Nadelen koolhydraatarm dieet

nadelen koolhydraatarm dieet

Welke Nadelen vinden we in een koolhydraatarm dieet

Nadelen koolhydraatarm dieet,

diarreeKoolhydraatarm dieet is een populair dieet. Het is niet alleen populair maar ook zeer doeltreffend! Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen zullen meer gewicht verliezen dan mensen die een vetarm dieet volgen. Koolhydraatarm eten kan dus gewichtsverlies stimuleren. Toch zijn er enkele nadelen aan verbonden.

Het koolhydraatarm dieet wordt vaak iets te letterlijk genomen. Waardoor er bijna geen vezels meer worden ingenomen, oververmoeidheid kan ontstaan, nierstenen, haarverlies, beenkrampen en diarree kan optreden.

Nadelen koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarm dieet kan een drastische verandering in je lichaam teweeg brengen, zeker op de manier hoe het lichaam energie gaat verbranden. De meest bekende neveneffecten en nadelen koolhydraatarm dieet zijn mild. Die gaan van hoofdpijn en constipatie, die ontstaan door een tekort aan vezels, fruit en groenten. Andere nadelen koolhydraatarm dieet zijn slechte adem, diarree, zwakke spieren, weinig energie.

Nadelen koolhydraatarm dieet – Neurologische en mentale effecten

Sommige mensen melden bepaalde mentale veranderingen wanneer ze beginnen met het koolhydraatarme dieet. Het lichaam verandert van het gebruiken van glucose als energiebron naar het gebruiken van ketones, die ontstaan door het afbreken van vetzuren.

Een bepaald onderzoek uit 2009 toonde aan dat een vetarm dieet kan helpen om de gemoedstoestand te verbeteren. Echter is dat bij het koolhydraatarme dieet zeker niet het geval. De lage inname van koolhydraten kan de gemoedstoestand negatief beïnvloeden.

Nadelen koolhydraatarm dieet – Lange termijn risico’s

constipatie koolhydraatarm dieetEen dieet laag aan koolhydraten kan enkele gevolgen hebben op de lange termijn. Teveel vlees kan de kans verhogen om artritis te krijgen. Constipatie als gevolg van het tekort aan vezels kan ook ontstaan.

Lees ook :  Afvallen Zonder Honger Te Hebben

De gezondheid van het spijsverteringsstelsel kan er ernstig onder gaan lijden en kan het risico op bepaalde kankers verhogen.

Wanneer een hoog eiwitten gehalte wordt ingenomen in combinatie met weinig koolhydraten kan de calcium worden verhoogd in de urine waardoor nierstenen gaan ontstaan. Daarnaast zal osteoporose worden ontwikkeld.

Nadelen koolhydraatarm dieet – Haaruitval

Tijdelijke haaruitval kan optreden voor veel verschillende redenen. Dus ook wanneer een drastische verandering in de voeding voorkomt. Dit is vooral van toepassing bij drastische veranderingen en komen voor bij uithongerdiëten. Maar komen ook voor bij koolhydraatarme diëten.

Het zal meestal gebeuren 3 tot 6 maanden na de start van het dieet, waardoor je een verhoogd aantal haren zult opmerken in de borstel wanneer je de haren kamt.

Het goede nieuws is dat dit slechts tijdelijk is en dat slechts een klein percentage van het haar uiteindelijk niet zal terug groeien.

Na een jaar heb je terug hetzelfde haar als voorheen.

De reden waarom de haren gaan uitvallen door het volgen van het dieet is niet zo zeer door een tekort aan suiker. Maar door de stress die op het lichaam wordt gezet om een andere brandstof te gaan gebruiken in de plaats van suiker. Door die stress zal haaruitval optreden.

Nadelen koolhydraatarm dieet – Verhoogd cholesterol

hoog cholesterolIn de meeste gevallen wordt een verbeterde cholesterol waargenomen waardoor het risico op hartziekten wordt verkleind. Echter wordt bij een klein deel van de mensen een verhoogd cholesterol en een verhoogde LDL cholesterol waargenomen. De LDL cholesterol is de slechte cholesterol en die willen we dus zo laag mogelijk houden.

Het verhoogd LDL cholesterol kunnen we makkelijk oplossen :

 • Regelmatig vasten verlaagt drastisch de cholesterol
 • Meer onverzadigde vetten eten
 • Geen vetten eten wanneer je geen honger hebt
 • Verzadigde vetzuren zoveel mogelijk vermijden
Lees ook :  Afvallen met Bananen

Nadelen koolhydraatarm dieet – Onregelmatige hartslag

De eerste weken tot maanden van het koolhydraatarme dieet kunnen ervoor zorgen dat het hart sneller en harder gaat slaan. Dit kan ook leiden tot een onregelmatige hartslag. Dit is meestal te wijten aan een tekort aan zout en water. De oplossing is dus door meer water en zout te gaan drinken en eten.

Nadelen koolhydraatarm dieet – Constipatie

Het koolhydraatarme dieet is een zeer effectief dieet. Toch kan het voor problemen zorgen met de spijsvertering. Dit is meestal één van de symptomen die we krijgen in het begin maar dienen zeker in de gaten gehouden te worden.

Het is ook van groot belang om veel water te drinken. Het tekort aan vezels met als gevolg constipatie kan ernstige schade toebrengen aan de darmen en kan bepaalde darmkankers ontwikkelen.

We kunnen dit oplossen door een minder streng koolhydraatarm dieet te volgen zoals Het metabolisme op 100% Of door meer groenten te eten met vezels.

Nadelen koolhydraatarm dieet – Beenkrampen

Beenkrampen zijn een ander symptoom waarmee we te maken krijgen in het begin van het koolhydraatarme dieet. Het is meestal slechts een milde vorm maar kan in sommige gevallen wel ernstig zijn.

Het gaat meestal na enkele dagen of weken weer vanzelf weg, maar kan ook blijven aanhouden. Indien de pijn niet weggaat kan er meer zout worden ingenomen en kan er meer magnesium worden ingenomen.

Als dit niet helpt dien je meer complexe of duurzame koolhydraten te eten zoals in Het metabolisme op 100%.

Nadelen koolhydraatarm dieet – Conclusie

bloedsuikerHet koolhydraatarm dieet is een zeer effectief dieet met heel wat gunstige effecten op het lichaamsgewicht.

Toch zijn er nadelen verbonden aan het koolhydraatarm dieet die we uiteindelijk heel makkelijk kunnen oplossen door duurzame koolhydraten met vezels te eten. Ook wel complexe koolhydraten of langzame koolhydraten genaamd.

De reden waarom koolhydraatarm dieet zo effectief is, is omdat we meestal overgewicht krijgen door overtollige snelle suikers die worden opgeslagen in het lichaam als vet.

Lees ook :  Snel Afvallen Tips: Pas Je Ze Allemaal Toe?

Wanneer we snelle suikers gaan eten, gaat de bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor insulinepieken ontstaan. Het lichaam meteen het signaal krijgt om te stoppen met vet verbranden en de snelle suikers moet gaan gebruiken voor energie.

Wanneer we niet meteen deze hoge aantallen energie nodig hebben worden ze opgeslagen als vet. Dit is het resultaat van snelle koolhydraten of snelle suikers die we vinden in frisdrank, koekjes, aardappelen, wit brood, witte rijst en andere koolhydraatbronnen zonder vezels.

Wanneer we duurzame koolhydraten gaan eten. Dat zijn voedingsmiddelen die koolhydraten en vezels bevatten zullen we niet te maken krijgen met de hoge bloedsuikerspiegel, zullen we geen insulinepieken krijgen en zal het lichaam niet meteen het signaal krijgen om te stoppen met vet verbranden.

We genieten nog steeds van de voordelen van het koolhydraatarm dieet en hebben de nadelen van het koolhydraatarm dieet opgelost.

Het Metabolisme op 100% is een programma waarbij snelle suikers worden vermeden en vervangen door duurzame koolhydraten.

Op die manier gaan we :

 • De werking van het spijsverteringsstelsel verbeteren
 • De hoeveelheid energie doen stijgen
 • Gewicht verliezen
 • Het metabolisme enorm versnellen
 • Voldoende mineralen, vitamines en vezels innemen
 • Cholesterol verlagen
 • De kans op diabetes type 2 verlagen

Het houdt in dat we veel onverzadigde vetzuren en eiwitten gaan eten, in combinatie met duurzame koolhydraten. 

De drie belangrijkste voedingsstoffen worden ingenomen en kunnen genieten van de voordelen van deze drie belangrijke voedingsstoffen en niet van de nadelen wanneer we één van die belangrijke voedingsstoffen gaan uitsluiten.

Dit kan evengoed gebruikt worden door mensen met diabetes type 2 omdat de bloedsuikerspiegel niet gaan stijgen en geen hoge insulinepieken gaan volgen.

De nadelen koolhydraatarm dieet kunnen we dus oplossen met het Snelle koolhydraatarm dieet van Het Metabolisme op 100%.

Nadelen koolhydraatarm dieet
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved