10 Belangrijkste Diabetes Mythen

10 Belangrijkste Diabetes Mythen

Diabetes mythen, op het internet zoeken naar het juiste dieet kan vaak nogal verwarrend en tegenstrijdig zijn. Er is geen tekort aan advies, integendeel. Maar het is vaak moeilijk om de juiste informatie te onderscheiden van de fictieve informatie.

In dit artikel bespreken we 10 diabetes mythen.

Suiker eten zorgt voor diabetes

suiker diabetes mytheDit is één van de meest geloofde diabetes mythen. Hoewel suiker natuurlijk een grote invloed heeft op diabetes type 2. Dienen we natuurlijk niet alle suiker te gaan vermijden.

Diabetes type 1 heeft daar uiteindelijk niks mee te maken. Dat is meestal door genetische aanleg en een mogelijke respons van het immuunsysteem.

Diabetes type 2 kan ook te maken hebben met genetische aanleg maar kan in de meeste gevallen worden voorkomen. Wanneer we weten dat we risico lopen door genetische aanleg, bijvoorbeeld een familielid. Dan kunnen we ervoor zorgen dat we geen overgewicht opstapelen, onze bloeddruk op tijd gaan verlagen wanneer die te hoog wordt, wanneer we ouder worden dan 40 kunnen we onze bloedsuikerwaarden regelmatig laten controleren, we kunnen meer gaan bewegen.

Suikerrijke dranken zoals vruchtensap en frisdrank zijn hoog in lege calorieën. Die heeft ons lichaam totaal niet nodig. Recente onderzoeken hebben dat in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes. Hoewel dit natuurlijk uit zichzelf geen diabetes zal doen ontstaan. Het is vaak een combinatie van verschillende factoren die uiteindelijk de ziekte doen ontstaan.

  • Koolhydraatrijke voeding eten die vooral bestaat uit snelle suikers
  • Weinig bewegen
  • Hoge cholesterol
  • Hoge bloeddruk
  • Overgewicht
  • Leeftijd
  • Weinig slaap

Dit zijn allemaal factoren die er kunnen toe bijdragen dat we uiteindelijk diabetes ontwikkelen. Het kiezen voor complexe, duurzame of langzame koolhydraten is een mogelijk om dit probleem te vermijden.

Koolhydraten zijn de vijand

peulvruchten gezonde koolhydratenKoolhydraten zijn de vijand niet. Deze diabetes mythen worden ook heel vaak geloofd door de mensen en je kan het hen niet kwalijk nemen. Zonder voldoende kennis over voeding leg je automatisch dit verband. De ziekte heet in de volksmond ook suikerziekte. Dus wat gaan we beter vermijden wanneer we suikerziekte hebben? Klopt ja.

Toch zijn koolhydraten niet op zichzelf de oorzaak ervan. Het is dus vooral het type koolhydraten en de hoeveelheid koolhydraten die gaat bepalen of we al dan niet diabetes gaan ontwikkelen.

Niet alle koolhydraten worden gelijk behandeld. Er zijn koolhydraten met een lage glycemische index en er zijn koolhydraten met een hoge glycemische index. En dan zijn er koolhydraten met een gemiddelde glycemische index.

Lees ook :  Best Verkochte Kookboeken In Nederland Top 10

Koolhydraten met een hoge glycemische index zullen een grote impact hebben op de bloedsuikerwaarden. En zullen na een lange periode leiden tot overgewicht, buikvet en diabetes.

Koolhydraten met een lage glycemische waarde zullen dat risico net gaan verminderen. En dan hebben we de koolhydraten met een gemiddelde glycemische index die een risico vormen wanneer we ermee gaan overdrijven.

bonen trage koolhydratenVoeding met een hoge glycemische index is dus vooral frisdrank, cake, koekjes, gebak maar ook aardappelen, wit brood, witte pasta en witte rijst hebben een hoge glycemische index.

Deze voedingsmiddelen vermijden we beter volledig. Wanneer we ze toch willen eten verhogen we het risico op diabetes. Toch kunnen we een aantal zaken doen, wanneer we toch willen deze voedingsmiddelen eten. We kunnen ze combineren met voeding die een lage glycemische index heeft. Echter, wanneer je echt risico loopt op het ontwikkelen van diabetes. Of reeds de aandoening hebt, worden die snelle suikers beter zoveel mogelijk vermeden. Hou het bij 1 keer per week om toch zeker te zijn.

Ditzelfde kan je dan gaan toepassen op de voedingsmiddelen met een gemiddelde glycemische index. Dit zijn dan bananen, ananas en andere fruitsoorten die relatief veel suiker bevatten.

Wanneer we die gaan combineren met peulvruchten bijvoorbeeld, gaan we het risico verminderen. Zo zijn we niet per se verplicht om koolhydraatarm te eten.

Zetmeelrijke voedingsmiddelen vermijden

We hebben hier eerder gezegd dat aardappelen en witte broodproducten en pasta’s een hoge glycemische index hebben. Dit komt vooral doordat ze rijk zijn aan zetmeel.

Deze voedingsproducten dienen we dus niet volledig te vermijden maar kunnen gecombineerd worden met voeding die een lage glycemische index heeft. Op die manier wordt de glycemische index in balans gebracht en zal de bloedsuiker niet zo snel gaan toenemen.

Geen dessert meer

diabetes dessertJe kan gerust nog blijven genieten van een stukje taart of een koekje af en toe. Zelfs wanneer je reeds diabetes hebt. Het belangrijkste hier is gewoon de hoeveelheid en de frequentie. Elke dag een half pakje koeken eten zal de problemen erger maken. Maar op woensdag een koekje en op zondag een stukje taart zal geen problemen veroorzaken.

Onderzoek (bron) heeft aangetoond dat wanneer we te strikt gaan worden met onszelf. Dit uiteindelijk kan leiden tot overmatig eten. Dat hangt natuurlijk af van persoon tot persoon.

Let op met de alles of niets mentaliteit. Voel jezelf vrij om af en toe te genieten van lekker eten. Zorg er gewoon voor dat de koolhydraten over de maaltijden heen in balans worden gehouden. Dit kan je doen door een dagboek bij te houden bijvoorbeeld.

Wanneer je dan kiest voor een dieet met 150 gram koolhydraten per dag. En je hebt een stukje taart gegeten met 42 gram koolhydraten. Dan kan je de resterende koolhydraten mooi splitsen over de andere maaltijden.

Lees ook :  Afvallen Met Kurkuma Antioxidant en Anti-Obesitas

Je mag geen wijn drinken

wijn drinken bij diabetesAlcohol, wanneer dit gematigd blijft is geen problemen voor mensen met diabetes en die de aandoening onder controle willen houden.

Men raadt echter wel aan voor elke gezonde vrouw om slechts 1 consumptie per dag te drinken met alcohol. Bij mannen is dat 2.

Echter is alcohol in combinatie met medicatie tegen diabetes vaak riskant. Het kan ervoor zorgen dat de bloedsuiker enorm gaat dalen. Het kan ook ervoor zorgen dat de lever geen glucose meer zal aanmaken.

Wanneer je regelmatig alcohol drinkt doe je er goed aan om de bloedsuikerwaarden te controleren tot 24u na het drinken van alcohol. Wanneer die geen ernstige verandering teweegbrengt zit je goed en kan je van een glaasje wijn genieten. Wanneer die problemen veroorzaakt dan kan je toch beter alcohol vermijden.

Fruit is slecht

appelen gezond bij diabetesDat fruit slecht is behoort ook tot de diabetes mythen en dat is simpel te verklaren doordat fruit ook suiker bevat. Mensen die geloven in de eerste 2 diabetes mythen zullen dan automatisch ook geloof hechten aan het feit dat fruit slecht is.

Het is natuurlijk zo dat fruit suikers bevat. Sommige fruitsoorten meer dan andere. Citrusvruchten bevatten bijvoorbeeld fructose. Die kunnen de bloedsuikerwaarden gaan verhogen en zullen dit sneller doen dan bijvoorbeeld een appel. Die toch minder suiker bevat.

Hoewel hier terug één van de vorige regels geldt. We dienen te letten op het totaal pakket. Wanneer we tijdens de maaltijd of gedurende de dag niet ver boven onze limiet gaan in de koolhydraten, dan zitten we steeds goed.

Nog een betere oplossing is om een glas vers geperst sinaasappelsap bijvoorbeeld te gaan drinken bij het ontbijt met haver of volkoren ontbijtgranen. De vezels in de haver zullen de bloedsuikerwaarden niet zo snel doen stijgen.

Glycemische Index en Glycemische Lading

Daarnaast kunnen we ook de glycemische index gaan raadplegen. Al moeten we daar natuurlijk mee opletten. Glycemische index wordt gerekend op het aantal koolhydraten. Glycemische Index wordt berekend op 50 gram koolhydraten. Dus bij het eten van 50 gram koolhydraten van dit product is de Index dit getal.

watermeloen glycemische ladingWanneer we meloen als voorbeeld nemen. Meloen is een UITSTEKEND fruit om te eten! Dan zien we dat meloen een glycemische index heeft van 80. Dan zouden we zeggen van auw! Ik ga geen meloen meer eten…

MAAR… De glycemische index van meloen is 80 wanneer 50 gram koolhydraten uit de meloen worden gegeten. Om 50 gram koolhydraten uit een meloen te halen, die hoofdzakelijk uit water bestaat. Dienen we 750 gram meloen te eten.

Dan kunnen we de glycemische lading raadplegen. De glycemische lading toont aan hoe de bloedsuikerspiegel gaat veranderen, wanneer we een bepaald voedingsmiddel eten. Deze lading betreft 5 bij het eten van een normale portie van 120 gram. Dan zien we dat meloen toch behoort tot de gezonde voedingsmiddelen.

Lees ook :  Kan Ik Afvallen Met Rabarber?

Suikervrije producten zijn gezond

Ook één van de veelgeloofde diabetes mythen is dat suikervrije producten gezond zijn. We vinden een enorm aanbod aan suikervrije bewerkte voedingsproducten in de supermarkt. We dienen er echter niet van uit te gaan dat door het suikervrije label, de voeding daarom gezond blijkt te zijn.

Het kan nog steeds enorm veel koolhydraten, vet en calorieën bevatten. Bekijk zeker het label van het product. Daarnaast kan een andere zoetstof worden gebruikt die wel geen calorieën bevat. Maar die de drang naar koolhydraten wel kan doen toenemen. (bronnen 1 , 2 )

Terwijl je medicatie neemt kan je eten wat je wilt

Deze diabetes mythen mogen we onszelf nooit wijsmaken!

Bij het nemen van medicatie tegen diabetes hebben we natuurlijk geen vrijheid over hoeveel koolhydraten we kunnen eten. Je dient de medicatie te nemen zoals de dokter heeft aanbevolen en je dient zeker een gezond dieet te volgen om de diabetes onder controle te houden.

Een gezond dieet is zoals elk gezond dieet. En bevat belangrijke voedingsstoffen waaronder onverzadigde vetzuren, eiwitten en langzame koolhydraten.

Wanneer we teveel gaan overdrijven met ongezonde voeding kan de werking van de medicatie worden tegengewerkt.

Vet speelt geen rol

omega 3 diabetesEén van de laatste diabetes mythen is dat vet geen rol speelt. Wanneer we diabetes type 2 hebben, hebben we ook een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes. Een groot deel daarvan heeft natuurlijk te maken met het feit dat heel wat mensen met de aandoening, ook overgewicht hebben.

Ze hebben ook vaak een hoge bloeddruk en hoge cholesterol.

Om het risico op hartproblemen te verlagen dienen we transvetten VOLLEDIG te vermijden en dienen we ook zo weinig mogelijk verzadigde vetzuren te eten. De verzadigde vetzuren kunnen we blijven eten in een verhouding van 10:1.

We dienen te proberen voor elke 100 gram onverzadigde vetzuren, slechts 10 gram verzadigde vetzuren in te nemen. Dat zal het risico op hartziekten verlagen.

Daarnaast is het van belang dat we de cholesterol verlagen. Dat kan bijvoorbeeld heel goed door extra omega 3 bij diabetes te gaan gebruiken. Omega 3 in de juiste verhouding met omega 6 kan ervoor zorgen dat we de bloeddruk verlagen en de cholesterol verlagen.

Zoetstoffen zijn veilig

Hoewel veel mensen ervan uitgaan dat deze zoetstoffen veilig zijn. Kunnen deze stoffen schadelijke bestandsdelen bevatten.

Daarnaast kunnen ze ervoor zorgen dat we uiteindelijk meer zin krijgen in suiker.

Conclusie

Diabetes kan een moeilijke aandoening zijn om onder controle te houden. Het wordt makkelijker wanneer we de juiste informatie hebben om de aandoening aan te pakken.

Voedingsmiddelen eten die een lage glycemische index en een lage glycemische lading hebben kan daarbij zeker helpen.

Hou de alcoholische dranken binnen de perken en vermijd transvetten. Ook verzadigde vetten worden beter tot een minimum beperkt.

Hou je aan de aangewezen medicatie en controleer regelmatig je bloedsuikerwaarden.

Deel dit bericht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven