Afvallen met trage schildklier

Afvallen met een trage schildklier

Afvallen met een traagwerkende schildklier is geen makkelijke opdracht. Bijna 90% van de mensen met een ongunstige schildklierfunctie hebben overgewicht. Heel vaak gaan ze ervan uit dat ze daar niks kunnen aan doen. Dat klopt voor een groot deel. Het wordt moeilijker om een ideaal gewicht te behouden. Maar toch is er veel wat we kunnen doen. We kunnen onze voeding zodanig opstellen dat ze gunstig wordt voor de schildklierfunctie. We kunnen onze levensstijl aanpassen en op die manier het probleem verhelpen.

afvallen schildklierfunctie

Iemand met een langzame schildklier zal makkelijker gewicht opstapelen en het moeilijk terug verliezen. De reden daarvoor is doordat de spijsvertering of het metabolisme vertraagd wordt. Het lichaam doet er een langere tijd over om voeding om te zetten in energie.

Daardoor krijgen we heel makkelijk meer calorieën dan we daadwerkelijk verbruiken en krijgen we overgewicht.

We dienen er dus voor te zorgen dat ons lichaam sneller voeding gaat omzetten in energie.

Enkele hormonen zijn hierbij van belang.

Leptine

Leptine is een hormoon die wordt aangemaakt in de vetcellen van het lichaam. Het heeft eigenlijk als doel om het gewicht te gaan behouden. Het zal dus samenwerken met de organen die ons het gevoel geven dat we moeten eten.

Hoe meer overgewicht we opstapelen, hoe hoger de leptinewaarden natuurlijk worden. Daardoor zullen signalen worden gestuurd naar de hersenen dat we minder moeten eten.

Maar wanneer dit proces niet goed werkt of helemaal niet werkt. Dan krijgen de hersenen geen signaal meer dat we minder moeten eten. Dus gaan we teveel gaan eten en stapelen me meer en meer overgewicht op.

Wanneer dit proces niet naar behoren werkt spreken we van leptine resistentie. Dit komt meestal voor bij mensen met overgewicht.

eten leptine

Als de hersenen geen signalen meer krijgen gaan die ervan uit dat we geen voeding meer krijgen. Dus krijgen we honger en blijven we eten. Het metabolisme zal ook trager gaan werken doordat de hersenen nog steeds vrezen dat er geen voeding meer zal binnenkomen. Doordat de signalen niet meer worden doorgegeven.

Dan komen we een vicieuze cirkel terecht. Het is heel moeilijk om daar uit te raken en het is zeker niet aangeraden om minder te eten of om volledig te stoppen met eten. Dat zal als enige resultaat geven dat het lichaam nog minder calorieën zal verbranden.

Het beste wat we kunnen doen is er dus voor zorgen dat we meer energie nodig hebben. Door te bewegen bijvoorbeeld. Al is dat soms heel moeilijk bij mensen die willen afvallen met een trage schildklier. Ze hebben reeds minder energie, ze zijn oververmoeid. Extra bewegen of erger nog, aan sport doen is vaak het laatste van hun gedachten.

Lees ook :  Afvallen met smoothies van groenten en fruit

Serotonine

serotonine schildklierfunctie

Een ander hormoon of neurotransmitter is serotonine. Dit zal er grotendeels voor zorgen dat we ons goed voelen en zal ook helpen bij het regelen van onze slaap. Te weinig serotonine kan leiden tot depressie en eetbuien.

Omdat sertonine gaat stijgen door het eten van snelle suikers hebben we nog een groter risico om overgewicht op te stapelen.

Wanneer we willen afvallen met een traag werkende schildklier hebben we vaak ook een tekort aan serotonine. Dit zorgt er voor dat we een enorme drang hebben naar suikers en maakt het probleem nog een stuk groter.

Wat kunnen we daar nu allemaal aan doen? Wel eerst is er de voeding die we kunnen verbeteren. Ook al denk je bij jezelf, ik eet reeds gezond. Er zijn altijd zaken aan je voeding die kunnen verbeterd worden. Een belangrijke factor is het verminderen tot zelfs volledig verbannen  van snelle suikers. En daar horen aardappelen ook bij!

Welke voeding is geschikt bij een traag werkende schildklier?

Wanneer we last hebben van een traag werkende schildklier dan is niet elke voeding geschikt voor ons lichaam. Het is dus beter dat we de voeding gaan vermijden die de schildklierfunctie gaat verminderen. En dat we voeding gaan gebruiken die de schildklierfunctie gaat stimuleren. Hier geven we vast enkele voorbeelden van.

Eerst en vooral is het belangrijk dat we onze maaltijden gaan spreiden. Een grote maaltijd zorgt voor een vertraagde vertering. We hebben reeds een vertraagde vertering door onze schildklierproblemen. Om die reden kiezen we het best voor meerdere maaltijden, maar dan wel in kleinere hoeveelheden. Dit gaan we zo dadelijk nog beter begrijpen.

Eiwitten

Kwaliteitsvolle eiwitten bevatten aminozuren. Deze aminozuren zullen de schildklierfunctie gaan stimuleren. Wanneer we een dieet volgen waar weinig eiwitten aan te pas komen, zal het lichaam onder hogere stress komen te staan. Dit zal er voor zorgen dat de schildklierfunctie nog vertraagd wordt. Eiwitten zijn daarnaast ook belangrijk voor het opbouwen van spiermassa en het behoud daarvan. Allemaal van groot belang wanneer we willen afvallen met een trage schildklier.

Uitstekende bronnen zijn natuurlijk de magere eiwitten. Eiwitten uit zuivel worden beter vermeden. Maar moeten wel niet helemaal worden verbannen. Probeer meer eiwitten te halen uit noten, zaden, vette vis en mager vlees. En een klein deel daarvan uit kaas en melk en andere zuivel. Teveel zuivel heeft geen gunstige werking op de schildklier.

Vermijd ook eiwitten die afkomstig zijn uit sojaproducten. Soja bevat fyto oestrogenen. Die zijn niet geschikt als voeding bij een traagwerkende schildklier.

Onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetzuren, vooral de Omega 3 vetzuren zijn enorm belangrijk. We kunnen zelfs stellen dat ze het belangrijkst zijn! Daarbij moeten we op 2 dingen gaan letten. Ten eerste dat we voldoende omega 3 vetzuren eten en daarbij transvetten vermijden en ook zo weinig mogelijk verzadigde vetten eten.

Lees ook :  Oorzaken voor haaruitval bij vrouwen

Maar het belangrijkste waar we hier aandacht aan moeten besteden is de verhouding tussen omega 3 en 6. Misschien heb je daar nog nooit van gehoord en die kans is relatief groot. Maar omega 3 en omega 6 hebben totaal andere functies.

Omega 3 zal ontstekingen blokkeren. Terwijl omega 6 ontstekingen in de hand gaat werken. Overgewicht is een proces van constante ontstekingen in het lichaam. Wanneer we willen afvallen met een traagwerkende schildklier komt het lichaam nog meer in aanraking met die ontstekingen.

Mensen hebben in het Westen bijna allemaal een slechte verhouding omega 3 en 6. De ideale verhouding is 1 op 1 maar 1 op 4 is nog steeds zeer goed. Echter haalt niemand die verhouding. De meeste mensen zitten ergens tussen 1 op 10 tot 1 op 25. Die mensen hebben dus een verhoogde kans op overgewicht en andere problemen.

Daarnaast zal de slecht werkende schildklier cholesterol doen stijgen. Omega 3 heeft aangetoond de cholesterol te verlagen.

Er zijn weinig voedingsmiddelen die meer omega 3 dan 6 bevatten. Maar het zijn net die voedingsmiddelen die we moeten gaan gebruiken in onze strijd tegen de schildklierproblemen.

Dit zijn:

Vette vis zoals

zalm omega 3

 • Zalm
 • Makreel
 • Sardines
 • Tonijn
 • Haring
 • In mindere mate kabeljauw, garnalen, tong

Bij mensen die geen vis eten zijn er ook plantaardige bronnen met meer omega 3 dan 6.

Dit zijn:

 • Lijnzaden (lijnzaadolie)
 • Chiazaden

Wanneer we deze voedingsmiddelen in grote getallen gaan eten zullen we de verhouding meer gunstig maken voor ons lichaam. Dan komen we bij een ander belangrijk punt in ons dieet.

De ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zullen ontstekingen tegengaan zoals de naam reeds doet vermoeden. Uitstekende voorbeelden daarvan zijn noten, zaden, fruit en groenten.

Hoe minder ontstekingen we in het lichaam krijgen, hoe lager de kans op schildklierproblemen.

Duurzame trage koolhydraten

gezonde voeding vertraagde schildklier

Door duurzame trage koolhydraten te eten zullen we ten eerste ontstekingen tegenwerken. En zullen we door het hoge gehalte aan vezels ook de spijsvertering verbeteren.

Daarbij dienen we snelle suikers zoveel mogelijk te vermijden. Het verschil tussen snelle suikers en trage suikers is dat snelle suikers de bloedsuikerspiegel heel snel zal doen stijgen. Terwijl dat bij trage suikers niet het geval is. Ze geven ook veel trager hun energie vrij, waardoor we minder snel honger krijgen.

Andere voordelen zijn dat het risico op diabetes wordt verlaagd, het makkelijker wordt om te gaan afvallen met een trage schildklier. En natuurlijk ook cholesterol verlaagd wordt. Doordat de vezels de cholesterol die blijft plakken voor een deel zal meenemen in de darmen.

Het klinkt tegenstrijdig dat we met langzame koolhydraten de werking van de trage schildklier kunnen verbeteren. Maar toch zijn ze van groot belang.

Goeie voorbeelden hiervan zijn

voeding bij trage schildklier

Snelle suikers om te vermijden

 • Frisdrank
 • Aardappelen
 • Witte broodproducten
 • Alsook witte pasta
 • En tenslotte witte rijst
Lees ook :  10 Beste Tips Over Hoe We Supersnel Afvallen

Ashwagandha

ashwagandha schildklier traag

Ashwagandha of withania somnifera, zoals de botanische naam van de plant luidt, heeft aangetoond te werken bij een trage schildklier. Het kruid zal ervoor zorgen dat er meer schildklierhormonen worden aangemaakt en daardoor zal het probleem van de trage schildklier opgelost worden. (studie)

Het is aangeraden om te beginnen met een normale dosis van 400 – 600 mg. Daarna kunnen we de dosis opdrijven tot 3.000 mg. De maximale dosis die genomen mag worden van ashwagandha bedraagt 6.000 mg. Maar dat zal in de meeste gevallen niet nodig zijn.

Withania somnifera kan ingezet worden voor heel wat problemen. Zo kunnen we er onder meer stress mee bestrijden. Het kan helpen bij mensen die moeite hebben om de slaap te vatten.

We kunnen er een testosteron tekort (ook bij vrouwen) mee verhelpen waardoor de hormonen in balans worden gebracht en het libido hersteld wordt. Verder zijn er onderzoeken die gunstige resultaten aantonen bij mensen met depressie. Zo zou het een groot aantal van deze symptomen kunnen onderdrukken. Het is dus niet alleen handig te gebruiken bij een trage schildklier.

Toch dienen we zeker onze huisarts te verwittigen wanneer we eventuele medicatie nemen tegen de trage schildklier. De combinatie van het supplement met ashwagandha en medicatie zou ervoor kunnen zorgen dat we teveel schildklierhormonen aanmaken en dat ze dus overactief wordt. Al komt dat bij mensen met weinig schildklierhormonen weinig voor. Toch kan de medicatie in combinatie met het supplement van ashwagandha een risico vormen.

Het metabolisme op 100% brengt hulp

In het metabolisme op 100% gaan we de grootste aanstoker van de insuline en leptine resistentie gaan bekampen.

Dit gaan we doen door bijna alle snelle suikers te gaan vervangen door duurzame koolhydraten! Op die manier zullen we de ontstekingen volledig uit het lichaam jagen.

Op die manier kan het lichaam worden omgezet van een insuline resistente machine naar een gelukkig vet verbrandingsmachine. Waarbij systematische ontstekingen worden verholpen.

Dit zal niet alleen de werking van de schildklier gaan verbeteren. Ook andere organen zoals de lever en het hart zullen beter hun werk kunnen doen.

Bewegen is ook belangrijk

bewegen trage schildklier

Bij het afvallen met trage schildklier of wanneer men de ziekte van Hashimoto heeft dan kan het vaak moeilijk zijn om voldoende energie te vinden voor extra beweging in te lassen.

Toch is het van groot belang om aan extra beweging te doen. Je kan misschien beginnen met enkele minuten per week en dan licht gaan opbouwen.

Je zal merken dat het afvallen met trage schildklier makkelijker gaat verlopen en na enige tijd zal de energie ook gaan toenemen. Op die manier raak je uit de vicieuze cirkel en zal je blijven gewicht verliezen. Het zijn de eerste dagen of weken die moeilijk zullen zijn omdat we weinig energie en weinig zin hebben om iets te ondernemen. Toch zal de energie na enige tijd toenemen en kunnen we ons doel bereiken.

Deel dit bericht

3 gedachten over “Afvallen met trage schildklier”

 1. Sinds ik rhodiola gebruik heb ik nooit meer problemen met een serotonine tekort. Ik heb ook geen last meer van een traagwerkende schildklierhormonen en kan heel makkelijk mijn gewicht behouden.

 2. Een traagwerkende schildklier is een enorm probleem om motivatie te vinden om te kunnen sporten. Ik kan er van mee spreken. Ik heb een hele tijd medicatie genomen tegen de trage schildklier. Maar dat hielp me ook niet om af te vallen. Uiteindelijk heb ik gans mijn dieet veranderd en ben ik beginnen zwemmen. Ben nu reeds 12 kilo afgevallen en voel me zeer goed. Heb ook geen problemen meer met mijn stofwisseling.

 3. Geachte lezer,

  Wat een top artikel, maar …
  Hebben jullie ook een dieet met recepten voor mij die ik kan gaan volgen?
  Ik heb al 8 jaar een traagwerkende schildklier en sindsdien ondanks sporten last van overgewicht.
  Mijn internist heeft nog nooit aangegeven dat ik nog zoveel kan winnen als ik mijn eetpatroon aanpas.

  Hopelijk kunt u mij helpen om eindelijk gewicht te verliezen.

  Met vriendelijke groet,
  Hanneke Sportel

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven