Afvallen met Bananen

afvallen met bananen

Kunnen bananen helpen bij het afvallen?

afvallen bananenBananen bevatten vezels en resistent zetmeel. Afvallen met bananen kan worden gebruikt in een gezond dieet. Bananen zijn een voedingsrijk fruit en is dus goed om gewicht te verliezen. Ze zijn zeker geen fruit om te vermijden wanneer je op dieet bent.

Bananen hebben weinig calorieën

Bananen bevatten weinig calorieën als we het vergelijken met andere voedingsmiddelen. Wanneer we het vergelijken met ander fruit zijn ze relatief hoog aan calorieën. Toch kunnen ze zeker dienst doen in een goed gebalanceerd dieet.

Wanneer je weet hoeveel energie je nodig hebt om de dag door te komen kan je een bepaald doel opstellen waarbij je een klein tekort aan calorieën gaat creëren. Of hetzelfde aantal calorieën gaat eten maar het metabolisme gaat versnellen zodat je meer dan de normale hoeveelheid aan energie zal verbranden.

De beste manier om te gaan afvallen met bananen en om af te vallen in het algemeen is door een doel op te stellen waarbij je maximum 1 kilo per week gaat afvallen. Op die manier zal het niet moeilijk zijn om het dieet vol te houden. En zal je ook het gevoel niet hebben dat je op dieet bent. Je zal ongeveer dezelfde hoeveelheid kunnen eten als je gewoon bent om te eten en zal op die manier de slaagkansen meer dan verdubbelen.

Er wordt vaak aangeraden om 500 tot 1000 calorieën minder te eten dan je dagelijkse behoefte maar dat is in de meeste gevallen niet nodig.

helpen bananen afvallenWanneer we onze dagelijkse behoefte kennen en we gaan het metabolisme versnellen. Zullen we het metabolisme door enkele aanpassingen makkelijk met 500 Kcal kunnen verhogen. Op die manier kunnen we eigenlijk evenveel calorieën blijven eten en toch een tekort van 500 calorieën hebben doordat we het met 500 Kcal hebben verhoogd.

Enkele snelle tips om het metabolisme te verhogen :

  • Metabolisme verhogende voeding eten
  • Veel water drinken
  • Uitgebreid ontbijten
  • 3 tot 5 keer eten per dag
  • Extra bewegen met cardio of sport
Lees ook :  Hoeveel calorieen mag ik eten om te vermageren

Het metabolisme is natuurlijk meer complex dan dit. Maar deze simpele aanpassingen zullen reeds leiden tot een hogere verbranding. Waardoor je dus zal afvallen met bananen en toch dezelfde hoeveelheid calorieën kan blijven eten.

Zo kan je dus ook afvallen zonder dieet.

Een grote banaan bevat 120 Kcal en wanneer je een kleinere banaan kiest dan haal je meteen een kwart van die calorieën af en heb je slechts 90 Kcal. In vergelijking met een appel (60 Kcal) is dat natuurlijk een stuk meer.

Maar door het eten van een banaan krijg je een grote hoeveelheid kalium wat er dus voor zal zorgen dat we geen last krijgen van symptomen van kaliumtekort en ook een hoeveelheid vitamine B6 en heb je bijna 10% van de belangrijke vitamine C die ook wordt gelinkt aan de vetverbranding.

Afvallen met bananen – Vezels en resistent zetmeel

bananen en gewichtsverliesHet resistente zetmeel en de vezels in bananen zullen niet alleen helpen bij het afvallen met bananen. Ze zullen ook helpen bij de spijsvertering. Een grote banaan levert ongeveer 4 gram aan vezels. Dat maakt bananen een goeie bron aan vezels.

Dagelijks hebben we 25 gram vezels nodig als vrouw en 38 gram vezels voor een man. Vezels spelen een belangrijke rol in het gewichtsverlies doordat het de spijsvertering vertraagt. Dat helpt het gevoel te geven dat je vol zit en houdt je bloedsuiker in balans.

Door hoge bloedsuiker pieken te vermijden zal het lichaam meer geneigd zijn om vet te verbranden voor energie.

De meeste zetmeel in voeding is een complex koolhydraat die glucose levert voor energie. Echter in sommige voedingsmiddelen zit er een soort zetmeel wat we resistent zetmeel noemen. Resistent zetmeel wordt onvolledig verteerd en wordt uiteindelijk bewerkt in de darmen.

Minder calorieën worden aangemaakt voor elke gram resistent zetmeel dan voor elke gram van een ander soort koolhydraat. Groene bananen zijn één van de beste bronnen daarvoor. Met zijn 8.5 gram aan resistent zetmeel in een kleine groene banaan.

De hoeveelheid gaat naar beneden wanneer de bananen rijper worden. Een kleine rijpe banaan levert nog tussen de 2 en 5 gram.

Lees ook :  Voeding met veel calcium

Onderzoeken hebben aangetoond dat resistent zetmeel de afbraak van opgeslagen vet gaat stimuleren. Echter moet nog meer onderzoek worden verricht om de effectiviteit daarvan te bevestigen.

Door een groene banaan te eten in plaats van een rijpe banaan te eten betekent dat je uiteindelijk minder calorieën zal opnemen uit de banaan omdat de groene banaan meer resistent zetmeel bevat. Afvallen met bananen gebeurt dus het best met groene bananen.

Afvallen met bananen – Koolhydraten in bananen

Voor vele jaren hadden bananen een slechte reputatie wanneer het neerkwam op afvallen met bananen. Er werd gedacht dat bananen net moesten worden vermeden om af te vallen. De grote reden daarvoor was omdat bananen meer koolhydraten en ook meer calorieën bevatten dan de meeste andere fruitsoorten.

Het is waar dat de meeste fruitsoorten minder koolhydraten bevatten. Toch heeft een grote appel bijna dezelfde hoeveelheid koolhydraten als een grote banaan.

De hoeveelheid koolhydraten in bananen wisselt ook tussen de 23 en de 31 gram. En vergeet niet dat sommige koolhydraten resistent zetmeel zijn. Andere fruitsoorten bevatten geen resistent zetmeel.

Naast de hoeveelheid koolhydraten is de belangrijkste factor, zijn impact op de bloedsuikerwaarden.

Afvallen met bananen – Bloedsuiker

bloedsuiker bananenKoolhydraten die simpele suiker zonder vezels bevatten of geen zetmeel bevatten zorgen voor een verhoging van de bloedsuiker. Die verhoging van de bloedsuiker is slecht nieuws wanneer we willen gewicht verliezen. Dit kan worden verklaard om 2 verschillende redenen.

Wanneer je de suiker niet nodig hebt voor energie, op het moment dat je ze inneemt dan zal dit worden omgezet in vet en op die manier als vet worden opgeslagen.

De insuline die wordt vrijgegeven wanneer de bloedsuiker stijgt stuurt signalen die onmiddellijk de afbraak van vet, die op dit moment aan de gang is, gaan stopzetten.

De glycemische index geeft een indicatie over het effect van koolhydraten op de bloedsuiker. De glykemische index score van bananen hangt af van hoe rijp ze zijn.

Zoals we al hebben verteld bevatten groene niet rijpe bananen meer resistent zetmeel dan de gele rijpe bananen. Gemiddeld hebben bananen een score van 50. Dit houdt hen nog net in de laag glycemische index. Dat betekent dat ze een lichte impact hebben op de bloedsuiker.

Lees ook :  Met Welke Voeding Val Je Af?

Toch zijn ze zeer dicht bij de gemiddelde impact waarde van 56.

Om die reden is het beter om groene bananen te eten wanneer we willen afvallen met bananen, in plaats van de rijpe gele bananen.

Groene bananen bevatten meer resistent zetmeel en zullen de bloedsuikerspiegel minder doen stijgen. Ze zijn beter bij het afvallen met bananen wanneer we ze vergelijken met rijpe gele bananen.

Afvallen met bananen – Bananen ondersteunen gewichtsverlies

De voedingsdichtheid is een term die wordt gebruikt om het aantal calorieën uit te drukken per gram voeding. Voedingsmiddelen met een lage voedingsdichtheid leveren meer voeding met minder calorieën.

Hoofdzakelijk komt dit doordat ze meer water en vezels bevatten. Het voordeel van deze voedingsproducten met een lage voedingsdichtheid is dat men meer voeding kan gaan eten maar toch weinig calorieën zal innemen.

Dat zal op die manier gewichtsverlies gaan ondersteunen.

Ook betekent het dat je geen honger zal hebben wanneer je probeert af te slanken. Als toevoeging op de hoeveelheid vezels bevatten bananen 75% water. Dat maakt bananen een voedingsmiddel met een lage voedingsdichtheid.

Zoals je wellicht al kon denken hebben de meeste verse groenten en fruit een lage voedingsdichtheid. Om die reden is het afvallen met bananen en ander vers fruit en groenten een zeer goede aanvulling op je dagelijks dieet.

En verder

In Het Metabolisme op 100% Programma wordt gebruik gemaakt van koolhydraten die de bloedsuikerwaarden in balans houden. Op die manier is het ook effectief bij mensen die een risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Verder gaan we dieper in op de wetenschappelijke kant van het metabolisme. Zonder al te technisch te gaan wordt in makkelijk te begrijpen taal uitgelegd hoe we onze stofwisseling kunnen verhogen wanneer ons lichaam in rust verkeert.

Dat zorgt ervoor dat we met hetzelfde aantal calorieën als voorheen, kunnen blijvend afvallen, zonder jojo effect. En vooral zonder echt het gevoel te hebben op dieet te zijn.

Meer Info over Het Metabolisme Op 100% Programma

Afvallen met Bananen
Schuiven naar boven

Copyright © 2010-2022 Gezonder Leven.
All rights reserved