Afvallen lukt niet door traag metabolisme!

Afvallen lukt niet door traag metabolisme

Afvallen lukt niet door weinig te gaan eten. Je kan natuurlijk in het begin succes boeken en enkele kilo’s gaan afvallen maar dan is het stop. Afvallen lukt niet meer. En dit komt doordat het metabolisme trager gaat werken. Wanneer het lichaam minder voeding binnenkrijgt zal na enkele dagen het metabolisme zich daar naar schikken. Je kan het zien als iemand die een klein budget heeft, zich ook tevreden zal moeten stellen met iets minder. Dat is net hetzelfde hoe het lichaam zal reageren.

Wanneer minder voeding wordt ingenomen zal het lichaam verschillende functies trager gaan uitvoeren. Op die manier minder energie nodig hebben en zich gaan aanpassen aan de lagere inname van calorieën. Het beste voorbeeld zijn alle soorten dieet waar je heel snel enkele kilo’s gaat kwijtspelen. Op een gegeven moment staan we op de weegschaal en zeggen we “Oei afvallen lukt niet meer”. Hoe komt dit nu toch? Simpel, het lichaam heeft de nodige tijd gehad om zich aan te passen en nu gaat je lichaam minder energie gaan gebruiken voor zijn dagelijkse functies.

Afvallen lukt niet meer door te weinig te eten

Het is een grote misvatting om minder te eten wanneer we willen afvallen. Afvallen lukt niet meer wanneer we het lichaam niet blijven aan het werk zetten. Om die reden is het belangrijk om te blijven eten. Natuurlijk hebben we een hoger verbruik van energie nodig in vergelijking met de voeding die we innemen. Maar hoe kleiner dit verschil is, hoe hoger de kansen om af te vallen en hoe minder kans dat men zal zeggen “Het afvallen lukt niet meer!”.

Afvallen lukt niet meer – Water

traag metabolisme water

Water is een belangrijke vloeistof om het metabolisme te stimuleren. Maar zonder voeding zal het ook niet veel verschil uitmaken. Het is aangewezen om voor het eten twee glazen water te drinken. En na het eten ook voldoende water te drinken. Drink het water rustig op en zwel het niet naar binnen als iemand die 2 dagen niks heeft gedronken. Dan neem je teveel lucht binnen die dan weer de vertering kan doen vertragen. Ook wordt het drinken uit de fles om die reden afgeraden.

Afvallen lukt niet meer – voeding

voeding aanpassen

Wanneer we willen afvallen is het dus belangrijk om een zo laag mogelijk tekort aan calorieën te krijgen. Dit kunnen we doen op twee manieren. We kunnen ofwel iets minder gaan eten dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan calorieën. Of we kunnen extra bewegen. Wanneer we deze twee gaan combineren hebben we nog een hogere kans op succes. Maar dan moeten we wel beseffen dat wanneer we gaan bewegen, we de voeding hard nodig hebben om te herstellen van onze oefeningen.

Lees ook :  7 Heerlijke Diabetes Ontbijt Recepten

Het lichaam heeft de eiwitten, duurzame koolhydraten en onverzadigde vetzuren nodig om terug te herstellen van de inspanning. Ook wanneer we geen sport of beweging gaan doen heeft ons lichaam deze stoffen nodig. Afvallen lukt niet meer wanneer een groot tekort aan deze voedingsstoffen wordt ingenomen.

Om dit te vermijden kunnen we dus ofwel gaan bewegen, ofwel juist onder de norm gaan eten. Of een combinatie van de twee doen.

Afvallen lukt niet meer – Vetzuren

vette vis afvallen metabolisme

Vetzuren is niet eens wat we moeten vermijden. Ze zijn van groot belang voor de algemene groei en ontwikkeling. Vet geeft je enorm veel energie en zal bescherming bieden aan onze organen. Ze zullen de cellen in stand houden en bijdragen om voldoende voedingsstoffen te kunnen opnemen uit ons eten.

Je kan makkelijk één derde van je voeding laten bestaan uit vetzuren. Het is natuurlijk niet om het even welke vetzuren. We hebben het over onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn van groot belang. Niet alleen voor de hersenen, het hart en om de cholesterol in balans te houden. Maar ook bij het afvallen zijn ze van groot belang.

De vetzuren die we gaan kiezen kunnen en verschil uitmaken of we al dan niet gewicht gaan verliezen. Of gewicht gaan bijkomen. Verzadigde vetzuren en transvetten zijn ongezonde vetten. Die gaan we dus zoveel mogelijk vermijden. Verzadigde vetzuren en transvetten vinden we voornamelijk in vlees en gefrituurde voeding. Deze vetzuren gaan in vergelijking tot de onverzadigde vetzuren. Net de cholesterol doen stijgen. Daarmee wordt bedoeld de LDL cholesterol.

LDL cholesterol is slechte cholesterol. En HDL cholesterol is goede cholesterol. Met verzadigde vetzuren gaan we de LDL cholesterol verhogen, terwijl me die met onverzadigde vetzuren net gaan verlagen.

Het overgrote deel van het vet dat we eten moet komen uit onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren vinden we terug in vis, zaden, noten en bladgroenten. Maar natuurlijk ook olie en avocado.

Onverzadigde vetzuren kan je heel snel vet laten verbranden zonder een groot tekort aan calorieën te gaan hebben. Vet zal ook extra smaak aan onze voeding gaan geven. Waardoor we gelukkig worden en ook niet het gevoel hebben dat we op dieet zijn.

Afvallen lukt niet meer – Vet verbrandt vet

Het lichaam heeft 3 macro ingrediënten nodig om energie te produceren. Dit zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Eén gram vet bevat tweemaal de energie van eiwitten en koolhydraten. Wanneer je dus geen vetten in je dieet gaat toevoegen heb je niet voldoende brandstof om calorieën te gaan verbranden.

Het lichaam heeft energie nodig om het metabolisme te laten werken. Vetten stimuleren het Metabolisme!

 

Lees ook :  BMI Online Berekenen Met Deze Handige Formule

Oud vet die reeds is opgeslagen in ons lichaam. Vooral rond de buik en de billen zal niet makkelijk verdwijnen wanneer er geen nieuw vet wordt opgenomen. Vet helpt om bestaand vet te gaan afbreken. Ze gaan dit doen door verschillende enzymes in de lever te gaan activeren. En op die manier opgeslagen vet gaan verbranden.

Afvallen lukt niet meer – Vet zorgt ervoor dat je vol zit

omega 3 vette vis afvallen

Vet is één van de moeilijkste stoffen om te verteren. Dus het blijft voor een langere periode in ons spijsverteringsstelsel. Dit kan ook helpen om onze bloedsuiker spiegel in balans te brengen. Dit komt doordat we een langere tijd geen honger zullen hebben en dus ook niet snel voor een ongezonde snack gaan kiezen als tussendoortje.

Een dieet met hoge hoeveelheden aan Omega 3 vetzuren zal tot twee uren na het eten nog steeds een voller gevoel geven dan andere voeding die weinig omega 3 vetzuren bevat.

Het is ook bewezen dat mensen die vet gebruiken in hun dieet. Het langer volhouden dan mensen die vet gaan vermijden uit hun dieet. Met als resultaat dat meer vet wordt verbrand. Een ander nadeel van weinig tot geen vet eten, is dat de drang naar suiker enorm gaat toenemen. Wanneer geen of weinig vet wordt ingenomen.

Vet maakt je gelukkig

Afvallen lukt niet wanneer je bijna alles wat je graag ging eten opeens allemaal moet laten. Om die reden zorgt vet ervoor dat je gelukkiger bent terwijl je op dieet bent. Iedereen die op dieet is ervaart hetzelfde ongemakkelijke gevoel. Door vet te eten hebben we minder het gevoel dat we aan het diëten zijn. Om die reden zijn light producten af te raden. Ze bevatten minder vet maar hebben dan een hoger gehalte aan suiker en zout. Dat hoger gehalte aan suiker en zout zal er net voor zorgen dat je meer honger en dorst krijgt. Meer zin naar suikerrijke producten zal dan ook toe gaan nemen.

Afvallen lukt niet wanneer we te streng gaan zijn voor onszelf. Maar dienen er toch voor te zorgen dat we niet meer gaan eten dan we werkelijk nodig hebben.

Nagaan hoeveel we nodig hebben

caloriebehoefte bepalen
caloriebehoefte bepalen

Het is belangrijk om te weten hoeveel calorieën we daadwerkelijk nodig hebben om de dag door te komen. Dit is niet altijd even evident want iedereen heeft een anders werkend metabolisme. Afvallen lukt niet wanneer meer calorieën worden ingenomen, dan de calorieën die we verbruiken voor energie. Een teveel aan energie, of dat nu komt uit vet of uit suiker. Wordt opgeslagen als vet.

Lees ook :  Met Welke Voeding Val Je Af?

We kunnen een standard nemen van 2.000 tot 1.800 Kcal voor vrouwen en 2.500 tot 2.300 Kcal voor mannen. Je houdt elke week je gewicht bij en dan zie je of je bent afgevallen of niet. Indien je niet bent afgevallen dan eet je teveel. Dus moet je ofwel minder calorieën gaan inbrengen. Of meer gaan bewegen.

Wanneer we een zeer passieve levensstijl hebben zullen 2.000 Kcal voor vrouwen en 2.500 Kcal voor mannen misschien al teveel zijn. Dit kan je nagaan door een week lang de nodige calorieën in te nemen. Je gewicht opmeten. En aanpassen.

Afvallen lukt niet wanneer we onze voeding niet goed in de gaten houden. Zeker de eerste weken is het belangrijk om te zien hoeveel je daadwerkelijk nodig hebt. En hoeveel je verbruikt. Door de controle op de weegschaal.

Afvallen komt altijd neer op het verschil tussen de inname van calorieën – het verbuik van energie. Wanneer dit verschil negatief is, zal je ALTIJD afvallen. Er zijn natuurlijk manieren om dat negatief verschil te stimuleren met onder andere metabolisme verhogende voeding. Of door de processen van het metabolisme beter te sturen.

Afvallen lukt niet goed indien je een tekort aan mineralen of vitamine tekort hebt die het metabolisme vertragen.

Afvallen lukt niet meer – Wat kunnen we nog doen?

beweging afvallen metabolisme

Wanneer het metabolisme traag werkt dan wordt het moeilijker om af te vallen. Het metabolisme verbeteren kunnen we niet doen met koffie of andere cafeïne rijke producten. Dat zal alleen maar tijdelijk zijn werk doen en zal op de lange termijn net een omgekeerd effect hebben. De 2 belangrijkste dingen die we kunnen veranderen zijn

  • Beweging
  • Eten

Afvallen lukt niet meer wanneer te weinig eten wordt ingenomen. Er zijn een groot aantal mensen die op dieet zijn en die op maandag enkel yoghurt gaan eten bijvoorbeeld. Dan op dinsdag enorm veel gaan eten. Om dan woensdag terug yoghurt of fruit te gaan eten. Donderdag terug enorm veel eten. Op die manier kunnen ze zelfs bijkomen. Dit komt doordat hun verbranding enorm vertraagd is door het abnormale eetpatroon.

Een andere reden kan zijn dat er elke dag gewoon veel te weinig eten binnenkomt. Op de verkeerde momenten eten kunnen ook bijdragen tot een trager werkend metabolisme. Te snel eten. Het metabolisme is afhankelijk van een heleboel verschillende factoren. Wanneer we die factoren begrijpen en toepassen zullen we nooit meer zeggen, het afvallen lukt niet!

Beweging is een andere manier om het metabolisme te stimuleren. Het is dan ook niet om het even welk soort beweging. We willen een metabolisme die blijvend gaat verhogen. Om die reden is afwisseling belangrijk. We kunnen lopen, fietsen, snelwandelen,wandelen, roeien… Er zijn enorm veel vormen van beweging. Dit zal ook bijdragen tot een beter werkend metabolisme.

Naast voeding, vitamines, mineralen, beweging, voldoende eten, water, op de juiste momenten eten, op de juiste manier eten… Zijn er nog een aantal mentale factoren die bijdragen tot het beter werken van het metabolisme. Naast al die zaken samen hebben we dan nog het anabolisme en het katabolisme in het metabolisme.

Leer alles over het Metabolisme in het Metabolisme op 100%

 

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven