Afvallen Met Cholesterolverlagend Dieet

Afvallen met cholesterolverlagend dieet

Afvallen met cholesterolverlagend dieet gebeurt door middel van het kiezen van de juiste voedingsmiddelen. We gaan voeding gaan gebruiken die onze cholesterol gaat verlagen. Vooral dan de LDL cholesterol. De slechte cholesterol. Afvallen met cholesterolverlagend dieet is dan vooral een dieet rijk aan onverzadigde vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren zullen de LDL cholesterol gaan doen dalen.

Afvallen met cholesterolverlagend dieet – Stap 1

Het eerste wat we gaan doen is de transvetten uit ons dieet gaan verjagen. Transvetten zullen ervoor zorgen dat de LDL cholesterol gaat verhogen en de HDL cholesterol gaat verlagen. We weten dat de LDL cholesterol onze slechte cholesterol is. En de HDL de goede.

Transvetten kunnen we vinden in allerlei voedingsproducten die we gaan bakken in frituurolie, maar ook cakes en andere gebakjes bevatten relatief veel transvetten. Bij gebakjes kunnen we dit vermijden door bijvoorbeeld lijnzaadolie te gebruiken.

Heel veel soorten olie, zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, wordt voor een groot deel omgezet in transvetten wanneer we het gebruiken om te bakken. Lijnzaadolie doet dit niet. Dus kunnen we lijnzaadolie gebruiken om bijvoorbeeld een gebakje klaar te maken. Dit zal de omega 3 vetzuren in lijnzaadolie niet om gaan zetten naar transvetten wanneer die wordt gebakken.

Afvallen met cholesterolverlagend dieet – Stap 2

Vezels

vezels cholesterolverlagend dieetHet gebruik van veel vezels is de basis van een cholesterolverlagend dieet. Voedingsmiddelen zoals haver, appelen, pruimen en bonen bevatten veel vezels. Deze zullen het lichaam minder in staat stellen om cholesterol te gaan observeren.

Lees ook :  Wat is de werking van gemberthee op ons lichaam?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die 5 tot 10 gram meer vezels gaan eten per dag, een daling van de LDL zullen verkrijgen.

Veel vezels eten heeft nog een ander groot voordeel. Door het eten van vezels zullen we minder snel terug honger krijgen en dat verlaagt dan weer de kans dat we zullen gaan snoepen of koekjes gaan eten. Die dan weer de LDL gaan verhogen.

Zorg er wel voor dat je niet meteen heel veel vezels gaat eten, maar laat je lichaam eraan aanpassen. Teveel vezels in één keer kan immers leiden tot opgeblazen gevoel en kan buikkrampen veroorzaken.

Vis

vis cholesterolverlagendHet eten van 1 tot 2 keer vis per week zal een positieve invloed hebben op je gezondheid. Wanneer we willen afvallen met cholesterolverlagend dieet wordt het zeker aangeraden om geregeld vis te gaan eten. Door 1 tot 2 keer vlees te gaan vervangen door vis wordt men minder blootgesteld aan verzadigde vetzuren, die ruim aanwezig zijn in vlees.

Daarnaast krijgen we hoge hoeveelheden omega 3 vetzuren door het eten van vis. Omega 3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren en hebben gunstige invloed op het hart en op onze cholesterol.

Olijfolie

Wanneer we boter gaan vervangen door olijfolie gaan we grote voordelen doen in het afvallen met cholesterolverlagend dieet.

Onze LDL cholesterol daalt met maar liefst 15% door het gebruik van boter te gaan vervangen door olijfolie. Dit is dezelfde hoeveelheid als een lage dosis medicatie om de cholesterol te verlagen.

De gezonde vetten in de olijfolie hebben een gunstige invloed op het hart en de bloedvaten. Wanneer je olijfolie gaat gebruiken, kies dan voor Extra Virgen Olijfolie. Deze olijfolie is minder bewerkt en bevat meer antioxidanten. Deze antioxidanten helpen dan weer om ziektes te voorkomen.

Lees ook :  Afvallen voor vrouwen boven de 50 hoeft niet moeilijk te zijn

Noten

walnoten cholesterol verlagenAndere voedingsproducten die we gaan gebruiken bij het afvallen met cholesterolverlagend dieet zijn noten. Bijna alle noten gaan de LDL verlagen. De reden daarvoor is te vergelijken met die van de vezels. Noten bevatten sterolen. Die sterolen zullen ervoor zorgen dat het absorberen van cholesterol wordt verlaagd.

Noten zijn echter zeer hoog aan calorieën (met uitzondering van amandelen). Let dus op met hoge hoeveelheden noten bij het afvallen met cholesterolverlagend dieet. Om die reden is het beter om slechts een handje noten per dag te eten.

Maak het pikant

Kruiden zoals knoflook, kurkuma, gember, zwarte peper, koriander en kaneel doen veel meer dan slechts een beetje smaak geven aan je voeding.

Ze hebben een positief effect op onze cholesterolspiegel en worden altijd gebruikt bij het afvallen met cholesterolverlagend dieet.

Een half teentje knoflook per dag zorgt reeds voor een daling van 9% van de LDL. Daarbij heb je een gezonde toevoeging aan je gerechten en zal je automatisch ook minder honger hebben.

Afvallen met cholesterolverlagend dieet – Stap 3 Levensstijl

Roken

roken slecht voor cholesterolRoken zal de LDL doen stijgen en de HDL doen dalen. Onderzoeken hebben aangetoond dat bij het stoppen met roken, na 1 jaar tijd de goede cholesterol met 5% toeneemt. Dit zorgt dan ook weer voor een kleine daling van de LDL.

Lach meer

Lachen is een soort medicijn. Het zorgt ervoor dat de HDL omhoog gaat. In deze interactieve dagen kan je heel makkelijk elke dag grappige filmpjes vinden op youtube om te bekijken. Zo help je de goede cholesterol stijgen en de slechte LDL dalen.

Lees ook :  Beste Voorbeelden van Vitamine C Voeding

Relax

Stress zal ervoor zorgen dat de LDL naar boven schiet. Teveel werken of zelfs teveel sporten zorgt voor dit soort stress. Daarnaast worden cortisol hormonen verhoogd wanneer teveel gestrest zijn. Dat gebeurt vooral bij mensen die teveel werken en daarbij te weinig slapen.

Echter is langeduursporten (+ 1u) ook een aanstoker van cortisol. Doordat de spieren zolang onder stress geplaatst worden wordt het cortisol hormoon aangemaakt. Te hoge cortisol zorgt dan weer voor een makkelijkere vetopslag, een onbalans tussen onze hormonen en kan weer een negatief effect hebben op de cholesterol.

Bij het afvallen met cholesterolverlagend dieet is het zeker niet afgeraden om te sporten. Het is zelfs zeer belangrijk voor het hart en voor de daling van LDL. Echter dien je niet te overdrijven en kies je beter voor inspanningen tussen de 30 en 60 minuten. En niet voor de lange afstandsinspanningen.

Je kan ook kiezen om rustig in de sofa een film te bekijken om even de stress te ontglippen. Zorg dat je elke dag enkele uurtjes voor jezelf neemt. Of samen met je partner of familie. Om even aan de dagelijkse sleur en de stress te ontspannen. Dat zorgt voor een positieve daling van de LDL.

Conclusie

Afvallen met cholesterolverlagend dieet zal niet alleen gunstig zijn op onze cholesterolspiegel. Het werkt ook als preventie tegen diabetes. Door gebruik te maken van complexe koolhydraten, vezels en onverzadigde vetzuren krijgen we ook bescherming tegen diabetes type 2. En zal onze bloeddruk automatisch dalen indien die te hoog is.

Een goed voorbeeld van afvallen met cholesterolverlagend dieet is Het Metabolisme op 100% Programma!

 

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven