Hoeveel kg afvallen per week is gezond?

Hoeveel kg afvallen per week is gezond?

hoeveel afvallen is gezondHoeveel kg afvallen per week is gezond? Het is belangrijk om vooraf bepaalde doelen te stellen. Toch dienen deze doelen realistisch zijn en dienen ze niet te worden overdreven. Ze moeten blijven gelden op de langere termijn. Zeker wanneer je meer dan 10 kg wilt verliezen is het zeker niet aan te raden om overhaast te werk te gaan.

En vaak te hoge eisen te stellen aan je lichaam.

Overgewicht wordt vaak in verband gebracht met een slechte gezondheid. Om dat overgewicht te verliezen dienen we dus af te vallen. Maar hoeveel kg afvallen per week is gezond? Eerst en vooral dien je vooraf bepaalde doelen stellen. Wanneer je 10 kilogram wilt afvallen.

Dan heb je eigenlijk geen haast en kan je die 10 kilogram gerust spreiden over 2 tot 3 maanden. Maar je kan op een gezonde manier makkelijk die 10 kg verliezen in 2 maand. Hoeveel kg afvallen per week is gezond? Dan komt dat neer op 1 of net iets meer dan 1 kilogram per week afvallen.

Waarom niet meer kg gaan afvallen?

Het lichaam kan in sommige gevallen slecht herstellen van deze enorme klap. Afvallen, en zeker wanneer het gaat over een grote hoeveelheid. Is een enorme klap voor het lichaam. Om die reden is het belangrijk om dat geleidelijk aan te doen.

Een andere reden is, wanneer je meer wilt afvallen, je dan ook minder zal gaan eten en/of veel meer aan sport gaat doen. Waardoor je het lichaam compleet gaan uitputten. Dat krijg je hoe dan ook op een later moment terug.

Dat kan dan terugkomen door oververmoeidheid. Waardoor je een grotere honger als normaal gaat ervaren en op die manier al je successen van voordien terug in het niets zal zien gaan.

Lees ook :  Kan Appelazijn Helpen Bij Het Afvallen?

Wat moet ik veranderen?

Wanneer je tevreden bent met 1 kg per week zal je kunnen blijven eten als voordien. Je zal echter enkele lichte aanpassingen doen aan je levensstijl zoals de snelle suikers die je zoveel mogelijk kan proberen vermijden. Snelle suikers uit frisdrank, koekjes, taart, maar ook aardappelen bevatten heel wat snelle suikers.

We gaan dus frisdrank zoveel mogelijk vervangen door water met komkommer of citroensap. En we gaan aardappelen vervangen door bonen of door bruine rijst, bruine pasta. We kiezen voor duurzame koolhydraten.

Duurzame koolhydraten zijn voedingsmiddelen met suikers die ook vezels bevatten. Waaronder dus volkoren producten zoals bruine pasta en bruine rijst, bonen, erwten, zaden, noten …

Door deze aanpassing zullen we minder te maken krijgen met hoge insulinepieken. Hoge insulinepieken gaan gepaard met een versnelde vetopslag. Op die manier is het ook niet nodig om een groot calorie-tekort te creëeren.

Bepaal je doelstelling

overgewicht aanpakkenWanneer je even vlug 2 kg wilt afvallen kan je dat in 1 week ook doen door heel weinig te eten, en vaak te sporten. Je zal makkelijk 2 kilo kwijtspelen. Maar wanneer je 5 of 10 of misschien meer kilogram wilt kwijtspelen is dit een zeer ongezonde aanpak.

Dan moet je vooraf echt gaan bepalen wat je gaat veranderen en wat je verwacht van je inspanningen.

De eerste 5 kilogram gaan er ook altijd makkelijk af. Wanneer we verder blijven afvallen gaat het trager en trager verlopen. De grote reden daarvoor is het METABOLISME!

Wanneer we ons afvragen hoeveel kg afvallen per week is gezond? En we rekenen daarbij 1 kilogram per week kunnen we dus blijven verder eten en zullen we ook het metabolisme blijven stimuleren. We zullen het lichaam blijven signaal geven, dat er voldoende eten aanwezig is.

Om de nodige processen van het metabolisme uit te voeren.

Lees ook :  10 Voedingsmiddelen Om Te Vermijden Om Buikvet Te Verliezen

We kiezen een calorie-tekort van maximum 200 Kcal per dag. Kunnen eventueel 2 keer per week gaan sporten. En die 2 dagen dan de normale aanbevolen hoeveelheid van 2.000 Kcal voor een vrouw en 2.500 Kcal voor een man gaan eten.

Door te bewegen zullen we het metabolisme ook weer gaan stimuleren. Wanneer we dit dan nog eens in combinatie doen met voeding die het metabolisme gaat versnellen. Zullen we ook na de eerste 5 kilogram geen problemen krijgen om verder af te vallen.

Waarom wordt het moeilijker na enkele kilo’s om verder af te vallen?

Wanneer we enkele kilo’s zijn afgevallen door een tekort aan calorieën te creëren van zeg maar, 500 Kcal per dag. Dan gaat ons lichaam na een bepaalde periode zich gaan aanpassen aan de 1.500 Kcal per dag dat het binnenkrijgt. Na die aanpassing zal je dus moeilijker gaan afvallen. De stress om af te vallen wordt groter en groter.

En de intensiteit van het afvallen gaat hoe langer hoe trager. Dit is een autoreactie van het lichaam uit angst voor een tekort aan calorieën. Je kan het zo vergelijken, stel dat je elke zaterdag naar de supermarkt gaat. En je ziet op woensdag dat het afwasmiddel bijna leeg is. Dan zal je tot zaterdag, minder afwasmiddel gaan gebruiken omdat je wilt voldoende overhouden om de vaat te doen. Het lichaam reageert op net dezelfde manier.

Door een klein tekort aan calorieën te creëren zullen we dit niet ervaren en zullen we ook blijvend kunnen afvallen.

Wat kunnen we doen?

gezonde voeding afvallenWanneer we ons afvragen hoeveel kg afvallen per week is gezond dienen we ook onze behoefte te weten. Met name hoeveel calorieën we nodig hebben om te kunnen afvallen.

We zullen de eerste 4 weken elke week ons gewicht eens opnemen en telkens onze inname aan calorieën vergelijken met het gewicht. Hebben we in week 1, elke dag 2.000 Kcal gegeten en zijn we aangekomen… Dan weten we dat we de volgende week iets minder gaan eten. Week 2 eten we elke dag 1.900 Kcal en zien we dat ons gewicht stabiel is gebleven. Dan weten we dat onze behoefte 1.900 Kcal per dag bedraagt!

Lees ook :  Afvallen met citroensap? Hoe werkt dat?

Het is van groot belang om vooraf te weten wat onze behoefte aan calorieën is per dag! Wanneer we dit niet vooraf weten kunnen we kostbare tijd en misschien zelfs motivatie verliezen doordat we simpelweg iets teveel eten!

Hoeveel kg afvallen per week is gezond kunnen we dan beantwoorden met 200 Kcal minder gaan eten dan onze dagelijkse behoefte. Ons eet en drinkpatroon analyseren. En bepaalde aanpassingen doen.

 • Frisdrank vervangen door water met vers fruit in het water
 • Snelle suikers zoveel mogelijk vervangen door duurzame koolhydraten
 • Voldoende vetten eten
 • Voldoende eiwitten eten
 • Een ontbijt nemen
 • Eventueel extra bewegen

Dit allemaal samen tot we onze dagelijkse behoefte aan calorieën halen, of daar net 200 Kcal onder gaan zitten. In combinatie met de juiste voeding zullen we hoe dan ook kunnen afvallen. En blijven afvallen.

Waarom is te snel willen afvallen niet de beste aanpak?

Hoeveel kg afvallen per week is gezondhoeveel kg afvallen per week is gezond is niet zo zeer een kwestie van veel afvallen. Maar een kwestie van de juiste levensstijl te gaan hanteren zodat er geen vet meer wordt opgeslagen maar vet zal worden verbrand. Te snel willen afvallen zal de eerste weken heel vlot gaan. Na enkele weken krijg je te maken met enkele verschijnselen :

 • Wanneer je snel gaat afvallen heb je een verhoogde kans om terug aan te komen (jojo effect)
 • Het metabolisme gaat trager werken
 • Hoge kans op vitamine en mineralen tekort
 • Oververmoeidheid
 • Te hoge stress op het afvallen, waardoor het proces zal vertraagd worden

Te snel willen afvallen zal altijd leiden tot een traag metabolisme!

In Het Metabolisme o
p 100 Procent zullen we leren hoe we het metabolisme verder kunnen stimuleren om in plaats van in een anabolische staat te verkeren (vet opslaan), de katabolische staat (vet verbranden) van het metabolisme te gaan stimuleren. Op die manier zullen we de vetverbranding tot een maximum kunnen brengen dankzij het lage tekort aan calorieën. En kunnen we afvallen zonder dieet.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven