Afvallen Met Kurkuma Antioxidant en Anti-Obesitas

Afvallen met Kurkuma – Inleiding

Kurkuma, de briljante geel oranje specerij die de kleur geeft aan al onze curry gerechten. Kurkuma heeft ook heel wat voordelen te bieden voor onze eigen gezondheid. Afvallen met kurkuma is daar één van om maar een voorbeeld te geven.

Het primaire antioxidant in deze specerij is curcumine. Curcumine is een ontstekingsremmende stof en wordt reeds eeuwen gebruikt als een medicijn. Afvallen met kurkuma kan heel nuttig zijn, niet alleen omwille van zijn antioxidante kwaliteiten, maar ook om andere metabolische problemen te verhelpen die het overgewicht hebben veroorzaakt.

Curcumine kan helpen obesitas te behandelen doordat het ontstekingen kan oplossen die de zwaarlijvigheid veroorzaken. En zal langs de andere kant ook een boost geven aan de vetverbranding.

Afvallen met Kurkuma – Ontstekingsremmende werking

Overgewicht zorgt voor een lichte ontsteking in het lichaam, deze kleine ontsteking zal het risico op het ontwikkelen van chronische ziektes verhogen. Deze aandoeningen zijn onder andere hartaandoeningen en diabetes type 2.

Curcumine is een antioxidante stof die aanwezig is in kurkuma. Het zal ontstekingen in de cellen gaan tegenwerken en blokkeren, onder andere in de vetcellen en spiercellen. Deze functie kan helpen om insulineresistentie tegen te gaan en het voorkomen van een hoge bloedsuiker of hoge cholesterol. En vele andere metabolische situaties die ontstaan als gevolg van overgewicht.

Lees ook :  Vetverbranding stimuleren met 1 simpele verandering

Wanneer het lichaam niet al teveel energie hoeft te steken in het bestrijden van ontstekingen, heeft het lichaam meer energie om in gewichtsverlies te steken.

Afvallen met Kurkuma – Anti-Obesitas effect

Resultaten uit onderzoeken met ratten heeft aangetoond dat kurkuma ook de mogelijkheid heeft om gewichtstoename te verminderen.

In 2009 heeft de Tufts Universiteit ontdekt dat curcumine de groei van vetweefsel gaat onderdrukken bij muizen. Wanneer je gewicht aankomt, dan gaat vetweefsel uitzetten en nieuwe bloedvaten vormen. Muizen die curcumine in de voeding kregen waren niet voldoende in staat om nieuwe bloedvaten te vormen in het vetweefsel.

Om die reden hadden ze minder extra vet opgeslagen dan de muizen die geen curcumine gebruikten. Ondanks dat de beide groepen een dieet kregen toegediend waarbij heel veel vet werd gebruikt en dus heel hoog was aan calorieën.

Soortgelijke onderzoeken zijn nog niet onderzocht bij mensen. Dus is het ook niet zeker of curcumine in de vorm van kurkuma hetzelfde effect zal hebben bij mensen als bij de muizen. Toch zien de vooruitzichten er heel positief uit.

Afvallen met kurkuma – Toevoeging aan je dieet

Kurkuma is makkelijk verkrijgbaar en is in bijna elke supermarkt te kopen. De specerij toevoegen aan je dieet heeft geen neveneffecten. Tenzij je allergisch bent natuurlijk aan kurkuma of aan curcumine.

Lees ook :  Nadelen van Koolhydraatarm Dieet: 5 Fouten

Je kan het makkelijk toevoegen aan marinades, aan tomatensaus, aan salade dressings of gegrilde vleessoorten. Allemaal voor een beetje extra smaak te geven aan het gerecht dat je aan het klaarmaken bent.

Niet alleen dus om het beetje extra smaak te krijgen kan je de specerij toevoegen. Het kan ook helpen afvallen met kurkuma. Voeg het toe aan gerechten die reeds geel zijn van kleur, zoals eieren, pompoen of kaasbereidingen.

Kurkuma, zeker wanneer we het gaan gebruiken in een supplement. Kan reageren met bepaalde soorten medicatie. Wanneer je medicatie neemt om de bloedsuiker te verlagen of medicatie neemt om de cholesterol te verlagen raadpleeg je beter eerst je dokter vooraleer je een supplement met kurkuma wenst te nemen om te helpen afvallen met kurkuma.

Een ander groot voordeel van curcumine, die bij bepaalde mensen een nadeel kan vormen, is dat curcumine het bloed zal verdunnen. Zeker wanneer we daarvan een supplement gaan gebruiken. Indien je medicatie neemt om het bloed te verdunnen of om de bloeddruk te verlagen dan kan je met de dokter overleggen om een minder sterke dosering te nemen van het medicijn.

Dit komt doordat kurkuma de bloeddruk zal verlagen, de cholesterol zal verlagen, bloedsuikerwaarden gaat verlagen en het bloed dunner gaat maken.

Mensen met diabetes type 2 kunnen heel goed worden geholpen met curcumine, doordat het de bloedsuikerwaarden gaat verlagen en de insulineresistentie gaat tegenwerken. Indien je daar natuurlijk al medicatie voor neemt, dien je daar eerst over te praten met je huisarts.

Lees ook :  Dagelijkse activiteiten die je helpen extra calorieën verbranden

Afvallen met kurkuma – Strategie

Curcumine kan helpen door de ontsteking af te remmen en te verhinderen dat de vetcellen gaan uitzetten. Het is natuurlijk geen mirakel middel waardoor je heel snel en makkelijk gewicht gaat verliezen.

Gewicht verliezen houdt in dat je gezonde voeding moet gaan gebruiken die de nodige macro-ingrediënten bevatten. Dit zijn eiwitten, onverzadigde vetzuren en duurzame of langzame koolhydraten.

In deze gezonde voeding kunnen we geregeld de specerij kurkuma toevoegen. Het zal zeker bijdragen aan onze inspanningen om gewicht te verliezen. We kunnen natuurlijk ook een supplement nemen met curcumine als we niet houden van de smaak van kurkuma.

Om makkelijk gewicht te verliezen dienen we ook een calorie-tekort gaan hebben, of dienen we het metabolisme op de juiste manier gaan stimuleren doordat we met onze aanbevolen hoeveelheid dagelijkse calorieën kunnen afvallen (Lees hier hoe je jouw persoonlijke caloriebehoefte kan vaststellen).

Afvallen met kurkuma zal alleen maar lukken wanneer we aan deze voorwaarden voldoen. Wanneer we een klein tekort gaan creëren aan calorieën of het metabolisme op de juiste manier gaan opdrijven zodat we kunnen blijven eten hoeveel we nodig hebben per dag en toch gaan afvallen.

Bronnen:

Positive effect of curcumin on inflammation and mitochondrial dysfunction in obese mice with liver steatosis

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven