Afvallen Zonder Dieet? Kan Dat Dan Wel?

afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet?

Afvallen zonder dieet kan worden opgevat als afvallen zonder bepaalde richtlijnen te volgen die vasthouden aan een bepaald dieet. Er zijn veel verschillende diëten. Zo is er een dieet waarbij we koolhydraten gaan vermijden. Een ander dieet houdt in waar we veel eiwitten gaan eten.

Er is dan ook een dieet waarbij we veel vetten gaan eten. Al deze diëten kunnen werken. Toch slaagt meer dan de helft van de mensen er niet in om te kunnen afvallen met het dieet. Dat heeft in de meeste gevallen niet te maken met de werking van het dieet. Maar door enkele misvattingen door de gebruiker.

Waarbij bepaalde richtlijnen niet worden gebruikt of verkeerd worden geïnterpreteerd.

Van die mensen die niet slagen om af te vallen met hun dieet. Gaat de helft uiteindelijk in een later stadium van hun leven wel gaan afvallen. Ze gaan dus afvallen zonder dieet. Hoe komt dit nu?

De grote reden is dat ze toch een deel van hun kennis gaan introduceren in hun dagelijks leven.

Gezonder gaan eten en ook bewuster gaan eten. Na een langere periode zijn de hersenen anders gaan reageren en komt er ook minder druk te staan op ons lichaam om uiteindelijk af te vallen.

afvallen

We hebben in ons onderbewustzijn gezegd “Afvallen lukt niet, dus ik ga verder met mijn leven”. Je bent niet meer bewust bezig met het afvallen. Toch ben je in het onderbewustzijn nog steeds enkele richtlijnen aan het toepassen.

Dat kan zijn bijvoorbeeld, het minderen van het gebruik van frisdrank. De eerste maanden of jaren toen je het dieet volgde kreeg je niet genoeg resultaat. Toch ben je dit blijven toepassen en ga je op termijn dus gaan afvallen.

Wat zijn de regels om te kunnen afvallen zonder dieet?

Om te gaan afvallen zonder dieet dienen we enkele regels toepassen. Met afvallen zonder dieet wordt begrepen, afvallen zonder een (groot) calorie-tekort. Dit gaan we doen door voedingsproducten en dranken die ons lichaam geen meerwaarde geven te vervangen door voedingsmiddelen en dranken die ons lichaam juist wel meerwaarde gaan geven.

Dat kan in het begin van het afvallen zonder dieet zeker voor problemen zorgen. Stel dat je gewoon bent om elke dag 1 grote fles cola te drinken. En plots mag je geen cola meer drinken. Dan neigt dat vaak naar een dieet.

Toch dienen we ons de vraag te stellen, wanneer we willen afvallen zonder dieet.

 • Waarom moeten we afvallen?
 • Waarom hebben we overgewicht?
 • Hoe is dit overgewicht ontstaan?

Wanneer we een concreet antwoord hebben op deze vragen zullen we makkelijker kunnen ontdekken welke producten of vloeistoffen ons dit probleem hebben bezorgd.

Dat kan een samenloop van verschillende voedingsproducten en vloeistoffen zijn. Dat kan zijn doordat je gestopt bent met roken en op die manier een tragere stofwisseling (metabolisme) hebt.

Lees ook :  Hoe kan je makkelijker afvallen met gember?

De regels bij het afvallen zonder dieet

 • Snelle suikers zoveel mogelijk vermijden
 • Voldoende eten
 • Ontbijten
 • Frisdrank vermijden
 • De juiste voeding eten
 • Niet stressen
 • Sporten of extra bewegen

Afvallen zonder dieet – Snelle suikers vermijden

frisdrank vermijden

Dit is meteen de eerste regel en is ook de meest voorkomende oorzaak voor overgewicht bij de mensen. We eten teveel snelle suikers.

Maar wat zijn snelle suikers nu? Snelle suikers zijn suikers die bijna geen andere voedingsstoffen bevatten en de bloedsuikerspiegel enorm doen stijgen met hoge insulinepieken. Hoge insulinepieken staan in verband met een snellere opslag van vet.

Mensen met veel hoge insulinepieken kunnen dus sneller overgewicht opstapelen dan de mensen die deze hoge insulinepieken vermijden.

De enige manier om de hoge insulinepieken te vermijden is door snelle suikers zoveel mogelijk te mijden. Dat is niet altijd mogelijk.

We kunnen natuurlijk niet alle snelle suikers gaan vermijden. Anders kunnen we ook geen sinaasappel of banaan gaan eten. Wat we daarmee bedoelen is dat we niet gaan overdrijven met de snelle suikers.

We gaan niet elke dag een liter cola drinken. We gaan niet elke dag aardappelen of wit brood gaan eten.

Snelle suikers dienen we zoveel mogelijk te vervangen door duurzame koolhydraten wanneer we willen afvallen zonder dieet. Voedingsproducten die duurzame koolhydraten bevatten zijn voeding waar koolhydraten aanwezig zijn in combinatie met vezels.

Voeding met duurzame koolhydraten

volkoren granen

 • Volkoren of bruine rijst
 • Volkoren brood
 • Noten
 • Zaden
 • Bonen
 • De meeste groenten
 • Haver

Het vermijden van snelle suikers zal in de meeste gevallen leiden tot gewichtsverlies en afvallen zonder dieet

Afvallen zonder dieet – Voldoende eten

Een andere manier om te kunnen afvallen zonder dieet is door voldoende te eten. Weinig gaan eten heeft een negatieve invloed op je vetverbranding en op je metabolisme. Het metabolisme zal zich heel snel gaan aanpassen aan de lagere beschikbaarheid van energie en zal zich daarnaar gaan schikken.

Het is dus belangrijk dat we blijven voldoende eten. Daaruit wordt verstaan dat we evenveel gaan eten als onze dagelijkse energie behoefte.

We gaan eerst onze dagelijkse behoefte aan calorieën gaan bepalen.

Door onze dagelijkse behoefte aan calorieën te bepalen weten we hoeveel calorieën we verbruiken per week en hebben een beter beeld van ons lichaam en hoe het op dit moment omgaat met voeding en energie.

Onze dagelijkse behoefte bepalen

Wanneer we willen afvallen zonder dieet en onze dagelijkse behoefte aan calorieën niet kennen, kunnen we dat vergelijken met het rijden naar een plaats waar we enkel de stad en de straat kennen maar niet het huisnummer. We rijden dus een beetje rond in de straat en keren onze wagen meerdere keren in de hoop het juiste huis te vinden zonder de huisnummer te kennen.

Het niet weten van je dagelijkse behoefte is net hetzelfde als rondrijden in een straat waar je het huisnummer van je bestemming niet kent!

Stel dat we beslissen om minder calorieën te eten dan onze dagelijkse aanbevolen dosis (gemiddeld) van 2.000 Kcal voor vrouwen en 2.500 Kcal.

En we gaan 2 weken lang ons best doen om minder calorieën te gaan eten. We kiezen daarbij een dieet van 1.800 Kcal per dag en bekijken na 2 weken ons resultaat. We zien dan op de weegschaal dat we NOG 2 KILO extra zijn bijgekomen! Maar hoe kan dat nu? We eten minder dan de dagelijkse behoefte en zijn TOCH aangekomen?

Lees ook :  Nadelen koolhydraatarm dieet

We kennen onze PERSOONLIJKE dagelijkse behoefte aan calorieën niet!

Onze behoefte aan calorieën is afhankelijk van :

 • Ons geslacht
 • Onze leeftijd
 • Ons gewicht
 • Actieve of passieve levensstijl
 • Onze Voeding
 • Hoeveel we eten
 • Wanneer we eten
 • Wat we drinken
 • Hoeveel we drinken
 • Genetische aanleg

Om die reden kunnen we niet uitgaan van de gemiddelde waarde van 2.000 en 2.500 Kcal.

De proef op de som nemen

De eerste week gaan we 2.000 Kcal eten en op het einde van de week ons gewicht opnemen. Wanneer we zijn bijgekomen verlagen we het aantal calorieën. Wanneer het gewicht stabiel is gebleven weten we onze dagelijkse caloriebehoefte!

De volgende week gaan we voor 1.900 Kcal en gaan op het einde van de week weer ons gewicht opnemen.

Wanneer ons gewicht stabiel bleef weten we onze persoonlijke caloriebehoefte!

We gaan ons dus concentreren op 1.900 Kcal per dag eten. We gaan afvallen zonder dieet door de regels die bovenaan vermeld zijn toe te passen waardoor ons metabolisme sneller zal werken en we dus na week 2 de 1.900 Kcal per dag verbranden. Maar na week 3, 4, 5 en verder uiteindelijk 2.000, 2.100, 2.200 of meer Kcal per dag gaan verbranden.

We blijven bij 1.900 Kcal per dag en gaan dus afvallen zonder dieet!

Ontbijt nemen is belangrijk bij het afvallen zonder dieet

ontbijt afvallen zonder dieet

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag! Wanneer we de dag beginnen met een ontbijt hebben we het metabolisme reeds met 10% tot 20% versneld. En dat is niet het enige voordeel van het nemen van een ontbijt.

Door het eten van een ontbijt zullen we minder honger hebben gedurende de dag. We zullen minder geneigd zijn om te snacken voor de lunchtijd aanbreekt. En zullen tijdens de andere maaltijden minder gaan eten zonder het gevoel te hebben dat we minder eten. We hebben gewoon minder honger.

Wanneer we geen ontbijt nemen zullen we uiteindelijk meer eten tijdens de lunch. Met nog steeds een traag metabolisme. Het voedsel zal dus niet snel worden omgezet in energie en zal tegen het moment dat je terug trek krijgt in een snack nog niet volledig omgezet zijn. Waardoor je heel snel teveel gaat eten!

Neem een ontbijt en breng het metabolisme meteen 10 tot 20% Hoger!

Afvallen zonder dieet – Frisdrank vermijden

Het drinken van (veel) frisdrank wordt vaak niet meegerekend wanneer we te maken krijgen met overgewicht. We kunnen bijvoorbeeld gezond gaan eten. Zelfs minder gaan eten maar toch niet gaan afvallen of niet voldoende gaan afvallen doordat we teveel frisdrank drinken.

1 liter cola bevat 420 Kcal en maar liefst 110 gram snelle suiker! 110 gram koolhydraten waar het lichaam niks aan heeft! Geen enkele meerwaarde!

Wanneer we via onze voeding 1.800 Kcal gaan eten kunnen we nog steeds bijkomen doordat we uiteindelijk 2.220 Kcal innemen!

Het alternatief is water

water drinken

Wanneer we afvallen zonder dieet kunnen we een groot voordeel doen aan het drinken van water. Water zal de voeding die wordt gegeten transporteren door de organen van de spijsvertering. Water bevat geen calorieën, dus ook geen suiker.

Zal op die manier niet bijdragen aan insulinepieken en zal het lichaam reinigen van overtollige gifstoffen. Het zal de werking van de nieren en de lever stimuleren en uiteindelijk bijdragen tot een hoger metabolisme.

Een lekkere manier om water te drinken is door sap van fruit of groenten aan het water toe te voegen. Door water te drinken met sinaasappelsap of citroensap erin verwerkt kan je lekkere natuurlijke limonade drinken.

Lees ook :  Metabolisme versnellen met voeding

De juiste voeding eten

gezonde voeding

De juiste voeding eten is natuurlijk ook belangrijk bij het afvallen zonder dieet. We hebben het reeds gehad over duurzame koolhydraten en vezels. Andere voedingsstoffen die belangrijk zijn bij het afvallen zonder dieet zijn onverzadigde vetzuren en eiwitten.

De onverzadigde vetzuren geven enorm veel energie vrij. 9 Kcal aan energie levert 1 gram vet.

Onverzadigde vetzuren geven je een goed gevoel doordat ze de voeding smaak geven. Door het toevoegen van onverzadigde vetzuren in je dieet heb je ook niet het gevoel dat je aan het afvallen bent. Omdat je altijd smaakvol kunt eten. En een lange periode geen honger hebt.

Voor de gezondheid zijn deze vetzuren ook van belang. Zo zijn de hersenen bijna volledig opgebouwd uit omega 3 vetten.

Verder zijn onverzadigde vetzuren van belang bij :

 • De gezonde werking van het hart
 • In balans brengen van de cholesterol
 • Vet verbranden

We gaan zoveel mogelijk proberen om onverzadigde vetzuren te eten en de verzadigde vetzuren en transvetten zoveel mogelijk vermijden.

Onverzadigde vetzuren in de voeding

gezonde vetten afvallen zonder dieet

Voeding met onverzadigde vetzuren :

 • Zalm, makreel, forel en andere vette vis
 • Avocado
 • Zaden
 • Noten
 • Bladgroenten
 • Andere groenten (in mindere mate)

Eiwitten

Het eten van eiwitten speelt een rol in het behouden en opbouwen van spiermassa. Meer spiermassa resulteert in een hogere vetverbranding. Omdat spieren meer energie vragen dan andere processen in het lichaam.

Eiwitten hebben ook meer energie nodig om te verteren dan de energie die ze uiteindelijk bevatten. Om die reden is het eten van meer eiwitten een uitstekende manier om het metabolisme te verhogen. Ze geven ook langer een verzadigd gevoel en zullen je dus minder snel terug honger doen krijgen.

Niet stressen en extra bewegen

afvallen zonder dieet

Plaats bij het afvallen zonder dieet niet al teveel stress op je lichaam om af te vallen. Stress zal er net voor zorgen dat je moeilijker gaat afvallen en kan uiteindelijk ervoor zorgen dat je helemaal niet kunt afvallen.

Om de stress te bestrijden kunnen we extra activiteit in ons leven brengen. We kunnen daarvoor gaan sporten of we kunnen andere dingen doen om onze activiteit te stimuleren. Zoals de auto verder parkeren zodat een grotere wandeling wordt gemaakt.

Wanneer de supermarkt niet ver is kunnen we te voet boodschappen doen. Het dragen van de zakken tot je huis zal zorgen voor een enorme boost aan activiteit en dat zal zich weerspiegelen in het lichaam! We kunnen ook de trap nemen in plaats van de lift.

Wanneer we kiezen om aan sport te doen kunnen we cardio training gaan doen. Wanneer je nooit hebt gesport dien je daar zeker geen fanatiekeling in te worden. 15 minuten per dag zal reeds een grote verandering teweeg gaan brengen!

Conclusie

Wanneer we willen afvallen zonder dieet is het beste wat we kunnen doen onze stofwisseling ofwel ons metabolisme verhogen. Om die reden is het Metabolisme op 100% programma ontwikkeld. Dit programma zal alle aspecten van het metabolisme uitleggen aan de hand van voorbeelden.

Op die manier kunnen we hetzelfde aantal calorieën blijven eten. En toch afvallen zonder dieet.

Meer over het Metabolisme op 100% is hier te vinden

 

Afvallen Zonder Dieet? Kan Dat Dan Wel?
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved