BMI Online Berekenen Met Deze Handige Formule

Bmi berekenen formule

BMI of de volledige titel Body Mass Index is een cijfer die een idee geeft over de verhouding tussen je lichaamsgewicht en je lengte. Een andere naam voor BMI (Body Mass Index) is de Quetelet Index. BMI berekenen kan onderaan dit artikel, snel en eenvoudig.

De berekening wordt gemaakt door het lichaamsgewicht in kg te delen door het kwadraat van de lichaamslengte in meter. Voor iemand van 1,80m met 80kg wordt dat dan 80 / (1,8 x 1,8) = 24,7. Deze berekening houdt echter geen rekening met het vetpercentage. Toch blijft deze formule om het bmi te berekenen nog steeds de standard voor het bepalen van eventueel overgewicht bij de mensen.

Omwille van de simpele reden dat iemand met overgewicht, meestal geen intensieve krachtsporter betreft. En het lichaam altijd een verhouding heeft tussen de lengte en het gewicht. Het is ook een snelle methode waar je geen extra materiaal voor nodig hebt. De lengte en het gewicht van de persoon in kwestie volstaan.

Bmi berekenen bij krachtsporters

Indien iemand intensief bezig is met krachttraining wordt beter het vetpercentage gemeten in plaats van het BMI berekenen. Dit omdat het bij krachtsporters meestal zal duiden op overgewicht terwijl dit (meestal) niet het geval is. Naast het vetpercentage kan ook de buikomvang gemeten worden.

bmi krachtsport

Het vetpercentage kan worden gemeten zowel elektronisch als met een soort tang die je tussen het vel boven je heupen moet dichtknijpen.

Lees ook :  7 Heerlijke Diabetes Ontbijt Recepten

Deze test is ook echter enkel en alleen een indicatie. Het zal er wel geen 5% naast zitten. Maar correct is het zeker niet. Indien je dat correct wilt meten doe je dat best met een elektronisch apparaat. Deze tests zijn eigenlijk alleen noodzakelijk bij sportmensen.

Bij krachtsporters is dat belangrijk om bij te houden hoeveel progressie men geboekt heeft de laatste weken, maanden. Of bij professionele duursporters om te zien hoe ver het staat met de fysiek. Het vetpercentage kan je makkelijk omlaag halen als we de vetverbranding stimuleren of het metabolisme verhogen.

Bij gewone mensen of amateursporters is de Bmi berekenen formule een zeer snelle en correcte indicatie. Er is altijd een ruime marge.

Zo wordt een Bmi cijfer van 18 tot 25 gezien als normaal. Geen reden tot paniek. Onder de 18 wordt gezien als ondervoed.

En boven de 25 wordt gezien als licht overgewicht. Wanneer het bmi echter boven de 27 gaat, spreekt men van overgewicht.

Waarbij hoger dan 30 wordt gezien als ernstig. Mensen met overgewicht en dus een hoog bmi hebben vaak de neiging te weinig vitamine D in het lichaam te hebben.

Hieronder kunt u, uw persoonlijk gewicht en je persoonlijke lengte invoeren en daardoor meteen je bmi berekenen.

In de rechter kolom vindt u een korte uitleg bij het cijfer dat u hebt gekregen na de berekening.

Onder de formule ziet u ook hoe het vetpercentage invloed heeft op je lichaam. Indien u niet tevreden of niet zeker bent met de berekening van het bmi kunt u onderaan kijken en vergelijken welk lichaamstype het best bij dat van jouw persoonlijk past.

Lees ook :  5 Beste Voordelen Van Een Eiwitdieet

BMI Berekenen

ft
in
lbs
cm
kg

Bijna of kleiner dan 15 = Gevaarlijk ondervoed

Iets kleiner dan 18 = Ondervoed

Tussen 18 en 25 = Normaal gewicht

Van 25 tot 27 = Licht overgewicht

27 tot 30 = Goed zichtbaar overgewicht

30 tot 40 = Zeer ernstig overgewicht

Boven de 40 = Levensgevaarlijk overgewicht

U ziet dus dat er een zeer ruime marge is tussen 18 en 25 in het BMI. Daardoor werkt de test ook zowel voor vrouwen, die meer vetopslag hebben in vergelijking met mannen.

Bmi vergelijken met vetpercentage.

Indien u het cijfer wilt evalueren zijn hier verschillende beelden te zien hoe het vetpercentage zich manifesteert bij mannen en bij vrouwen. U ziet heel snel dat vrouwen met 30% vetpercentage nog steeds een zeer sexy taille hebben. Terwijl mannen met 30% er al heel erg obees zullen uit zien. Dat heeft te maken met het feit dat vrouwen van nature al meer vetpercentage bezitten in vergelijking met mannen. Bij vrouwen kruipt dat vet meestal in de billen, de borsten en de buik, ook in de nek.

Terwijl dat bij mannen de buik, de borst en de billen zijn. U kan stellen dat bij vrouwen een vetpercentage tussen de 15% tot zelfs 25% a 30% gezien kan worden als normaal.

Een lager vetpercentage is niet meer optimaal voor het immuunsysteem en indien je zwanger zou worden. Bij mannen is het vetpercentage het best tussen de 10% en 20%.

Lager dan 10% is enkel met zeer vaak sporten en speciaal dieet te bereiken. Echter is het zeer moeilijk om onder de 7% vetpercentage te raken als man.

Lees ook :  Waarom is HIIT cardio beter dan gewone cardio training?

Meestal zal dit enkel lukken met gebruik van anti-oestrogene medicijnen. Het vetpercentage van 15% bij een vrouw kunt u vergelijken met een vetpercentage van 10% bij een man.

Vetpercentage makkelijk verminderen na de bmi berekening

Je kan na het bmi berekenen willen je vetpercentage verminderen. Dat kan door allereerst een gezond dieet te volgen met veel groenten, fruit en onverzadigde vetzuren.

bmi berekenen overgewicht

Er is echter ook een onderzoek die heeft aangetoond dat Ashwagandha. Ashwagandha een kruid uit de Ayurveda die wordt gebruikt vooral om problemen met stress en het libido te behandelen. Dat dit kruid verantwoordelijk is voor een daling van het vetpercentage. Plus een toename van vetvrije lichaamsmassa.

Mensen die een supplement van Ashwagandha namen verloren 2kg vet en hun vetpercentage was met 2% gedaald. Ook hadden ze een toename aan vetvrije lichaamsmassa. De resultaten van het onderzoek kan je hier lezen.

Na het nemen van een supplement met dit kruid zou het wel eens kunnen zijn dat bij het bmi berekenen de bmi waarde licht gedaald is.

Bmi berekenen voor vrouwen en voor mannen

Voor het berekenen van het bmi kan dat zowel bij vrouwen als bij mannen met dezelfde formule.

Vrouwen hebben echter meer vetpercentage, maar mannen zijn meestal een bredere lichaamsbouw.

Waarbij het verschil quasi onbestaande is. U kan zowel het bmi berekenen voor een man als voor een vrouw met dezelfde formule en een objectief zichtgevend resultaat krijgen.

Bij het bmi berekenen dienen vrouwen ook rekening te houden met een hoger cijfer dan mannen. Vrouwen hebben zeker tijdens de vruchtbare periode, nood aan voldoende vet.

Deel dit bericht

Scroll naar boven