Dieetpillen Gezond Of Niet?

dieetpillen

Snel afvallen met dieetpillen?

Het kan vaak aanlokkelijk zijn om dieetpillen te gebruiken met de bedoeling om snel gewicht te verliezen. Maar zijn deze producten veilig en effectief? Hoe werken dieetpillen nu?

De drang om snel gewicht te verliezen is heel moeilijk om te weerstaan. Maar hebben dieetpillen ook een andere werking dan de portemonnee leeg te maken?

Zijn ze een veilige optie om af te vallen? Hier zullen we bekijken wat dieetpillen gaan doen met je lichaam en wat ze niet gaan doen met je lichaam.

Blijf realistisch in je doel

Er is heus geen magische oplossing om gewicht te verliezen. Ook al kan je op het internet duizenden websites vinden die je zullen vertellen dat je 5 kilo per week kunt verliezen en 15 tot 20 kilo per maand kunt verliezen. Dit zijn echt geen realistische cijfers maar toch worden ze door veel mensen geloofd en vallen veel mensen voor dit soort reclame. Terwijl we toch ergens wel beseffen dat dit compleet onmogelijk is.

De meest effectieve manier om gewicht te verliezen is door gezonde voeding te eten en door regelmatig te bewegen.

dieetpillen sport

Dieetpillen en andere dieetsupplementen zijn allemaal, op zijn best gezegd hulpmiddelen die kunnen helpen om gewicht te verliezen. Er is echter weinig onderzoek naar deze producten. Het overgrote deel van onderzoek bestaat uit onderzoek van bedrijven die deze producten op de markt brengen. We kunnen dus niet uitgaan van enig objectief resultaat als we afhankelijk zijn van deze onderzoeken.

Er is een onderzoek uit 2014 waarbij de effecten van dieetpillen op de lange termijn werden onderzocht. Men kwam tot de conclusie dat wanneer een persoon de nodige wijzigingen doorvoert aan zijn of haar levensstijl, een dieetpil licht kan helpen om het afvallen te stimuleren.

Er moet echter wel worden bijgezegd dat de deelnemers aan dit onderzoek de hulp kregen van de onderzoekers bij het volgen van een gezonde levensstijl. Dat wil zeggen dat het resultaat bij mensen zonder enige opvolging een minder effect zal hebben.

Dieetpillen kunnen dus helpen bij het afvallen maar zijn zeker geen wondermiddel zoals vaak wordt beweerd. Ze werken niet bij iedereen en het voordeel van die dieetpillen is echter klein.

De werking van dieetpillen verhogen

passief dieetpillen
Gebruik van dieetpillen gaat niet samen met passieve levensstijl.

Om de werking van dieetpillen te verhogen dienen we enkele aanpassingen te doen aan ons dieet. Wanneer we te maken hebben met overgewicht dan heeft dat altijd een reden. Ofwel is de reden dat we te passief zijn gedurende de dag. Ofwel eten we gewoon teveel ongezonde voeding.

Lees ook :  Afvallen voor vrouwen boven de 50 hoeft niet moeilijk te zijn

Het belangrijkste is dus dat we enkele aanpassingen doorvoeren aan ons dieet. Dat kan door eerst en vooral frisdrank te vervangen door water. De calorieën die we krijgen via frisdrank kunnen makkelijk oplopen tot wel 500 Kcal per dag. Ook wanneer we zero of lightfrisdrank zouden drinken. Dan toch kunnen we voordeel doen bij het vervangen van deze dranken door water. Er zijn namelijk heel wat onderzoeken die aantonen dat lightfrisdranken echter de honger doen toenemen en de drang naar suiker doen stijgen. Wat dan weer het risico op overgewicht doet toenemen. Het gebruiken van dieetpillen en toch blijven frisdrank drinken, is net als roken en topsporter proberen te worden. Het zijn twee tegenstrijdige zaken.

Misschien wel het belangrijkste is dat we meer gaan bewegen. Dat zal een aantal dingen veranderen. Eerst en vooral zullen we meer energie nodig hebben gedurende de dag. Maar we zullen ook het metabolisme versnellen na de inspanning. Omdat het lichaam moet herstellen van de beweging. Afhankelijk van welke vorm beweging we toepassen kan dit tot wel 1.000 Kcal extra per dag gaan verbranden.

Het beste wat we kunnen doen is:

  • Lopen
  • Roeien
  • Krachttraining

Maar andere vormen van beweging zijn zeker ook goed. Al zullen ze minder calorieën verbranden dan de drie bovengenoemde.

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van dieetpillen

Een onderzoek naar een supplement met raspberry ketones werd uitgevoerd in november 2014 en kwam tot de volgende resultaten :

  • Het 8 weken durende onderzoek gebruikte een supplement met raspberry ketone, cafeïne, zure sinaasappelschil extract, gember en knoflook.
  • 70 Deelnemers kregen het supplement toegediend of kregen een placebo toegediend.
  • Al deze deelnemers kregen een aangepast dieet en moesten extra beweging doen
  • 45 Mensen deden door tot het einde van het onderzoek
  • De deelnemers die het volledige onderzoek doorliepen hadden een gemiddeld gewichtsverlies van 1.9 kg in 8 weken
  • Het gemiddeld gewichtsverlies in de placebo groep was 0.5 kg

Het verschil tussen de twee groepen is groot. Toch zijn de resultaten na 8 weken heel erg klein. Men heeft ook geen enkel idee hoe het product zal werken op de lange termijn. Zullen deze dieetpillen helpen om te blijven afvallen of niet?

Ook bevatten de dieetpillen meerdere ingrediënten. Men kan dus onmogelijk vaststellen welke stof nu daadwerkelijk verantwoordelijk is voor deze lichte daling van het lichaamsgewicht.

Raspberry ketone dieetpillen

dieetpillen frambozen

Om die reden zijn de resultaten van dit onderzoek te klein om te spreken van enig voordeel van het nemen van raspberry ketone dieetpillen.

Lees ook :  Glycemische Index Verlagen - Afvallen En Diabetes

Het weinige onderzoek maakt het ook moeilijk om te zeggen over deze dieetpillen al dan niet goed zijn voor de gezondheid. Een product is ook niet meteen veilig omdat het natuurlijk is. Vaak worden extracten gebruikt van een natuurlijk product. Extracten die we in een normaal dieet nooit in deze hoeveelheden zouden innemen. Dus kunnen de effecten daarvan soms heel erg verschillen.

Om een voorbeeld te geven. We weten dat vitamine C gezond is. Maar we weten ook dat teveel vitamine C, nierstenen kan veroorzaken en andere problemen kan doen ontstaan. Omega 3 is zeer gezond. Maar 3x de aanbevolen dosis omega 3 is dan ook weer ongezond. Dit werkt net hetzelfde met andere voedingsstoffen die in bepaalde hoeveelheden gezond zijn voor het lichaam. Dus ook de voedingsstoffen die we terugvinden in dieetpillen.

Ephedra of zeedruif is een kruid die werd gebruikt in bepaalde dieetpillen. Het werd echter in 2004 geband doordat het bepaalde neveneffecten heeft. Neveneffecten zoals hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag, beroerte, hartaanvallen.

De zure sinaasappel wordt ook vaak gebruikt in dieetpillen. Zure sinaasappel is tegenwoordig nog steeds aanwezig in vele dieetpillen en heeft een soortgelijke werking als de zeedruif of de ephedra. Het kan dus ook dezelfde neveneffecten veroorzaken.

Ondanks het weinig onderzoek en het gebruik van de zure sinaasappel is het niet zeker of dit ingrediënt aanwezig in vele dieetpillen veilig is voor de gezondheid of niet. Het is echter wel één van de meest gebruikte supplementen op de dieetpillen markt. Raspberry Ketone kan je hier online bestellen.

Onderzoek vooraleer je koopt

Het is belangrijk om vooraleer je een bepaalde soort dieetpillen wenst te kopen, om eens goed onderzoek te doen naar de ingrediënten die aanwezig zijn in deze dieetpillen. Hier gaan we enkele veel voorkomende ingrediënten van dieetpillen overlopen. We gaan vertellen wat de producenten van dit ingrediënt beweren en we gaan de werkelijke effecten en neveneffecten ervan bespreken.

Zure sinaasappel

zure sinaasappel dieetpillen

Wat zeggen de producenten?

Verhoogt het aantal calorieën die worden verbrand.

Het effect zou echter een milde tot gemiddelde werking hebben met als neveneffecten. Een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk, angst, hartaanval, onregelmatige hartslag, hartaanvallen

Chitosan

Heeft volgens de producenten een blokkerende werking op ingenomen vet. Er bestaat echter weinig data daarover en de data waarover we beschikken toont geen enkel effect. Neveneffecten zijn er echter wel, zoals maagkrampen, gas en winderigheid tot constipatie.

Chroom

Verhoogt volgens de producenten de spiermassa en vermindert het hongergevoel, verhoogt de calorieën die worden verbrand.

De werking is waarschijnlijk niet effectief.

Neveneffecten zijn waterachtige stoelgang, hoofdpijn, zwakte, slapeloosheid, misselijkheid, constipatie, duizeligheid.

Groene koffie extract

groene koffie dieetpillen

Verkleint volgens producenten de opname van suiker en verhoogt de calorieën die worden verband. Ook wordt de vetverbranding en het metabolisme gestimuleerd.

Lees ook :  Met Welke Voeding Val Je Af?

Wat weten we met zekerheid? Mogelijk klein effect, toch kan bij hoge hoeveelheden net een omgekeerd effect ontstaan.

Neveneffecten zijn angst, slapeloosheid, misselijkheid, onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk.

Bij het gebruiken van groene koffie dieetpillen supplementen dienen we er echter zeker voor te zorgen dat we voldoende water drinken. Een andere nevenwerking is dat we relatief veel water doen afvloeien. Dit moet gecompenseerd worden door voldoende water. (Groene koffietabletten hier online bestellen)

Groene thee extract

groene thee pillen

Volgens de producenten wordt de opname van vet verkleint en wordt het metabolisme verhoogt.

Wat we weten is dat een mogelijk klein voordeel te halen valt uit het gebruik van groene thee extract.

De effecten op de lange termijn zijn echter dat slapeloosheid, duizeligheid, misselijkheid, opgeblazen buik met winderigheid en diarree ontstaat. Er zijn zelfs gevallen van leverschade.

Daarbij hebben we het over een groene thee extract aanwezig in dieetpillen. Het drinken van 1 tot 3 kopjes groene thee per dag kan echter wel licht voordeel bieden bij het afvallen en kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Ook bij het gebruiken van groene thee extract supplementen dienen we ervoor te zorgen dat we voldoende water drinken. Ook hier krijgen we een vochtafdrijvende werking. (Groene thee extract hier online bestellen)

Conclusie

Wanneer we willen gewicht verliezen is het altijd aangeraden om dit op een natuurlijke manier te doen. Snelle manieren om af te vallen bestaan er helaas niet. Of toch niet zonder de bijbehorende bijwerkingen erbij te nemen.

Om de werking van dieetpillen te verbeteren dienen we eerst en vooral minder calorieën in te nemen dan de calorieën die we verbruiken gedurende de dag. Het tweede waar we aandacht dienen te besteden is onze vochtinname. Door voldoende water te drinken zullen we minder snel honger hebben. Omdat de maag voortdurend gevuld blijft met voldoende vocht. Verder zal het metabolisme ook blijven werken op een hoger niveau, zelfs wanneer we in rust blijven.

sporten en dieetpillen

En ten laatste, misschien wel het belangrijkste, is dat we moeten sporten. Door te sporten zullen we automatisch meer calorieën verbranden doordat we het metabolisme verhogen en energie nodig hebben om de inspanning te leveren. Dit zal het effect van de dieetpillen verdubbelen.

 

In het Metabolisme op 100% Programma bespreken we alle gezonde manieren om ons metabolisme de hoogte in te jagen. Op die manier kunnen we hetzelfde aantal calorieën blijven eten. En zullen we toch afvallen zonder dat we ook maar het gevoel krijgen op dieet te zijn.

Metabolisme op 100% informatie

Dieetpillen Gezond Of Niet?
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved