Hoe We Dankzij Groene Thee Kunnen Afvallen

Groene thee en gewichtsverlies

Groene thee is één van de gezondste dranken op deze planeet, het zit boordevol antioxidanten en vele andere bestanddelen die ten gunste zijn van onze gezondheid. Vele studies toonden aan dat groene thee kan helpen om af te vallen.

Ik moet toegeven, ik was zeer enthousiast wanneer ik leerde dat de drank enorm krachtig is om het gevecht aan te gaan tegen vet en het metabolisme te versnellen!

En ik was dolblij wanneer ik een onderzoek las dat het drinken van groene thee terwijl je sport, je tot tweemaal meer kan doen afvallen dan zij die geen groene thee drinken. Maar hoe komt het dat je meer kan afvallen met groene thee?

In de plant is een bestanddeel aanwezig epigallocatechinegallaat. Afgekort is dat EGCG, dat is een anti oxidant aanwezig in de drank. Ook zorgt groene (voor mensen die geen deca drinken) voor een versneld metabolisme en een minder hongerig gevoel.

thee plantage

Groene thee met cafeïne om af te vallen

De drank is meer dan gewoon water met een smaakje. De bio-actieve bestanddelen in de theebladeren lossen op in het water en maken het een drankje. Wanneer je dus een kopje thee drinkt krijg je een hoge hoeveelheid gunstige bestanddelen in je lichaam.

Groene thee kan helpen om af te vallen doordat het hongergevoel gedeeltelijk wordt verminderd en omdat het metabolisme versnelt. De drank alleen zelf zal er wel niet voor zorgen dat je gaat afvallen, om te kunnen afvallen heb je dus een calorietekort nodig.

De cafeïne die aanwezig is in thee is voor een groot deel de oorzaak van het versneld metabolisme. Maar drink niet meer dan 2 tot 3 kopjes met cafeïne per dag. Teveel cafeïne kan ernstige bijwerkingen hebben. De maximum dosis voor een volwassene per dag bedraagt 400 mg cafeïne. Ga daar zeker niet over. Niet alleen groene thee bevat echter cafeïne, ook cola, energiedrank en koffie. Zwangere vrouwen houden het beter op 200 Mg cafeïne per dag.

Lees ook :  Wat Zijn De Voordelen Van Spirulina Voor Onze Gezondheid?

Om de maximale dagelijkse dosis aan cafeïne te overschrijden mag je dus tussen de 12 en de 16 kopjes thee drinken per dag. Let wel dat 1 theezakje telt voor 1 kopje. Wanneer je in 1 kopje, 2 zakjes gebruikt. Dien je 2 kopjes te rekenen.

Het antioxidant Epigallocatechinegallaat

Een andere reden voor het versneld metabolisme is het antioxidant epigallocatechinegallaat. Elke soort groene thee bevat dit anti-oxidant. Zelfs de groene thee soorten waar smaken aan zijn toegevoegd zoals bessenthee, muntthee… Het enige wat je moet vermijden zijn groene theesoorten waar suikers aan toegevoegd zijn. Omdat die dan weer extra calorieën bevatten die je kunt missen wanneer je wilt afvallen met groene thee.

Om vet te verbranden dient de vetcel eerst te worden gebroken en in de bloedsomloop worden gebracht. De actieve delen in de drank helpen dit proces door enkele vetverbrandingshormonen te stimuleren. Het epigallocatechinegallaat antioxidant helpt het enzym onschadelijk maken die het hormoon norepineprine afbreekt. Wanneer dit enzym onschadelijk gemaakt wordt, verhoogt het norepineprine niveau drastisch.

Het hormoon wordt gebruikt door het zenuwstelsel als een signaal naar de vetcellen om vet af te breken. Dus hoe meer norepineprine in het lichaam, hoe sterker het signaal om vet te verbranden dat wordt uitgestuurd. De cafeïne (die natuurlijk voorkomt in groene thee) doet daar dan nog een schepje bovenop.

Het eindresultaat is dat de vetcellen meer vet gaan afbreken, dit komt dan in de bloedsomloop terecht en komt beschikbaar om te gebruiken als energie bijvoorbeeld voor de spieren.

Het komt er dus op neer dat de bestanddelen in groene thee de hoeveelheid hormonen die vetcellen helpen afbreken verhogen, waardoor dit afgebroken vet in de bloedsomloop terecht komt en kan gebruikt worden als energie.

Lees ook :  Zijn Aardappelen Gezond Voor Ons?

Nog meer vet verbranden tijdens het sporten dankzij groene thee

Wanneer je reeds afslankpillen of vetverbrandingssupplementen gebruikt hebt, zal je misschien weten dat er meestal wel ergens een bestanddeel van thee aanwezig is in het supplement. Dit komt doordat groene thee in veel verschillende studies heeft aangetoond dat het helpt bij het verbranden van vet.

In een bepaalde studie werd duidelijk dat mensen die sporten met een supplement van groene thee extract, bijna 20% meer vet konden verbranden dan de mensen die sporten zonder een supplement van groene thee extract.

Groene thee verhoogt het metabolisme en helpt om meer calorieën te verbranden 24 op 24

Het menselijk lichaam is voortdurend bezig met calorieën verbranden. Zelfs wanneer we slapen of neerzitten zijn onze cellen miljoenen functies aan het doen, die energie nodig hebben. Verschillende studies toonden aan dat groene thee ons meer calorieën kan doen verbranden, zelfs wanneer we in rust zijn.

In de meeste studies is een verhoging van 4 a 5% te zien. Voor een persoon die 2000 Kcal per dag verbrandt zijn dat 80 extra calorieën per dag. De meeste studies waren echter slechts voor enkele dagen, toch is er bewijs dat het verhoogde metabolisme van blijvende aard is.

Een andere studie met 60 zwaarlijvige patiënten die een dieet volgden wees uit dat met een extra  theesupplement, er 3.5 kg meer gewichtsverlies optrad, dan bij de andere patiënten. Ook verbruikten ze 185 Kcal meer per dag.

Kan groene thee ervoor zorgen dat je minder calorieën gaat innemen?

groene thee afvallen

Groene thee kan helpen bij afvallen doordat het hongergevoel gedeeltelijk wordt verminderd. Dat zou dan resulteren in het innemen van minder calorieën, zonder enige moeite. Verschillende studies hebben gekeken naar de effecten van groene thee op gebied van calorie-inname. Echter toonden ze vaak tegenstrijdige resultaten. Bij een dierstudie werd aangetoond dat de drank de hoeveelheid vet die wordt opgeslagen uit de voeding kan verminderen.

In het algemeen kunnen we met zekerheid zeggen dat groene thee zorgt voor een sneller werkend metabolisme en een vlottere vetverbranding. Waardoor je met hetzelfde dieet, sneller gewicht zal verliezen dan mensen die geen groene thee drinken of geen supplement gebruiken. Of het daadwerkelijk de honger doet stillen kan men nog niet met zekerheid stellen.

Lees ook :  Wat Is De Werking Van D-Mannose?

Kan je ook groene ijsthee drinken en afvallen?

Natuurlijk kan je dat, het is dezelfde thee, alleen koud. Er moet echter wel gezegd worden dat het grootste voordeel gehaald wordt uit warm water. En dan water dat net niet het kookpunt bereikt heeft. Wanneer er kleine belletjes beginnen te vormen is het water warm genoeg om bij de thee te gieten. Laat 2 tot 4 minuten staan en drink het op.

Kan groene thee vervallen?

Het zal niet vervallen, wel is het zo dat hoe verser hoe beter de drank zijn werk kan doen. Na enige tijd kan het anti-oxidant aan sterkte afnemen.

 

Kan je ook een extract gebruiken om te gaan afvallen?

Ja, wanneer je geen zin hebt in thee kan je ook een extract gaan gebruiken. Dat heeft ook de voordelen van groene thee. Afhankelijk van de concentratie natuurlijk. 1 ml van een extract kan je dezelfde voordelen geven als 8 tot 10 kopjes.

Het koppige buikvet

groene thee afvallen

Algemeen kan gezegd worden dat mensen met behulp van groene thee, en een gezond dieet, gaan afvallen. Er zijn veel verschillende onderzoeken die dit aantonen. Het is echter belangrijk om weten dat niet alle vet hetzelfde is.

We hebben allemaal vet onder huid, maar er is ook vet dat wordt opgestapeld rond de organen, een belangrijk voorbeeld daarvan is buikvet. Het is dat vet, dat problemen kan veroorzaken zoals ontstekingen of diabetes. En net deze aandoeningen zijn gelinkt aan andere ernstige aandoeningen zoals hartziekten. De studies tonen aan dat het grootste vetverlies optreedt bij dat gevaarlijke vet.

Het buikvet wordt ook vaak het koppige vet genoemd. Het kan ook de billen of de heupstreek zijn. Het is de plaats waar het vet blijft plakken, ook al ben je al verschillende kilo’s afgevallen. Net dat vet wordt aangepakt met groene thee extracten. Toch mooi meegenomen.

Besluit

Groene thee verhoogt licht het metabolisme en versnelt de vet verbranding, de effecten zijn niet enorm, maar ze zijn er wel. Elk beetje helpt in de strijd tegen de overtollige kilo’s. Gecombineerd met een goed uitgedacht gezond dieet zal groene thee ervoor zorgen dat je het koppige vet ook nog eens kunt kwijtspelen.

Deel dit bericht

Scroll naar boven