikt. Of maximum 100 gram. Om op die manier toch de koolhydraten te beperken.

Het is afhankelijk van je eigen wens eigenlijk. De meeste mensen boeken al zeer snel en uitstekend resultaat bij 100 tot 150 gram koolhydraten. En gaan dit ook zien als koolhydraatbeperkt.

Lees ook :  8 Beste Groenten die het metabolisme versnellen

chiazaden vezelsEchter sommige zullen verder moeten gaan en uiteindelijk volledige ketose uitlokken. Door onder de 100 gram te gaan. Probeer dit geleidelijk aan te doen, want het lichaam gaat wel enkele problemen ondervinden bij het veranderen van koolhydraten naar vetten als energiebron. Diarree, misselijkheid, overgeven, constipatie en dergelijke kunnen optreden.

De nadelen van koolhydraatarm dieet kunnen te maken hebben met te weinig koolhydraten eten. Het lichaam kan ernstige problemen ondervinden met ketose. Om die reden is 100 – 150 gram koolhydraten aangeraden. Indien niet het gewenste resultaat wordt bereikt kan onder de 100 gram worden gegaan. Hou dan wel rekening met de bijwerkingen.

Teveel eiwitten eten

Eiwitten eten is van groot belang. De eiwitten horen tot de macro-ingrediënten en zijn enorm gezond. De meeste mensen krijgen niet voldoende eiwitten via de voeding op dagelijkse basis.

Eiwitten kunnen ervoor zorgen dat we sneller een verzadigd gevoel in de maag krijgen en kunnen de vetverbranding als ook de stofwisseling gaan versnellen. Toch zeker wanneer we die vergelijken met koolhydraten.

Wanneer we het algemeen willen houden, dan zouden eiwitten ervoor moeten zorgen dat we snel afvallen en een verbeterde lichaamscompositie krijgen.

Toch kunnen nadelen van koolhydraatarm dieet inhouden dat we teveel eiwitten eten. Het gaat dan vooral om eiwitten van dierlijke voedingsproducten.

Wanneer we teveel eiwitten eten, met andere woorden wanneer we meer eiwitten eten dan ons lichaam nodig heeft dan zullen enkele aminozuren in de eiwitten omgezet worden in glucose. Dit proces heet gluconeogenese.

Dit kan een groot probleem worden en behoort tot de grootste nadelen van koolhydraatarm dieet. Omdat ze vooral voorkomen bij mensen die enorm laag gaan in koolhydraten ( onder de 100 gr, tot wel 50 gram) is de eerste tip hier van groot belang. Zorg voor voldoende langzame of complexe koolhydraten.

Het beste koolhydraatarme dieet zou moeten bestaan uit weinig koolhydraten, gemiddelde hoeveelheid eiwitten en hoog aan vetten.

We kunnen hierbij gaan tot wel 2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Wegen we bijvoorbeeld 80 kg dan kunnen we 160 gram eiwitten eten. Dat is goed voor 640 calorieën.

Teveel eiwitten kunnen zorgen voor nadelen van koolhydraatarm dieet. Doordat het overtollig eiwit zal worden omgezet in glucose.

Wees niet bang van een beetje vet

vette vis in koolhydraatarm dieetDe meeste mensen krijgen het grootste deel van hun calorieën via koolhydraten. Dat zijn dan vooral uit suikers en granen.

Lees ook :  Kruiden die helpen bij het afvallen

Wanneer we deze bron van energie gaan verwijderen van het dieet. Dan dienen we dat te vervangen door een alternatief, anders zullen we ziek worden van de honger.

Echter zijn er mensen die denken dat koolhydraatbeperkt een goed idee is in combinatie met vetarm. Dit is een grote fout! En één van de belangrijkste nadelen van koolhydraatarm dieet.

We moeten voldoende energie halen uit onze voeding wanneer we geen koolhydraten eten. Dus moeten we voldoende vet toevoegen ter compensatie. Wanneer we dat niet doen zullen we honger tijdens het dieet hebben. We zullen ons enorm slecht voelen, oververmoeid worden, geen energie meer hebben en het uiteindelijk snel opgeven.

Er is geen enkele wetenschappelijke reden om bang te zijn van een beetje vet. Zolang je maar kiest voor gezonde vetten zoals onverzadigde vetzuren, gevolg met een 10 tot 15% van het totaal aantal vetten uit verzadigde vetzuren. Vermijd echter wel de transvetten.

Goeie bronnen van omega 3 Zijn onder andere

  • Noten
  • Zaden
  • Vette vis
  • Avocado
  • Bladgroenten

Er is geen echte perfecte ratio. Dat hangt af van je eigen keuze. Je kan gaan van 30 tot wel 50% vetten uit je totaal calorieën. Wanneer we dan kiezen voor een dieet van 2.000 Kcal zijn dat 1.000 Kcal uit vetten. Dat is iets meer dan 100 gram vetten. Of wanneer we gaan voor 30% zijn dat dan zo’n 70 gram vetten.

Hoeveel calorieën je het best kan eten om te vermageren kan je hier berekenen.

Je kan hierbij ook gebruik maken van de vetten uit kokosnoot, palmolie, boter en olijfolie. Alsook de olieën uit zaden en noten.

Voeg iets meer zout toe

zoutDit is niet van toepassing bij mensen met een hoge bloeddruk of een hoge cholesterol. Maar mensen die geen problemen met cholesterol of bloeddruk hebben kunnen gerust iets meer zout toevoegen. Wanneer we spreken over een gemiddelde van 6 gram zout per dag. Kunnen we tijdens een koolhydraatbeperkt dieet zeker kiezen voor 8 gram zout.

De reden waarom zal ik je hier vertellen.

Wanneer we overschakelen naar vetten als hoofdbron voor onze energie dan zullen de insulinewaarden fors gaan dalen. Dat is een automatische reactie op het gemis aan koolhydraten.

Lees ook :  Vetverbranding stimuleren met 1 simpele verandering

Insuline zal de vetcellen ook de opdracht geven om vet op te slaan. En dat is één van de hoofdredenen waarom koolhydraatbeperkt diëten zo gunstig is voor bijna iedereen.

Maar er zijn ook nadelen van koolhydraatarm dieet hiermee betrokken! Wat insuline ook doet is de opdracht geven aan onze nieren om zout op te houden.

Wanneer we dus minder insuline hebben aangemaakt. Zal ook meer zout worden afgescheiden door onze nieren. Dat kan er dan voor zorgen dat we met een zouttekort te maken krijgen.

Dat is ook een reden waarom we vermoeidheid, hoofdpijn en constipatie kunnen ervaren als nadelen van koolhydraatarm dieet.

De beste manier om meer zout via onze voeding in te nemen is door simpelweg zout toe te voegen aan onze maaltijden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we moeten gaan overdrijven. Zeker wanneer we tegelijkertijd willen de bloeddruk verlagen en ons cholesterol verlagen.

Een toevoeging van 2 gram per dag is meer dan voldoende wanneer we koolhydraatbeperkt gaan eten.

Niet voldoende geduld hebben

Het lichaam heeft een automatische voorkeur voor koolhydraten om te gebruiken voor energie. Wanneer die beschikbaar zijn zullen altijd koolhydraten worden gebruikt voor energie.

Wanneer echter onvoldoende koolhydraten aanwezig zijn, zoals bij een koolhydraatbeperkt dieet. Zelfs al is dat nog 100 gram aan koolhydraten.

Dan zal het lichaam voor een deel gebruikmaken van een andere energiebron. Vet, dat vet komt dan ofwel van onze voeding, ofwel uit onze reserves zoals buikvet en andere plaatsen waar vet zich heeft genesteld.

Het kan een aantal dagen duren vooraleer ons lichaam zich daaraan heeft aangepast. Om voor het grootste deel vetten te gaan verbranden in plaats van koolhydraten. Tijdens die periode zal je zeker geen goed gevoel hebben.

Dit duurt meestal slechts enkele dagen. Toch kan het weken duren vooraleer ons lichaam zich daar volledig aan heeft aangepast. Zeker wanneer we gewoon zijn van enorm veel koolhydraten te eten in onze voeding.

Om die reden kunnen we kiezen voor een geleidelijke verlaging van de suikers. En gaan voor 150 gram de eerste week, 125 de tweede week en 100 gram de derde week. Indien we nog dieper willen graven in onze suikers kunnen we naar 75 en zelfs tot 50 gaan. Maar dat is niet per se nodig om succes te boeken.

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven