Waarom is HIIT cardio beter dan gewone cardio training?

Snel gewicht verliezen met HIIT training

Wil je snel gewicht verliezen. Maar heb je geen zin of geen tijd om wekelijks uren in de sportschool door te brengen of om elke dag een uurtje te gaan lopen.

Dan is er misschien wel een oplossing. Er bestaat een manier waarbij we twee keer zo snel gewicht kunnen verliezen. En hoewel er bijna geen verschil is met de traditionele cardio, toch zijn zeer veel mensen zich daar nog niet van bewust.

Met HIIT training kan je sneller gewicht verliezen dan met gelijk welke andere training. HIIT betekent High Intensity Interval Training, dat wil zeggen dat je een beperkte tijd zeer intensief sport, daarna een tijdje uitrust om daarna terug zeer intensief te sporten.

We zullen er niet alleen snel mee kunnen afvallen, maar zullen ook onze fysieke gezondheid sterk gaan verbeteren. Het is dus niet alleen gunstig bij mensen die overgewicht willen aanpakken.

Bijvoorbeeld mensen die gestopt zijn met roken kunnen met deze methode heel snel de longen herstellen. De verhoogde inname van zuurstof die enkele uren tot na de inspanning aanhoudt zal ervoor zorgen dat er meer witte bloedcellen aangemaakt worden. Die zullen een gunstig effect hebben op onze longen. Alsook op alle andere organen in ons lichaam.

hiit cardio crosstrainer

Hoe werkt HIIT cardio training

Stel dat je gaat lopen dan kun je een bepaald HIIT schema volgen. Dat houdt in dat je 1 minuut gaat sprinten. Daarna 2 minuten wandelen of zeer langzaam lopen. Dan begin je terug 1 minuut te sprinten. Om dan terug 2 minuten te wandelen of langzaam te lopen.

Lees ook :  Buikvet Verbranden Zonder Sporten

Met dit systeem verbruik je veel meer calorieën dan wanneer je een uur op een gelijkmatig tempo zou lopen of gelijk welke andere vorm van beweging. Dit komt doordat het metabolisme een enorme boost krijgt wanneer je traint met dit systeem. Daardoor ga je veel sneller vet verbranden.

Deze vorm van training verbruikt ook veel meer suikers in je lichaam. Er wordt onder andere beweerd dat het diabetes kan verhelpen. Ook produceer je meer groeihormoon en je uithoudingsvermogen verbetert. Deze vorm van trainen is niet enkel mogelijk om te doen bij het lopen. Je kan het ook doen terwijl je aan het roeien bent of terwijl je aan het fietsen bent.

Het kan ook binnen worden uitgevoerd wanneer je beschikt over een roeitoestel, een loopband of een crosstrainer. Het is ideaal voor mensen die niet veel tijd hebben of die er niet veel tijd willen in te steken omdat ze lui zijn. Maar toch willen beter in vorm komen en blijven.

Misschien wel het belangrijkste wat met HIIT Cardio training kunnen bekomen is dat we meer zuurstof zullen gebruiken en verbruiken tot wel 24 uur na de training. Wanneer we ademen zullen we hogere hoeveelheden zuurstof innemen.

Dat zorgt ervoor dat al onze organen meer zuurstof zullen toegediend krijgen en zal dus ook het metabolisme of onze stofwisseling sterk versnellen. Deze verhoogde consumptie van zuurstof houdt afhankelijk van de aard van de training van 6 tot 24 uur na de HIIT training stand.

Waar je moet op letten bij het uitvoeren van HIIT cardio training.

hiit cardio training

Voor mensen met hartproblemen is het echter wel niet aan te raden. Tenzij er met een dokter overlegd wordt wat de mogelijkheden zijn. Meestal zal dit dan moeten uitgevoerd worden met een hartslagmeter, waar er niet boven de 140 hartslagen per minuut wordt gegaan. Voor mensen zonder hartproblemen kan je afhangend van je leeftijd, je conditie en je lichaamsbouw tussen de 150 en 180 hartslagen per minuut trainen.

Lees ook :  Hoe kan ik afvallen zonder sport te doen?

De maximale tijd om HIIT cardio training uit te voeren zou moeten 45 minuten bedragen. We hebben echter geen extra voordelen kunnen ontdekken bij mensen die langer dan 45 minuten doorgaan. Daarom kunnen we vaststellen dat het weinig extra zin heeft.

Wanneer we toch ijverig willen doortrainen kunnen we net zo goed in plaats van 1 of 2 keer HIIT per week, overgaan naar 3 of 4 keer per week. Dan kunnen we bijna elke dag van deze effecten genieten. Het is een betere manier dan om langer door te trainen per sessie.

Maximale hartslag bij het trainen met HIIT cardio

Je maximale hartslag kun je berekenen door je leeftijd af te trekken van 220. Voor iemand van 25 betekent dat dan dat 195 je maximale hartslag is. Het is echter wel zeer gevaarlijk om volledig op je maximum te trainen.

En deze simpele formule, (met de nadruk op simpel) geeft geen enkele zekerheid van wat je daadwerkelijk aankunt. Het is mogelijk dat je zonder problemen aan 200 hartslagen per minuut kan trainen.

Het is evenwel ook mogelijk dat aan 190 hartslagen je al ver over je maximum zit. Voor de recreatieve sporter is het niet noodzakelijk om op je maximum hartslag te trainen. Het geeft voor de amateur sporter geen enkele meerwaarde uitgenomen spelen met je gezondheid.

Waarom is HIIT Cardio beter dan gewone cardio?

Wanneer we willen gewicht verliezen dan moeten we meer calorieën verbranden dan de calorieën die we innemen. In theorie is dat heel simpel. Alleen ligt dat in de praktijk vaak helemaal anders. We hebben allen een ander lichaam.

Dat betekent dat we allemaal een verschillende hoeveelheid calorieën zullen verbranden. Ook al hebben we exact hetzelfde dieet, en voeren we dezelfde soorten beweging uit, gedurende dezelfde periode. Toch zal het voor iedereen een ander resultaat geven.

Lees ook :  Snel afvallen met Cardio Op De Beste Manier

Bij gewone cardio krijgen we een gemiddelde stijging van de hartslag. We zullen dus calorieën verbranden. Maar zeker na verloop van tijd wordt het lichaam gewoon aan deze bewegingen, en heeft het lichaam steeds minder moeite om de beweging uit te voeren.

hiit cardio pilates

Wanneer we voortdurend op dezelfde snelheid of aan het zelfde tempo blijven lopen. Dan komt er geen verandering in onze inspanning. We zullen dus wel calorieën verbranden. Maar dat zal na verloop van tijd verminderen indien we het tempo niet ophogen.

Tijdens een HIIT training zullen we elke 2 minuten 80 tot 90% van ons maximum geven. Dat betekent dat het lichaam een schok al ondervinden. Het zal een enorme hoeveelheid energie nodig hebben om deze boost te kunnen helpen voorzien en zal daarna een bijna even hoge hoeveelheid energie nodig hebben om terug te herstellen. Los van het feit dat we hogere hoeveelheden zuurstof zullen nodig hebben om de hartslag terug te doen dalen.

Het is de combinatie van deze benodigde energie die het dubbele effect zal veroorzaken.

  • Spieren hebben meer energie nodig
  • Longen hebben meer zuurstof nodig
  • Hart moet harder werken
  • Spieren hebben meer voeding nodig om te herstellen
  • Hart heeft meer zuurstof nodig om de hartslag te doen dalen

Deze voordelen zorgen dus voor het gunstige effect.

Welke soorten HIIT Cardio kunnen we doen?

We hebben het in dit artikel gehad over lopen, fietsen en roeien. Maar er is geen exacte regel verbonden aan de training. Dat betekent dat we echt op elke manier, bij elke vorm van beweging kunnen starten met HIIT cardio. Stel dat we yoga doen bijvoorbeeld. Dan kunnen we de oefeningen sneller uitvoeren.

En daarna uitrusten door de oefening trager uit te oefenen. We kunnen hetzelfde toepassen wanneer we wandelen of wanneer we zwemmen. We hoeven niet gebonden te zijn aan lopen, roeien of fietsen omdat wij in dit artikel dit als voorbeeld gebruiken. Het zijn de meest gebruikte vormen van cardiotraining. Maar hoeven daarvoor niet meteen de beste zijn voor jouw persoonlijk om snel af te vallen en overgewicht aan te pakken.

Deel dit bericht

Scroll naar boven